Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπει ο εισαγγελέας εφετών Σ. Λογοθέτης έντεκα άτομα για τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι από την εταιρία Boeing. Η προμήθεια έγινε για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ αυτών που ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την παραπομπή τους, κατά περίπτωση, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη, είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Με την ίδια πρόταση ο κ. Λογοθέτης ζητά να απαλλαχθεί ένας από τους αρχικώς κατηγορούμενους καθώς και να παύσει η ποινική δίωξη για έναν ακόμα λόγω θανάτου. Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και διενεργήθηκε από τους Επίκουρούς της Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.
Οπως προέκυψε, η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Ποιο είναι το σκάνδαλο με τα ελικόπτερα Απάτσι ;
Ο Γεν. Διευθυντής εξοπλισμών από το 2006-2010 κ. Ευ. Βασιλάκος σε νέα ένορκη κατάθεσή του (2/3/12) στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Νικ. Ορνεράκη κατηγορεί ιδιαίτερα τους τ. υπουργούς Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο για ατασθαλίες στην προμήθεια πολεμικών ελικοπτέρων….
Μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλάκος αποκαλύπτει στον εισαγγελέα ότι:
Η εισήγηση των ειδικών προς το ΚΥΣΕΑ ήταν να αγοράσουμε 42 πολεμικά ελικόπτερα, αξίας 765 εκ. ευρώ, δηλαδή 18 εκ. ευρώ το ένα. Τελικά έγινε προμήθεια 20 ελικοπτέρων του ίδιου τύπου συνολικού κόστους 658 εκ. ευρώ. Δηλαδή 33 εκ. ευρώ το ένα -διαφορά 15 εκ. ευρώ το ένα.
Παρά το γεγονός ότι η σύμβαση για τα ελικόπτερα Απάτσι παρουσίαζε καθυστέρηση στην παράδοση, λόγω τεχνικών προβλημάτων ( όπως ακριβώς έγινε και με τα υποβρύχια) οι πληρωμές καταβάλλονταν κανονικά με την έγκριση του ΥΠΕΘΑ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ευαγ. Βενιζέλου στη συνέχεια.
Έτσι παρελήφθησαν ελαττωματικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα τις μετέπειτα τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, λόγω πτώσεων. Κι εμείς πληρώναμε…
Στις δικές μου εισηγήσεις, καταθέτει ο κ. Βασιλάκος ότι έπρεπε να μπλοκαριστούν οι χρηματικές καταβολές και να προχωρήσουμε σε ποινολόγηση της προμηθεύτριας εταιρείας, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Βενιζέλος μου εδήλωσαν ότι «τους εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους οι ομόλογοί τους υπουργοί Γερμανίας και Γαλλίας».
Επιπλέον ο κ. Βασιλάκος, που υπήρξε επιλογή του κ. Μεϊμαράκη, λέει για τον σημερινό επικεφαλής εκλογικού αγώνα της ΝΔ.
«Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ανέφερα στον κ. Μεϊμαράκη να εξετάσουμε την πιθανότητα να κηρυχθεί ο προμηθευτής έκπτωτος μου έλεγε διαρκώς ότι ζήτησε μεγάλη χρηματική αποζημίωση στις διαπραγματεύσεις.
Ακόμη, καταθέτει:
«… διότι το περιβάλλον του τότε υπουργού Μεϊμαράκη- και πιθανόν και ο ίδιος- τορπίλιζαν συστηματικά στο παρασκήνιο την οποιαδήποτε συμφωνία για άγνωστους αλλά πιθανολογούμενους λόγους, ιδίως αν συνυπολογιστεί η στάση του κ. Μεϊμαράκη στην αποτυχία της συμφωνίας για την παροχή δύο δωρεάν υποβρυχίων το 2008.
Άλλο: «Υπήρξε συγκεκριμένος επιχειρηματίας που διατεινόταν ότι συνομιλούσε τακτικά με τον τότε υπουργό Β. Μεϊμαράκη και μου διαμήνυσε μέσω δημοσιογράφου ότι θα με τελειώσει».
Και το «κλου» της κατάθεσης Βασιλάκου, που ασφαλώς ξέρει τι λέει, αφού γνωρίζει πολλά:
«Πρέπει να διερευνηθούν, από την εκκίνηση των διαδικασιών της προμήθειας μέχρι σήμερα, οι τυχόν ποινικές ευθύνες όλων των διατελεσάντων υπουργών Εθνικής Άμυνας, Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικών και πολιτικού προσωπικού που ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την προμήθεια, καθώς και των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών, Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι κυρίαρχες βλαπτικές προς το Δημόσιο συμφέρον ενέργειες αφορούν το συμβατικό κόστος της προμήθειας, το τελικό ύψος του οποίου προέκυψε με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες που προβλέπονται από τη διαδικασία του νόμου, καθώς και την καταβολή των πληρωμών, για τις οποίες ήταν πάντα ενημερωμένοι οι εκάστοτε υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών».
Πηγή www.kathimerini.gr
https://diulistirio.blogspot.gr