Διυλιστήριο: 01/30/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ FRONTEX ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! «Έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα»



Για ένα καλά οργανωμένο έγκλημα έκανε λόγο ο επικεφαλής των δυνάμεων της Frontex που επιχειρεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό, Φαμπρίς Λετζιέρι.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, τόνισε πως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Συρία, θα έρχονται συνέχεια πρόσφυγες προσπαθώντας να περάσουν από τηνΕλλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κάνει σαφή επίθεση στην Τουρκία λέγοντας πως δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή στο προσφυγικό ζήτημα και πως κάνει εύκολη την ζωή των διακινητών-λαθρέμπορων.

Ο Λετζιέρι εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλει γενέσθαι στο προσφυγικό ζήτημα καθώς όπως υποστήριξε ακόμα και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Αιγαίο δεν είναι εφικτό να βάλει «φρένο» στην ανθρώπινη εισροή.

«Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω- κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Frontex» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της όμως η Άγκυρα ζητά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία ζητάει τώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

H EE δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα

Εκτός από το ύψος της βοήθειας ή Άγκυρα φαίνεται να διαφωνεί και με τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η Die Welt, η τουρκική κυβέρνηση «δυσκολεύεται να αποδεχτεί» ότι η βοήθεια για τους πρόσφυγες θα εκταμιεύεται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο των αναγκών αλλά και της πορείας υλοποίησης έργων, πχ. την κατασκευή σχολικών κτηρίων.

Με τους αυστηρούς ελέγχους η ΕΕ θέλει αποτρέψει τον ενδεχόμενο μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων να αξιοποιείται για τους πρόσφυγες και το μεγαλύτερο να εξαφανίζεται σε σκοτεινά κανάλια, όπως για παράδειγμα του τουρκικού οικοδομικού κλάδου. Πάντως, όπως δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα μια υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ευρωπαϊκή διάκριση για το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα

Αθήνα
Βραβείο «National Champion» κέρδισε η ομάδα της Tobea, η οποία εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το σύστημα SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016 στην κατηγορία «Innovation».

Το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού είναι η ψηφοφορία του κοινού για την ανάδειξη του «Public Champion» στην Ευρώπη.

Η Tobea καλείται να αναμετρηθεί σε ψήφους με εταιρείες από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Για να αναδειχθεί η ελληνική εταιρεία στον διαγωνισμό, το κοινό μπορεί να ψηφίσει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου εδώ.

Το SEATRAC είναι ένα πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα και παράλληλα παγκόσμια πατέντα, που έχει εγκατασταθεί εδώ και επτά χρόνια σε πολλές παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.



Την ιδέα εμπνεύστηκε το 2008 ο Γεράσιμος Φεσσιάν, τότε αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας και Προνοιακής Μέριμνας της Αχαΐας, που αντιμετωπίζει και ο ίδιος κινητικά προβλήματα.

Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Εξελίχθηκε στο εργαστήριο τεχνικής μηχανικής του πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή Β.Κωστόπουλο, τον Δρ, Ιγν.Φωτίου και τον Δρ Γ. Σωτηριάδη.

Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντας τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος.

Είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με άχρηστα σωσίβια τα μικρά προσφυγόπουλα που πνίγηκαν στο νέο ναυάγιο

Με άχρηστα σωσίβια τα μικρά προσφυγόπουλα που πνίγηκαν στο νέο ναυάγιο 

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες του δημάρχου Σάμου για το προσφυγικό. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος μιλώντας στον realfm επιβεβαίωσε πως: «το έγκλημα που γίνεται με τα σωσίβια είναι διπλού αποτελέσματος» και αποκάλυψε: «και παλιότερα και τώρα μετά το πρώτο διάστημα που τηρείτο κάποια κανονικότητα σε αυτά τα σωσίβια έχουν μέσα αφρολέξ ή δεν έχουν τίποτα».

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύει η πληροφορία ότι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στο νέο ναυάγιο στο Κοκκάρι, 100 μέτρα από τις ακτές της Σάμου, βρέθηκαν με τουρκικά ελαττωματικά σωσίβια ο δήμαρχος είπε: «Τρία εκατ. δολάρια βγαίνουν στην Τουρκία από το δουλεμπόριο. Οχι μόνο συμβαίνει αυτό που λέτε, αλλά τους εκβιάζουν λέγοντάς τους ότι: “αν δεν μπείτε στη βάρκα το βράδυ της Χ ημέρας, θα χάσετε τα χρήματα που έχετε δώσει”. Οποιος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό του λένε ότι : “η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα σε δύο ημέρες, αύριο να ταξιδέψεις”». 

Και πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος: «Το έγκλημα που γίνεται με τα σωσίβια είναι διπλού αποτελέσματος διότι όχι μόνο αυτοί νιώθουν ότι μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά τους εμποδίζουν κι όταν προσπαθήσουν να κολυμπήσουν, όσοι ξέρουν να κολυμπάνε. 180 μέτρα από το Κοκκάρι την πιο ωραία παραλία της Σάμου ίσως έγινε αυτό που έγινε παρόλα τα ταχύτατα ανακλαστικά και των αρχών και των διασωστών των δικών μας που κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν και μεγάλη παράδοση στον εθελοντισμό. Δυστυχώς εμείς φτιάχνουμε σε μέρες αιχμής 4 χιλιάδες μερίδες φαγητό και λέω ένα μη συμβατικό σε συγκρίσιμο επίπεδο, νούμερο και οι άλλοι έχουν αυτή την υποκατάσταση των τουρκικών αρχών με το δουλεμπόριο». 

Ειδικότερα στο ερώτημα αν βρέθηκαν στη Σάμο ελαττωματικά σωσίβια ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε: «Και παλιότερα και τώρα μετά το πρώτο διάστημα που τηρείτο κάποια κανονικότητα σε αυτά τα σωσίβια έχουν μέσα αφρολέξ ή δεν έχουν τίποτα». 

Οσον αφορά τις συμφωνίες επαναπροώθησης ο δήμαρχος Σάμου είπε: «Πρέπει να τηρηθούν επιτέλους. Δεν τηρούνται αυτή την ώρα. Ακούστε μόνο νούμερα: 1000 αιτήματα το 2014 η ελληνική πλευρά που αφορούσαν 9.357 περιπτώσεις φυσικών προσώπων. Η τουρκική πλευρά έκανε δεκτά αιτήματα για 750 και παρέλαβε 12! Και μιλάμε για διμερή συμφωνία, πολλώ μάλλον τώρα που η ευρωπαϊκή δεν εφαρμόζεται. Και μόλις πρόσφατα 200 άτομα μάξιμουμ. Αυτό δεν είναι συμφωνία, είναι συμφωνία-κέλυφος».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πιτέλα: Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει ζωές

«Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της» δήλωσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο Euractiv, ο ίδιος σημειώνει: «Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο 3-4 χρόνια πριν και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν δεν έγινε τίποτα, για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν.»

Ο ίδιος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής.

«Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να κοιτάμε το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα.»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δεν λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός Δουβλίνο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

«Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο Πιτέλα υποστήριξε ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού, και απέδωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη-μέλη.

«Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....