Διυλιστήριο: 03/14/15
ροη αναρτησεων

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Εξαφανίστηκαν 40 φάκελλοι φοροδιαφυγής πολυεθνικών


Αν θυμηθούμε και την ανάρτηση του μπλοκ που είχαμε κάνει (εδώ) με τίτλο ''Με εντολή Σαμαρά καταστρέφονται αρχεία του δημοσίου, για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος....'', θα καταλάβουμε πολλά.

Εξαφανίστηκαν 40 φάκελοι για έρευνα φοροδιαφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων με τριγωνικές συναλλαγές, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βασίλη Γεώργα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Οι φάκελοι «εξαφανίστηκαν» μετά την αλλαγή του νόμου που ανέθεσε τις αρμοδιότητες των ελέγχων αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «εξαφάνιση» έγινε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους έκλεισε όπως-όπως η μεγάλη έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2010 για το «transfer pricing» στην Ελλάδα.
H τύχη των φακέλων αγνοείται από το 2012, όταν με στοιχεία της τότε ομάδας κρούσης του υπουργείου Ανάπτυξης επιβλήθηκαν τα πρώτα και μοναδικά σημαντικά πρόστιμα σε δύο μεγάλες πολυεθνικές για υποθέσεις παράνομων ενδοομιλικών συναλλαγών. Λίγους μήνες μετά αφαιρέθηκαν με νόμο οι αρμοδιότητες ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών από το ΥΠΑΝ, και ανατέθηκαν αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών από το οποίο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ένδειξη πως οι έλεγχοι συνεχίστηκαν.
Από τους συνολικά 41 φακέλους που είχαν ανοίξει το 2010 επί υπουργίας της Λούκας Κατσέλη, μόλις σε δύο περιπτώσεις οι έρευνες απέδωσαν καρπούς και επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία δικαιολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών και τήρησης της αρχής των ίσως αποστάσεων μεταξύ μητρικών και θυγατρικών. Ήταν η περίπτωση της ολλανδικής Philip Morris που τιμωρήθηκε το 2012 με 930.000 ευρώ και, λίγο αργότερα, η Kraft Foods στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1,27 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της θυγατρικής της «Cadbury Ελλάς», η οποία είχε υποπέσει σε παραβάσεις το 2008.
Έκτοτε, όμως, η τύχη των περισσότερων από τους 41 φακέλους επιχειρήσεων που θα εξετάζονταν, αγνοείται. Πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία λένε πως στο πλαίσιο των ερευνών είχαν «προλάβει» να ανοίξουν συνολικά 10 φάκελοι, και μεταξύ αυτών εξετάζονταν στοιχεία για δύο ακόμη μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες λιανικής πώλησης, μια μεγάλη προμηθευτική εταιρεία ειδών μαζικής κατανάλωσης (απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.), μια φαρμακευτική επιχείρηση και μια εταιρεία από τον κλάδο των δομικών υλικών.
Ασαφείς αρμοδιότητες
Πιθανόν το πολιτικό κόστος, αλλά σίγουρα η πολυνομία, οι ασαφείς αρμοδιότητες και η δυσκολία συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, που μέχρι το 2013 μοιράζονταν την ευθύνη των ελέγχων, οδήγησαν σε πάγωμα των υποθέσεων. Όμως δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την «εξαφάνιση» των φακέλων στη συνέχεια και την απροθυμία της τότε κυβέρνησης να συγκροτήσει έναν αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Οι φάκελοι είτε έκλεισαν πριν καν ανοίξουν, είτε καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων.


Αδυναμία ελέγχων λόγω... πολυνομίας


Η μεγάλη αδυναμία των ερευνών για το transfer pricing στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος η πολυνομία. Υπήρχαν δύο διαφορετικοί νόμοι –ένας φορολογικός και ένας αγορανομικός– για τη διαδικασία ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Ο νόμος 3728/2008 όριζε τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον έλεγχο των κοστολογικών στοιχείων και ο ν. 2238 /1994 του υπουργείου Οικονομικών για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την κατανομή της φορολόγησης μεταξύ χωρών σε διασυνοριακές συναλλαγές.
Από το 2013 η κατάσταση αυτή άλλαξε. Ο νόμος 4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ κατάργησε πλήρως την αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης για ελέγχους στις συναλλαγές από το 2008 ώς το 2011 και έτσι όλες οι καταστάσεις των ενδο-ομιλικών συναλλαγών που είχαν υποβληθεί στη Διεύθυνση Κοστολόγησης και Έρευνας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.
Επιπλέον τροποποιήθηκαν οι διατάξεις για την τεκμηρίωση ενδο-ομιλικών συναλλαγών για τα έτη έως το 2013 για τις ενδο-ομιλικές του 2014.


http://diulistirio.blogspot.gr/



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καμμένος στην Bild : «Οι πιλότοι μου στα μαχητικά παίρνουν 1200 ευρώ, για να προστατεύουν τα Ευρωπαικά σύνορα»



Κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από την ευρωζώνη - Ο Σόιμπλε κάνει κάθε μέρα δηλώσεις και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών - Να μην κάνει πλακα με εμάς - Τι λέει για την επιστροφή στη δραχμή - «Οι πιλότοι μου στα μαχητικά παίρνουν 1200 ευρώ» - Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης αλλά «κούρεμα σαν αυτό που πήρε η Γερμανία το 1953»

Την εκτίμηση ότι εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.
Στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας η συνέντευξη του κ. Καμμένου είναι πρώτο θέμα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση μας κυνηγάει και κάποιοι θέλουν να μας διώξουν από την Ευρωζώνη».

«Εννοείτε τον κ. Σόιμπλε;» ρωτά η Bild και απαντά ο κ. Καμμένος: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε μέρα κάνει δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Είναι σαν να κάνει ψυχολογικό πόλεμο και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών» τονίζει ο κ. Καμμένος και συνεχίζει: «Δεν με πειράζει που ο κ. Σόιμπλε δεν συμπαθεί εμένα ή τον κ. Βαρουφάκη. Αλλά εκλεγήκαμε από τον ελληνικό λαό και στηριζόμαστε από αυτόν. Αυτό σημαίνει η δημοκρατία και πρέπει να γίνει σεβαστό».

«Ο κ. Σόιμπλε δεν πρέπει να κάνει πλάκα με εμάς» υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσθέτει: «Οι Ελληνες θυμούνται πολύ καλά ότι ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του γιατί ήταν αναμεμιγμένος σε υπόθεση δωροδοκίας. Αλλά παραμένει υπουργός Οικονομικών! Και όσον αφορά στη διαφθορά, είναι σαν το τανγκό: Θέλει δύο!».

«Γιατί η γερμανική κυβέρνηση προστατεύει διευθυντές της Siemens που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς;» διερωτάται ο κ. Καμμένος και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά επικρατεί σιωπή. Αν ζητήσουμε βοήθεια σε αυτό δεν θα πάρουμε».

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Καμμένος αναφέρει ότι αν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, την ίδια τύχη πιθανόν θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία.


Έπειτα από ενδεχόμενο Grexit θα ακολουθήσουν Ισπανία, Ιταλία ίσως και η Γερμανία!

«Μπορεί να σας βοηθήσει η επιστροφή στη δραχμή;» ρωτά η Bild. «Είναι αδύνατο για εμάς να εγκαταλείψουμε το ευρώ, είναι παράνομο, γι' αυτό δεν υπάρχει περίπτωση» απαντά ο κ. Καμμένος και προειδοποιεί: «Αν η Ελλάδα εκραγεί, θα ακολουθήσουν Ισπανία και Ιταλία. Ισως και η Γερμανία. Αρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μείνουμε στο ευρώ. Αλλά αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να είναι οι Ελληνες να πληρώνουν όλο και περισσότερα».

«Από τα πακέτα τίποτε δεν φτάνει στους ανθρώπους, όλα πάνε στις τράπεζες. Οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Δεν μπορεί ένας καφές στην Αθήνα να κάνει 3 ευρώ και στη Βιέννη 1,20! Γιατί να έρθουν εδώ οι τουρίστες; Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους για να είμαστε ελκυστικοί στους τουρίστες» επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός.

«Τα λεφτά σας τελειώνουν; Χρειάζεστε τρίτο πακέτο;» ρωτά ο διευθυντής της Bild Κάι Ντίκμαν που την προηγούμενη βδομάδα ήταν στην Αθήνα και πήρε τη συνέντευξη από τον κ. Καμμένο μαζί με ακόμη δύο δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας.

«Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο, αλλά κούρεμα, όπως κούρεμα είχε λάβει και η Γερμανία το 1953. Η λιτότητα είναι ο λάθος δρόμος. Ο ελληνικός λαός έχει χάσει τα πάντα και οι μισθοί όσων έχουν ακόμα δουλειά έχουν μειωθεί δραματικά. Οι πιλότοι μου στα μαχητικά βγάζουν μόνο 1.200 ευρώ το μήνα (πριν ήταν 2.400) για να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή» απαντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 


Η Ελλάδα να αποζημιωθεί για το εμπάργκο στη Ρωσία

«Πρέπει να αποζημιωθούμε από την ΕΕ για τα λεφτά που χάσαμε από το εμπάργκο στη Ρωσία. Αλλιώς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, γιατί μόνο κακό κάνουν στην οικονομία μας» τονίζει ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τη Γερμανία, ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ούτε και μεταξύ των κυβερνήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση παρεμβαίνει σε πράγματα που δεν την αφορούν. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών» υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος και προσθέτει: «Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θέλουν να μας πετάξουν έξω από τη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αλλά «ένα κούρεμα σαν αυτό που πήρε η Γερμανία το 1953 κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου».

Η Μέρκελ να πάρει τηλέφωνο τον Ερντογάν

Ο υπουργός Άμυνας στη συνέντευξή του αναφέρεται στους πρόσφυγες που έχουν μεταβεί την Ελλάδα, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί το φορτίο που έχει η Ελλάδα ως «χώρα άφιξης μεταναστών». Επίσης, προσθέτει πως η Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν ένα... τηλέφωνο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τον συμβουλεύσουν να τηρεί τις συμφωνίες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας. «Θα χρειαζόταν μόνο ένα τηλεφώνημα από τη Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαϊους ηγέτες στον Ερντογάν ότι πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να ασφαλίσει τα σύνορά του. Αυτό που κάνει η Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπουργέ μας τρομάξατε τους Γερμανούς. Απειλείτε να γεμίσετε την Ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες» αναφέρει ο δημοσιογράφος για να απαντήσει ο κ. Καμμένος: «Ξεκαθάρισα μόνο τι θα γίνει αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ανθρωπιστική. Δεν θα υπάρχει τότε καμία συμφωνία, τίποτε. Δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες σαν χώρα υποδοχής. Οποιος θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη θα έπρεπε να τα ξέρει αυτά. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι μας έχει αφήσει μόνους μας με μία βόμβα. Πως μία χώρα σε κρίση μπορεί να τα καταφέρει με 1,5 εκατ. πρόσφυγες;».

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Καμμένος σχολίασε: «Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποζημιωθεί για τα εγκλήματα των Ναζί, εκτός από την Ελλάδα. Για εμάς, αυτό αποτελεί μια ιστορική υποχρέωση».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Και το βραβείο Γκαίμπελς πάει στον..

     Και καλά. Τα μνημονιακά-εργολαβικά κανάλια και οι ''έγκριτοι'' δημοσιογράφοι, το καταλαβαίνουμε. Παλεύουν για το παντεσπάνι τους!
Εμείς οι υπόλοιποι όμως;

Το blog αναρωτιέται, αν όσοι πέφτουμε στην παγίδα της αρνητικής προπαγάνδας των ΜΜΕ, προτιμούσαμε τον Γιάννο για υπουργό Οικονομικών ή το ΧριστοΔουλάκι, ή το Στουρνάρι, ή την ΑλογοΣκούφια, ή τον ΒεληΓκίκα, ή τον Χοντρό Χυδαίο, ή τον δωσίλογο γιο του μαυραγορίτη και συνεργάτη των Γερμανών της Κατοχής, που βρίσκεται σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο (εδώ ταιριάζει απόλυτα το ''αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα'', αφού αν είχε οδηγηθεί ο πατέρας μαυραγορίτης στο δικαστήριο, θα είχε γλυτώσει μάλλον ο γιός που εξελίχτηκε κι αυτός σε συνεργάτη των Γερμανών της Νέας Κατοχής),
..αν θα προτιμούσαμε λοιπόν όλους αυτούς απ' τον σημερινό, λίγο ''νάρκισσο'' είναι η αλήθεια και λίγο εξαντρίκ, υπουργό των Οικονομικών.
Πού εκείνη η βρωμιά και η ανηθικότητα εκείνων και πού η λίγη εκζήτηση και το κάποιο ''ύφος'' του σημερινού, ''ύφος'' που στο κάτω-κάτω τα π@πάρια του Σόϊμπλε (αν έχει ακόμα) και των ευρωπαίων ''εταίρων'' τσακίζει!

Το blog αναρωτιέται επίσης αν όσοι από εμάς γκρινιάζουμε με τα δίμηνα πεπραγμένα τούτης της κυβέρνησης,
..θεωρούμε ότι πέρσι τέτοιον καιρό οι προοπτικές μας ήταν καλύτερες.
Αν δηλαδή είμασταν σε καλύτερη μοίρα ως καρπαζοεισπράχτορες και ''τα καλά δουλάκια'' των τοκογλύφων και των Εταίρων της Ενωμένης εταίρας,
..ή σήμερα που είμαστε τα ''κακά παιδιά'' και αυτοί που γυρεύουν ν' ανακατέψουν την κόλαση!

Το blog δεν αναρωτιέται για την ευπείθεια του λαού και την τάση του προς χειραγώγηση,
..αφού είναι ο ίδιος λαός που μόλις πριν δυό μήνες και με το ένα πόδι στον τάφο,
..έδωσε ένα ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ συνολικό 40% σε ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι και ΓΑΠ!

Να υπενθυμίσουμε μόνον προς τους διαγωνιζόμενους για τα βραβεία Γκαίμπελς πως η λάσπη κολλάει πρώτα στα χέρια αυτών που την ρίχνουν.
Κι αν μάλιστα, όπως συμβαίνει με αυτούς, η λασπη αυτή είναι ανακατεμένη με περιττώματα,
..τότε με τα λασπωμένα μ' αυτήν την λάσπη χέρια,
..ό,τι και να φας,
..σκ@τά θα μυρίζει!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Για τα ηνία του υπερ-Ταμείου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προωθεί τον «εκλεκτό» των Γεωργιάδη-Βορίδη


Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ τον Μιχάλη Χλέτσο, καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή πορεία του Μιχάλη Χλέτσου είναι γνωστή στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πάνω σε πολυσέλιδη αναφορά του στοιχειοθετήθηκε η αγορά των γερμανικών DRGs από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν στο ελληνικό ΕΣΥ.

Πρόκειται για το γερμανικό μοντέλο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο αγόρασε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό (η αγορά του ανακοινώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014) και ήρθε να συμπληρώσει την πολιτική δραστικής συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας μετά και την ψήφιση του νόμου για την ΕΣΑΝ Α.Ε. τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το τιμόνι, δηλαδή, του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να αναλάβει ο άνθρωπος που χειρίστηκε το κομμάτι της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πανάκριβης αγοράς των γερμανικών DRGs, έτσι όπως του ανατέθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας ΆδωνιΓεωργιάδη.

Τη σχετική αναφορά του ο Μιχάλης Χλέτσος, θυμίζουμε, παρέδωσε στον διάδοχο του Αδώνιδος Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία, δρομολογώντας τη «μεταρρύθμιση»-ταφόπλακα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα.... »
....