Διυλιστήριο: 07/29/13
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Έως το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. ΕΩΣ ΠΟΤΕ ;;;;; ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ....

Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων με συντελεστή 1% έως 4%.

Συγκεκριμένα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο τονίζεται πως η κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να έχει θεσμοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αυτή ήταν προγραμματισμένο να επιβάλλεται μέχρι και το 2015.

Η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009 και κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισόδημα από 12.001  έως και 20.000 καλούνται να πληρώσουν το 1% αυτού ως εισφορά αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, όσοι δηλώνουν από 20.001 έως 50.000 θα πληρώνουν το 2% αυτών, όσοι δηλώνουν από 50.001 έως 100.000 θα πληρώνουν το 3% του εισοδήματός τους ως εισφορά αλληλεγγύης και όσοι δηλώνουν από 100.001 και πάνω το 4%.

Από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Ακόμα, σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από το νέο φόρο (θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ώς τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.

Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκτακτο: Επέμβαση των ΜΑΤ στον πομπό της ΕΡΤ στον Υμηττό (Video)

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στον Υμηττό, στο σημείο όπου βρίσκεται ο πομπός της ΕΡΤ.
Περίπου 45 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στον Υμηττό.
Κάποιοι εξ αυτών φέρονται να πήδηξαν το συρματόπλεγμα και να πέρασαν μέσα στις εγκαταστάσεις, ενώ λίγο αργότερα εξέπεμψε αναλογικά για μικρό χρονικό διάστημα το πρόγραμμα της ΝΕΤμέσω της αναλογικής συχνότητας του CNN. 
Πλήρωμα περιπολικού που βρισκόταν στον χώρο κάλεσε ενισχύσεις και λίγο αργότερα έφτασαν άντρες των ΜΑΤ στο σημείο.
Ακολούθησε ένταση ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν και οι προσαγωγές.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές, εκ των οποίων τα 9 άτομα οδηγούνται αυτή την ώρα στη ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συγκεντρωθέντες προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη «Σπίθα».
Από την πλευρά τους, στελέχη της «Σπίθας» κατήγγειλαν ότι «οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο "πείραξαν" τα μηχανήματα που είναι περιουσία του Ελληνικού λαού», ενώ κάνουν λόγο για αδικαιολόγητες συλλήψεις ατόμων που «ήταν καθισμένοι κάτω και προστάτευαν ειρηνικά την περιουσία του Ελληνικού λαού».
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ιταλία: Ταξίδι θανάτου για 38 άτομα VIDEO

Στους 38 έφτασαν οι νεκροί του τραγικού δυστυχήματος στην Ιταλία, όταν ένα τουριστικό λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε από γέφυρα κοντά στην πόλη Αβελίνο.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά.
Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από την περιοχή της Καμπάνια στη νότια Ιταλία στη Νάπολη. Οι επιβάτες φέρονται να επέστρεφαν από προσκύνημα ή από εκδρομή σε ιαματικά λουτρά, κατά μία άλλη εκδοχή.
Τα αίτια για τη βουτιά θανάτου του λεωφορείου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ ο οδηγός φέρεται να είναι μεταξύ των νεκρών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το λεωφορείο αφού συγκρούστηκε με άλλα οχήματα, έσπασε την προστατευτική μπάρα και έπεσε από ύψος 30 μέτρων σε μια απότομη πλαγιά.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η εφορία θα... σηκώνει καταθέσεις

Σε αυτόματες αναλήψεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου θα προχωρούν οι φορολογικές αρχές από το φθινόπωρο, βάσει του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, κατόπιν μιας νέας συμφωνίας με την τρόικα των δανειστών!
Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα καταργηθεί ουσιαστικά η διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα.
Οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν ποσά από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, χωρίς να εξετάζουν από που προέρχονται τα υπόλοιπα αυτά, δηλαδή χωρίς να ενδιαφέρονται αν πρόκειται για ποσά μισθών ή συντάξεων κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των οφειλετών! Στόχος του μέτρου είναι να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται «εισπράξιμα».
Στο κείμενο του νέου Μνημονίου, που υπέγραψε, πριν από λίγες μέρες ο κ. Στουρνάρας, προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα.
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το 98% της βοήθειας πάει στους πιστωτές

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
ΜΠΟΡΕΙ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαινούν την Ελλάδα για τις θυσίες της, υποσχόμενοι δόσεις και νέα βοήθεια εφ' όσον οι Ελληνες τηρούν την υποχρέωσή τους να... αυτοκαταστραφούν, όμως γεγονός παραμένει πως ελάχιστο μέρος από τα δάνεια και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις (μόλις το 1,6%) που λαμβάνει η χώρα καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό και την πραγματική οικονομία με τους ανθρώπους της.
Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο της βοήθειας προς την Ελλάδα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση των πιστωτών της.
«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν», αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 89% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».
Πράγματι, από τα 212 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ώς σήμερα (Ιούλιος 2013) στην Ελλάδα ως δάνειο από την τρόικα, μόνο τα περίπου 18,6 δισ. (δηλαδή το 8,8%) πήγαν για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος (μισθοί-συντάξεις κ.λπ.) και άλλα 4,9 δισ. (2,3% του ΑΕΠ) για τα ληξιπρόθεσμα κατέληξαν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή μόλις το 11% του συνόλου.
Εικονικό ποσοστό
Ομως κι αυτό ουσιαστικά το ποσοστό είναι εικονικό, αφού τα 212 δισ. της βοήθειας που έχουμε λάβει ώς σήμερα δεν αρκούν να καλύψουν τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των 239 δισ. της ίδιας περιόδου, ή ακόμη και τις καθαρές δανειακές ανάγκες των 216,5 δισ. που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των 22,4 δισ. (από ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών) που είχε η Ελλάδα ώς σήμερα.
Θα μπορούσε, δηλαδή, κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως τα πρωτογενή ελλείμματα και τα ληξιπρόθεσμα χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική χρηματοδότηση (κατά τα 5/6 από την πώληση δημόσιας περιουσίας), αφού η δανειακή βοήθεια δεν επαρκούσε για το σκοπό αυτό.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει αν εξετάσουμε τι προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (βλ. επικείμενη έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε στο Ρόιτερς) για τη συνολική διάρκεια της δανειακής σύμβασης (2010-2014): ακόμη κι αν στα 236,8 δισ., που τελικά θα έχει λάβει ως βοήθεια η Ελλάδα, προσθέσουμε τα προβλεπόμενα 25,5 δισ. της ιδιωτικής χρηματοδότησης (ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφές κερδών), μόλις το 1,6% προβλέπεται να ωφελήσει το κράτος και την οικονομία με την ευρεία έννοια (στα ληξιπρόθεσμα προσθέτουμε τις λοιπές κυβερνητικές ανάγκες σε ρευστό).
Γιατί από το σύνολο των έτσι διαθέσιμων κεφαλαίων ύψους 262,3 δισ. θα πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως η αποπληρωμή χρεών (116,9 δισ.), το κόστος του PSI και της επαναγοράς ομολόγων (94,1 δισ.) και οι οφειλόμενοι τόκοι (47,1 δισ.).
Ούτε ένα ευρώ
Με άλλα λόγια ώς και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.
Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια που απεικονίζεται επακριβώς στον Πίνακα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, από τα 236,8 δισ. επίσημης βοήθειας που θα έχει λάβει την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα, τα 89,7 δισ. θα έχουν απορροφηθεί σε αποπληρωμές ομολόγων και μακροχρόνιων δανείων, τα 48,2 δισ. θα έχουν πάει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, 47,1 δισ. θα έχουν πάει για πληρωμές τόκων, τα 34,6 δισ. αφορούν το κόστος του PSI, τα 18 δισ. καλύπτουν βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), τα 15,8 δισ. καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα και τα 11 δισ. την επαναγορά ομολόγων.
Από τα παραπάνω βασικά κονδύλια (δεν είναι όλα) παρατηρούμε πως το άθροισμα των 4 πρώτων (237,6 δισ.) υπερκαλύπτει το ποσόν της επίσημης βοήθειας, ενώ ακόμη και η ιδιωτική χρηματοδότηση των 25,5 δισ. δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δύο υπολοίπων κονδυλίων (πρωτογενές έλλειμμα και επαναγορά χρέους).
ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Μας τα παίρνουν όλα...
...μας αφήνουν ψίχουλα
«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν».Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 98,4% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».
 Ως και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.

Συνεπώς, αν δεν δοθούν νέα δάνεια ή δεν υπάρξει νέο κούρεμα, το χρέος θα παραμένει μη βιώσιμο. 
Μόνο με «κούρεμα» λεφτά για τον Ελληνα
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως αν δεν δοθούν νέα δάνεια ή δεν υπάρξει νέο «κούρεμα», τότε από το σύνολο της συνολικής επίσημης βοήθειας δεν θα έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, ενώ το χρέος θα παραμένει μη βιώσιμο.
Υπό το πρίσμα αυτό, το συμπέρασμα της Lisa Mettendrein (Attac), πως «ο στόχος των πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά του χρηματοπιστωτικού τομέα», κρίνεται απολύτως δικαιολογημένο.
Με τη διαφορά πως ενώ η Attac εκτιμά πως το 77% των επίσημων δανείων κατέληξαν άμεσα ή έμμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αλήθεια είναι πως το 100% των δανείων αυτών έχει καταλήξει στους πιστωτές μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ας τα έχουν αυτά υπόψη τους όσοι αρνούνται στον ελληνικό λαό την ανάγκη «κουρέματος» του χρέους. Μέχρι τώρα η Ελλάδα στηρίχθηκε μαζικά με δανεισμό -δηλαδή με συνέχιση της μη βιώσιμης υπερχρέωσής της- μόνο και μόνο για να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της και να προσφέρει χρόνο στις τράπεζες και τους επενδυτές να μετακυλίσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος στα ευρωπαϊκά κράτη και τις κεντρικές τράπεζες, με αντάλλαγμα την εκποίηση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Η ανάπτυξη που υποσχόταν η τρόικα ήδη από το 2012 έχει μετατεθεί για το 2014 και μετά...
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πόσο πιο χαμηλά Θεέ μου ;;;; Στουρνάρας :«Ο Σόιμπλε αξίζει τον θαυμασμό μας»

Στουρνάρας: Επόμενο βήμα η αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ
Οι ΔΕΚΟ είναι οι επόμενες στη «σειρά» για αναδιάρθρωση, όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», μιλώντας είτε για αποκρατικοποιήσεις, είτε για συρρίκνωση είτε για συγχωνεύσεις.

«Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», τονίζει ο υπουργός εξηγώντας: «Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις».

Ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των δράσεων του υπουργείου Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή και τονίζει πως έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από δύο δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες, «επομένως δεν είναι δίκαιο αυτό που λέγεται ότι δεν πληρώνουν ή πως δεν κάναμε τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να εκδικηθούμε ούτε να διαπομπεύσουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους», σημειώνει.

Για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάννης Στουρνάρας λέει πως «είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης». «Για σκεφτείτε, ποιος άλλος άνθρωπος στη θέση του, με μία δολοφονική απόπειρα που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα είναι ένας άνθρωπος που αξίζει το θαυμασμό μας όσο κι αν ξέρω πως παρεξηγούμαι από πολλούς όταν λέω αυτή την κουβέντα. Όσο μ αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Σόιμπλε και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα».

«Έχω πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια. Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος», τονίζει ο υπουργός ερωτηθείς αν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση και μέσα σε ένα χρόνο όλοι είναι εναντίον του τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. «Αυτό σημαίνει ότι κάνω καλά τη δουλειά μου», προσθέτει. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια και με αυτόν τον τρόπο μπορώ και περνάω την πολιτική μου.Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα αλλά είναι αναγκαία. Εάν έπεφτα στην παγίδα να λαϊκίσω, νομίζω πως δεν θα ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών. και δεν το μετάνιωσα βέβαια. Εδώ είμαι από πατριωτικό καθήκον. Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο και η πατρίδα μου ζήτησε να πάρω τα όπλα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ», καταλήγει.  
Πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....