Διυλιστήριο: 09/26/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστολή - 100 «κόκκινα» δάνεια κορυφαίων επιχειρηματιών, αξίας 3 δις ευρώ (!), έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό



Μαχαίρι στα κόκκινα δάνεια που έκαναν φτερά στο εξωτερικό, σε προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων εταιρειών βάζει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Είναι σαφές ότι οι αρχές θέλουν να ρίξουν φως στο φαινόμενο των «πτωχευμένων εταιρειών με πλούσιους ιδιοκτήτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια διασταυρώνονται με τις κινήσεις λογαριασμών των υπόπτων φοροδιαφυγής που έχουν παραδώσει οι τράπεζες στις ελεγκτικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν «θαλασσοδάνεια» που προορίζονταν για τις εταιρείες μετατράπηκαν σε προσωπικά.

Έκαστο των δανείων που ελέγχονται ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό τα 3 δις ευρώ. Οι ελεγκτικές Αρχές θα συνδυάσουν τα στοιχεία αυτών των δανείων με τις πληροφορίες από τα 65 CD με όλες τις λίστες πιθανής φοροδιαφυγής την περίοδο 2000 – 2012.

Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κ.ά. Υπάρχουν στη χώρα μας «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες», είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται τελευταία στους διαδρόμους της Εισαγγελίας καθώς γεννώνται ερωτήματα για την πολυτελή ζωή που συνεχίζουν να κάνουν τύποις… χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες.

Η έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία προς όλες τις τράπεζες να του χορηγήσουν αμέσως όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων που χορήγησαν στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διενεργεί, την οποία έστειλε ο κ. Δραγάτσης. Η έρευνα βασίζεται στο πολύτιμο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το πάντρεμα όλων των λιστών «φοροδιαφυγής». Ο εισαγγελικός λειτουργός διενεργεί έρευνα σε διπλή κατεύθυνση.

-Για το αν τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που συνήφθησαν τα δάνεια

-Για να εντοπίσει ποια από αυτά τα δάνεια, κατέληξαν τελικά σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών οι οποίοι – ενώ διαθέτουν τα χρήματα – δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Αν δηλαδή ουσιαστικά υπεξαιρέθηκαν από τους επιχειρηματίες.

Η επιστολή
Η επιστολή του εισαγγελέα αναφέρει επί λέξει:
«Γραφείο Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος
Ιωάννη Δραγάτση
Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ.

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρείες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία»

Ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Δραγάτση βρίσκεται ο κατάλογος με τις εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (τα φυσικά πρόσωπα τα πήραν εκ μέρους εταιρειών) ο οποίος σε σύγκριση με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey για το θέμα, τα CD των εμβασμάτων και τις λίστες εξωτερικού αποτελούν τον κορμό μιας γιγαντιαίας έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχουν υπεξαιρεθεί δάνεια και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέρος των δανείων μεταφέρθηκε στο εξωτερικό.

Η έρευνα έχει θέσει στο στόχαστρο δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Κουρουμπλής.

1.207.000 ΑΦΜ στο στόχαστρο των Αρχών
Μία λίστα με 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που περιλαμβάνονταν σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως αυτή με τους διοικητές και τους υποδιοικητές του ΕΣΥ που ελέγχονται, έχει συντάξει η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Η λίστα αυτή αποτελεί πλέον τον οδηγό για τη διενέργεια των ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της του ΣΔΟΕ επιταχύνθηκαν κατά το 2015 έως και σήμερα.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 € για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012.

– τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

– τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη

– τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό δράσης του ΣΔΟΕ, το έτος 2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 3 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και σε 1 πρόσωπο συσχετιζόμενο, το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 49 πρόσωπα της λίστας και σε 4 συσχετιζόμενα και το 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 116 πρόσωπα της λίστας και 3 πρόσωπα συσχετιζόμενα.

Έτσι, κατά τα έτη 2014-2015 οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν ήταν 2,2 φορές περισσότεροι συγκριτικά με το 2014. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, το έτος 2014 βεβαιώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 26.620.923,80 ευρώ ενώ το έτος 2015 178.313.978,08 ευρώ.

Συνολικά, το 2015 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 24.273 ελέγχους και εντόπισε 10.469 παραβάτες (ποσοστό παραβατικότητας 43%). Το ίδιο έτος άνοιξαν για έλεγχο 27.041 νέες υποθέσεις οι οποίες προστέθηκαν στο σύνολο των 170.135 υποθέσεων που ερευνά η υπηρεσία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε το ΣΔΟΕ για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν 12.716 καταγγελίες από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mail, οι 5.810 τηλεφωνικά ενώ 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία.

Πηγή www.lykavitos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υποψήφια της ΝΔ που είχε ψηφίσει την εξαγορά των κόκκινων δανείων από διεθνή funds, η … “ιέρεια” της υπεράσπισης τώρα των δανειοληπτών!



Η κυρία Αριάδνη Νούκα που κάνει … τρομερό αγώνα για τους δανειολήπτες, ξέχασε να μας συστηθεί! Πιο συγκεκριμένα παρέλειψε στις συνεντευξεις της του Σ/Κ αλλά και στην επιστολή της στους βουλευτές να αναφέρει πει ότι το κόμμα της η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει το 2014 την εξαγορά “κόκκινων” δανείων από διεθνή funds…..

Γιατί βέβαια, η κ Νούκα ήταν υποψήφια με τη ΝΔ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, στη Θεσσαλονίκη.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ A’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ν.Δ.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 110869
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) 6102
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ 1485
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 53144
ΔΙΑΛΥΝΑ ΑΡΤΕΜΙΣ 5804
ΕΥΤΑΞΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ) 3607
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 37825
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 40030
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ 9198
ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 6432
ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 18292
ΜΗΛΙΑΡΑ – ΒΛΑΧΑΚΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ (ΞΕΝΗ) 3338
ΝΟΥΚΑ ΑΡΙΑΔΝΗ 3746
ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 28212
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΓΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΩΓΩ) 4015
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ 36886
ΣΑΚΚΑΛΗ-ΝΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 3743
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ 35171
ΤΣΙΤΣΑΜΗ ΕΛΕΝΗ 2546
ΦΕΛΙΚΙΔΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ 3247

Πηγή: Xatzianastasiou Xristos

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πάει για bail-in η Deutsche Bank, νέο ιστορικό χαμηλό στη μετοχή



Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν σήμερα νέα βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν μέσω ανησυχιών για την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας λόγω της αύξησης του νομικού κόστους μετά και το πρόσφατο πρόστιμο που πρότειναν οι αμερικανικές αρχές, ύψους 14 δισ. ευρώ. Εντωμεταξύ, η δήλωση της Angela Merkel ότι αποκλείει το bailout του γερμανικού κολοσσού πριν τις γερμανικές εκλογές, εντείνουν τους φόβους για επιβολή του πρώτου bail-in στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο ταμπλό του γερμανικού DAX οι μετοχές της υποχωρούν πάνω από 6% στα 10,710 ευρώ, που αποτελεί νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ χαμηλότερα παρασύρεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης με πρωταγωνιστές, έκτος από τον γερμανικό γίγαντα, τις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες.

Το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. που θα πρέπει να πληρώσει η DB έτσι ώστε να έλθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που η τράπεζα έχει βάλει στην άκρη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού της, για την κάλυψη του νομικού κόστους. Εκτός από αυτό, η τράπεζα είναι αντιμέτωπη με έρευνες σε νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης των αγορών νομισμάτων και πολύτιμων μετάλλων καθώς και τις μεταβιβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες του διευθύνοντος σύμβουλος John Cryan να ενισχύσει την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας.

Τα προβλήματα τις τράπεζας δεν είναι μόνο νομικά, καθώς η DB είναι ήδη ουσιαστικά σε... μηχάνημα υποστήριξης με 17,5 δισ. δολ. assets, και τεράστιες υποχρεώσεις με πάνω από 40 τρις δολ. έκθεση σε παράγωγα

"Η Deutsche Bank έχει από τα πιο αδύναμα momentum κερδοφορίας του κλάδου, καθώς η πτώση των προμηθειών διεθνώς και η απομόχλευσης έχουν χτυπήσει τα έσοδα και η αναδιάρθρωσης όπως και τα νομικά κόστη έχουν βαρύνει τα έξοδα της τράπεζας", όπως τονίζει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Societe Generale, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανία θα εί ναι ήδη σημαντικά υπο-κεφαλαιποιημένη, ακόμα και αν καλύψει χρησιμοποιώντας μόνο τα 5 δισ. ευρώ, το πρόστιμο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, μόνο ένα ο διακανονισμός κυμανθεί στα 3 με 3,5 δισ. δολ. θα μπορέσει η τράπεζα να έχει περιθώριο να καλύψει και άλλα νομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, η Angela Merkel δήλωσε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς την DB πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, αυξάνοντας έτσι τους φόβους ότι η γερμανική τράπεζα οδεύει ολοταχώς για bail-in.

Είναι προφανές πως η DB αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για το Βερολίνο. Σε μια κλειστή συνεδρίαση των βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών την περασμένη εβδομάδα, τα οικονομικά της τράπεζας τέθηκαν στο τραπέζι, την στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Deutsche Bank ως την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, τονίζοντας ότι ο γερμανικός κολοσσός σε χειρότερη θέση από ότι ήταν οι αμερικάνικες τράπεζες λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, και μία από τις πιο συστημικές διεθνώς αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προκαλέσει μία νέα διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - "Οι Ελληνες είναι ηλίθιοι". Αυτή είναι αντίληψη των Τατσόπουλου, Μπογδάνου και Χειμωνά.

Σάλος με ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ που κυκλοφορεί: Τατσόπουλος, Μπογδάνος, Χειμωνάς και ΣΙΑ σε πρωτοφανείς αθλιότητες

"Οι Ελληνες είναι ηλίθιοι". Αυτή είναι αντίληψη των Τατσόπουλου, Μπογδάνου και Χειμωνά.

Η περιθωριακή νεοφιλελεύθερη παρασιστική σέχτα έχει διοργανώσει εκστρατεία κατασυκοφάντησης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του νεοφιλελεύθερου παρασιστικού υποσυστήματος, που υπάγεται στο ευρύτερο πλέγμα των διαπλεκόμενων συμφερόντων, είναι η προάσπιση των κεκτημένων της ελληνικής ολιγαρχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Τατσόπουλοι δεν έχουν ενδοιασμό να αποκαλέσουν τον ελληνικό λαό ακόμη και "ηλίθιο"

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, από σύναξη του παρακμιακού, λούμπεν, ακροδεξιού ψευτοκινήματος "Παραιτηθείτε"




Πηγή www.periodista.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μετά τον Καμμένο και ο Λεβέντης καταγγέλει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για χρηματισμό


Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε ότι εταιρεία δημοσκοπήσεων του ζήτησε χρηματικό ποσό για να εμφανίσει μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

«Πέρυσι που μπήκα στη Βουλή με 4%, οι δημοσκοπήσεις με έδειχναν 2%», είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω πληρώσει στις δημοσκοπήσεις ούτε ένα ευρώ».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι: «Στη Θεσσαλονίκη με πλησίασε ένας και μου ζήτησε 10.000 ευρώ για να δείξει το κόμμα 7-8% από εταιρεία δημοσκοπήσεων».

Δείτε το απόσπασμα:




Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων το Σεπτέμβριο του 2015 είχε καταθέσει αγωγές στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Από παλιότερο άρθρο 
Αγωγές σε εταιρείες δημοσκοπήσεων δήλωσε ότι θα καταθέσει ο Πάνος Καμμένος, καταγγέλλοντας τες, ότι εμφανίζουν σκοπίμως τους ΑΝ.ΕΛ. με χαμηλά ποσοστά, μιλώντας στον Αlpha 989 και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

«Έπρεπε να έχουν κλείσει αυτές τις εταιρείες μετά το δημοψήφισμα», είπε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λέγοντας ότι, «κάποιες εταιρείες πληρώνονται για να κερδίσουν εντυπώσεις».

«Τους καλώ να βάλουμε στοίχημα και αν δεν δεχτούν θα κάνω το στοίχημα με εξώδικο», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη Ν.Δ. και τον Πρόεδρό της Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. σε γραφείο υπεράσπισης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Παπανδρέου και αδειάζει όλη την κυβέρνηση - Καραμανλή», ενώ κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι χρησιμοποιούν την εκλογική διαδικασία, «για να βρουν άσυλο».



Ποιοι είναι οι ισχυροί πίσω από τις δημοσκοπήσεις;  
Μαύρος, Φαναράς, Βερναρδάκης, Γεράκης, Παναγόπουλος, Ρουντζούνης, Θεοδωρικάκος, Μαυρής κ.α. Οι συνήθειες διαπλοκές και συνεργασίες

Ταυτότητες και ρόλοι, διασυνδέσεις και πελάτες στα ΜΜΕ.

Από ένα σύνολο περίπου 25-30 εταιρειών δημοσκοπήσεων αρχίζουν σταδιακά και ξεχωρίζουν τουλάχιστον δέκα με δώδεκα. Αυτές που αρχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά μέσα στις συνθήκες κρίσης, οικονομικής αλλά και δυσπιστίας για πολλές δημοσκοπήσεις και τις διασυνδέσεις ορισμένων. Εταιρείες με μεγάλη δραστηριότητα και εξειδίκευση στις πολιτικές έρευνες για κανάλια και εφημερίδες, για κόμματα και πολιτικούς αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις για επιχειρήσεις, ΑΕΙ, υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς.

GPO

Η Greek Public Opinion ιδρύθηκε το 1999, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες, είναι μέλος της ESOMAR και της ΣΕΔΕ ενώ έχει υλοποιήσει πολιτικές και κοινωνικές έρευνες και στην Κύπρο. Πρόεδρος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, παλιός γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αλλά και παλιός υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2001-2003. Τώρα είναι σύμβουλος του αρχηγού της ΝΔ. Η GPO συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το MEGA.



MRB

Από το 1969 μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας αγοράς στην Ελλάδα κατέχοντας πάντα μία από τις ηγετικές θέσεις στον κλάδο. Επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος παλιότερα ήταν στη Spot Thomson αναλαμβάνοντας τις προεκλογικές εκστρατείες της ΝΔ ενώ συνεργάστηκε με δύο πρωθυπουργούς, τον πρώην Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά. Η εταιρεία καθιέρωσε τις εξαμηνιαίες «τάσεις» και συνεργάζεται με τη «Real News» του Νίκου Χατζηνικολάου και με τον ραδιοφωνικό σταθμό της εφημερίδας. Θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος ερευνητής και σχολιαστής, με μεγάλη ειδίκευση και στις κοιβωνικές και οικονομικές έρευνες.

MARC

Η MARC δημιουργήθηκε το 2005 από τον Θωμά Γεράκη και τη Σοφία Τσιλιγιάννη, άλλοτε παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων του ΑΝΤ1, του MEGA, του ALPHA, του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 5 και της ΝΕΤ. Ο Γεράκης υπήρξε διευθυντής ερευνών της ΔΗΜΕΛ (1987-90) και αργότερα από τη θέση του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της ΚΑΠΑ Research (1991-05) είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της επιστημονικής επιμέλειας του συνόλου των ερευνητικών προγραμμάτων. Η MARC είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR (World Association of Public Opinion Research) και πιστοποιείται από τον ΠΕΣΣ. Συνεργάζεται με το «Εθνος», μετά από διάφορες συνεργασίες, ενώ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές είχε αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι της ΔΗΜΑΡ.

ΚΑΠΑ Research

Δραστηριοποιείται στον χώρο των ερευνών αγοράς εδώ και δύο δεκαετίες και συνεργάζεται στενά με καταξιωμένες εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ με ειδίκευση στην κοινωνική έρευνα, στην πολιτική, των διεθνών σχέσεων και του marketing. Στην πρώτη της γραμμή είναι ο Ντίνος Ρουτζούνης, πάλαι ποτέ γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και συνεργάστηκε με τον ΠΑΣΟΚ επί ημερών Σημίτη, σχέση με την Χαριλάου Τρικούπη σταθερή και γενικά, που παρέμεινε ενεργή και με τις επόμενες κυβερνήσεις. Οι δημοσκοπήσεις της δημοσιεύονται στο «Βήμα» αλλά και στις ιστοσελίδες του ΔΟΛ.


Pulse RC

Ιδρύθηκε τo 2006. είναι μέλος της διεθνούς ένωσης για τις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις ESOMAR, είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εταιρειών Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και συμμετέχει στο σύστημα Π.Ε.Σ.Σ. (Ποιοτικός έλεγχος συλλογής στοιχείων του ελληνικού συνδέσμου εταιρειών έρευνας, Σ.Ε.Δ.Ε.Α.). Γενικός διευθυντής είναι ο Γιώργος Αράπογλου ο οποίος εισήγαγε στον χώρο τον μεγάλο αριθμό των ερωτώμενων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσκόπηση μόνο για τη Β' Αθήνας να έχει 5.000 απαντήσεις. Η Pulse RC συνεργάζεται με την εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Public Issue

Ιδρύθηκε το 2001, από τον Γιάννη Μαυρή (προέρχεται από το χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1996 διενήργησε το πρώτο exit poll για λογαριασμό της ΕΡΤ) και έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν καθιέρωσε στην Ελλάδα την χρήση των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Είναι μέλος της WAPOR, της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και δρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε βαλκανικές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Το 2012 ήταν η εταιρεία που εκτίμησε, για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι της ΝΔ. Σήμερα συνεργάζεται με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

VPRC

Βρίσκεται από το 1993 στον χώρο και δημοσκοπήσεις της βλέπουν το φως της δημοσιότητας από διάφορα μέσα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η διαδικτυακή πύλη Tvxs του Στέλιου Κούλογλου (πρώτου επιλαχόντος στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και η μάλλον δεξιά εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Επικεφαλής είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος δεν κρύβει τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διατηρεί ενεργό σχέση ως μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Alco

Ο Κώστας Παναγόπουλος δημιούργησε την Alco τo 1989 και τη διευθύνει μέχρι σήμερα. Στα χρόνια αυτά, είχε την τελική ευθύνη για το σχεδιασμό και την ανάλυση όλων των ερευνών (ποσοτικών και ποιοτικών) που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία. Η Alco είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέλος της ESOMAR. Εφαρμόζει τους Κώδικες Δεοντολογίας της ESOMAR και Επαγγελματικής Πρακτικής και Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ)., Παλιότερα συνεργάστηκε με ΑΝΤ1, ALPHA και ALTER και, πλέον, με το «Πρώτο Θέμα» και την ιστοσελίδα του. Υπήρξε σύμβουλος μεγάλων κομμάτων και επιφανών πολιτικών και σήμερα είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ,


Metron Analysis

Ιδρύθηκε το 1996 επί ημερών διακυβέρνησης Σημίτη, με όραμα την τεκμηρίωση και την καινοτομία στο χώρο της έρευνας και της ανάλυσης. Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και του Παγκοσμίου Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων (WAPOR). Αρχικά συνεργάστηκε με τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά έκτοτε η εταιρεία του Στράτου Φαναρά διεύρυνε το πελατολόγιό της και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Σήμερα συνεργάζεται με τα «Παραπολιτικά»και παλαιότερα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

e-voice

Νέα ανερχόμενη δύναμη στις δημοσκοπήσεις είναι η e-voice που διοικεί η Μαρία Κωνσταντινίδου και από τον Ιανουάριο 2014 επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στο χώρο αυτό και τα αποτελέσματα των ερευνών της δημοσιεύονται στην εφημερίδα το «Παρασκήνιο». Αποτελεί ένα κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, ενσωματώνοντας τις διάφορες πηγές των εισερχομένων και εξερχομένων επικοινωνιών παρέχοντας κάλυψη όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές.


Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δονκιχωτισμοί..

     Τέσσερεις μέρες πριν τα τέταρτα γενέθλια του blog,
..και η αμφιβολία για τον ανάγκη και την χρησιμότητα ύπαρξής του συνεχώς μεγαλώνει.

Το ίδιο το blog καταλαβαίνει πιά πως οι λόγοι που το γέννησαν,
..(και που δεν είναι άλλοι από την σθεναρή αντίσταση κατά των
μνημονίων, το ξεμπρόστιασμα των δωσιλογικών κυβερνήσεων, την συνεχή υπενθύμιση της πραγματικής αιτίας της "κρίσης", του "χρέους" και της καταστροφής),
..έχουν καταντήσει κενό γράμμα, "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", και ίσως και γραφικότητα.

Το Σύστημα που επιβάλλει την Νέα νεοναζιστική Τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια,
..στην χώρα μας νικάει κατά κράτος.
Βέβαια, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ίδιο τον λαό,
..που δεν θέλει, και μάλλον δεν αξίζει να σωθεί.
Ένα εκρηκτικό μείγμα αμορφωσιάς, ηλιθιότητας και επιπολαιότητας, οδήγησαν αυτόν τον λαό στην οριστική του αυτοκτονία πέρσι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου,
..όταν -ήδη τότε έξη χρόνια μέσα στα μνημόνια- έφτιαξε μιά Βουλή κατά 90% μνημονιακή, και βοηθούντων των κατά 40% βλακωδώς απεχόντων απ' τις εκλογές, ξαναέδωσε την κυβερνητική εξουσία σε δύο από τους πιό εξέχοντες πολιτικούς απατεώνες της μεταπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα εκείνης της περσινής επιλογής του λαού τα ζούμε κάθε μέρα, μέρα με την μέρα, ακόμη και σήμερα,
..με τα καινούργια "προαπαιτούμενα" που τάχα έχουν τεθεί για διαπραγμάτευση, αφού είναι ήδη "προϋπογεγραμμένα" από τον Αύγουστο του 2015, και πάντως πριν τις τελευταίες εκλογές,
..με το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων στα κοράκια των διαφόρων funds (με υπογραφές του περσινού Αυγούστου και αυτό),
..θα τα ζήσουμε και αύριο με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και πρώτων κατοικιών (παλιό "προαπαιτούμενο" κι αυτό, που ικανοποιήθηκε πιά),
..με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, μέχρι να φτάσουν τα 200 ευρώ (στόχος που είχε θέσει η τρόϊκα εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια, όταν έμμεσα έκαναν νύξεις και συγκρίσεις των δικών μας συντάξεων με τις συντάξεις στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία),
..με όλο και μεγαλύτερους εξευτελισμούς από τους ευρωπαίους "εταίρους",
..με όλο και μεγαλύτερη προδοσία από την κατοχική κυβέρνηση, αυτή ή την επόμενη αδιάφορο.

Η ελπίδα πιά μετατοπίζεται σε κάποιους πιό βόρειους του "ευρωπαϊκού νότου" μας λαούς,
..που φαίνεται πως λόγω της πιό στέρεης παιδείας και συγκρότησής τους, καταφέρνουν να αντιστέκονται καλύτερα στις σειρήνες της υπερκατανάλωσης, και στον ψεύτικο κόσμο της δανεικής ευμάρειας και του χωρίς αντίκρυσμα ευτυχίας και ανθρωπιάς πλούτου.
Οι λαοί αυτοί φαίνονται διατεθειμένοι να αντισταθούν ενεργά. Ήδη το κάνουν.
Μακάρι, γιατί εδώ στον νότο η παράσταση και ο πόλεμος έλαβε τέλος.
Χάσαμε.

Και σε έναν πόλεμο ήδη τελειωμένο και χαμένο,
..το να αντιστέκεσαι ακόμη σε κατατάσσει στην κατηγορία "Δον Κιχώτης".
Γιατί ας μή γελιόμαστε: για να υπάρξει Αντίσταση τύπου Κατοχής του '40, χρειάζονται @@@ίδια.
Κι αυτά δεν υπάρχουν.
Ή μάλλον υπάρχουν. Με άλλη έννοια. Και είναι όλα μέσα στην Βουλή.

Το blog δεν θέλει να καταντήσει δον Κιχώτης.
Κι έχει μπει σε μεγάλες σκέψεις τελευταία.
Θα δούμε!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Δείτε πως η Ν.Δ. (του Μητσοτάκη) τίναξε στον αέρα την συγκρότηση του ΕΣΡ



Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «kontra» ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Μοίρας, αποκάλυψε πως ένας από τους βασικούς λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπονόμευσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, -εκτός, βεβαίως, από το προφανές, να μπλοκαριστεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες-, ήταν και το ότι στις προτάσεις της πλειοψηφίας για τη νέα σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβάνονταν ονόματα από τον καραμανλικό χώρο (Μακρυδημήτρης, Τζανετάκος).

Ο κ. Μοίρας αποκάλυψε, επίσης, πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αποδεχθεί την αναγκαιότητα για την ανανέωση της σύνθεσης του ΕΣΡ, συναινώντας ατύπως στην διευρυμένη σύνθεση που πρότεινε η κυβέρνηση, με πρόσωπα ευρείας αποδοχής απ΄ όλους τους χώρους, ωστόσο η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μπλόκαρε τις διαδικασίες. Σημειώνεται ότι ο γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. δεν συνηθίζει να μιλά άκαιρα για την Ν.Δ., της οποίας την «ανθρωπογεωργαφία» γνωρίζει άριστα, ως πρώην στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού της «γαλάζιας» παράταξης για πολλά χρόνια.

Δείτε το video:



Πηγή www.altsantiri.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - “Συναγερμός” στους πετρελαϊκούς κολοσσούς για νέο μεγάλο κοίτασμα στον Πατραϊκό Κόλπο



- Ύπαρξη “Πρίνου 2” επιβεβαιώνει μελέτη των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό Κόλπο
- Σε 300 εκατομμύρια ετησίως εκτιμώνται τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών
- Ενδιαφέρον για την περιοχή από κολοσσούς Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol
- Ίσως και το 2017 η πρώτη γεώτρηση που έχει αρχίσει να προγραμματίζεται από τα ΕΛΠΕ

Η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό Κόλπο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός “δεύτερου Πρίνου”.

Πρόκειται για κοίτασμα με πιθανολογούμενα αποθέματα 80-100 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου, ενώ η επεξεργασία των σεισμικών υψηλής ευκρίνειας συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν ο βυθός του Πατραϊκού κρύβει πράγματι και δεύτερο κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας, σύμφωνα με τις γεωλογικές ενδείξεις. Τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου για κάθε κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών εκτιμώνται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως (0,2% του ΑΕΠ) για 25 χρόνια.

Με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο χέρι, τα ΕΛΠΕ έχουν αρχίσει ήδη να προγραμματίζουν την πρώτη γεώτρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει με τα γεωτρύπανα μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, ενδιαφέρον για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου έχουν εκφράσει κολοσσοί της πετρελαϊκής αγοράς, όπως η Exxon Mobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol και είναι πολύ πιθανό το πρώτο «ντιλ» να κλείσει μέσα στο 2017. Το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών δεν περιορίζεται στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Επεκτείνεται στην περιοχή του Ιονίου, όπου τα ΕΛΠΕ αναμένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβάλει χωρίς συμμετοχή τρίτου για το οικόπεδο «1» ΒΔ της Κέρκυρας και το οικόπεδο «10» ΝΑ της Ζακύνθου και για το οικόπεδο «2» όπου υπέβαλαν προσφορά από κοινού με την Total και την Εdison, αλλά και στις περιοχές ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας, όπου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Αλλά για να ακούσουμε τι έλεγαν οι γίγαντες της πολιτικής όταν μας έβαζε στα μνημόνια




ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρώτη χειροτονία Επισκόπου στη Σμύρνη μετά το 1922



Μέρα ευφρόσυνης ήταν χθεσινή για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Σμύρνης, καθώς έγινε η πρώτη από το 1922 χειροτονία και μάλιστα Επισκόπου, του Ερυθρών Κυρίλλου, με καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

Η χειροτονία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων πολλών Ιεραρχών και κληρικών.

Ο νέος Επίσκοπος Ερυθρών τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε αξιόλογο έργο ως εφημέριος για την ανασύσταση της ορθόδοξης κοινότητας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί Ι. Αμανατίδης και Τ. Κουίκ. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Λουκάκης , ο Γενικός Πρόξενος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης, η Γενική Πρόξενος στην Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, εκπρόσωπος του δημάρχου Σμύρνης και η δήμαρχος Κονάκ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι κατά την μέχρι τώρα διακονία του στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αναδείχθηκε ανώτερος πάσης προσδοκίας και κέρδισε «την αγάπην των εκεί χριστιανών μας, την εμπιστοσύνην των τοπικών Αρχών, την εκτίμησιν των άλλων χριστιανών των παροικούντων εν Σμύρνῃ». Επίσης, πολύ ουσιαστική και απόδειξη της πατρικής σας αγάπης η επισήμανση: «Ο αδελφός Κύριλλος ώργωσε τόν αγρόν της χηρευούσης μέχρι τώρα Επαρχίας σου και τώρα ακολουθεί η σπορά, η βλάστησις, η καρποφορία, η συγκομιδή».

Ο Επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα τελούμενα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, Βαρθολομαίου, συμβάλλουν στο "θαύμα" της Μικρασίας. Προσέρχομαι, πρόσθεσε, στα "κράσπεδα του θυσιαστηρίου του Ναού του Πρώτου Επισκόπου των Σμυρναίων, Αγίου Βουκόλου».

Ο Άγιος Βουκόλος είχε οσιακό τέλος. Οι χριστιανοί της Σμύρνης, σύμφωνα με την παράδοση, τον ενταφίασαν με δέος, κοντά στο Κοιμητήριο της “Εφεσιανής Πύλης”, και στον τάφο του φύτρωσε μια μεγάλη μυρτιά, που γονατιστή έγερνε πάνω του. Τα μύρτα της έκαναν θαύματα στις γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μάνες και στους ανθρώπους που βασανιζόταν από τη θλίψη της αρρώστιας.

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε χώρο κοντά στον τάφο, οικοδομήθηκε από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης μεγαλοπρεπής ναός επ' ονόματι του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Μπασμανέ. Επειδή στη συνοικία έμεναν Τούρκοι, ο ναός δεν κάηκε, αλλά λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα ως αποθήκη της όπερας. Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας μεταφέρθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην Αθήνα και κοσμούν τον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Στα τέλη του 2000, με πρωτοβουλία του δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ο ναός ανακαινίστηκε ως μουσειακός χώρος, αποκαλύφθηκαν ορισμένες τοιχογραφίες και παραχωρείται ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκτακτο πακέτο βοήθειας για τους αγρότες



Έκτακτο «πακέτο» βοήθειας στους Έλληνες αγρότες βγάζει από το συρτάρι η κυβέρνηση με τις ευλογίες της Κομισιόν, για αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε όλη σχεδόν τη χώρα από τα πρωτοφανή σε ένταση φέτος καιρικά φαινόμενα.

Με το ύψος των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) εύλογα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ταμειακών ροών και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την αξιοποίηση «δεξαμενής» κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Το 2016 θα αποτελέσει μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, στη διάρκεια έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έκριναν αναγκαία την παρέμβαση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους το υπουργείο προχωρά σε αναθεώρηση με αύξηση του Προϋπολογισμού μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, με την άμεση ενεργοποίησή του προκειμένου να «ξεκλειδώσει» κοινοτικούς πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις - αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποία είναι μέλος. Το ποσό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.

Συγκεκριμένα μπορούν να δικαιολογηθούν οι δαπάνες για:

- Την ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση την αγορά ετήσιων φυτών.

- Την αποκατάσταση υποδομών για τη διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού.

- Την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές ή την αγορά νέων μηχανημάτων.

Οι βασικές αρχές των κριτηρίων επιλογής αφορούν τα εξής:

- Στις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής, με προτεραιότητα σε ζημιές σε προϊόντα που αφορούν σε τομείς που επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία της περιοχής (π.χ. μονοκαλλιέργεια - μαστίχα Χίου).

- Στο ύψος ζημιάς, με προτεραιότητα το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, βάσει εκτιμήσεων.

- Στην αξία του γεωργικού δυναμικού, με προτεραιότητα στις ζημιές παγίου κεφαλαίου και εξοπλισμού.

- Στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.

Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων όταν συντρέχουν αθροιστικά τα εξής:

- Η εκμετάλλευση είναι καθ' όλα νόμιμη, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, και προκειμένου για νομικά πρόσωπα λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.

- Οι ζημιές προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, βάσει επίσημων μετεωρολογικών δεδομένων, εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κτηνιατρικών ή γεωπονικών εκτιμήσεων, κ.λπ., κατά περίπτωση και υπόκεινται στην επίσημη αναγνώριση του ΥπΑΤ ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή σε 30% των ειδών της ευρύτερης περιοχής με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας.

- Το επίπεδο των ζημιών που οφείλονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότα ξεπερνά το 30% των ομοειδών ειδών και σε επίπεδο παραγωγού.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κέντρο ιατρικού τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί η Ελλάδα



Κέντρο αναφοράς και προορισμού ιατρικού τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί η Ελλάδα, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας που διοργανώνει (23-25 Σεπτεμβρίου) ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.

Η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η υπερσύγχρονη τεχνολογία, το χαμηλό κόστος, είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν σήμερα την Ελλάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση, και οι επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τοποθετούν τη χώρα μας στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας.

«Παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας, αλλά καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ‘ μαζικής εισροής’ υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους», αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ", Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ,του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις,μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην χώρα μας για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας.Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της υπογονιμότητας στις πραγματικές του διαστάσεις ,ο κ. Πάντος επικαλείται πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για το έτος 2010, όπου αναφέρθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο (550.296) κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατ΄ εκτίμηση 12.000- 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ. Πάντο,«πολλά ζευγάρια αναζητούν λύσεις στα αναπαραγωγικά τους θέματα,που δεν μπορούν να επιλυθούν στις χώρες διαμονής τους,με αποτέλεσμα να οδηγούνται έξω από τα σύνορα της χώρας τους και η υδρόγειος να γίνεται πατρίδα τους».

Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή τη διασυνοριακή κυκλοφορία,οι κυριότεροι των οποίων είναι η απογοήτευση που προέρχεται από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες στη χώρα τους,αλλά και ένα περιοριστικό νομικό πλαίσιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τους δίνει διέξοδο. Για παράδειγμα στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στη Γερμανία απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, στην Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νορβηγία απαγορεύεται η δωρεά ωαρίων, στις Σκανδιναβικές χώρες ο αριθμός των εμβρύων προς μεταφορά είναι μόνο ένα.

Τα κριτήρια βάση των οποίων τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους μια συγκεκριμένη χώρα είναι: η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητα της θεραπείας γονιμότητας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης, το κόστος της θεραπείας. «Στην Ελλάδα καλύπτουμε τις απαιτήσεις τους και μας επιλέγουν για την άριστη εξειδίκευση μας στον τομέα της εξωσωματικής, για το χαμηλότερο κόστος, για το ευέλικτο νομικό πλαίσιο». Το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ και είναι τέσσερις ως πέντε φορές μικρότερο απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, όπως λέει ο κ. Πάντος, «η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό για διακοπές χάρη στο υπέροχο κλίμα της ,τα όμορφα τοπία της, τις γραφικές αμμουδιές της κι όλα αυτά μέσα στον πλούτο των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον χαλάρωση και συναισθηματική προσέγγιση του ζευγαριού κατά την διάρκεια θεραπείας. Συνεπώς η χώρα μας είναι ο ιδανικός προορισμός όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη».

Οι πιο διαδεδομένες υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν στον ιατρικό τουρισμό σήμερα στην Ελλάδα, είναι μεταξύ άλλων η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ιαματική ιατρική ,η πλαστική/αισθητική χειρουργική, η οφθαλμολογία, η οδοντιατρική και φυσικά η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως, όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πάντος για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο μεμονωμένες προσπάθειες από γιατρούς σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Τουρκία όπου η πολιτεία έχει διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας και στηρίζει ενεργά και ουσιαστικά τον τουρισμό υγείας.

Πρωτοπόρος στον τομέα του ιατρικού τουρισμού είναι ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, όπου σύμφωνα με στοιχεία, οι διεθνείς ασθενείς που προσέρχονται στις Κλινικές του αποτελούν το 11% του συνολικού του τζίρου. Ο ΄Ομιλος περιθάλπει ετησίως περισσότερους από 6.000 διεθνείς νοσηλευόμενους, από 53 χώρες. Μόνο στις ΗΠΑ για το έτος 2014 υπολογίζεται ότι 1.200.000 Αμερικανοί ταξίδεψαν εκτός συνόρων για ιατρική βοήθεια, ενώ υπολογίζεται ότι το 4% των Ευρωπαίων θα λάβουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα διαφορετική από τη δική τους.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....