Διυλιστήριο: 06/29/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Liberation : ''Ολάντ, Τσίπρας, Ρεντσι πρωτοστατούν για συμμαχία του Νότου και αλλαγή στην Ευρώπη''Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ του λεγόμενου «Club Med» γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Γάλλος πρόεδρος «μαζί με τον Ματέο Ρέντσι αλλά και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο τηλεφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας , επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη».

Ταυτόχρονα ,ο Γάλλος πρόεδρος –γράφει η Liberation – θα υποδεχτεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη του γερμανικού SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Γάλλοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν πάντως, σύμφωνα πάντα με τη Liberation, ότι οι διαφορές που εμφανίζονται ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το ρυθμό των διαδικασιών στην ΕΕ μετά το Brexit είναι απλώς θέμα τόνου ή φρασεολογίας και δεν αντανακλούν κάποια ουσιαστική διάσταση απόψεων.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι, αφού ο Ολάντ πολλαπλασίασε τις επαφές του με τις χώρες της Μεσογείου, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη εξέφρασαν τη θέλησή τους να δώσουν μια νέα ώθηση στην Ευρώπη και προσθέτει με έμφαση: «Παράλληλα με το κλασικό διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος χρησιμοποίησε δύο μοχλούς για να ασκήσει πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Πρώτα παίζοντας το χαρτί του Νότου. Με τον Ματέο Ρέντσι , αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επαφή το περασμένο Σάββατο, την Ισπανία και την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ο Φρανσουά Ολάντ στοιχηματίζει σε μια νέα ισορροπία υπέρ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη. Και στη συνέχεια απευθυνόμενος στη σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη, τους ηγέτες της οποίας πρόκειται να υποδεχθεί στο τέλος της εβδομάδας στο Παρίσι»

«Αν άκουγε κανείς αυτά που έλεγαν οι Γάλλοι διπλωμάτες τη Δευτέρα, θα πίστευε ότι οι διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σχετικά με το ρυθμό των επιχειρήσεων μετά το Brexit δεν είναι παρά απλώς ζήτημα τόνου, λεξιλογίου, και επ’ ουδενί ουσίας. «Οι Γάλλοι αγαπούν τη λέξη πρωτοβουλία, οι Γερμανοί τη λέξη σταθερότητα. Ο Ολάντ μιλάει για επανεκκίνηση, η Μέρκελ για ενίσχυση», εξηγούσε μια διπλωματική πηγή. «Μεταθέτοντας τις κινήσεις για το μέλλον, η Μέρκελ έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο συνήθως κατηγορούμε τον Ολάντ, αλλά το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε αυτή τη φορά», τονίζει μέλος της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρέπει να είμαστε «σταθεροί όσον αφορά την ταχύτητα της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένο Βασιλείου από την ΕΕ. Αν δεν τα καταφέρουμε σ’ αυτό, μπορεί να έχουμε μέχρι και 15 χρόνια καθυστερήσεων εξαιτίας των Βρετανών».

«Η Μέρκελ επιθυμεί να υπάρχει σταθερότητα, τη στιγμή που οι Βρετανοί προκαλούν την αστάθεια», σχολιάζει στη Liberation πηγή που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, και προσθέτει: «σήμερα πρέπει να τεθεί ένα πλαίσιο, και ο σύμμαχος στον οποίο μπορεί να βασιστεί είναι ο Ολάντ».

«Δεδομένου του κύματος σοκ που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, ουδείς αμφισβητούσε ότι οι τρεις χώρες που αντιστοιχούν στο 70% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα έφταναν σε κοινές θέσεις. Όλα πλέον εξαρτώνται από το πώς θα εφαρμοστούν οι εν λόγω προτάσεις. Στο τραπέζι τίθενται πρωτοβουλίες για ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, την ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και προτάσεις για τους νέους.

Πρόκειται πάνω κάτω για προτάσεις της Γαλλίας των τελευταίων ετών, που όμως δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα την έγκριση της Γερμανίας, η οποία χθες βράδυ έβαλε νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη την ανάγκη για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ΕΕ μέσα στους επόμενους μήνες. Για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή, ένας σύμβουλος του Προέδρου επεσήμανε ότι «έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφυγή του Grexit. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη κρίση» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλέξη Τσίπρας, εισερχόμενος στη Σύνοδο κορυφής, εξέφρασε την ανάγκη να αφυπνιστεί η Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κέρι: Το Brexit μπορεί και να μην γίνει ποτέ
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, υπέρ της οποίας ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί, μπορεί να μην γίνει ποτέ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος αποκάλυψε ότι το Λονδίνο δεν βιάζεται να αποχωρήσει.

Μιλώντας χθες, την επομένη συνάντησης που είχε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο Κέρι πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται «ακατάλληλος» για να διαπραγματευτεί μια αποχώρηση την οποία ο ίδιος δεν επιθυμεί.

«Είναι ένα πολύ περίπλοκο διαζύγιο», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας κατά τη διάρκεια ετήσιας συνόδου για τις Πληροφορίες και την Ασφάλεια στο Άσπεν στο Κολοράντο.

Ο Κέρι, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Κάμερον στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση των δύο ετών ως την υιοθέτηση του Brexit.


Το Λονδίνο, αποκάλυψε ο Κέρι, δεν θέλει να διακινδυνεύσει να βρεθεί χωρίς μια συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ κατά την εκπνοή αυτής της διορίας.

Ο Κάμερον "αισθάνεται ακατάλληλος (...) για να αρχίσει να διαπραγματεύεται κάτι στο οποίο δεν πιστεύει και επομένως δεν έχει καμία ιδέα πως να το χειριστεί", συνέχισε ο Κέρι.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να ανατραπεί στο τέλος, ο Κέρι απάντησε: "Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένα μέσα".

«Δεν θέλω ως υπουργός Εξωτερικών να τα εκθέσω σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά υπάρχουν μέσα» για να γίνει, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι καταλαβαίνει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειάζεται χρόνο για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά, προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε μήνες για να το σκεφτόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ήρθε η ώρα για τον Θέμο Αναστασιάδη στο ελεγκτικό συνέδριο για τα 5.000.000 Ευρώ !!!


Στα... πέτρινα χρόνια των τριών μνημονίων που ο φορολογικός εφιάλτης βάζει «λουκέτο» σε δεκάδες επιχειρήσεις, η ελληνική Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κρατά στο συρτάρι της ανέγγιχτους φακέλους, οι οποίοι αναδίδουν οσμή φοροδιαφυγής.

Δικαστικές αποφάσεις που μένουν μόνο στα χαρτιά ή ακόμη χειρότερα εξακολουθούν να αγνοούνται, αφήνοντας τις υποψίες και τις σκιές να πέφτουν βαριές σε υποθέσεις «μαύρου» χρήματος που προκάλεσαν την κοινή γνώμη.

Όταν μάλιστα οι πρωταγωνιστές των «ύποπτων» υποθέσεων δεν είναι απλοί πολίτες που ασφυκτιούν στις «συμπληγάδες» της Δικαιοσύνης, αλλά πρόσωπα ισχυρά, τα οποία δεν κρύβουν τη «δύναμή» τους, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και απαιτούν απαντήσεις.

Ο λόγος για τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη, ο οποίος, εννέα χρόνια μετά τη... φυγή των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, εξακολουθεί να απολαμβάνει την «οκνηρία» της Δικαιοσύνης για να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στα δημόσια ταμεία.

Παρά τα πορίσματα-φωτιά που συνέταξε -τον Μάιο του 2011- η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, βάσει των οποίων ο εκδότης αδυνατεί να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια που με περίσσια άνεση κατέθετε σε λογαριασμούς του στην B.N.P., το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την οριστική απόφασή του και ο καταλογισμός που αποφασίστηκε πριν από τρία χρόνια για τον Θέμο Αναστασιάδη συνεχίζει να είναι εκκρεμής. Μια καθυστέρηση που δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή, σε μια στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο εμφανίζεται να «κόπτεται» για τα δημόσια έσοδα.

Η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών με την οποία δείχνει ότι λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γεγονός ότι η απόφαση «σέρνεται» ακόμη και σήμερα, χάρη στα δικονομικά «παράθυρα» που προσφέρει ο νόμος σε όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν. Η αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε πριν από έναν χρόνο ο Θέμος Αναστασιάδης κατάφερε να μπλοκάρει τον καταλογισμό του ποσού που φέρεται ως παράνομο περιουσιακό όφελος και συνεπώς την επιστροφή του στα δημόσια ταμεία. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως ο εκδότης έχει «εξασφαλίσει»(;) και θετική εισήγηση, η οποία του επέτρεψε αφενός να κερδίσει κι άλλο χρόνο και αφετέρου να ευελπιστεί ότι θα αποφύγει τελικά το... ταμείο.

Με την αίτησή του ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία ο εκδότης παρουσίασε αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος, ύψους 4.973.500 ευρώ.

Το παραπάνω ποσό προέκυψε κατόπιν έρευνας στις καταθέσεις που έγιναν από τον εκδότη και τη σύζυγό του στην τράπεζα BNP Paribas στις 20 Ιουλίου 2007 ύψους 2.486.000 ευρώ, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό που ανοίχτηκε αυθημερόν στην ίδια τράπεζα στις 23 Ιουλίου 2007, στον οποίο κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ.

Όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο και αναφέρεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2013, τα εν λόγω ποσά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων και ως εκ τούτου καταλογίστηκαν σε βάρος του κ. Αναστασιάδη.

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εκδότης υπέβαλε αίτηση αναίρεσης επί της αποφάσεως, η οποία δικάστηκε τον Μάρτιο του 2015, ακόμα όμως η απόφαση... αγνοείται.

Αρχικά ο Θ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα προήλθαν από τον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκδότη, αγόρασε μετοχές της εταιρείας «Πρώτο Θέμα». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, η εν λόγω συναλλαγή δεν έγινε ποτέ.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι όλα τα χρήματα προέρχονται από νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα, ισχυρισμός που επίσης κατέπεσε στο δικαστήριο, καθώς αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά αποτελούν νέα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι είχε στο σπίτι του το τεράστιο χρηματικό ποσό ως «μαξιλάρι ασφαλείας».To ποινικό ιστορικό της υπόθεσης

Όσον αφορά στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το υπ’ αρ. 1/2014 αποφάνθηκε ότι ισχύει τυπικά η ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη, καθώς κρίθηκε συνταγματική η αναδρομική ισχύς των φορολογικών διατάξεων.

H Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε απορρίψει την εισήγηση του αντεισαγγελέα Νίκου Παντελή, που είχε προτείνει να αναιρεθεί μερικώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος του Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη, μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε βαθμό κακουργήματος. Επειδή ο εκδότης προχώρησε σε συμβιβασμό με την αρμόδια ΔΟΥ, που προέβλεπε την πληρωμή περίπου 1,3 εκατ. ευρώ με την καταβολή ορισμένων δόσεων, η κατηγορία ουσιαστικά γινόταν νομικά ανίσχυρη. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, παρέμενε σε βάρος του κ. Αναστασιάδη μόνο η κατηγορία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

Ωστόσο, το 2015, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας ο εκδότης απαλλάσσεται από τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά το οικονομικό έτος 2008. Η δίωξη αφορούσε στα αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου του συγκεκριμένου οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα οποία ο Θ. Αναστασιάδης εφέρετο να είχε αποκρύψει 1,6 εκατομμύριο ευρώ συν τις προσαυξήσεις. Η δίωξη σε βάρος του ήταν το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης.

Τον λόγο πλέον έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο καλείται να αποφανθεί για την υπόθεση αυτή, διαλύοντας κάθε σκιά που πληγώνει το κύρος της Δικαιοσύνης.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εγκύκλιος για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. ΠαραδείγματαΤην αναλυτική εγκύκλιο που προβλέπει την καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας για φέτος ανάλογα με τους μήνες που θέλει να θέσει σε κυκλοφορία το όχημά του κάθε φορολογούμενος εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

"Με την παρ. 4 του άρθρου 117 του ν. 4387/2016, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, και εξαιρετικά για το έτος 2016 να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) έως γ) της προαναφερθείσας διάταξης και συγκεκριμένα:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2016), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα 1: Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:
- για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.
- για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.
- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.

Παράδειγμα 2:
Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2016:
- για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15€- για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€
- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2016, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής:90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)=€.67,5Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.

Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2016 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Με τις διατάξεις του άρθρου 122, του ίδιου νόμου, η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 12/5/2016.

Εξυπακούεται ότι, στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος εντός του 2016, δεν τυγχάνουν εφαρμογής τα ανωτέρω, αλλά οι διατάξεις της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (222 Α'), σύμφωνα με τις οποίες δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων. Το ίδιο συμβαίνει, εφόσον έχει προηγηθεί άρση ακινησίας, σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση στην περίπτωση διαγραφής οχήματος λόγω εξαγωγής του, όπου απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Επίσης στην περίπτωση που έχει γίνει άπαξ χρήση ενός εκ των τριών ανωτέρω χρονικών περιόδων άρσης της ακινησίας και ο κάτοχος αιτείται εκ νέου άρση ακινησίας, τότε θα καταβάλλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει καταβληθεί) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, όπως ισχύει.

Τέλος επισημαίνεται ότι η περ. γ' της παρ. 4 του άρθρου 117 εφαρμόζεται για άρση ακινησίας για χρονικά διαστήματα που δεν ρυθμίζονται από τις περ. α' και β', δηλαδή για χρονικά διαστήματα διαφορετικά από τον 1 μήνα ή τους 3 μήνες αντίστοιχα.

Παραδείγματα
Έστω ότι ο κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρείς μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση των τριών μηνών ζητάει εκ νέου άρση της ακινησίας για το όχημά του, τότε ο εν λόγω κάτοχος πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου το ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€.

Εάν, ο ως άνω κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 90€), αιτηθεί για τρείς μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ύψους 30€ και ενδιάμεσα αποφασίζει να το μεταβιβάσει/διαγράψει λόγω εξαγωγής, τότε επίσης πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 αφαιρουμένου του ποσού των 30€ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60€.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Γιαννακόπουλος με μήνυση ζητά την άρση της ασυλίας του ΚαμμένουΤην άρση ασυλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ζητά με μήνυσή του ο επιχειρηματίας -ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες τουnewpost.gr. Η σχετική έγκληση θα διαβιβαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή για τα περαιτέρω (εξέταση του αιτήματος από την Επιτροπή Δεοντολογίας και παραπομπή εν συνεχεία του θέματος στην Ολομέλεια, που θα πάρει την οριστική απόφαση). Παράλληλα δε, με τη μήνυση επιφυλάσσεται για αγωγή ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων για το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αιτία της μήνυσης, όσα, σε υψηλότατους τόνους, είχε διατυπώσει από του βήματος της Βουλής ο Π. Καμμένος για τον Δ. Γιαννακόπουλο στις 24 Οκτωβρίου 2015. Παρουσιάζοντας τότε και κάποια sms που του είχε στείλει ο επιχειρηματίας, ο υπουργός του είχε προσάψει τη μομφή ότι επιχειρεί να εκβιάσει πολιτικάυπουργούς και την κυβέρνηση.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, ο υπουργός παρουσίασε, μέσα από δημοσιεύματα του blog 'newsbomb' ιδιοκτησίας Γιαννακόπουλου την πολιτική μεταστροφή του από θέσεις φιλικές προς την κυβέρνηση σε θέσεις εχθρικές. Κατά τον Π. Καμμένο -με βάση το κείμενο της έγκλησης πάντοτε- ο Δ. Γιαννακόπουλος ασκούσε πίεση προς την κυβέρνηση σε διάφορα θέματα, π.χ. στη μη ανάληψη υπουργικού πόστου από τον Σταύρο Κοντονή, με τελική απειλή παραμονή Χριστουγέννων, «αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μη με λένε Γιαννακόπουλο...».

Αιτία της πολιτικής μεταστροφής, η αξίωση του επιχειρηματία για δάνειο 223 εκατομμυρίων ευρώ, όμως «τελείωσε το νταβατζιλίκι» διαμηνύει ο υπουργός, όπως και ότι «τελείωσαν οι εποχές που ο μπαμπάς τους έπαιρνε το αστυνομικό τμήμα για να τους αφήσουν ελεύθερους, όταν τους πιάνανε με τις κόκες στην τσέπη... στα πάρτυ της Μυκόνου...».

Υπαινιγμός «καθ' όλα άδικος, κατασυκοφαντικός και ψευδής», κατά τον εγκαλούντα, τον οποίον συσχετίζει δηλαδή με το πρόσωπό του αφού «ήμουν ο μόνος για τον οποίο αφιέρωσε (σ.σ. ο υπουργός) ολόκληρη ώρα επιθέσεων ανηλεών από το βήμα της Βουλής». Είναι ισχυρισμοί που «με εμφανίζουν ως παραβατικό τοξικομανή του οποίου ο πατέρας δια της οικονομικής ευρωστίας του κατάφερνε κατ' επανάληψη να ρίξει στα μαλακά, (με εμφανίζουν ως) ιδιοτελή, αιτούντα ρουσφετιών και εκβιαστή, επικίνδυνο για τα συμφέροντα των συμπολιτών μου και του Δημοσίου, ιδιοκτήτη ιστότοπου δια του οποίου εκβιάζω (!!)».

Η ουσία της έγκλησης βρίσκεται επίσης στο ότι ο εγκαλούμενος επιχείρησε «να με κατασυκοφαντήσει ενώπιον όλων των παρευρισκόμενων εντός του Κοινοβουλίου, μα και του Πανελληνίου, καταφερόμενος εις βάρος μου με επονείδιστες εκφράσεις, χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα, ενώ συγχρόνως χρησιμοποίησε αυστηρά προσωπικά μου δεδομένα (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζονται ποια είναι αυτά, τουλάχιστον στο σημείο αυτό) και απόρρητα δεδομένα της επικοινωνίας μας και δη ποινικής φύσεως διαστρεβλώνοντάς τα». Σε άλλο σημείο της έγκλησης ισχυρίζεται εξάλλου ότι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «δεν αναφέρθηκε στα δικά του μηνύματα επικοινωνίας, τα οποία κατ' επανάληψη μού έστελνε τόσοπροεκλογικά όσο και στα μεθεόρτια της εισόδου του στη Βουλή».

Στην έγκλησή του, ο Δ. Γιαννακόπουλος στην προσπάθειά του να στηρίξει την κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμηση, παραθέτει -κατά πληροφορίες- τη άρρηκτη σχέση του με τον ΠΑΟ, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της ομάδας (αλλά και της «ΒΙΑΝΕΞ»), όπως και οι φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες, ενδεικτικώς, «συμβολικό κλείσιμο του ρεύματος για μία ώρα στα καταστήματα της ομάδας, δωρεάν διανομή φυτών και δενδρυλλίων σε όλους τους πελάτες του καταστήματος της ομάδας και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για τα προβλήματα που υφίστανται από τις κλιματικές αλλαγές και τρόποι αντιμετώπισής τους».

Ο Δ. Γιαννακόπουλος, που άπειρες φορές τον έχουμε δει να παθιάζεται στα παρκέ, χαρακτηρίζει πάντως «άρρηκτα απογοητευτικό» το να βρίσκεται «αναμεμειγμένος σε δηλώσεις, αντιδικίες και εν γένει συγκρουσιακές καταστάσεις που ούτε στο ελάχιστο με εκφράζουν και ουδεμία σχέση έχουν με το πώς είμαι στην ουσία μου ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προτείνει, τέλος, τρεις μάρτυρες, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τη σύζυγο του Πάνου Καμμένου και δικηγόρο, Ελένη Τζούλη, επίσης το δημοσιογράφο -υποψήφιο βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργο Χριστοφορίδη.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

DW: Ευρωπαϊκή κυβέρνηση προτείνει ο Φερχόφστατ

Η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει μια μικρή, αλλά ισχυρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση, εκτιμά σε συνέντευξή του προς τη DW και στον απόηχο του Brexit, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο βέλγος πολιτικός εκτιμά ότι οι Βρετανοί δεν ψήφισαν κατά της Ευρώπης, αλλά κατά της σημερινής ΕΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια συνομοσπονδία εθνικών κρατών που πρέπει να αποφασίζει ομόφωνα και η οποία ενεργεί πάντα με καθυστέρηση και ανεπαρκώς. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το διαπιστώσαμε όταν επιχειρήσαμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση, γεωπολιτικές κρίσεις αλλά και την κρίση του ευρώ. Δεν λειτουργεί πλέον έτσι. Δεν διαθέτουμε πλέον μια ένωση που να μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις. Πιστεύω ότι αυτό οδηγεί στο να μην είναι αποδεκτή η ΕΕ από τους πολίτες σε ορισμένες χώρες».

Όχι στην περαιτέρω εμβάθυνση

Ποιά όμως είναι η δέουσα απάντηση στην απορριπτική αυτή στάση πολλών Ευρωπαίων; Χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Περισσότερη ή λιγότερη εμβάθυνση;

«Η απάντησή μου είναι όχι περισσότερη εμβάθυνση, τουλάχιστον όχι σε αυτή της τη μορφή. Σήμερα έχουμε μια συνομοσπονδία. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτό που θα χρειαζόμασταν είναι, για παράδειγμα, μια μικρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε μια Κομισιόν με 28 επιτρόπους μόνον και μόνον επειδή έχουμε 28 χώρες μέλη. Χρειαζόμαστε μια οικονομική κυβέρνηση για την ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε, για να αναφέρω και άλλα παραδείγματα, μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και μια συνοριοφυλακή, καθώς διαθέτουμε έναν κοινό χώρο Σένγκεν. Επίσης μια κοινή άμυνα, καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να ασκήσεις κοινή εξωτερική πολιτική (…). Αυτά είναι τα ζητούμενα. Εάν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε συνεχώς και νέα δημοψηφίσματα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης τα οποία θα απορρίπτουν την Ευρώπη».

Έμφαση στα προβλήματα των πολιτών

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα το γεγονός ότι αυτό συνεπάγεται ενδεχομένως την εκχώρηση περισσότερων εθνικών αρμοδιοτήτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι πολίτες δεν ασχολούνται με θέματα όπως την εθνική κυριαρχία και την εμβάθυνση διότι ενδεχομένως να μην τα καταλαβαίνουν καν», όπως λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό που τους απασχολεί είναι μια ΕΕ και τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως η ανεργία, η ασφάλεια και η μεταναστευτική πολιτική».

«Διαπιστώνουμε ότι η ΕΕ δεν τα καταφέρνει και αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς πρόκειται για μια συνομοσπονδία που στηρίζεται στην ομοφωνία», λέει ο Γκι Φερχόφστατ, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, που σε αντίθεση με την ΕΕ, όπως λέει, κατάφερε να θέσει πολύ γρήγορα υπό έλεγχο και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Πηγή: Deutsche Welle

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οικονομικά κίνητρα σε αγροτικούς γιατρούς άγονων περιοχώνTην παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των αναπληρωτών υπουργών Υγείας Παύλου Πολάκη και Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Ειδικότερα, στους γιατρούς αυτούς θα χορηγείται μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ, ενώ η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 21 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4368/2016 ("παράλληλο πρόγραμμα"). Η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ αφορά όσους γιατρούς συνεχίζουν να υπηρετούν στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας των περιοχών αυτών, κατά την ημερομηνία δημοσίευσής της.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι με αυτό τον τρόπο να "ενισχύσει τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας", αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική συμβολή των γιατρών στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στη διασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων αυτών των περιοχών σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Σούλτς : «Οι Βρετανοί παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. και δεν είναι στην φιλοσοφία της ΕΕ να αποφασίζει ο ''όχλος'' για την τύχη της». Ποια η θέση της Νέας Δημοκρατίας ;


Στην κατάπτυστη αυτή δήλωση προχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, που αν μη τι άλλο μας δείχνει τις προθέσεις, ανοιχτά πια, της Ευρωπαικής Ένωσης. Με αυτές τις λογικές των υπευθύνων προοιωνίζεται δυσοίωνο το μέλλον της Ευρώπης.

Δυστυχώς δεν έμεινε μόνο εκεί.

''Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν οι εθνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, είναι ο λάθος δρόμος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Ο Μάρτιν Σούλτςεπέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους υπερθενικιστές, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι πολιτεύονται με ρατσιστικά συνθήματα.

«Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι λυπημένος. Θα επιθυμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Περισσότερο με συγκινεί το γεγονός ότι η νεότερη γενιά ψήφισε με ποσοστό πάνω από 75% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά βλέπουν ότι η χώρα τους θέλει να αποχωρήσει». Εν τούτοις, «το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό, είναι το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. Είναι σαφέστατο ότι η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της εξόδου. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκω υπέροχο το γεγονός ότι η νέα γενιά βλέπει το μέλλον της στην Ε.Ε. και δεν θα εκπλαγείτε βέβαια αν σας πω ότι η καρδιά μου χτυπά γι’ αυτήν και όχι για τον Νάιτζελ Φάραντζ ή τον Μπόρις Τζόνσον» τόνισε για το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Χρειαζόμαστε μια πιο στενή συνεργασία, μια πιο ομοιογενή πολιτική εντός της Ε.Ε. και όχι αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή να διχαζόμαστε. Η Ευρώπη των εθνικών κρατών, των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες λένε ότι τα συμφέροντα της χώρας μου είναι πιο σημαντικά και όχι το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, είναι ακριβώς η άποψη η οποία πλειοψήφησε στην Μεγάλη Βρετανία. Αν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, της υπερίσχυσης του εθνικού έναντι της κοινής ιδέας, τότε θα αποτύχουμε. Είναι ο λάθος δρόμος. Να επαναλάβω όμως για μια ακόμα φορά ότι δεν εννοώ ότι εμείς τα κάνουμε όλα σωστά. Το αντίθετο! Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι ζητούν εδώ και χρόνια να γίνουν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνει αυτοκριτική και στα όργανα της Κοινότητας για όσα πράττουν λάθος» δήλωσε ο κ. Σουλτς για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Μάρτιν Σούλτς υπεραμύνθηκε της εκλογής του Ζαν-Κλοντ Γιουνέρ ως προέδρου της Κομισιόν. «Kατάφερε να μην αποσταθεροποιηθεί το ευρώ και έκανε πολύ καλή δουλειά, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, την σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι δεν ήταν λάθος η εκλογή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία

Δυστυχώς στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία δια της εκπροσώπου της, την Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα στην εκπομπή του ΣΚΑΙ πρώτη γραμμή με τους δημοσιογράφους Β.Λυριντζή και Δ.Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά : 

'' Το δημοψήφισμα είναι πάντοτε λάθος κίνηση, κατά την γνώμη μου ....δεν πρέπει να αποφασίζει ο κόσμος με δημοψηφίσματα, διότι το δημοψήφισμα, ο καθένας το ναι και το όχι, το εκλαμβάνει διότι εμένα δεν μου αρέσει η φάτσα σας, γιατί εγώ τσακώθηκα με τον άντρα μου, διότι το όχι είναι το πρώτο πράγμα, όποιος έχει παιδιά το ξέρει, ότι το πράγμα που μαθαίνει ένα παιδί είναι το όχι, άρα εγώ οπαδός των δημοψηφισμάτων δεν υπήρξα ποτέ'''

 Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα
Σας παραθέτουμε και όλη την εκπομπή για να μην θεωρηθεί ότι έχουμε κάνει κάποιο μοντάζ στο video εδώ. Το απόσπασμα είναι από το 14:50 έως το 16:07)

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις αντιδράσεις των λεγόμενων αντικειμενικών δημοσιογράφων, στο θέμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, όπου το διακύβευμα στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη (αυτή ήταν η άποψη των Γερμανών, που αναντίρρητα την δέχτηκε ο δημοσιογράφος (https://diulistirio.blogspot.gr/2016/06/brexit_27.html).
Επίσης στο σημείο όπου παρομοιάζει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, ως απόφαση ΜΩΡΟΥ παιδιού.

Αλλά για να θυμηθούμε τι έλεγε η κυρία Μπακογιάννη ως αρχηγός του κόμματος ΔΗΣΥ


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αρχαία ναυάγια και τείχη λιμανιού στον βυθό της ΔήλουΣημαντικά ευρήματα προκύπτουν από την υποθαλάσσια έρευνα, που συνεχίστηκε στη Δήλο, στο διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, με στόχο να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.

Επίσης εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μία κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελούν μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά, εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην ύστερη ελληνιστική εποχή.

Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει, ότι, όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά, λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.

Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνιων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων.

Πρόκειται για πέντε ναυάγια της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος, γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι τη μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνιων αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

ΠΗΓΗ News.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια: Στα 430 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα

Με πρώτο μάρτυρα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ξεκίνησε επί της ουσίας το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φραγκιαδάκης, το σύνολο του δανεισμού των επιχειρήσεων ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα είναι στα 430 εκατ. ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι.

«Αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελος μίλησε για σαφή διάκριση των τραπεζών υπέρ των ΜΜΕ σε σχέση με τα δάνεια που δίνουν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες παρότι, όπως είπε, μόνο το 35% από τα «μίντια» έχουν εξασφαλίσεις.

«Η δική μας τραπεζική τακτική, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μην λαμβάνονται προσωπικές εγγυήσεις και δεν είναι διαφορετική σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια εφαρμόζεται διαφορετικό μοντέλο. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ακόμα ότι σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ οι προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, που είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ, «επί του παρόντος, οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένες».

«Η Εθνική Τράπεζα έχει 400 εκατ. ευρώ δάνεια σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, σε ένα χαρτοφυλάκιο 19 δισ. Δεν εξαρτά την επιβίωση της από τα "μίντια". Οι τράπεζες είναι τράπεζες. Δεν είναι επιχειρηματίες. Όταν μιλάμε περί βιωσιμότητας μιας επιχειρήσεις, είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε, να πάμε μπροστά», σημείωσε.

«Από τα 430 εκατ. ευρώ των δανείων, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα. Δώσαμε 47 δισ. ευρώ με 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες για να κρατηθούν όρθιες. Παραβιάστηκε ο κανονισμός, δεν τέθηκαν όρια. Τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του; Τι θα κάνετε τώρα εσείς σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και για όλα όσα παραβιάστηκαν;» επέμεινε ο κ. Φάμελος.

«Η τράπεζα έχει μια πιστωτική πολιτική την οποία τηρεί. Έχει κανόνες που τηρεί. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον τρόπο λειτουργίας της στις περιπτώσεις των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης», απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης και συμπλήρωσε:

«Τα πράγματα στην οικονομία πήγαν άσχημα, διαφαίνεται αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών, όμως η τράπεζα έχει τα μέσα να το διαχειριστεί. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιαίτερα φειδωλές σε νέες χρηματοδοτήσεις. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας και να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Οφείλει μια τράπεζα να εξαντλήσει όλες τις ενέργειες για να γίνει ένα δάνειο βιώσιμο. Είμαστε σε συζητήσεις με κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα αποπληρωθεί η τράπεζα. Λαμβάνονται πρόσθετες εξασφαλίσεις. Στο πλαίσιο του εφικτού, προσπαθεί μια τράπεζα να ικανοποιηθεί, και πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της και να μην κλείσει η εταιρεία. Αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να ισχύσει και αυτό επιβάλλεται από τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη χώρα. Πολιτική της τράπεζας είναι να μην πνίξουμε τις εταιρείες. Το θέμα είναι αν μια τράπεζα μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι σε έναν κλάδο. Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να βρεθούν σε αυτή την ακροβασία και να τραβήξουν το σωληνάκι».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Οι επισημάνσεις του κ. Φάμελου προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη, που τον κατηγόρησε για προσπάθεια να εμφανίσει ως συμπεράσματα της Επιτροπής τις προσωπικές του απόψεις.

«Δικαιούται ο κάθε Έλληνας να βγάλει συμπεράσματα και να εκφράσει την άποψη του. Οι συνάδελφοι εδώ του ΣΥΡΙΖΑ διαβάσαμε άπειρο υλικό που ήρθε στην Επιτροπή, κάτι που δεν κάνανε όλοι. Δεν θα κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

Από την πλευρά τους, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν την κριτική τους στο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατάφερε να έχει καλύτερες εξασφαλίσεις με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε δάνεια που έδωσε σε ΜΜΕ, αλλά και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις για τα περί off shore στην «Αυγή»

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι ισχυρισμοί των βουλευτών της ΝΔ Νότη Μηταράκη και Κώστα Τζαβάρα, ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» υπάρχει off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία κατέχει το 2,93% των μετοχών και ζήτησαν να μάθουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Παράλληλα, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν και σε σειρά επιστολών, όπως είπαν, του σημερινού πρωθυπουργού προς την ΕΤΕ, στις οποίες δεσμευόταν ότι σύντομα θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ ακίνητο που δεν θα πουληθεί ή υποθηκευθεί σε άλλον, πλην της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ακίνητο μέχρι και σήμερα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, τονίζοντας ότι «το 2014 η Αυγή προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή».

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκιαδάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα παρέσχε διαβεβαιώσεις για την εμπράγματη ασφάλεια, ότι έκανε αναδιάρθρωση του δανείου του και ότι έχει στην ιδιοκτησία του το κτίριο στην Κουμουνδούρου. Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, ο τρόπος που ανέλυε τις δανειοδοτήσεις η Εθνική Τράπεζα είχε στόχο να υπάρχει επαρκής κάλυψη από τις επιχορηγήσεις για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση του δανείου και τόνισε ότι το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα σκουλήκια τραγουδάνε ακόμα..

     Μέσα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας υπάρχουν ακόμη αξιόλογοι άνθρωποι, έντιμοι, και άξιοι να τους εμπιστευτεί κανείς.
Άνθρωποι που δεν έχουν εθισμό με τις καρέκλες και δεν έχουν βάλει αυτοσκοπό στην ζωή τους τον πλουτισμό μέσω της πολιτικής,
..ή την μέσω πολιτικής ασυλίας απαλλαγής τους από τις παράτυπες-παράνομες δραστηριότηττές τους.
Κανένας όμως,
..μα κανένας απ' αυτούς,

..δεν βρίσκεται μέσα στην Βουλή.

Ο σημερινός αρχηγός της προδοτικής κυβέρνησης γνωρίζει πιά πολύ καλά πως δύσκολα θα μπορέσει με οποιαδήποτε επικοινωνιακή καταιγίδα,
..με οποιαδήποτε υστερία των υπόλογων για την κατάντια του λαού ΜΜΕ,
..να κρατήσει μακριά απ' την Βουλή κι άλλο αυτούς τους ανθρώπους.
Σπεύδει λοιπόν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να αποδυναμώσει όσο μπορεί αυτές τις τίμιες φωνές, όταν αυτές ξαναμπούν στο κοινοβούλιο.
( Το ότι ο ντεμέκ αριστερούλης πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την απλή αναλογική, για τον λαό και άλλες πίτσες ροζ, φαίνεται από το ότι δεν καταργεί εντελώς το "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά το περιορίζει στις 30 έδρες, ίσα-ίσα για να μην μπορεί να υπάρξει ποτέ πιά αυτοδυναμία. Όχι από δημοκρατικό "πιστεύω" προς τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά επειδή γνωρίζει πως ποτέ πιά δεν θα βρεθεί στην θέση του πρώτου, ή τέλος πάντων κοντά στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας όπως τον Ιανουάριο του 2015 )

Κατεβάζοντας το όριο ηλικίας των ψηφοφόρων στα 17 ελπίζει σε μιά εντελώς ανώριμη πολιτικά και εύκολα χειραγωγούμενη μάζα πρόωρα ανακυρηγμένων "πολιτών",
..μιά μάζα ψηφοφόρων που μέσα στην ως τότε περιδίνηση της ζωής τους μέσα στο δαιδαλώδες τοπίο μιά Παιδείας που μοιάζει περισσότερο με κινούμενη άμμο παρά με προπαρασκευή χρήσιμων και μορφωμένων πολιτών,
..αδιάβαστοι και αστοιχείωτοι πολιτικά και ιστορικά,
..χωρίς τις βασικές γνώσεις που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε ώριμη πολιτική και κριτική σκέψη απαλλαγμένη από την παρορμητικότητα της ηλικίας,
..αποτελούν οι ίδιοι το τυράκι στην φάκα της ίδιας τους της ζωής.
Αυτό ελπίζει και αυτό προσδοκά ο νέος "πατερούλης", ντεμέκ αριστερούλης, μα πιό πολύ φασιστούλης πρωθυπουργός.

Κυρίως όμως μειώνοντας στο 2% το όριο για την είσοδο στην Βουλή των κομμάτων, ελπίζει πως θα πετύχει την πολυδιάσπαση των υγιών λαϊκών δυνάμεων και την αποδυνάμωσή τους όταν αυτές θα έχουν μπει στο κοινοβούλιο.
Διότι καλώς ή κακώς (κακώς, κάκιστα ) οι πραγματικά λαϊκές αυτές δυνάμεις έχουν ένα βασικό κουσούρι:
Ενώ συμφωνούν στα μείζονα και τα καθοριστικά,
..θεωρούν "δημοκρατικά" απαραίτητο να συμφωνούν και στα ελάσσονα, που μπορεί πολλές φορές να μην είναι μεν επουσιώδη,
..μπορούν να πάρουν όμως νερό στο κρασί τους ή να βρεθουν πολλαπλοί τρόποι προσέγγισής τους.
Εμ, δε γίνεται να συμφωνούνε σε όλα! Κι εκεί τις περισσότερες φορές χαλάει η μανέστρα της σύγκλισης και του συνασπισμού των δημοκρατικών-λαϊκών δυνάμεων.

Κάνουμε λοιπόν έκκληση στους έντιμους και αξιόπιστους λίγους πολιτικούς που έχουν απομείνει σ' αυτό τον τόπο,
..να συμπτυχθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο, βάζοντας σαν προμετωπίδα και σημαία αυτά που όλους μας ενώνουν.
Όχι σε έναν χαλαρό συνασπισμό, αλλά σε ένα συμπαγές ισχυρό κόμμα, με πολλές συνιστώσες ίσως, αλλά αρραγές στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τις κατοχικές δυνάμεις εσωτερικού και εξωτερικού,
..που για δικά τους οικονομικά οφέλη απομυζούν τόπο και λαό.

Κι αν ίσως η αρχηγία ή η πρωτοκαθεδρία είναι λόγος τριβής, ας μπούν μπροστά άλλοι, τρίτοι, άγνωστοι, νέοι, μέσα απ' τον λαό και την κοινωνία.
Υπάρχουν χιλιάδες εδώ έξω αξιότεροι από τους 300 ξεπουλημένους της Βουλής.

Άντε,
..γιατί πολύ αφήσαμε τα σκουλήκια,
..να τραγουδάνε ακόμα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....