Διυλιστήριο: 06/07/19
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

VIDEO - Χατζηδάκης: Η ΝΔ θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε φάρμακα και ενέργεια



Μπορεί η ΝΔ να καταγγέλλει την υπερφορολόγηση και να υπόσχεται μειώσεις, ωστόσο, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές ξεδιπλώνονται πτυχές του προγράμματός της που φανερώνουν το αντίθετο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ξεκάθαρη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον ΦΠΑ στην ΕΡΤ, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε σε ομιλία του πως η ΝΔ έχει «στόχο να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%», κάτι που σημαίνει ότι θα καταργήσει τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6%).

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκεότι η ΝΔ σκοπεύει να εφαρμόσει τους παραπάνω δύο συντελεστές καταργώντας τον υπερμειωμένο, σημειώνοντας:

«Η ΝΔ έχει μιλήσει για αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό. Το όφελος είναι δεδομένο. Όταν έχεις μόνο δύο συντελεστές η αγορά και οι καταναλωτές ωφελούνται. Το φάρμακο έτσι κι αλλιώς είναι ένα προϊόν με ρυθμιζόμενη τιμή από το κράτος, πρόθεσή μας δεν είναι να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων».

Φυσικά, ο κ. Χατζηδάκης δεν διευκρίνισε αν τα προϊόντα που φορολογούνται σήμερα με 6%, σε ποιον από τους δύο συντελεστές (22% και 11%) θα υπαχθούν, αν κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Ποια προϊόντα φορολογούνται με τον συντελεστή 6%

Η κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% θα επηρεάσει τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, φάρμακα, μπαστούνια λευκά, γραφομηχανές με χαρακτήρες Braille (για άτομα με προβλήματα όρασης), βιβλία, εφημερίδες, περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Το σχετικό απόσπασμα:



Πηγή www.altsantiri.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΗΠΑ: Τέλος στην εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 λόγω της αγοράς των S-400



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που σχεδιάζεται να πάνε στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η διένεξη της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία κλιμακώνεται.

Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο NATO, έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε δημόσιες αντεγκλήσεις εξαιτίας της παραγγελίας των S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα.

Αλλά ως τώρα, δεν είχε λάβει μέτρα. Η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους.

Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές.

Η αποκάλυψη της απόφασης ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την 22α Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «αποκλείεται» η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης τούρκων χειριστών. Εκπρόσωπος του είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.

Αλλά ο Ερντογάν επέμεινε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν μας έκαναν τόσο καλή προσφορά όσο [αυτή για την αγορά] των S-400».

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αυστρία: Ψηφίστηκε το δωδεκάωρο ημερήσιας εργασίας



Το Διυλιστήριο λέει : ''... Πρωθυπουργός την Αυστρίας είναι ο Κουρτς. Το ανερχόμενο αστέρι του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος. Της ευρωομάδας που ανήκει και η ΝΔ. Καταλαβαίνεται τώρα τι έρχεται ; ''
Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε σήμερα τον αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης για την θέσπιση δωδεκάωρου ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομάδας εργασίας.

Με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όπως επίσης με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία).

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο Σάββατο τεράστια – για τα αυστριακά δεδομένα – πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων, προηγήθηκε πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που οξύνθηκε ακόμη περισσότερο με την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1 η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019, που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την νέα παράταση του ωραρίου χαλαρώνουν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης και του νόμου, «υποτίθεται» ότι θα είναι προαιρετικό και θα αφορά υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν, αν και είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν πως οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

Η πλειοψηφία στη Βουλή απέρριψε αίτημα που είχε καταθέσει νωρίτερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, του πρώην καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν με δριμύτητα το γεγονός ότι πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ την εμπρόθεσμη έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν, έκανε λόγο για την «μαζικότερη χειροτέρευση εδώ και τρεις δεκαετίες», καταγγέλοντας τον νόμο της κυβέρνησης ως «άδικο, ανώριμο και παντελώς παράλογο», ενώ επισήμανε ότι βλέποντας κανείς τους εκπροσώπους της οικονομίας και της βιομηχανίας να πανηγυρίζουν για τον νόμο, επειδή έγινε όπως παραγγέλθηκε, καταλαβαίνει ποιος ωφελείται από αυτόν.

Πρόκειται για μία επίθεση κατά των εργαζόμενων και «εσείς θα περάσετε στην ιστορία όχι μόνον ως προδότες των εργαζομένων, αλλά γιατί κάνετε την αδικία πρόγραμμα σας», τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, απευθυνόμενος προς τους επικεφαλής της κυβέρνησης, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η πολύωρη έντονη συζήτηση συνοδεύτηκε από πινακίδια που ύψωναν οι μεν βουλευτές της συμπολίτευσης με τα συνθήματα «8 ώρες την εβδομάδα παραμένουν» ή «40 ώρες την εβδομάδα παραμένουν», οι δε βουλευτές της αντιπολίτευσης με απαγορευτικά σήματα της οδικής κυκλοφορίας στα οποία ήταν διαγραμμένοι οι αριθμοί «12» και «60».


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιοι στρώνουν το έδαφος για «αναγκαστικό» μνημόνιο από τον Μητσοτάκη



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια ανατροπής του θετικού κλίματος στην οικονομία τόσο από Μέσα Ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στη ΝΔ, όσο και από κύκλους των Βρυξελλών, προκειμένου να καλλιεργήσουν την εικόνα «καμμένης γης» για την επομένη των εθνικών εκλογών.

Την ώρα που για 9ο συνεχές τρίμηνο η οικονομία σημειώνει ανάπτυξη και την ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται, παρά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου του έτους ότι θα κλείσει στο 4,1%, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, ο σημερινός αντιπολιτευτικός Τύπος εμφανίζει μία εικόνα κατάρρευσης και χάους.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να στρωθεί το έδαφος για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη την επομένη των εκλογών να φέρουν ένα νέας κοπής μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει απολύσεις (ήδη έθεσε θέμα η Κομισιόν, κατάργηση των επιδομάτων, των φορολογικών ελαφρύνσεων και της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και Παιδείας και των εργασιακών σχέσεων και της αύξησης μισθών), προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογηθεί η υλοποίηση της πολιτικής Μητσοτάκη.

Με λίγα λόγια, στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «άλλοθι» για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει και η οβιδιακή αλλαγή στάσης της ΝΔ, η οποία την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών έσπευσε να πει πως η οικονομία πηγαίνει καλά και οι αγορές πανηγυρίζουν διότι προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές.

Μόλις λίγες μέρες μετά άλλαξε το τροπάρι της και αρχίζει να μιλά για εκτροχιασμό της οικονομίας, δήθεν δημοσιονομικά κενά κλπ.

Ο λόγος που το κάνει αυτό δεν είναι άλλος, από το ότι προσπαθεί να στρώσει το έδαφος, προκειμένου εάν βγει κυβέρνηση, να έχει άλλοθι για να προχωρήσει στο πρόγραμμά της που βασίζεται σε βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση του κοινωνικού κράτος (δημόσια Υγεία, επιδόματα, Δημόσια Παιδεία κλπ).

Τον κίνδυνο αυτόν επεσήμανε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η στάση της ΝΔ που ουδέποτε δεσμεύθηκε για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, κλείνοντας το μάτι για ακύρωσή τους, άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους να αμφισβητήσουν τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης όσο και συνολικά την πορεία ανάπτυξης με παράλληλη κοινωνική στήριξη.

Να αμφισβητήσουν δηλαδή ένα προς ένα όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν επιτευχθεί εδώ και 4 χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την όρεξη σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας του 2010-2014.

Έφθασαν στο σημείο να μιλούν για απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι το οποίο έχει να πέσει στο τραπέζι από τότε που ήταν υπουργός των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Προς επίρρωση τούτων, προκύπτει ένα σαφές ερώτημα

Για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν είχε αντιδράσει πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές στα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση;

Οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους και στις αντιδράσεις τους από την πρώτη μέρα των εξαγγελιών δεν είχαν εκφράσει ούτε ενστάσεις ούτε δυσαρέσκεια.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίους Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είχε ανοίξει θέμα μείωσης των πλεονασμάτων μία μέρα πριν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει πως μειώνονται οι στόχοι για πλεονάσματα στο 2,5% από το 3,5% ως το 2022, αφού η κυβέρνηση θα έβαζε σε ειδικό καταπίστευμα 5,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά που προέκυπτε, προκειμένου να μην υπάρξει καμία ένσταση ως προς την προσήλωση στους στόχους.

Ήδη όμως, από το βράδυ των ανακοινώσεων ορισμένοι ακραίοι των Βρυξελλών είχαν δώσει σαφή δείγματα γραφής για το σχεδιασμό τους να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης και να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ακραία λιτότητα και τις περικοπές.

Το είχε κάνει ο κ. Βέμπερ. Και όσο αυτοί οι ακραίοι βλέπουν τη ΝΔ να μη δεσμεύεται για τη διατήρηση των μέτρων ελάφρυνσης, τόσο προφανώς και θα παίρνουν θάρρος και θα ζητήσουν την ακύρωσή τους.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από πριν τις ευρωπαϊκές κάλπες πως οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν εάν θα διατηρηθεί η πορεία ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε ένα πρώτο σήμα.

Τώρα στις εθνικές εκλογές, που οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, τώρα που δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, τώρα θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν όχι μόνο τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης (ενίσχυση συνταξιούχων, μειώσεις σε ΦΠΑ) αλλά και όλα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η ψήφος στη ΝΔ διασφαλίζει ότι οι ακραίοι θα απαιτήσουν την ακύρωσή τους.

Και η ΝΔ επιβεβαιώνει πως είναι πάντα πρόθυμη για αυτό.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....