Διυλιστήριο: 09/02/15
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

VIDEO - Ο Μεϊμαράκης «πλέκει» το εγκώμιο της Ζωής


Τα καλύτερα επιφύλασσε στη συνέντευξή του στο Mega ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έπλεξε το εγκώμιο της Προέδρου της Βουλής, τονίζοντας ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο χώρο της Αριστεράς.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να το καταλάβουνε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «και για να σας πω ορισμένα προτερήματα που δεν αμφισβητούνται, πρώτον είναι διαβασμένη, άλλο αν πολλές φορές παρερμηνεύει κάποια ζητήματα τα οποία λέει. Δεύτερον έχει το παρουσιαστικό, τον όγκο, το θράσος που μπορεί να επιβληθεί και είναι βασικό. Τρίτον έχει ένα ιστορικό όνομα στην Αριστερά, τέταρτον θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο χώρο της Αριστεράς και πέμπτο να καταλάβουν όλοι ή θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μαζί της ή θα τους κάνει άνω-κάτω» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αυτονόητο ότι σε πρώτη ανάγνωση, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινωνιακά, για να ενισχύσει το κόμμα του, θα συμμαχήσει με κάθε ένα που θεωρεί ότι έχει τη δυναμική να κόψει ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται να κάνει η Λαϊκή Ενότητα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όμως αυτός ο «ξαφνικός έρωτας» και οι προφητικού τύπου διαπιστώσεις για το ρόλο που θα διαδραματίσει η πρόεδρος της Βουλής στην Αριστερά και κυρίως η προτροπή να τα βρουν μαζί της «γιατί θα τους κάνει άνω-κάτω» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφήνουν χώρο και για δεύτερες αναγνώσεις.

Δείτε το σχετικό video:



Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος



“Το ΔΝΤ και οι άλλοι δανειστές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα”, εκτιμά ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιενς Σπαν, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας.

Μιλώντας στο Bloomberg, είπε: «Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θέλουν να παραμείνουν (στο σχήμα), καθώς και με οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση χρέους» είπε ο Σπαν. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων».

Μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίζει να είναι απαραίτητη και «δεν θα είναι εύκολη», τόνισε σχολιάζοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις» εάν κερδίσει την επανεκλογή του αυτό το μήνα.

«Μετά από τρεις εβδομάδες κλειστών τραπεζών στην Ελλάδα, όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» επισήμανε.

Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο Σπαν, που είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κατρούγκαλος: Να μην είναι η σύνταξη φιλοδώρημα

Στόχος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού είναι να μην είναι η σύνταξη φιλοδώρημα, επισήμανε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αναφερόταν σε «σχέδιο - σοκ για τις συντάξεις»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Θεσσαλονίκη «Πρακτορείο FM 104,9», ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό». Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που - σύμφωνα με την εφημερίδα - έχει προτείνει ο κ. Κατρούγκαλος και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ.

«Έχω συγκροτήσει επιιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη - φιλοδώρημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. «Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» κατέληξε.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δανείζεται η Βενεζουέλα 50 δισ.δολάρια από την Κίνα αντί πετρελαίου - Στην Ελλάδα ποιος σταμάτησε τις έρευνες;



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Δάνειο-μαμούθ ύψους 50 δισ.δολαρίων έδωσε η Κίνα στην Βενεζουέλα το οποίο θα αποπληρωθεί από το Καράκας με πετρέλαιο, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχουν εναλλακτικοί χρηματοδότες για μια οικονομία σαν την ελληνική που χρειάζεται άμεση στήριξη εάν διαθέτει τα απαραίτητα ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο δήλωσε χθες Τρίτη πως η Κίνα έχει συμφωνήσει να παρέχει ένα νέο δάνειο 50 δισ. δολαρίων για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής και την στήριξη των κυβερνητικών προγραμμάτων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Βενεζουέλα έχει λάβει ήδη το ποσό των 5 δισ. ευρώ από την Κίνα, το οποίο θα αποπληρωθεί με πετρέλαιο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας και έχει δανείσει στη χώρα περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων έχει αποπληρωθεί με πετρέλαιο.

Ενδεικτικά, η Βενεζουέλα πουλάει στην Κίνα περισσότερα από 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Αν και δεν έχουν γίνει σαφείς η όροι της συμφωνίας θεωρείται σίγουρο ότι η Κίνα θα παίρνει το αναγκαίο για αυτήν πετρέλαιο σε εξαιρετική τιμή.

Η δανειοδότηση αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς καταδεικνύει ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικοί χρηματοδότες για την ελληνική οικονομία, κάτι που όμως πλέον μετά την νέα μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει καθώς η ΕΕ απαγορεύει τον δανεισμό από τρίτες χώρες.

Το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και το αντίστοιχο μεγάλο κοίτασμα και στην ελληνική ΑΟΖ.

Tο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου εκτιμάται πως ανακάλυψε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το οικόπεδο Ζορ και μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες, με πιθανή την προοπτική και εξαγωγών όπως εικάζουν οικονομικοί αναλυτές.

Απευθυνόμενος στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επισήμανε πως η ανακάλυψη αυτή «αλλάζει όλο το παιχνίδι για την Αίγυπτο. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Δεν προσδιόρισε τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος αλλά άφησε να εννοηθεί πως η διαδικασία δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα διότι βρίσκεται κοντά στις μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου που διαθέτει η Eni στην Αίγυπτο.

Λόγω της εγγύτητας του κοιτάσματος αυτού με την ελληνική ΑΟΖ επιβεβαιούνται όλες οι μελέτες που έκαναν αναφορές για πραγματικά πλούσια ενεργειακά "οικόπεδα" νοτίως της Κρήτης, σε μια υποθαλάσσια περιοχή που έχει την ονομασία "Λεκάνη του Ηροδότου"


Τι έλεγαν οι μελέτες αυτές, σαν στατιστικές; Είναι καθαρά μελέτες για γεωπολιτική χρήση. Δεν έχουν καμία έννοια ακρίβειας καθώς ουδείς γνωρίζει τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα, άλλωστε το ελληνικό κράτος παραδόξως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να μάθει. Έρευνες είχαν ξεκινήσει νοτίως της Κρήτης πριν δύο χρόνια, οι οποίες όμως μυστηριωδώς σταμάτησαν και έτσι η χώρα δεν διέθεται ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει χρηματοδότηση από άλλες εναλλακτικές πηγές, με αποτέλεσμα πάλι να πέσει στα "δόντια" της ΕΕ και των διεθνών τοκογλύφων.


Οι πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν κυρίως σε συνεργασία με επώνυμα ινστιτούτα στο εξωτερικό, δείχνουν ότι νότια της Κρήτης "αν ψάξετε, η πιθανότητα να βρείτε ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα είναι μόλις 2% με 3%."

Το παράδοξο είναι ότι στην χώρα πολλοί ποντάρουν στο 2% με 3%! Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι με 60% πιθανότητα υπάρχει η δυνατότητα να έχει η χώρα μέχρι και 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου διάσπαρτα γύρω και κάτω από την Κρήτη. Βεβαίως, η έρευνα και οι γεωτρήσεις θα δείξουν που όμως όπως αναφέραμε δεν έγιναν.

Το «2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» είναι μία ένδειξη. Τα περίφημα 270 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα προσδοκόμενα έσοδα στα επόμενα τριάντα πέντε χρόνια για το Δημόσιο με βάση αυτή την ένδειξη.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον Σωτήρη Μεταξά και στο prismanews.gr ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος:

"Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα στο Ιόνιο τα επήρα από την μελέτη της εταιρείας Triton, που μελέτησε την γεωλογία του Πατραϊκού Κόλπου το 1996 και έκανε 2 ερευνητικές γεωτρήσεις, και την Δρ. Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγο πετρελαίου, πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ που έκανε τις πρώτες παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο στις αρχές του 1990. Έτσι αυτά εκτιμήθηκαν με πιθανότητα 50% σε 2 δισεκ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 300 δις. Μ3 φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης τα πήρα από την παρουσίαση που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή η εταιρεία που ανάλαβε τις γεωφυσικές μελέτες, πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Αυτή εκτίμησε τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε μία έκταση 70000 Km2 νότια της Κρήτης (περισσότερο από το ήμισυ του χερσαίου Ελλαδικού χώρου), σε 3,45 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκ. υγρούς υδρογονάνθρακες, μη συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Ηροδότου που έχει, κατά την Γαλλική υπηρεσία BEICIP/FRANLAB, κοντά στα 2 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου.

Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η εταιρεία PGS κάνει την έρευνα με δικά της έξοδα, περίπου $60-70 εκατομ. ευελπιστώντας ότι τα στοιχεία των ερευνών της θα μοσχοπουληθούν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε δεκαπλάσια τιμή και ότι σε παρεμφερείς γεωλογικές συνθήκες όπως αυτής της Κρήτης ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, τότε οι εκτιμήσεις της εταιρείας PGS πρέπει να είναι σωστές."

Το ζήτημα είναι ότι οι γεωτρήσεις δεν έγιναν ποτέ και έτσι ποτέ δεν μαθεύτηκε με ακρίβεια τι κρύβει στα "σπλάχνα" της η ελληνική ΑΟΖ, με τις γνωστές ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα και τον ελληνικό λαό.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Θέμα ελληνικού χρέους θα θέσουν οι ΗΠΑ στη G20

Κάλεσμα στην Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευση έναντι της Αθήνας για σημαντική ελάφρυνση χρέους θα απευθύνουν οι ΗΠΑ στο περιθώριο της G20 που πραγματοποιείται στην Άγκυρα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, θα ζητήσουν από το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως δηλώνει στο MNI στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών.

«Οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ενισχυθεί η ανάπτυξη θα βοηθήσουν να βελτιωθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης για την Ελλάδα. Στην Άγκυρα, θα ενθαρρύνουμε τους ευρωπαίους εταίρους να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις τους και να παράσχουν αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε.

«Θα καλέσουμε επίσης το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις αγορές συναλλάγματος μετά την αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουαν από την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο έκτοτε η υποτίμηση έναντι του δολαρίου είναι ήπια, σε σχέση με την ανατίμηση που είχε παρατηρηθεί το 2014.

Τα πτωτικά ρίσκα για την κινεζική οικονομία έχουν προβληματίσει τους επενδυτές, αλλά θα επιστρέψει η ισχυρότερη ανάπτυξη όσο το Πεκίνο θα προχωρά τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε.

ΠΗΓΗ: Euro2day

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δεύτερη «Γαλλική Επανάσταση» στην Ευρωζώνη!



Η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση και το γαλλογερμανικό μπρα ντε φερ με φόντο τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.


Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Τι κρύβεται πίσω από την ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση που προωθεί ο Πιερ Μοσκοβισί; Γιατί διατείνεται ότι πρόκειται για μια «δημοκρατική» απαίτηση, η οποία «θα επέτρεπε μια ταχύτερη και περισσότερο ορθολογική διαδικασία αποφάσεων» για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης;

Μια αθόρυβη «γαλλική επανάσταση» συντελείται την περίοδο αυτή στην Ευρωζώνη καθώς το αίτημα για καλύτερη διακυβέρνηση προωθείται πλέον συστηματικά από τα θεσμικά όργανα με στόχο την περισσότερη δημοκρατία και τη μεγαλύτερη σύγκλιση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, έμφαση θα πρέπει να δοθεί πέρα από τους κανόνες προς ένα πλαίσιο θεσμικών οργάνων, ώστε η ΟΝΕ να αποκτήσει μια αρχιτεκτονική που θα χαρακτηρίζεται από απόλυτη σταθερότητα αλλά και διαφάνεια.

Η υλοποίηση μιας βαθύτερης και δικαιότερης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ήταν μία από τις 10 βασικές προτεραιότητες του Προέδρου Γιούνκερ στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του.

Αυτή η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) άνοιξε με την έκθεση των πέντε προέδρων τον περασμένο Ιούνιο, ένα κείμενο που είχε υπογραφεί από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και όπως είπε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί «θέλει να δώσει αυτή τη μάχη».

Στην έκθεση μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής λογοδοσίας και της νομιμότητας και των θεσμών. Όπως αναφέρει μεγαλύτερη ευθύνη και ολοκλήρωση σε επίπεδο ΕΕ και ζώνης του ευρώ σημαίνει μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση. Σημαίνει επίσης καλύτερο επιμερισμό των νέων αρμοδιοτήτων και μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά το ποιος αποφασίζει τι και πότε.

Η έκθεση προτείνει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συμμετοχή και έλεγχο – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε ό, τι αφορά τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα (στάδιο 1), η ΟΝΕχρειάζεται ενιαία εξωτερική εκπροσώπηση — όπως περιγράφεται στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου Juncker.

Σήμερα, η ΕΕ και η ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να μην διαθέτουν ενιαία εκπροσώπηση στους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η κατακερματισμένη αυτή παρουσία συνεπάγεται ότι η ΕΕ δεν αξιοποιεί πλήρως την πολιτική και οικονομική της βαρύτητα. Οι πέντε Πρόεδροι προτείνουν επίσης την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωομάδας. Βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να καταστεί αναγκαία η ενίσχυση της προεδρίας της και των μέσων που έχει στη διάθεσή της.

Ο διασπασμένος γαλλογερμανικός άξονας


Για πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης, ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε διασπασμένος, τη στιγμή μάλιστα που και η τρίτη δύναμη της ευρωζώνης, η Ιταλία, συντάχθηκε ξεκάθαρα στο στρατόπεδο της Γαλλίας.

Η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα έκλεισε και στο Eurogroup χάρη στη συνεισφορά της γαλλικής κυβέρνησης που συνέπραξε στη σύνταξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με την ελληνική πλευρά βοηθώντας να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια σε συντομότατο χρόνο.

Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Σόιμπλε και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί επιχείρησαν πολλές φορές να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση, προωθώντας ως λύση ένα Grexit που θα έκανε ακόμη ισχυρότερη τη Γερμανία στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung, η πλειοψηφία των βουλευτών της κ. Μέρκελ, πειθόμενοι από τον κ. Σόιμπλε, ήθελαν να καταλήξουν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να αρχίσει επεξεργασία των σεναρίων Grexit, επειδή δεν επιθυμούν να συζητηθεί οποιαδήποτε διευκόλυνση στην Αθήνα για το χρέος.

Με την ολοκλήρωση όμως της συμφωνίας και με δεδομένη την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ, μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους είναι προ των πυλών, ενώ ήδη η Γαλλία έχει αποδεχθεί, με δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σαπέν, και του πρωθυπουργού, Βαλς, ότι το reprofilingτου ελληνικού χρέους πρέπει να προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση Μοσκοβισί υπέρ της εγκαθίδρυσης μίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης φιλοδοξεί να γεφυρώνει τέτοιου είδους προβλήματα, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ευρωζώνη, εξασφαλίζοντας τη σύγκλιση και όχι απλά απαιτώντας την.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υπεξαίρεση 10.000.000 Ευρώ στον ΟΑΕΔ Λάρισας από συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ



Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», η απάτη με τις υπεξαιρέσεις χρημάτων του υπαλλήλου στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, η οποία ερευνάται από τις αρχές Ιουνίου.

Οι επιθεωρητές, που ήρθαν τότε στην πόλη και διενήργησαν τον σχετικό έλεγχο διασταυρώνοντας στοιχεία και λογαριασμούς, έμειναν άφωνοι όταν ολοκλήρωσαν την διαδικασία του ελέγχου στην έδρα του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Ο εν λόγω υπάλληλος, που φέρει μάλιστα βαθμό προϊσταμένου ενώ λέγεται ότι είναι απόφοιτος …Δημοτικού, είχε στήσει μια απίστευτη κομπίνα κλέβοντας το ταμείο του Οργανισμού.

Η έρευνα εξήντλησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία σταματούν πάντως στο 2007, και ανακάλυψε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τύπος έχει ροκανίσει συνολικό ποσό που φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!!!

Ο εν λόγω προϊστάμενος, πασίγνωστος στις εκάστοτε διοικήσεις του οργανισμού και συνομιλητής των προέδρων καθότι συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, εκμεταλλεύτηκε με παροιμιώδη μεθοδολογία τα σοβαρά κενά στον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας. Ο ίδιος είχε επί πολλά έτη την αποκλειστική πρόσβαση στο ταμείο και στους χειρισμούς των λογαριασμών, χωρίς κανείς να τολμάει να τον κουνήσει, ενώ φρόντιζε να μην λείπει ποτέ από την υπηρεσία αποφεύγοντας να παίρνει ακόμη και… άδεια!

Οι συνάδελφοί του, στη Λάρισα, θυμούνται ότι κάποτε που χρειάστηκε να χειρουργηθεί μπήκε στο νοσοκομείο και βγήκε άρον άρον επιστρέφοντας στην υπηρεσία, αποφεύγοντας να κάνει χρήση της αναρρωτικής άδειας που δικαιούνταν!...

Το σχετικό πόρισμα μαθαίνουμε ότι έχει ήδη συνταχθεί και θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά η ιστορία του «ποντικού» προϊσταμένου είναι χαρακτηριστική για την κατάντια του ελληνικού κράτους. Αναξιοκρατία, έλλειψη αξιολόγησης και σοβαρών ελέγχων, βασιλεύουν ακόμα χάριν της πελατείας των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Δυστυχώς αυτά πληρώνουμε…

Κώστας Τόλης

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ζήτημα θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα θέτει η Άγκυρα


«Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932)» απαντά η Αθήνα

Ζήτημα θαλασσίων συνόρων εγείρουν εκ νέου οι Τούρκοι, διά της επίσημης οδού, μάλιστα, κάνοντας λόγο για αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο.

«Στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται» λέει ο σοφός ελληνικός λαός και αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και στην περίπτωση της γείτονος, που επανέρχεται σε ένα ζήτημα, για το οποίο η Ελλάδα δεν επιθυμεί καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, όπως αυτό προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες, που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η φρασεολογία του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι πολύ πιο ήπια, σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η Άγκυρα επιμένει να θέτει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων, ακόμα και σε μια περίοδο ακυβερνησίας, ουσιαστικά, της Ελλάδας.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με μια ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών των προβλημάτων. Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση μόνιμων λύσεων σε όλα τα θέματα αυτά σύμφωνα με την ευθυδικία και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας. Με την αντίληψη αυτή, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται με την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχόντων διαύλων διαλόγου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε: «Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί μη ύπαρξης οριοθετημένων θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«Τα σύνορα αυτά είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης του 1923, Πρωτόκολλο Αθηνών 1926, ιταλο-τουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο 1932). Οι Συμφωνίες αυτές είναι, βεβαίως, ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, και επομένως οι όποιες εν προκειμένω αμφισβητήσεις της, είναι νομικά αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, είναι ξεκάθαρο ότι όπου δεν υφίσταται σχετική συμφωνία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων» προσέθεσε.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα από Μέρκελ – Ραχόι – Σόιμπλε – Τόμσεν



Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε σ/ξη τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο. Αν η χώρα τηρήσει τις συμφωνίες και προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις έχει μέλλον, ήταν η κοινή εκτίμηση των δύο ευρωπαίων ηγετών, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μία έμμεση αντιδιαστολή με την Ελλάδα, εξήρε την Ισπανία για τη μεταρρυθμιστική πολιτική της.

Μιλώντας σε φόρουμ παρουσία του Ισπανού ομολόγου του, ο κ. Σόιμπλε έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ.

Με το βλέμμα στραμμένο και στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, σχολίασε πως η Μαδρίτη είναι το πρότυπο για τις μεταρρυθμίσεις και άφησε αιχμές που τέθηκαν σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο ΔΣ του ΔΝΤ, ο Πωλ Τόμσεν εκτίμησε ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση του προγράμματος και συνεπακόλουθα την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ όσο και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα έως το 2018.

Πάντως ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς κατηγόρησε την Ευρώπη πως υποκύπτει στον εκφοβισμό της Γερμανίας και αμφισβήτησε εκ νέου την πολιτική λιτότητας.

«Είναι αληθινά ηλίθια ιδέα πως η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και η μείωση των δημοσίων δαπανών τονώνουν την οικονομία. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη επιμένει σε αυτό το δρόμο», τόνισε και άφησε αιχμές ειδικά για την κυβέρνηση Ολάντ που δεν έχει ορθώσει το ανάστημά της.

Παράλληλα συμφώνησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη πως η γερμανική αδιαλλαξία έναντι της Ελλάδας είχε στόχο να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την πείσει να ακολουθήσει το δρόμο της λιτότητας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

23% στα ντιμπέϊτ..

    Θα γίνει ή δεν θα γίνει;
Θα γίνει με όλους, με δύο, ή με τους δημοσιογράφους μόνους τους;
Κι αν θα γίνει θα είναι μιά κι έξω ή θα έχει και βραδυνή παράσταση, και ''λαϊκή απογευματινή'';

Να λοιπόν που βρέθηκε η πρώτη καραμέλα των καναλιών γιά ν' αποσπάσουν την προσοχή της πλέμπας: το, ή τα ντιμπέϊτ.
Γιατί, όλα τα άλλα θέματα κι επιχειρήματα των εν περιοδεία πολιτικών αρχηγών δεν αντέχουν σε σοβαρή αντιμετώπιση. Είναι για τα πανηγύρια.

Όπως ας πούμε το αυτογκόλ της
απερχόμενης κυβέρνησης με το θέμα του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
''Οι θεσμοί το απαίτησαν και μάλιστα με πιεστικό τρόπο'', υποστηρίζουν οι απελθόντες.
''Εμείς δεν ζητήσαμε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση'', απαντούν οι ''θεσμοί''!

Και δεν καταλαβαίνουν οι ιδιώτες (ηλίθιοι) πρώην κυβερνητικοί,
..πως είτε δική τους η απόφαση είτε των ''θεσμών'',
..το ανάθεμα είναι όλο δικό τους!
Διότι στην περίπτωση που το αποφάσισαν μόνοι τους, σημαίνει πως αποφάσισαν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά (τα μεγάλα δεν έχουν ανάγκη) που παλεύουν για την μόρφωση των παιδιών τους,
..ενώ αν ήταν επιβολή των ''θεσμών'' σημαίνει ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους παρα-προηγούμενους μνημονιακούς δωσίλογους.

Εμείς σας προτείνουμε να βάλετε ΦΠΑ 23% στις μ@λακίες, στα ψέματα, στις υποσχέσεις και στις λογής εξυπνάδες που θα ειπωθούν στα ντιμπέϊτ,
..και να κάνετε ντιμπέϊτ κάθε μέρα, πρωί-βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα!
΄Ετσι θα ξεχρεώσουμε σίγουρα,
..και θα μας μείνει και το κάτι τις μας,
..για τις επόμενες ρεμούλες.

Ρε, δεν πάτε όλοι στον μνημονιακό διάολο;..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....