Διυλιστήριο: 03/10/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Νέα Κατοχή 1..

     Εδώ και πολλούς μήνες το blog έχει εντρυφήσει με μεγάλη επιμέλεια στο να βρεί (μεγάλη κουβέντα! Έστω στο να υποθέσει) τί ακριβώς συμβαίνει, εκτός απ' το οφθαλμοφανές,
..και αν αυτό που συμβαίνει είναι κάτι καινούργιο, κάποια νέα ιδέα, ή κάτι παλιό,
..κάτι που και πιό παλιά επιχειρήθηκε και απέτυχε.

Ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία από την αρχή του 20ου αιώνα, διαβάζοντας πολλά και διάφορα.
Και ξαφνικά είδε το φως σε ένα βιβλίο, όχι και τόσο απρόσμενα, ομολογεί.

Πρόκειται για το ''Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της Κατοχής'' του Μαρκ Μαζάουερ.
Ο Mark Mazower είναι άγγλος καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον, Σάσσεξ και τώρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, και συγγραφέας που έχει ασχοληθεί εκτενώς προσπαθώντας να ερμηνεύσει την πολιτική και κοινωνική ροή των γεγονότων στην Ευρώπη, εστιάζοντας στα Βαλκάνια, και ακόμη ειδικότερα στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά μερικά από τα βιβλία του: ''Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου'', ''Σκοτεινή ήπειρος: Η Ευρώπη του 20ου αιώνα'', ''Τα Βαλκάνια'', ''Θεσσαλονίκη: Η πόλη των φαντασμάτων'', ''Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη''.

Οι ομοιότητες της σημερινής σύγχρονης κρίσης στην χώρα μας με αυτές της Κατοχής, καθώς και οι ομοιότητες της ναζιστικής Νέας Τάξης του γερμανικού Γ' Ράϊχ με την σημερινή επωαζόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων της Παγκοσμιοποίησης, είναι ανατριχιαστικές!
Φτάνουμε στο σημείο να πιστέψουμε πως όσα ζούμε σήμερα είναι ένα deja-vu όσων έζησε η προηγούμενη γενιά πριν 75 χρόνια,
..ή, η συνέχεια της προσπάθειας επικράτησης του γερμανικού λαού, όχι με στρατιωτικο-οικονομικά μέσα όπως τότε, αλλά μόνον με οικονομικό πόλεμο πιά σήμερα.
Πόλεμο εξ ίσου καταστρεπτικό και ανήθικο όπως τότε, πόλεμο ολοκληρωτικό, πόλεμο εναντίον όλης της Ευρώπης, αλλά κυρίως εναντίον του ευρωπαϊκού Νότου, και σήμερα κυρίως εστιασμένο στον ''πιό αδύναμο κρίκο'' που λέγεται Ελλάδα.

Για την απάνθιση διαφόρων στοιχείων του μεγάλου αυτού βιβλίου (κυριολεκτικά και μεταφορικά) , του Μαζάουερ, δεν μπορεί παρά να χρειαστούν κάμποσα σχόλια-αναρτήσεις διάσπαρτα ανάμεσα στα σχόλια-αναρτήσεις της καθημερινότητας, που θα έχουν γενικό τίτλο: Νέα Κατοχή 1,2,3.., και πάει λέγοντας.
Να ξεκαθαρίσουμε απ' την αρχή πως οι ομοιότητες που θα προσπαθήσουν να αναδειχτούν δεν είναι κατά κανένα τρόπο ιδέα του συγγραφέα του βιβλίου (πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού το βιβλίο γράφτηκε το 1993), παρά υποψίες του blog, το οποίο δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν είναι θιασώτης και θαυμαστής των οποιωνδήποτε κατά καιρούς θεωριών συνομωσίας.

Για ξεκίνημα και ενδεικτικά ένα απόσπασμα της επιστολής της 6ης Αυγούστου 1942 που απέστειλε ο Γκαίρινγκ προς τους Αρμοστές τού Ράϊχ και τους Στρατιωτικούς διοικητές των κατεχόμενων εδαφών:
''..Σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη βλέπω τους ανθρώπους να ζουν εκεί μπουκωμένοι στο φαϊ, ενώ ο δικός μας λαός πεινάει. Για τ' όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε, αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός. Περιμένω από σας να αφιερώσετε τις δυμάμεις σας σ' αυτό. Αυτή η συνεχής έγνοια για τους ξένους πρέπει να τελειώνει μιά για πάντα. Καρφί δεν μου καίγεται όταν μου λέτε ότι άνθρωποι της ζώνης ευθύνης σας πεθαίνουν από την πείνα. Αφήστε τους να πεθαίνουν, εφόσον έτσι δεν λιμοκτονεί κανένας Γερμανός..''

Το blog έχει καταλήξει στο προαισθηματικό αλλά και ρεαλιστικό συμπέρασμα ότι ο γερμανικός λαός (όχι μόνον η ηγεσία του), παρ' όλο που στο πέρασμα του χρόνου έχει αυτό ξεθωριάσει,
..έχει ακόμη κάπου σε κάποια άκρη του μυαλού του την πεποίθηση πως είναι ο πιό άξιος, ο πιό ''καθαρός'', ο πιό εργατικός, ο πιό ευφυής λαός που αξίζει εντέλει, αν όχι να κυριαρχήσει,
..τουλάχιστον να ηγεμονεύσει των υπόλοιπων, ελλειματικών κατ' αυτούς, λαών της Ευρώπης.

Από τα στοιχεία που θα παρατεθούν και στα επόμενα σχόλια με τον γενικό τίτλο ''Νέα Κατοχή''
ο καθένας θα μπορέσει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

O B.Πούτιν υπέγραψε για την τράπεζα των BRICS – Α.Τσίπρας και Π.Καμμένος στις 9 Μαΐου πάνε Μόσχα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα την κύρωση της συμφωνίας για την δημιουργία της νέας Τράπεζα Ανάπτυξης των χωρών του οργανισμού BRICS , δημιουργώντας έτσι έναν εναλλακτικό δρόμο χρηματοδότησης για την Ελλάδα λίγο πριν το Eurogroup στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την ισοπέδωση της χώρας.

Tο έγγραφο έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των νομικών πληροφοριών της ρωσικής προεδρίας και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.

Η Ελλάδα έτσι διαθέτει ένα «όπλο» στη φαρέτρα της το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει, ακόμα και στην διαπραγμάτευση. Το σίγουρο είναι ότι στην Ούασιγκτον μόνο στο «άκουσμα» της είδησης έχουν εξοργισθεί με το Βερολίνο.

Tην ίδια στιγμή ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα στις 9 Μαϊου όπου και θα παρακκολουθήσουν την «Παρέλαση της Νίκης» κατά του γερμανικού Ναζισμού. Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα της χρηματοδότησης απο τον νέο οργανισμό

Η Δούμα επικύρωσε τη συμφωνία για την ίδρυση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης στις 20 Φεβρουαρίου, και τώρα εγκρίθηκε οριστικά από τον Β.Πούτιν. Απ’αυτή τη τράπεζα θα υπάρχουν χρηματοδοτοδοτήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, οι οποίες θέλουν να μην βρίσκονται υπό τον θανατηφόρο εναγκαλισμό και τα «λάθη» του Ταμείου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Μετά από αυτή την απόφαση υπάρχει και τυπικά το νομικό πλαίσιο για την άμεση έναρξη δανειοδότησης της Ελλάδας και άλλων χωρών φυσικά.

Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης, τα οποία αρχικά θα αφορούν στις χώρες μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στη συνέχεια όμως πρόκειται να επεκταθούν και σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμφωνίας.

Συμφωνα με το καταστατικό για την ίδρυση της τράπεζας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 στην βραζιλιάνικη πόλη της Φορταλέζα, η Τράπεζα θα είναι ένα από τα σημαντικότερους πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δηλωμένο κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στις χώρες του οργανισμού BRICS, «και τις αναπτυσσόμενες χώρες». Ο επικεφαλής της ρωσικής Δούμας είπε νωρίτερα ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής «σε όλο τον κόσμο».

Το περασμένα καλοκαίρι στην πόλη Ούφα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των BRICS, η οποία αποφάσισε σχετικά με την υποψηφιότητα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναμένει ότι η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015, και θα είναι πλήρως λειτουργική σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Λόγω της Ελλάδος, η δημιουργία της τράπεζας των χωρών του οργανισμού BRICS, έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ως πρώτους πελάτες τις Ελλάδα,Πορτογαλία,Ισπανία,και Ιταλία.

Η οικονομική κατάσταση και η συνεχιζόμενη γερμανική πολιτική λιτότητας και πιέσεων από το Βερολίνο, θα αναγκάσει τις χώρες του Νότου, να αποτανθούν στην τράπεζα των χωρών του οργανισμού αυτού.
Η τράπεζα θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες διοίκησης: Το συμβούλιο των διοικητών, το διοικητικό συμβούλιο ενώ μια χώρα από τις πέντε θα έχει την προεδρία εκ περιτροπής.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή του τον ερχόμενο Απρίλιο στην πόλη Ufa της Ρωσίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών, όπως ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Sergei Storchak, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24 TV.

Το κέντρο της διοίκησης της τράπεζας πρόκειται να είναι στην Σαγκάη.Η Ινδία πρόκειται να προεδρεύσει για την πρώτη θητεία που θα είναι 5 έτη, ενώ ο πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα προέρχεται από τη Βραζιλία.

Όπως είναι φυσικό, η έγκριση του ποσού των 100 δισ.$ από τη ρωσική Δούμα, (παρόμοιες εγκρίσεις θα ακολουθήσουν και από τις άλλες χώρες μέχρι το τέλο της άνοιξης), που βάζει σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικότερο τραπεζικό και οικονομικό γεγονός στη δεκαετία που διανύουμε, πρόκειται να απολέσει την αφετηρία για σημαντικότατες εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Εξελίξεις οι οποίες δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση και τη χώρα μας. Από το τέλος του 2015 και μετά θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄ΠΠ και μετά που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.

Τη Ρωσία θα επισκεφθούν στις 9 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, όπως ανακοίνωσε ο δεύτερος. Εκεί θα συζητηθεί και το θέμα μιας μελλοντικής χρηματοδότησης.

Θα προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα από 17 έως 21 Απριλίου.

Τη Μόσχα θα επισκεφθούν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μαζί με την αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού Ελένη Κουντουρά, από 18 έως 20 Μαρτίου.

Ο κ. Ήσυχος θα επισκεφθεί επίσης τη Βραζιλία από 14 έως 17 Απριλίου για τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού.

Το πώς και εάν η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί το νέο αυτό σκηνικό στο πλαίσιο των σημαντικών επαφών που έχει τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία είναι ένα θέμα που μένει να δούμε. Η ευκαιρία όμως είναι εδώ, και για όσους τολμούν και ενδιαφέρονται πάνω απ’όλα για το εθνικό συμφέρον υπάρχει μια επιπλέον λύση-όπλο στη «φαρέτρα» τους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Βαρουφάκης προς Σόιμπλε: "Αν σας αρέσει η Τρόικα μπορούμε να σας τη στείλουμε


“ Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ”

«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Kανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, σημείωσε με νόημα ότι «η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «επίσης είμαι ευτυχής που κάποια μέλη της επιτροπής του Eurogroup χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «τρόικα», αν τους αρέσει τόσο πολύ η τρόικα μπορούμε να τους τη στείλουμε, αλλά εμείς δεν θα την ξαναέχουμε στην Ελλάδα ποτέ».

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε, προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Σε ότι αφορά τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι«δεν μου επιτέθηκε ποτέ», σημειώνοντας ότι του εξήγησε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. «Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ένα ερώτημα, το οποίο και νομίζω πως απάντησα επαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απαντώντας για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι «δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν», για να προσθέσει ότι «χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις, δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το καθετί. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών, δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις, σχετικά με την συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην ιταλική εφημερίδα είπα πως εάν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις μας, τότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στο λαό. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απορρίψει καμία πρόταση της Ελλάδας, αλλά ζητούν εξειδίκευση. Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δεν τίθεται και θέμα δημοψηφίσματος». Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως«δυστυχές» το γεγονός ότι «μερίδα του Τύπου χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους τους οποίους θέλω να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν».




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....