Διυλιστήριο: 01/31/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

VIDEO - Ο Αναστασιάδης «έκαψε» Σαμαρά και Μητσοτάκη: «Το όνομα (Μακεδονία) είχε δοθεί από το 1992»



Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεξιός πολιτικά, Νίκος Αναστασιάδης«έκαψε» Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, δήλωσε ότι το όνομα «Μακεδονία» είχε δοθεί από το 1992.

Θερμά συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

«Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η δήλωση «βόμβα» του Κύπριου Προέδρου

«Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο ρυθμιστεί το θέμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας, ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία, δυστυχώς ή ευτυχώς ούτως ή άλλως το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».



Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διπλή πρόκληση των Σκοπιανών σε έκθεση γαστρονομίας στη Γερμανία


Εκτός από το γνωστό παιχνίδι με την ονομασία της χώρας τους, τώρα «βαφτίζουν» δικά τους ελληνικά πιάτα και προϊόντα

Μπορεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να οδεύει προς επίλυση, μετά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως οι προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων συνεχίζονται και επεκτείνονται ακόμα και στην… κουζίνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, σε έκθεση γαστρονομίας που διεξήχθη στις 29 Ιανουαρίου στο Βερολίνο υπήρχε επιγραφή που διαφήμιζε τη «μακεδονική» κουζίνα των Σκοπίων (Macedonian Cuisine, taste of tradition, δηλαδή «Μακεδονική κουζίνα, μία γεύση παράδοσης»), και μάλιστα με προτεινόμενο φαγητό ένα άκρως ελληνικό πιάτο: τον μουσακά, τον οποίο παρουσίαζαν ως «μακεδονικό» φαγητό.

Και όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες μετά την κύρωση από την ελληνική πλευρά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δε φαίνεται να πείθει τους Σκοπιανούς ότι πρέπει να απαρνηθούν τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός», ενώ δεν κάμπτει τον... γαστρονομικό (και όχι μόνο) αλυτρωτισμό τους.

«Έκαναν διαφήμιση στη “μακεδονική” κουζίνα, των Σκοπίων. Όχι σαν FYROM, σαν “Μακεδονία”», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Ανέστης Παϊπέτης, ιδιοκτήτης εστιατορίου και ξενοδοχείου στην Κέρκυρα, εξηγώντας: «Είχε μουσακά, γιαούρτι και καφέ ελληνικό, σαν δικά τους προϊόντα».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δήμας, ιδιοκτήτης εστιατορίου, σχολίασε: «Με κάποιον τρόπο πάνε να βγάλουν ότι και ο μουσακάς είναι σκοπιανός». Και πρόσθεσε: «Είναι σήμα κατατεθέν. Όπως το κινέζικο είναι των Κινέζων, όπως οι μακαρονάδες είναι των Ιταλών, έτσι και ο μουσακάς δεν είναι ελληνικός;».



Πηγή www.newsbeast.gr

https://diulistirio.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα.... »
....