Διυλιστήριο: 01/08/18
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Κλεμμένα αρχαία από Ελλάδα σε σπίτι Αμερικανού δισεκατομμυριούχου

Συντάκτης:
efsyn.gr

Έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στέινχαρντ πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν, κατάσχοντας πολλά αρχαία έργα που φέρονται να είναι κλεμμένα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Μάικλ Χ. Στέινχαρντ, ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς επενδυτές με έντονη φιλανθρωπική δράση, είναι συλλέκτης έργων τέχνης από την αρχαία Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει σχέσεις με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Σύμφωνα με τους New York Times οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν να επαναπατρισθούν κλεμμένα αρχαία έργα στις χώρες από όπου προέρχονται.

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η κ Βλαζάκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα - μια γυναίκα και έναν νέο-, αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δημοσίευμα, παράλληλα, επισημαίνει ότι τα αντικείμενα αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς - Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βρήκαν 100 εκατ. ευρώ καταθέσεις σε χρεοκοπημένο επιχειρηματία


Τα έφαγε από το χρηματιστήριο, τα έφαγε και με τα θαλασσοδάνεια!
Αχυράνθρωπος του Σημίτη ο επιχειρηματίας, έφαγε με χρυσά κουτάλια από το χρηματιστήριο. Είχε φτάσει στο σημείο να έχει τέσσερις εταιρείες εισηγμένες! Το 1999 φυσικά. Έπειτα, προέβη στην άλλη αγαπημένη δραστηριότητα των ανθρώπων του Σημίτη. Τα θαλασσοδάνεια. Φέσωσε τις τράπεζες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, είχε σχεδόν 101 εκατομμύρια € αρνητικά κεφάλαια Και φυσικά, είχε βγάλει τα λεφτά του έξω! Με αποτέλεσμα να πληρώνει ο ραγιάς τα σπασμένα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αυτή είναι η τερατόμορφη Ελλάδα που πρέπει να μην επιτρέψουμε ποτέ να επανέλθει.

Σε συνεργασίες με μεγάλα διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνητών έχουν προχωρήσει τουλάχιστον δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες και ψάχνουν εκείνους τους «πλούσιους» πελάτες τους που τα τελευταία χρόνια συστηματικά αποφεύγουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς. Καθώς «εξαφανισμένοι» επί σειρά ετών πελάτες, έχουν γίνει απολύτως συνεργάσιμοι και μάλιστα σπεύδουν να πληρώσουν σημαντικό μέρος της οφειλής τους.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που εξακολουθούν να αρνούνται να πληρώσουν.

Ανακάλυψαν 100 εκατ. ευρώ


Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρει σε λογαριασμούς τέως μεγάλου επιχειρηματία που πρωταγωνίστησε τα τελευταία 30 χρόνια στην επιχειρηματική ζωή του τόπου τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Οι λογαριασμοί είναι καλά κρυμμένοι σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.

Ο επιχειρηματίας αυτός ήταν χρόνια φίλα προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ και έκανε δουλειές με εταιρίες πληροφορικής. Είχε πολλές εισηγμένες εταιρίες και πουλούσε συστήματα πληροφορικής

Τα τελευταία χρόνια πάντως είναι εξαφανισμένος από τα επιχειρηματικά δρώμενα, καθώς οι επιχειρήσεις του είναι σχεδόν χρεοκοπημένες.

Επιχειρηματίες πρώτης γραμμής


Οι περισσότεροι που ψάχνουν οι τράπεζες είναι ιδιώτες και επιχειρηματίες πρώτης γραμμής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στα κοσμικά σαλόνια, και ενίοτε περιοδικά life style ασχολούνται με τις δραστηριότητες τους.

Γνωστά ονόματα -αναφέρουν οι πληροφορίες- του ελληνικού επιχειρείν περιλαμβάνονται στις λίστες με που έχουν λάβει τα διεθνή ερευνητικά γραφεία και έχουν αρχίσει το ψάξιμο.

Ήδη όπως ήδη έχει αποκαλύψει το από χθες ήδη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις τρανταχτές περιπτώσεις ανθρώπων που «φυγάδευσαν» το χρήμα τους στο εξωτερικό και που έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία στις μητροπόλεις των αγορών, και σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.

Ενώ κάποιοι άλλοι διαθέτουν ακριβά διαμερίσματα σε Γαλλία και Ελβετία. Οι ειδικοί αναζητούν ακόμα άλλη μια περίπτωση επιχειρηματία που είχε σπίτι στο εξωτερικό , το πούλησε αλλά δεν έδωσε ποτέ στην τράπεζα τα λεφτά που χρώσταγε. Τώρα αναζητούν σε ποια τράπεζα του εξωτερικού κατέθεσε τα χρήματα.

Οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι, ποιοι πελάτες τους άδειασαν τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς και «φυγάδευσαν» το χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού, ή επένδυσαν σε ακίνητα, είτε πάλι έστησαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν την περιουσία τους και να «παρκάρουν» ασφαλώς τα εκατομμύρια τους.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού που διατηρείται σε τράπεζα του εξωτερικού.

Και έτσι τέσσερις τουλάχιστον μεγαλοσχήμονες πελάτες, όταν δέχτηκαν τηλεφώνημα από ελληνική συστημική τράπεζα, έσπευσαν να εξυπηρετήσουν ληξιπρόθεσμες δόσεις και να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Αν δεν το έπρατταν η ελληνική τράπεζα θα δέσμευε τον λογαριασμό που διατηρούσαν σε τράπεζα του εξωτερικού, εκδίδοντας ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από κανονισμό της ΕΕ (655/2014). Συγκεκριμένα αν μία τράπεζα από την Ελλάδα θελήσει να «κυνηγήσει» κάποιον πελάτη που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, μπορεί να προσφύγει στο Πρωτοδικείο και να ζητήσει να εκδοθεί «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού».

Στη συνέχεια η ελληνική τράπεζα με την ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης στα χέρια, απευθύνεται στις τραπεζικές αρχές της χώρας, που έχει εντοπιστεί ο λογαριασμός. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού.

Οι τράπεζες που έχουν εντοπίσει πελάτες τους με υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν επικοινωνήσει μαζί τους και τους έχουν ενημερώσει για την πρόθεση να προχωρήσουν στη δέσμευση των καταθέσεων που διατηρούν στην αλλοδαπή. Και μέχρι στιγμής οι πελάτες έχουν σπεύσει να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

ΠΗΓΗ: mononews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Μαρσάρουν» τα γεωτρύπανα σε όλη την Ελλάδα!Σημαντικά βήματα για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία, αλλά και προώθηση της παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων της νότιας Κρήτης σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Από τον
Φώτη Κόλλια

Το πλέον εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στην ιστορία της είναι πλέον σε εξέλιξη στην Ελλάδα, με το πρώτο εξάμηνο του 2018 να θεωρείται κρίσιμο. Μέσα σε αυτό αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα, όπως η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία (αν έχουν ευτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις), καθώς και η προώθηση της διαδικασίας για την παραχώρηση των μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων στη νότια Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total, με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.).

Την ερχόμενη διετία πρόκειται να παραχωρηθούν επτά θαλάσσια και τρία χερσαία «οικόπεδα» για έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δρ Γιάννης Μπασιάς, είχε υποστηρίξει στα τέλη του 2017 ότι «την περίοδο 2019-2021 εκτιμάται πως θα γίνουν σίγουρα τρεις γεωτρήσεις σε Κατάκολο, δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα», δηλαδή στα τρία πρώτα «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί με διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2012.

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν τις τυμπανοκρουσίες, αλλά καταγράφονται ήδη θετικές εξελίξεις σε αρκετά μέτωπα των ερευνών, εξέλιξη που συνδέεται με το σοβαρό ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών. Πρόκειται για εξελίξεις που στηρίζουν τις απόψεις στελεχών του κλάδου, τα οποία θεωρούν ότι, σε συνδυασμό με αντίστοιχες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης, ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλές δεκαετίες.

Για παράδειγμα, το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο είναι σχεδόν τετραπλάσιο σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις την περίοδο που έγινε ο διαγωνισμός παραχώρησης στην ελληνική Energean. Κύκλοι της εταιρίας υποστήριζαν προ ημερών ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα πιστοποιούνται από ανεξάρτητο οίκο στα 10.700.000 βαρέλια, έναντι 3.000.000 βαρελιών την εποχή του διαγωνισμού. Η Energean, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις το 2019. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εγκρίνει από τον Αύγουστο το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος και αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Στις αρχές του 2019, όπως δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρης Στεργιούλης, αναμένονται οι πρώτες γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο «ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που διεξήγαγε η κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ. - Edison». Ο ίδιος μίλησε για «σοβαρές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη που, εάν επιβεβαιωθεί, θα ισχυροποιήσει στρατηγικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειάς της. Στα ΕΛ.ΠΕ. επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις θαλάσσιες και τις χερσαίες περιοχές σε Ιόνιο και δυτική Ελλάδα, αλλά και στα ανοικτά της Κρήτης, για τις οποίες έχουν καταθέσει πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την Total και την ExxonMobil.

Η Energean, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, ανεβάζει τα βεβαιωμένα αποθέματα στα 40.000.000 βαρέλια (άλλα 20.000.000 βαρέλια θεωρούνται δυνητικά αποθέματα). Η διοίκηση υποστήριξε προ ημερών ότι εντός του 2018 θα γίνουν νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο, στον βόρειο Πρίνο και στο κοίτασμα Εψιλον, με στόχο να ανέβει η παραγωγή στα 1.500.000 βαρέλια, από 1.272.000 που ήταν το 2016 και μόλις 540.000 το 2015.

Η εταιρία -που πλέον έχει εκτενέστατη παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με το Ισραήλ- έχει ξεκινήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με την ισπανική Repsol. Η τελευταία συμμετέχει με 60% στην κοινοπραξία για τα Ιωάννινα και ήδη έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Στην Αιτωλοακαρνανία πρώτα θα επικυρωθεί η σύμβαση της Energean από τη Βουλή, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 60% πάλι στη Repsol.

Στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώνεται και η περίοδος των 90 ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο διαγωνισμός προχώρησε με βάση τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που είχαν δείξει η κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. για δύο μεγάλα «οικόπεδα» στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και η Energean για θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο. Πρόκειται για έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κρήτη (20.058,4 το «οικόπεδο» δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα το «οικόπεδο» νοτιοδυτικά) και 6.671,13 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο.

Σχέδια για τον εντοπισμό και νέων κοιτασμάτων

Η διοίκηση της ΕΔΕΥ είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι, σε συνεργασία με τη νορβηγική PGS (είχε κάνει τις σεισμικές έρευνες επί της προηγούμενης κυβέρνησης), σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στην περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και στα δυτικά της Κρήτης.

Οι Νορβηγοί βρίσκονται σε επαφές, ώστε να βρεθούν επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν τις έρευνες, ενώ έχουν επεξεργαστεί τα δεδομένα των παλαιών ερευνών με βάση νεότερη τεχνολογία. Κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος παραχωρήσεων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων διαδραματίζει η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι υπάρχει σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Κυβερνητική επιδίωξη είναι να υπογραφούν οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία στην τετραμερή διάσκεψη που προγραμματίζεται το καλοκαίρι στην Κρήτη.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η σύζυγος του “πατριώτη” Άδωνι αναπολεί την Καβάλα του 1910 που ήταν υπό τουρκικό ζυγό


Μπρος στη στέρηση εξουσίας-κουτάλας που έπαθαν, έφτασαν σε σημείο για να πλήξουν την κυβέρνηση, να μιλάνε με θαυμασμό και ν’ αναπολούν τις εποχές που ελληνικές πόλεις ήταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό

Πηγή epirustoday.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μας κάνει πλάκα ο Ζάεφ; Μας κάνει τη χάρη και μοιράζεται μαζί μας τον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο; Δεν πάμε καλά…«Συνιδιοκτησία» στον Μέγα Αλέξανδρο φαίνεται πώς αξιώνει ο Ζόραν Ζάεφ πίσω από το γλυκανάλατο μετριοπαθές ύφος με το οποίο περιφέρεται. Όταν η Αθήνα είπε ότι υπάρχουν πολλοί που αξιώνουν μερίδιο στην κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως για παράδειγμα οι Καλάς στο Αφγανιστάν και άλλες φυλές της Ασίας, ήταν σαφής: Η Αθήνα αναφέρθηκε στην «κληρονομιά», όχι στην ταυτότητα ή στην εθνικότητα του Αλεξάνδρου.

Διότι ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και όλοι οι Μακεδόνες, ήταν Έλληνες. Η Ελλάδα έχει τα «δικαιώματα» στον Αλέξανδρο, όχι ο πονηρούλης Ζάεφ ούτε η βουλγαρόφωνη ράτσα του, ώστε να εμφανίζεται πρόθυμος να «μοιραστεί» την κληρονομιά του Αλέξανδρου μαζί μας λες και είναι δικός του και μας… παραχωρεί κι εμάς μερίδιο από την κληρονομιά του.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν έχει πρόβλημα και με άλλους να θέλουν να έχουν «κληρονομιά» από τον Αλέξανδρο, με την προϋπόθεση να αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.

Όποιος θεωρεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας, αλλά κάτι άλλο, αυτομάτως είναι εχθρός της Ελλάδας. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Σκοπιανοί και να το ξεκαθαρίσουν με δημόσιες δηλώσεις πριν βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Διότι όχι μόνο δεν ακούσαμε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας αλλά σε νέες του δηλώσεις, στην τηλεόραση του ALPHA μιλώντας στον Δήμο Βερύκιο, είπε:

«Ταυτόχρονα δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ότι εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον [σ.σ. και όχι γιατί έτσι είναι] του δικού μας κράτους, από το να είμαι περιχαρακωμένος στις προκαταλήψεις [σ.σ. προκαταλήψεις;] του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου…».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζάεφ είπε στα τέλη Δεκεμβρίου, ως απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, ότι κληρονομιά του Αλεξάνδρου εκτός από τη χώρα του έχουν πιθανόν η Ελλάδα αλλά και η… Βουλγαρία:

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε τότε ο Ζάεφ και υπογράμμισε πως «εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την «Μακεδονία» τον μοναδικό κληρονόμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία…».

Και συνέχισε προκλητικότατος:

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα, μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες».

Είχε πει «πιθανόν», δηλαδή μας είπε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να έχει η Ελλάδα αλλά και η… Βουλγαρία κληρονομιά του Αλεξάνδρου όπως και πολλές άλλες χώρες. Αν είναι δυνατόν!

Η Ελλάδα -σύμφωνα με εκείνη την απαράδεκτη δήλωση Ζάεφ που παρουσιάστηκε ως δήθεν δείγμα μετριοπάθειας- είναι στην ίδια κατηγορία «κληρονόμου» με τη… Βουλγαρία (sic) και με «πολλές άλλες χώρες» που «πιθανόν» έχουν δικαίωμα στην κληρονομιά του Αλέξανδρου.

Και αυτή η δήλωση είχε χαιρετιστεί ως «υποχώρηση». Σε τι υποχώρησε; Ότι μας εμπαίζει κανονικά; Ή ότι βάζει και τη Βουλγαρία να έχει αξιώσεις στον Μέγα Αλέξανδρο;

Πόσο πιο κατανοητό; Όχι μόνο δεν αναγνωρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, αλλά και εμφανίζεται ως κάποιος μεγαλόκαρδος που μας κάνει και τη χάρη ή -ακόμα χειρότερα- επειδή τον πιέζουμε, κάνει μια μικρή παραχώρηση και «αναγνωρίζει» κάτι και σε εμάς από τη σκιά του Αλέξανδρου και το κάνει για το μέλλον του κράτους του. Μας λέει και εκβιαστές!

Να του γίνει σαφές, δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο, να τον βρουν οι αρμόδιοι διαπραγματευτές, ότι εάν δεν δηλώσει επίσημα ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας δεν υπάρχει καμία λύση για τα Σκόπια.

Διότι εδώ δεν ξέρουμε εάν γίνονται κάποια πράγματα κατανοητά, αλλά οι Σκοπιανοί μας δουλεύουν κανονικά. Αφού σφετερίστηκαν τα δικά μας, τώρα εμφανίζονται ως δήθεν πρόθυμοι -ή λόγω πίεσης- να μας δώσουν και εμάς κάτι, ένα κομματάκι κληρονομιάς κοινό με «πολλές άλλες χώρες». Σαν να ήταν από πάντα δικά τους τα δικά μας και να είμαστε εμείς οι σφετεριστές.

Τι είπε στον ALPHA:

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του έχει κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένοι οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος. Αν υπάρξουν «κόκκινες γραμμές», δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος. Είμαι αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018».

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Ζάεφ στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση είναι πως «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και καλή βούληση προκειμένου να αναπτυχθούν φιλικές διμερείς σχέσεις».

Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έριξε και πάλι τις βολές του στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως «φερόμενη από εθνικισμό», ενω δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, «αν αυτό ειναι ενα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε.
Δείτε το βίντεο:


Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαζεύουμε υπογραφές για το όνομα Μακεδονία -Συλλαλητήριο στις 21 ΙανουαρίουΜέσω μιας ιστοσελίδας η Ομοσπονδία Μακεδονικών Ενώσεων μαζεύει υπογραφές για να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Μάλιστα αναφέρουν πως θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο λαός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο site onomasia.gr ανάμεσα στους υποστηρικτές του εγχειρήματος είναι και Ελληνοαμερικανοί.

Το μήνυμα στο site

Το πρώτο μήνυμα που διαβάζει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας αναφέρει «Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΕΞ κ.Νικόλαου Κοτζιά θα επιδιωχθεί ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση στο θέμα στους επόμενους μήνες. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή ΟΛΟΙ οι Έλληνες οφείλουμε να εκφραστούμε για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα και να δώσουμε ως επιπλέον διπλωματικό εφόδιο στην Ελληνική Κυβέρνηση την αποκρυσταλλωμένη άποψή μας περί ΜΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” επουδενί στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Απευθύνουμε έκκληση προς ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ το παρακάτω ψήφισμα που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα:»

Το μήνυμα στο facebook

Η σελίδα διακινείται και μέσω facebook με το παρακάτω μήνυμα και αναφέρουν πως θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου. «Εγώ υπέγραψα. Στείλε το όπου μπορείς με την προτροπή να το υπογράψουν. Το διοργανώνει η Ομοσπονδία Μακεδονικών Ενώσεων. Είναι κι οι Ελληνοαμερικάνοι μέσα. 21 Ιανουαρίου κατεβαίνουμε στο συλλαλητήριο. Πρέπει να βουλιάξει ο τόπος. Στείλε το με το μήνυμα μου».

Μέσω του ψηφίσματος που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο ζητούν «Να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» επουδενί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς πιθανή ύπαρξή του θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε περίπτωση εκτροπής από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό για να αποφασίσει γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα με την υπέρτατη μορφή άμεσης δημοκρατίας, που είναι το δημοψήφισμα».

Το ψήφισμα

Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης

Κ. Αλέξη Τσίπρα
Ψήφισμα

Στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο τότε Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Μολυβιάτης: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

Ακολούθησε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική. Αυτά τους τα είπα και τους τα έχω γράψει».

Όμως δεδομένου ότι μετέπειτα και χωρίς νεώτερη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ αναγράφεται: «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», δημιουργούνται στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Μακεδόνες ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες και αντιδράσεις για το ότι η επερχόμενη λύση θα είναι σχετική με την παραπάνω θέση του ΥΠΕΞ και όχι με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του συνόλου των Ελλήνων.

Επειδή κάθε άλλη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από εκείνη της παραπάνω απόφασης των πολιτικών αρχηγών σε συνδυασμό με την επακόλουθη δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι αντίθετη της θέλησης του συνόλου του Ελληνικού Λαού και ιδιαίτερα των Μακεδόνων,

Επειδή είναι δεδομένο ότι η ονομασία της ΠΓΔΜ είναι κορυφαίο κρίσιμο εθνικό θέμα
Διαβάστε περισσότερα.... »
....