Για ένα καλά οργανωμένο έγκλημα έκανε λόγο ο επικεφαλής των δυνάμεων της Frontex που επιχειρεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό, Φαμπρίς Λετζιέρι.
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, τόνισε πως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Συρία, θα έρχονται συνέχεια πρόσφυγες προσπαθώντας να περάσουν από τηνΕλλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ κάνει σαφή επίθεση στην Τουρκία λέγοντας πως δεν δείχνει την απαιτούμενη προσοχή στο προσφυγικό ζήτημα και πως κάνει εύκολη την ζωή των διακινητών-λαθρέμπορων.
Ο Λετζιέρι εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλει γενέσθαι στο προσφυγικό ζήτημα καθώς όπως υποστήριξε ακόμα και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Αιγαίο δεν είναι εφικτό να βάλει «φρένο» στην ανθρώπινη εισροή.
«Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω- κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Frontex» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της όμως η Άγκυρα ζητά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία ζητάει τώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
H EE δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα
Εκτός από το ύψος της βοήθειας ή Άγκυρα φαίνεται να διαφωνεί και με τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η Die Welt, η τουρκική κυβέρνηση «δυσκολεύεται να αποδεχτεί» ότι η βοήθεια για τους πρόσφυγες θα εκταμιεύεται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο των αναγκών αλλά και της πορείας υλοποίησης έργων, πχ. την κατασκευή σχολικών κτηρίων.
Με τους αυστηρούς ελέγχους η ΕΕ θέλει αποτρέψει τον ενδεχόμενο μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων να αξιοποιείται για τους πρόσφυγες και το μεγαλύτερο να εξαφανίζεται σε σκοτεινά κανάλια, όπως για παράδειγμα του τουρκικού οικοδομικού κλάδου. Πάντως, όπως δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα μια υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.
http://www.diulistirio.blogspot.gr/