Διυλιστήριο: 11/20/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Μετά από 76 χρόνια επαναπατρίζονται οι κλεμμένες αρχαιότητες



Τις 26 αρχαιότητες είχε «σηκώσει» από την Κρήτη Γερμανός στρατηγός κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Στην Ελλάδα επιστρέφουν, ύστερα από περιπέτεια 76 χρόνων, 26 αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από Γερμανό στρατηγό κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Πρόκειται για 11 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Μινωική Εποχή έως την Ελληνιστική Περίοδο.

Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό θησαυρό περιλαμβάνονται οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος λύχνος της Μινωικής Περιόδου, πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνοι της Κλασικής/Ελληνιστικής Περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφος, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Η ιστορία των αντικειμένων και η διαδρομή που έκαναν από την Κρήτη έως την Αυστρία θυμίζουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Τα κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από την Κρήτη συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αφαίρεσε παρανόμως το 1941 ο Γερμανός στρατηγός Julius Ringel από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός τα παραχώρησε πριν από το 1945 στο πανεπιστήμιο Γκρατς, στην Αυστρία.

Το πανεπιστήμιο Γκρατς

Η ταυτοποίησή τους κατέστη δυνατή χάρη σε πρόσφατες εργασίες του πανεπιστημίου Γκρατς για την καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που συνδέονται με δραστηριότητες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ταύτιση των αντικειμένων το πανεπιστήμιο εξέφρασε εγγράφως προς το υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις αρχαιότητες στην Ελλάδα.

Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης - παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιένη.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βιένη η τελετή επαναπατρισμού των αρχαίων αντικειμένων, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, και στη συνέχεια οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αεροπορικώς πίσω στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....