Διυλιστήριο: 03/03/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατασκευή του TAP



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Το έργο αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, τονίζει η Κομισιόν.

Η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο υποδομών πολλών δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα.

Ο Διαδριατικός αγωγός θα εξασφαλίσει στην ΕΕ επιπλέον φυσικό αέριο και θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε

: «Η σημερινή έγκριση της συμφωνίας TAP αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η στρατηγική-πλαίσιο για την Ενεργειακή Ένωση του Φεβρουαρίου 2015 αναγνωρίζει ότι το έργο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, εφοδιάζοντας την Ευρώπη με νέες οδούς και πηγές φυσικού αερίου.

Η υπουργική διάσκεψη για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τη Δευτέρα και στην οποία συμμετείχα, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχουσών χωρών και κοινοπραξιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής».

Ο Διαδριατικός αγωγός είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που στοχεύει στη σύνδεση της αγοράς της ΕΕ με νέες πηγές φυσικού αερίου.

Με αρχική ικανότητα μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ II στο Αζερμπαϊτζάν στην αγορά της ΕΕ από το 2020.

Ο αγωγός θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, διασχίζοντας υπογείως την Αδριατική.

Η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του Διαδριατικού αγωγού είναι η Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών.

Η TAP θα επενδύσει στο έργο 5,6 δισ. ευρώ για μια πενταετία, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές και η TAP υπέγραψαν συμφωνία φιλοξενούσας χώρας. Η συμφωνία αυτή καθορίζει τους όρους κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού από την TAP, καθώς και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των δύο μερών.

Ειδικότερα, η συμφωνία παρέχει στην TAP ειδικό φορολογικό καθεστώς για 25 χρόνια από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να παρέχει στην εταιρεία οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι δεν θα ωφελούνται από το ειδικό φορολογικό καθεστώς και, ως εκ τούτου, να συνεπάγεται κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Nέο υλικό από 'Ελληνες ερευνητές για τον καλύτερο καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων


Ένα νέο πορώδες υλικό από πολυουρεθάνη για τον καλύτερο καθαρισμό των μεγάλων πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές της Ομάδας Έξυπνων Υλικών του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΙΙΤ) για το άμεσο μέλλον.

Μάλιστα οι ερευνητές του ινστιτούτου (Αθανασία Αθανασίου, Δέσποινα Φραγκούλη και Χαβιέ Πίντο) αναφέρουν στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής «Journal of Physics D: Applied Physics» ότι: «Η παραδοσιακή μέθοδος καθαρισμού προσπαθεί να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα με πλωτά φράγματα και, στη συνέχεια, να «ρουφήξει» το πετρέλαιο από την επιφάνεια της θάλασσας. Η νέα τάση είναι να χρησιμοποιηθούν αφρώδη υλικά, που θα απορροφούν το πετρέλαιο. Οι αφροί πολυουρεθάνης θεωρούνται από τα περισσότερο υποσχόμενα. Οι ερευνητές, μετά από μελέτη της καλύτερης δυνατής πορώδους δομής του και τις αναγκαίες χημικές τροποποιήσεις, ανέπτυξαν ένα τέτοιο υλικό που είναι άκρως απορροφητικό».

«Το «σφουγγάρι» (αφρός πολυουρεθάνης) των ερευνητών είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να διαχωρίσει σε λίγα δευτερόλεπτα το νερό από το πετρέλαιο. Στη συνέχεια, αφαιρεί απευθείας και πολύ αποτελεσματικά το πετρέλαιο που έχει ρυπάνει τη θάλασσα. Διαθέτοντας πόρους μικρότερους από 500 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), το νέο υλικό μπορεί να αποκτήσει μεγάλη απορροφητική ικανότητα της τάξης των 30 γραμμαρίων πετρελαίου ανά γραμμάριο πολυουρεθάνης», προστίθεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές αναφέρουν ότι: « Ελπίζουν ότι το νέο υλικό θα μπορέσει να κάνει εύκολα το πέρασμα από την έρευνα στην εμπορική αξιοποίησή του. Και ότι παρόμοια υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες μορφές ρύπανσης, όπως από βαρέα μέταλλα και παρασιτοκτόνα».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Αποθέωσαν οι σύνεδροι του Ποταμιού τον Σημίτη - Κυριάκος: '' Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου'' - Παρόν και ο Παπανδρέου


Το Διυλιστήριο λέει : '' ....Το είδαμε και αυτό. Η διαπλοκή μαζεμένη σε ένα συνέδριο. Ο Σημίτης, ναι ο πρωθυπουργός του χρηματιστηρίου, του Οτσαλάν, των Ιμίων, να καταχειροκροτείτε στο Συνέδριο άλλου κόμματος. Και από την άλλη ο Κυριακός, να λέει ότι είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Που είναι τώρα όλοι αυτοί, που έλεγαν ότι Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν είναι τα μνημονιακά κόμματα της διαπλοκής ; '' 

Από το βήμα του συνεδρίου του Ποταμιού, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση στη συζήτηση για την ανασύνθεση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».

Καταχειροκροτούμενος, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε τη πρόταση του λέγοντας: «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στου συνέδρους του Ποταμιού του κάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά.

«Πρέπει να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Να δώσετε αποφασιστική δύναμη σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας που θέλει σταθερότητα, αλληλεγγύη, θεσμούς που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

Επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα να υπάρξει τρίτος πόλος ο κ. Σημίτης προέτρεψε όλους να επιδιώξουν «...την κοινή προσπάθεια με όλους όσοι σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τους στόχους μας, για να δώσουμε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανεώσης. Μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά για να αποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι όπως τώρα πειραματόζωο προσώπων που νοιάζονται μόνο για την εξουσία. Προσπαθήστε! Παλέψτε!».




Ανοιγμα σε Ποτάμι από Μητσοτάκη

Άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, έκανε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού. «Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης . Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άνοιγμα είναι πολιτικό κι όχι με όρους μεταγραφολογίας.



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».
Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό». Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν».

Δείτε από το δεύτερο λεπτό και μετά (2.00)



Real.gr ΔΗΛΩΣΕΙΣ από realmedialive

Και φυσικά δεν έλειψε ο Παπανδρέου 

Δείτε το παρακάτω video από την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του Ποταμιού



http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όλα στα κάρβουνα!..

     Και όχι απλώς επειδή είναι Τσικνοπέμπτη.
Μιά χώρα κι ένας λαός στα κάρβουνα.
Η Ελλάδα κάρβουνο μεσ' τα κάρβουνα.

Για να τσικνίζονται οι ναζιστές της ''Ενωμένης'' Ευρώπης.
Να κάνουν πάρτυ τα κοράκια κι οι τοκογλύφοι του πλανήτη.
Να κάνουν μπάρμπεκιου
οι ''πολιτισμένοι'' της Δύσης χώρες και λαούς,
..και μετά να τους στέλνουν πεσκέσι πρόσφυγες σε άλλους λαούς.

Χασαποταβέρνα ''Η Ενωμένη Ευρώπη''.
Όλα στα κάρβουνα: ελευθερία, δημοκρατία, πολίτες κεμπάπ, και λαοί παϊδάκια.
Χώρες μερίδα, ή με το κιλό.
Σεφ από την Γερμανία και ψήστες απ' την Αυστρία, την Φινλανδία, την Σλοβενία, τα Σκόπια, την Αλβανία.

Λαοί υπνωτισμένοι απ' την τσίκνα άλλων λαών,
..δεν φαντάζονται ότι θάρθει κι η σειρά τους να τσικνίσουν το Θηρίο.
Προς το παρόν παραγγέλνουν να χορτάσουν και να κοιμηθούν τον ύπνο του δικαίου.
Ή του μελλοθάνατου.

Κι εδώ, μέσα στην φωτιά που άναψε εδώ και έξη χρόνια η διεθνής συμμορία,
..πάνω στα κάρβουνα της κοινωνίας ρίχνουν τις στάχτες του δικού τους πολέμου,
..τους πρόσφυγες,
..να σβήσουν τ' αναμμένα κάρβουνα μη πάρει φωτιά η χασαποταβέρνα και κλείσει τέτοια επιχείρηση.

Ξεχνούν οι βησιγότθοι ιδιοκτήτες της χασαποταβέρνας τους αρχαίους μεσογειακούς και ανατολικούς μύθους:
Ο Φοίνικας, πάντα ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες του!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μίλησε ελληνικά για το «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο»


Πλάνα από το ελληνικό φεστιβάλ στη Μελβούρνη, ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ και οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη


Άνοιξε και επίσημα σήμερα η αυλαία της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» που πραγματοποιείται στην Αυστραλία, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της γλώσσας στους ομογενείς αλλά και την προώθησή της στις άλλες εθνικότητες που ζουν στη μακρινή ήπειρο.

Ουσιαστικά, πάντως, η μεγάλη «γιορτή» άρχισε το περασμένο Σάββατο, όταν η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας εγκαινίασε το 29ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street. Οι Αυστραλοί πολιτικοί που παραβρέθηκαν επέλεξαν να μιλήσουν (και) ελληνικά.

Όλα τα φώτα, πάντως, έπεσαν επάνω στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος είναι γνώστης των αρχαίων ελληνικών και της κλασικής ελληνικής ιστορίας. Όπως απέδειξε, ωστόσο, κατέχει εξίσου καλά και τα νέα ελληνικά!

Μιλώντας, και μάλιστα χωρίς να έχει μπροστά του κάποιο χαρτί, ο Μ. Τέρνμπουλ τόνισε ότι «εδώ στην Αθήνα του Νότου, είμαστε όλοι Έλληνες». Κατά τη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο «θαύμα του πολυπολιτισμού» στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική παροικία είναι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμά του».

Με ελληνικές φράσεις ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους την είδηση ότι η Εθνική Ελλάδας θα δώσει φιλικό αγώνα και στη Μελβούρνη – την Τρίτη 7 Ιουνίου στο «Etihad Stadium» κόντρα στο αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστραλίας, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα έχει προγραμματιστεί άλλο φιλικό στο «ANZ Stadium» του Σίνδεϊ.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Μελβούρνης Σούζαν Ρέιλι είπε ότι στο διήμερο θα περνούσαν από την Lonsdale Street «80.000 άνθρωποι για να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ», ενώ η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη επέλεξε να μιλήσει και στις δύο γλώσσες τονίζοντας ότι «τα 100 χρόνια της Αδελφότητας των Ιθακησίων και η επέτειος των 75 χρόνων της Μάχης της Κρήτης δείχνουν τους άρρηκτους δεσμούς των δυο χωρών».



Την έναρξη του ελληνικού φεστιβάλ της Lonsdale Street έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία και τη φιλοξενία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική κοινότητα ήταν και είναι στο πλευρό των μεταναστών «ως μεταναστευτική οργάνωση», αλλά και το δικηγορικό του γραφείο, όπως είπε, έχει προσφέρει «μισό εκατομμύριο δολάρια για τους μετανάστες».Το περασμένο σαββατοκύριακο επίσης άνοιξε η αυλαία και στο 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.




Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....