Διυλιστήριο: 06/01/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Ποια Ελλάδα; Γερμανία και Γαλλία τα "βαρίδια" στην ευρωζώνη

Ο βασικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Markit (PMI) για την ευρωζώνη έδειξε και επίσημα ότι Γερμανία και Γαλλία τραβούν πίσω την ευρωζώνη.

Η πίεση περνά από τις περιφερειακές χώρες και στον πυρήνα του ευρώ. Οι χώρες της περιφέρεις μπορεί να εμφανίζουν κάποια ανάταση αλλά ασθενική. Η Γερμανία και η Γαλλία πάντως προβληματίζουν.

Ο δεiκτης PMI το Μάιο υποχώρησε στο 51,1 το Μάιο στη Γερμανία από 51,4 ένα μήνα πριν, ενώ στη Γαλλία μπορεί ο δείκτης να ανέβηκε στο 49,4 από 48 τον Απρίλιο αλλά παραμένει κάτω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ύφεση/ανάπτυξη.Στην ευρωζώνη συνολικά ο PMI ήταν στο 52,2 το Μάιο, λίγο πάνω από το 52 τον Απρίλιο και ταιριάζει με το νούμερο του Μαρτίου (το οποίο ήταν υψηλό 10 μηνών) αλλά κάτω από το 52,3 που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση πριν δύο εβδομάδες.

Ισπανία και Ιταλία είχαν μάλλον καλύτερη επίδοση από αυτή των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιρτλανδία δημοσιεύονται Τρίτη 2 Ιουνίου:

Ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit αναφέρει πως τα εργοστάσια στον πυρήνα του ευρώ πρέπει να προσέξουν:

«Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μέτριος, σε καμιά περίπτωση θεαματικός, υπάρχουν χώρες οι οποίες σαφώς συνεχίζουν να παλεύουν. Η αδυναμία είναι επικεντρωμένη στον πυρήνα της περιοχής του ευρώ, με το βιομηχανικό της Γαλλίας να εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρακμή και μόνο η Γερμανία να έχει ιδιαίτερα πενιχρή ανάπτυξη. Από την άλλη Ισπανία και Ιταλία δείχνουν τάση ανάκτησης, κυρίως εξαιτίας των καλών επιδόσεων στις εξαγωγές. Τα κέρδη από τις εξαγωγές δείχνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί καλό οιωνό για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Τα εργοστάσια της Γαλλίας και της Γερμανίας πρέπει να προσέξουν στον ανταγωνισμό».

Δείτε εδώ της ανακοίνωση της Markit


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ν.Κοτζιάς: "Μας απειλούν κάθε μέρα - Μας λένε ότι αύριο θα πεθάνουμε και είμαστε νεκροί"!


Aπειλές θανάτου (!) δέχεται κάθε μέρα η κυβέρνηση και η χώρα κατά την διαπραγμάτευση όπως αποκάλυψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR)

«Πως είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου, χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα χωρίς εσάς.

Πρόκειται για πιέσεις που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση, εάν δεν υπογράψετε θα πεθάνετε. Πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει μια οικονομία, όταν ο κόσμος το ακούει κάθε μέρα; Η οικονομία ξέρετε είναι ψυχολογία. Η αντίδραση είναι να σηκώνει ο κόσμος λεφτά από τις τράπεζες και να τα στέλνει στο εξωτερικό, και αν δεν μπορεί, να τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι και να περιμένει την καταστροφή».

Τότε δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, όπως υποστηρίζει τμήμα της κυβερνητικής παράταξης, τον ρωτά ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Στο στρογγυλό τραπέζι του κατάμεστου κεντρικού στούντιο του WDR και με «ανακριτή» τον οικονομικό συντάκτη Χάραλντ Σούμαν, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Η Τρόικα – Ισχύς χωρίς ΄Ελεγχο» ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε οπλοστάσιο από την οικονομία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και τη ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

«Ξέρετε από πού προέρχεται το όνομα Ευρώπη; τον ρωτά ο Νίκος Κοτζιάς. «Ο Δίας κατέβηκα από τον Όλυμπο και πήγε στη Λιβύη. Εκεί συνάντησε μια όμορφη γυναίκα, την Ευρώπη. Την ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε ταύρο και τη μετέφερε στην Κρήτη.

Ποιο είναι το επιμύθιο; Πρόκειται για μια αντιρατσιστική ιστορία. Η πιο όμορφη γυναίκα που μπόρεσε να βρει ο Δίας, δεν ήταν στην Ευρώπη, αλλά στην Αφρική. Και δεύτερον, πως είναι δυνατόν να υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, χωρίς αυτή την όμορφη γυναίκα του Δία; Αυτή είναι η ιστορία, πρόκειται για θέμα ταυτότητας».

Πέρα όμως από τη μυθολογική διάσταση ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε την ΕΕ ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αγνοεί δύο βασικά στοιχεία, το γράμμα του νόμου, προσπαθώντας να κυβερνήσει με παράλληλους μηχανισμούς και παραβιάζοντας την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης καθώς και την κουλτούρα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης.

Η υπενθύμιση όμως του Γερμανού δημοσιογράφου προς το κοινό ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι εκδότης μεταξύ άλλων και του Γερμανού φιλόσοφου Γιούργκεν Χάμπερμας προέτρεψε το Νίκο Κοτζιά να φέρει τη συζήτηση και πάλι στη φιλοσοφία για να ερμηνεύσει τη δημοσιονομική κρίση μέσα από αυτή την οπτική γωνία.

«Όλες οι αποφάσεις στα συμβούλια υπουργών πρέπει να πληρούν δύο κριτήρια που ξεχνιούνται στις συζητήσεις», υπενθύμισε. «Δίνουμε την εντύπωση στις κοινωνίες ότι είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματα;

Πώς μας βλέπει ο έξω κόσμος; Από όσα σκοπεύουμε να κάνουμε, θα πουν οι ασιατικές χώρες ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο από το οποίο θα διδαχθούν ή θα πουν αυτοί, οι Ευρωπαίοι, δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους; Όταν λησμονεί κανείς τη μεγάλη εικόνα, όταν ξεχνά ότι λαμβάνει αποφάσεις με ιστορική προοπτική που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες, όταν λησμονεί ότι άλλες κοινωνίες με άλλες αρχές μας παρακολουθούν και αναρωτιούνται, μα τι κάνουν με τη κρίση στην Ελλάδα; Είναι σε θέση να λύσουν ένα πρόβλημα, όπως κατάφεραν οι ασιατικές χώρες το 1996, 1997 ή όχι;

Στο κόσμο κανείς δεν θα σκεφτεί τι είπε ο Κοτζιάς, αν είχε δίκαιο ή άδικο. Θα πουν, αυτοί δεν τα καταφέρνουν, δεν υπάρχει το μοντέλο Ευρώπη. Και αυτή τη μορφή σκέψης που έχει και ο Χάμπερμας θα πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσουμε και να ξαναμάθουμε να σκεφτόμαστε, να συλλογιζόμαστε, να κρατάμε την ψυχραιμία μας»…


Σε σημείο που να τον ρωτήσουμε μετά την εκδήλωση, αν δεν θα ήταν καλύτερο να αλλάξει υπουργείο. «Απλά ξέρω τη Γερμανία καλύτερα, γιατί σημασία δεν έχει τι λέει το στόμα, αλλά τι ακούει το αυτί, και προσπαθώ να καταλάβω τι απασχολεί ένα καλοπροαίρετο γερμανικό κοινό», μας απάντησε.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τα στερεότυπα της γερμανικής πολιτικής που οδηγούν σε προκαταλήψεις μεταξύ δύο λαών με πολύ στενές παραδοσιακά σχέσεις, για τα γερμανικά δάνεια της δεκαετίας του '20 και μετά το 1945 που τακτοποιήθηκαν με μια λύση win - win για πιστωτές και δανειστές, για το κούρεμα ομολόγων το 2012 που βρίσκονταν σε ποσοστό του 80% σε ελληνικά και όχι σε ξένα χέρια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάρει κι άλλα δάνεια για τις τράπεζες, τα πανεπιστήμια, και τα νοσοκομεία, για την επιβολή του αγγλικού δικαίου στη διαδικασία του PSI και την εκδίκαση τυχόν διαφορών ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων του Λουξεμβούργου. Αλλά πάνω από όλα για τις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....