Διυλιστήριο: 12/09/14
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Το προφίλ του Σταύρου Δήμα, του εκλεκτού της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από τα πλέον έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με δέκα συνεχείς εκλογές από το 1977, καθώς και αντιπρόεδρος του κόμματος, μένει να φανεί αν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συσπειρώσει αρκετούς βουλευτές προκειμένου να εκλεγεί ο ανώτερος κοινοβουλευτικός άρχοντας από την παρούσα Βουλή.

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστημίο Αθηνών και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάστηκε σε νομική εταιρεία της Wall Street στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το 1986, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Το φραστικό επεισόδιο και η παραίτηση

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, απεδώθησαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου – είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαϊου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.

Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του πρέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.

Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη δια βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:

Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)

Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)

Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)

Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)

Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)

Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)

Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)

Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΙΝΤΕΟ-"Κλείδωσε" ο Σταύρος Δήμας

Συνάντηση είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον Σταύρο Δήμα, για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση, ο κ. Δήμας απάντησε το εξής: «Θα μιλήσει ο Πρόεδρος».

Την είδηση για τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετέδωσε πρώτος ο Νίκος Χατζηνικολάου, τις οποίες ανέφερε πριν από λίγο στον αέρα του Real Fm 97,8. «Ο Σταύρος Δήμας θα είναι ο "εκλεκτός" της συγκυβέρνησης για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το όνομα ανμένεται να "κλειδώσει" και επίσημα στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στις 15:00 στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου.


Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Δήμας, φέρεται να είναι ο «εκλεκτός» του Αντώνη Σαμαρά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Δήμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1941 και σπούδασε νομικά και οικονομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης ενώ την περίοδο 1970-1975 εργάστηκε στη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Εξελέγη βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 ενώ ορίστηκε υπουργός Εμπορίου την διετία 1980-1981, Γεωργίας (1989-1990), Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991).

Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από το 1995 μέχρι το 2000 ήταν γενικός γραμματέας του κόμματος.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Επίτροπος στην Κομισιόν, αρχικά ως υπεύθυνος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις ενώ από τον Νοέμβριο 2004 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της πρώτης θητείας της Επιτροπής Μπαρόζο το 2009.

Ο κ. Δήμας συμμετείχε και στην μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου ως υπουργός Εξωτερικών από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.

Σε τι είχε ακουστεί το όνομά του.
 Το Σεπτέμβριο του 2010 είχε ακουστεί ότι φέρετε να είναι από τους πρώην επιτρόπους που εξακολουθούσαν να λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές από την Κομισιόν, μολονότι είχαν φύγει σύμφωνα με δημοσίευμα από την financial times.


http://diulistirio.blogspot.gr/Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!..

     Αυτό που έπρεπε να είχε κάνει ο ελληνικός λαός το έκανε τελικά η τρόϊκα.
Τους ρίχνει. Πέρασε κι ο τελευταίος τους εκβιασμός:
'' Ή ξεκαθαρίζετε το εσωτερικό σας πολιτικό τοπίο, ή, συμφωνία δεν έχει!''

Χωρίς συμφωνία οποιουδήποτε είδους με τους τοκογλύφους θα πέφτανε έτσι κι αλλοιώς. Απ' ευθείας. Χωρίς προεδρική εκλογή.
Οπότε κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία ο λεβεντόπουλος, σου λέει:'' Άντε να δείξω πως έχω την πρωτοβουλία κινήσεων. Άντε να κάνω πως τους αιφνιδιάζω ''. Και προκήρυξε δυό μήνες νωρίτερα την διαδικασία της Προεδρικής εκλογής.
Ο αιφνιδιασμένος να αιφνιδιάσει!
Εδώ ούτε όνομα δεν έχει καλά-καλά να παρουσιάσει για υποψήφιο Πρόεδρο!
Κι όλα αυτά τα σενάρια περί εγκλωβισμού των βουλευτών στο δίλημμα περί ''Συνταγματικής αναθεώρησης'', στον βρόντο!

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους.
Ακόμα κι ο ΒεληΓκίκας το προεξόφλησε (του ξέφυγε) στην συζήτηση για τον ''προϋπολογισμό'': ''Εσείς που θα βρεθείτε στην θέση μας'', είπε προς την αντιπολίτευση, ''εύχομαι να συνεχίσετε το έργο μας''!

Όμως το θηρίο τώρα είναι πιό επικίνδυνο.
Η κυβερνητική συμμορία τώρα θα επιδείξει όλη την εγκληματική της γκάμα!
Εκβιασμοί, εκφοβισμοί, διλήμματα, χρηματισμοί, τώρα θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη,
..μολύνοντας την εορταστική ατμόσφαιρα των αγίων ημερών με τα βοθρολύματα της ψυχής και του ήθου τους.

Αντέξαμε(;) τόσο καιρό την μπόχα και την δυσωδία της παρουσίας τους στην εξουσία. Θα την αντέξουμε και λίγο ακόμη αφού είναι για καλό σκοπό:
Να τους δούμε να φεύγουν απ' την εξουσία έρποντας, κατατρομαγμένα και γλοιώδη ανθρωπάρια, παρακαλώντας και κάνοντας διαπραγματεύσεις για την αποφυγή της τιμωρίας που τους αξίζει,
..στις πραγματικές τους διαστάσεις τώρα που κατεβαίνουν απ' το βάθρο της ''καρέκλας'' τους: πολιτικοί νάνοι, ανθρώπινοι κατιμάδες, ηθικοί γυμνοσάλιαγκες!

Στο καλό και με υγεία,
..αλλά στον αγύριστο!
Κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....