Διυλιστήριο: 03/20/18
ροη αναρτησεων

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΓΓΡΑΦΑ - Novartis, η επίσημη αγαπημένη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ



Η επίσημη αγαπημένη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου

Το εσωτερικό έγγραφο της Novartis από το 2014, που καίει το «δίδυμο»! Τι αναφέρει για τη διείσδυση στα ΜΜΕ

Η προνομιακή σχέση της Novartis με την κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο στην ετήσια αναφορά 2014 που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Φρουζή προς τα επιτελικά στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας.

Εκεί ο πρώην αντιπρόεδρος, αφού αναφέρεται περιχαρής σε όσα πέτυχε η Novartis στην ελληνική αγορά, θέτει τους στόχους για την επόμενη χρονιά (δηλαδή το 2015), κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι «παραμένει η Novartis η αγαπημένη εταιρία της ελληνικής κυβέρνησης».
Το κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά και επί λέξει αναφέρει: «Remain the preferred partner of GoG (σ.σ.: Government of Greece)». Το σχετικό έγγραφο περιλαμβάνεται στα 165 αρχεία που διαβίβασε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Από την ίδια ετήσια αναφορά προκύπτει επίσης ο διακαής πόθος της Novartis να έχει υπό τον έλεγχό της τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και σε πεδία πέραν της φαρμακευτικής αγοράς και του χώρου της Υγείας εν γένει.

Δημοσιογράφοι του οικονομικού, του επιχειρηματικού και του πολιτικού ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται από την εταιρία ως «μοχλοί» για να πετύχει η Novartis τις επιδιώξεις της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον πρώην ισχυρό άνδρα της εταιρίας στην ίδια αναφορά: «Leverage Media power by expanding our influence beyond HC (Health Care): financial, political, business journalists are key for promoting our key messages». (Μετάφραση: Αύξηση της δύναμης των μέσων ενημέρωσης με την επέκταση της επιρροής μας πέρα από την HC (Υγειονομική περίθαλψη): οι οικονομικοί, πολιτικοί, επιχειρηματικοί δημοσιογράφοι είναι καθοριστικοί για την προώθηση των βασικών μας μηνυμάτων.)



Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή του Φρουζή στον τότε διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο στις 28 Ιουνίου 2011 (ο πρώην διοικητής διώκεται σήμερα για κατάχρηση δημόσιου χρήματος από ταμεία του ΙΚΑ), από τον οποίο με μεγάλη... θέρμη ζητά να παραμείνει στη θέση του. «Ο χώρος και η χώρα μας χρειάζεται ανθρώπους σαν και εσάς και δεν έχει την πολυτέλεια να τους στερεί τη διάθεση και τα κίνητρα να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές». Η... δακρύβρεχτη επιστολή Φρουζή στον Σπυρόπουλο κλείνει με την εξής διευκρίνιση: «Πιστέψτε με, αγαπητέ μου, ότι κανένα προσωπικό, εταιρικό ή κλαδικό όφελος προσδοκώ μέσα από αυτό το μήνυμά μου». Το επιμύθιο βέβαια είναι ότι ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Κελέση», έλαβε από τον πρώην αντιπρόεδρο για λογαριασμό της Novartis συνολικά 600.000 ευρώ προκειμένου να προωθήσει τις τιμές και την αποζημίωση των φαρμάκων έχοντας τη σχετική αρμοδιότητα.

Σύμφωνα πάντα με τη μάρτυρα, «ο χρηματισμός του γινόταν στο γραφείο του στο ΙΚΑ από τον ίδιον τον Φρουζή και πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis».

«Χαρτοπόλεμος» Μαξίμου - Πειραιώς για τα φάρμακα με... ολίγη από Σαββίδη

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά τα νέα καυτά στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis, που ανέβασε άλλη μια φορά στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Το Μαξίμου με ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για «συνταρακτικές αποκαλύψεις» και έβαλε στο στόχαστρο τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι «έπαιρνε διαταγές από τον Κ. Φρουζή για τις τιμές των φαρμάκων και την κατάρτιση νομοσχεδίων», όπως άλλωστε αποκάλυψε η «δημοκρατία». «Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποπέμψει σήμερα κιόλας, αποδεικνύεται ότι τελικά δεν είναι πιθανός αλλά βέβαιος σύμμαχος της Novartis» σημείωνε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παύλος Πολάκης, πάλι, έγραψε με το γνωστό του ύφος στο facebook πως μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο που αφορούν «γαλάζια» στελέχη, όποιος ξανακάνει λόγο για «σκευωρία θα είναι μόνο για πίσσα και πούπουλα».
Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σχολίασε τις νέες αποκαλύψεις, αλλά ούτε και το αίτημα για παραπομπή Γεωργιάδη, αλλά κινήθηκε σε ρυθμούς… Ιβάν, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «μετρ της διαπλοκής». Σύμφωνα με το Μοσχάτο, «ο άλλοτε εκλεκτός της κυβέρνησης και νυν “αποδιοπομπαίος τράγος” της, Ιβάν Σαββίδης, φέρεται να είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μαξίμου προκειμένου να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση επενδύοντας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ».

Συνέχεια στην κόντρα έδωσε η κυβέρνηση με νέα ανακοίνωση, στην οποία ρίχνει το γάντι στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη για την απουσία εξηγήσεων. «Ούτε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό της Novartis κ. Σαμαρά, ούτε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη, που νομοθετούσε κατ’ εντολήν Φρουζή. Τι είπε; Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…» σημειώνει το Μαξίμου.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί στενών επαφών με τον Σαββίδη, επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «ανακάλυψε τον υπεύθυνο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας στον τόπο. Ούτε Siemens ούτε θαλασσοδάνεια ούτε Novartis, αλλά Ιβάν Σαββίδης... Τον οποίο, όμως, οι δικές τους κυβερνήσεις ανακήρυξαν σε εθνικό ευεργέτη. Αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα, θα ήταν απλά γελοίοι. Δεν είναι όμως. Είναι επικίνδυνοι…» καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Αντεπίθεση για Ρόδο, συναντήσεις και κριτική

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για σειρά συναντήσεών του με τον Mr Novartis Κώστα Φρουζή. Ο κ. Σαμαράς προχώρησε, μέσω συνεργατών του, σε κατηγορηματική διάψευση της ύπαρξης τέτοιων διαδοχικών συναντήσεων, υποστηρίζοντας ότι η «δήθεν» συνάντηση με τον Φρουζή ήταν στις 17/12/2012 και ήταν εκείνη που έγινε δημοσίως, παρουσία 13 άλλων πολυεθνικών εταιριών, στο Μαξίμου.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την 1η Μαρτίου του 2013 ο Κ. Φρουζής συναντήθηκε στη Βουλή με τον Αλ. Τσίπρα, όπου και «άσκησαν την ίδια σκληρή κριτική σε Σαμαρά για τη μείωση του φαρμακευτικού κέρδους».

Εγκριση

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για έγκριση από τον Τσίπρα αιτήματος της Novartis για παραχώρηση του ιστορικού παλατιού της Ρόδου για την πραγματοποίηση πολυτελούς δείπνου της φαρμακευτικής εταιρίας. «Και ερχόμαστε στο καλύτερο» αναφέρουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. «Επί ενάμιση χρόνο η συμμορία διατυμπανίζει ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους είναι η υπόθεση Novartis. Γιατί λοιπόν ο κ. Τσίπρας, πριν από έξι μόλις μήνες, εγκρίνει το αίτημα της Novartis και παραχωρεί το ιστορικό παλάτι της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου για την πραγματοποίηση… πολυτελούς δείπνου της εταιρίας;» διερωτώνται.

Επιμένοντας δε στους σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά κάνουν λόγο για «άθλιους» και «υποκριτές», τονίζοντας πως «θα τους πάμε μέχρι τέλους».

Τα ντοκουμέντα που δείχνουν τις εντολές Φρουζή σε Αδωνι



«Αδειάζουν» τον Αδωνι Γεωργιάδη τα ντοκουμέντα που έφερε στο φως η «δημοκρατία» και βεβαιώνουν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έπαιρνε ξεκάθαρες εντολές από τον αντιπρόεδρο της Novartis Κώστα Φρουζή, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου.

Το προσωπικό σημείωμα του Κώστα Φρουζή, που βρέθηκε μέσα στα 165 αρχεία από τους υπολογιστές των υπαλλήλων της Novartis, έχει τον τίτλο «Personal Note to MoH 20 10 2013» και απευθύνεται προφανέστατα στον τότε υπουργό Υγείας (minister of Health) Αδωνι Γεωργιάδη, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε φάκελο με την ονομασία «ADONIS». Στο σημείωμα ο Φρουζής απευθύνεται στον Γεωργιάδη σε β’ ενικό πρόσωπο, και με αρκετά επιτακτικό ύφος τού δίνει οδηγίες για μια σειρά θεμάτων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την τιμολόγηση των off-patent φαρμάκων.

«Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς καθημερινά και προσωπικά την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν το άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα» του λέει προστακτικά. Εναν μήνα μετά το καυτό σημείωμα με τις οδηγίες για τα off-patent ο Γεωργιάδης φέρνει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώνονται και οι σχετικές ρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνει εν μέρει όσα του ζήτησε ο Φρουζής.

Απαντώντας μέσω facebook στις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας», ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρει: «Οι σκευωροί της Novartis έγιναν ρεζίλι με τα νέα στοιχεία και αντί να ζητήσουν συγγνώμη συνεχίζουν τη λάσπη». Υποστηρίζει δε ότι ο ίδιος ουδέποτε δέχθηκε τις απαιτήσεις της εταιρίας. «Δηλαδή εγώ είχα πάρει 2.000.000 ευρώ, αλλά δεν δέχθηκα καμία από τις απαιτήσεις της. Και μάλιστα αμέσως μετά τον νόμο ο κ. Φρουζής ζήτησε την απόσυρση του νόμου και την παραίτησή μου, και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τα αιτήματά τους και του ζητούσαν και ραντεβού...», όπως ισχυρίζεται. Την ίδια ώρα πάντως αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο δρόμος της… σιωπής που έχει επιλέξει η Ν.Δ., αφού τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις από το Μοσχάτο προσώρας ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Ο φάκελος

Να σημειωθεί ότι οι αποδείξεις για τις στενές επαφές Γεωργιάδη και Φρουζή δεν εξαντλούνται στο επίμαχο σημείωμα, αλλά και σε μια σειρά από έγγραφα, που βρέθηκαν στους υπολογιστές των υπαλλήλων της Novartis. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε ολόκληρος φάκελος ο οποίος τιτλοφορείται «Proposal for Adonis», στον οποίο εμπεριέχεται πλήθος εγγράφων-προτάσεων προς τον Γεωργιάδη και επιβεβαιώνει ότι λάμβανε αρκετά συχνά οδηγίες από τη Novartis για τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά.

Μεταξύ άλλων, η εταιρία ξεκάθαρα σε ρόλο υποβολέα είχε στείλει αναλυτική λίστα για τις συμμετοχές που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, αλλά και πρόταση για τα σκευάσματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη λίστα με τα φάρμακα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Μάλιστα, η εταιρία είχε στείλει και συγκεκριμένες προτάσεις για νόμους και νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και για στοχευμένες υπουργικές αποφάσεις…

Ανεπιθύμητος (λόγω Ιβάν) ο Γεωργιάδης στη Θεσσαλονίκη

Οπου φύγει φύγει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, λόγω... αγανακτισμένων οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του κατά του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ και ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φαίνεται πως έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος είναι πλέον «ανεπιθύμητος» και persona non grata, τουλάχιστον για τους οπαδούς και τους φιλάθλους του «Δικεφάλου του Βορρά». Ενώ ο κ. Γεωργιάδης είχε προγραμματισμένες από το πολιτικό γραφείο του Θεόδωρου Καράογλου τρεις ομιλίες στη Θεσσαλονίκη, τις ακύρωσε στο παρά πέντε και επέστρεψε στην Αθήνα. Η πρώτη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Κουφάλια το Σάββατο το απόγευμα και οι άλλες δύο την Κυριακή σε Καβαλάρι και Επανομή.

Οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν ντου στο πνευματικό κέντρο «Κ. Χατζάκος» στα Κουφάλια, όπου τόνισαν στους διοργανωτές ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ανεπιθύμητος και ζήτησαν να ακυρωθεί η ομιλία του, ενώ φώναξαν συνθήματα υπέρ του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε από την Αστυνομία και τον Θεσσαλονικιό συνάδελφό του για την κατάσταση που επικρατούσε. Ετσι, δεν πλησίασε στο σημείο, αν και ήδη βρισκόταν καθ' οδόν, αφού λίγη ώρα νωρίτερα είχε εγκαταλείψει το ξενοδοχείο στα δυτικά της πόλης, όπου διέμενε. Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Λύσε τη σιωπή» που δρα κατά της βίας εις βάρος των γυναικών, την οποία διοργάνωσε η πολιτεύτρια Β' Θεσσαλονίκης Ανατολή Κωνσταντινίδου στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον.

Τελικά, εμφανίστηκε μέσω skype, δικαιολογώντας την απουσία του με την έκτακτη επικαιρότητα και την «επίθεση του Μεγάρου Μαξίμου» εις βάρος του. Οπως έγραψε ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα στο twitter, οι έκτακτες υποχρεώσεις του τον κράτησαν μακριά από τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.


Βαγγέλης Στολάκης


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κούρεμα δανείων πάνω από 50% - Οι τράπεζες διαγράφουν τα πανωτόκια των καταναλωτικών δανείων



Προτείνουν στους δανειολήπτες διακανονισμό με κούρεμα 40% και δόσεις για την υπόλοιπη οφειλή, ή κούρεμα άνω του 50% με εφάπαξ εξόφληση

Σε άμεσο «κούρεμα» των καταναλωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια, προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για επιθετικές κινήσεις που υιοθετούν πλέον όλες οι συστημικές τράπεζες, για να περιορίσουν δραστικά το ύψος των κόκκινων δανείων και να υπερκαλύψουν τους στόχους του SSM, αποφεύγοντας τα δραστικά μέτρα των πλειστηριασμών, που έχουν κόστους και αβέβαιο αποτέλεσμα αναφορικά με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους.

Τελευταία στο «χορό» του κουρέματος των δανείων μπήκε η Alpha Bank, η οποία πλέον προσφέρει σε οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες ένα σημαντικό κούρεμα της αρχικής οφειλής, περίπου 40% και το υπόλοιπο εξοφλείται σε πολλές δόσεις.

Εναλλακτικά, προσφέρεται μεγαλύτερο κούρεμα πάνω από το 50%, αλλά με εφάπαξ εξόφληση του ποσού που απομένει.

Η τακτική των τραπεζών είναι εξηγήσιμη. Τα συγκεκριμένα δάνεια πρόκειται να πουληθούν σε εξειδικευμένα funds, τα «κοράκια», αλλά το τίμημα που προσφέρουν με δυσκολία φτάνει στο 10% του συνόλου της οφειλής.

Ενόψει αυτής της προοπτικής οι τράπεζες έρχονται και προσφέρουν στον δανειολήπτη, το «κούρεμα» της συνολικής οφειλής, αλλά και τη δυνατότητα, το υπόλοιπο ποσό που απομένει να το αποπληρώσει σε πολλές δόσεις. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα κερδίζει πολύ περισσότερα από όσα θα κερδίσει αν πουλήσει σε fund το δάνειο, ενώ και ο δανειολήπτης κερδίζει, καθώς η αρχική του οφειλή, μειώνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι εάν ο δανειολήπτης έχει πραγματικό πρόβλημα εάν θα μπορεί να αποπληρώνει έστω και το «κουρεμένο» δάνειο.

Τα... πανωτόκια


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, σε ότι αφορά στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση που υποβάλλεται στους «κόκκινους» δανειολήπτες, αφορά σε άμεσο «κούρεμα» του 40% του ανεξόφλητου υπολοίπου, όπως έχει διαμορφωθεί από κεφάλαιο και τόκους και το υπόλοιπο ποσό που απομένει (το 60%) θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, δηλαδή σε βάθος πενταετίας.

Ωστόσο, εάν η οφειλή παραμένει ανεξόφλητη επί πολλά χρόνια, στην ουσία αυτό που διαγράφεται, είναι οι υψηλοί τόκοι που βάρυναν την αρχική οφειλή. Σημειώνεται πως τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών κινούνταν στο 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη παραπάνω, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Δηλαδή στην πράξη, η τράπεζα δεν χάνει κεφάλαιο, αλλά μόνο τα «πανωτόκια», με τα οποία επιβάρυνε τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και τις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών.

Ποια δάνεια αφορά


Ωστόσο το «κούρεμα» αφορά σε δάνεια τα οποία είναι στο «κόκκινο» πάνω από ένα εξάμηνο και έχουν ιστορικό δυσκολιών αποπληρωμής. Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη προκειμένου να μη δοθεί το σήμα ότι μπορούν να κουρευτούν όλα τα καταναλωτικά δάνεια.

Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά δεδομένα δεδομένου του οφειλέτη, όπως και οι φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών, από τις οποίες να προκύπτει η σαφής μείωση των εισοδημάτων τους.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φεύγουν από Τουρκία για Ελλάδα οι αυτοκινητοβιομηχανίες;



Οι επεκτατικές διαθέσεις του Σουλτάνου Ερντογάν, ο Πόλεμος στο Αφρίν οι κόντρες του με ΗΠΑ, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και γενικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θορυβήσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στην Τουρκία, με τα σενάρια αποχώρησης από αυτή, να επανέρχονται.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Το πρόβλημα αναμφίβολα είναι μεγάλο, όταν μία επιχείρηση έχει επενδύσει πολλά σε μία χώρα που τσακώνεται σχεδόν με όλο τον Δυτικό κόσμο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν μονάδες παραγωγής στη γείτονα χώρα, μέσω των οποίων προμηθεύουν αυτοκίνητα τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Ρωσία, έχουν ήδη θέμα…

Η αναμενόμενη αντίδραση της Ε.Ε. προς την Τουρκία, είναι δεδομένο πως θα έχει οικονομικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στις επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.
Ηδη στην Τουρκία κατασκευάζονται πάνω από 1.200.000 οχήματα κάθε χρόνο, όντας η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα επιβατικών αυτοκινήτων και δεύτερη στα οχήματα 3,5 τόνων και πάνω. Σημειώστε δε, πως οι Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν παράγουν αυτοκίνητα στην Γερμανία (μόνο λίγα φορτηγά) κάτι που ίσως βοηθήσει λίγο περισσότερο στο να παρθούν κυρώσεις…

Για παράδειγμα η επιβολή ενός φόρου εισαγωγής προς την Ε.Ε. 10% -όπως συμβαίνει με την Ιαπωνία- θα επιβαρύνει το κόστος των παραγόμενων αυτοκινήτων και κατά προέκταση την τελική τους τιμή, ακόμα κι αν ο Σουλτάνος ρίξει κατακόρυφα τη Λίρα.

Η αλήθεια είναι πως κάποιοι αυτοκινητικοί όμιλοι που κατασκευάζουν σε Τουρκικό έδαφος οχήματα, με άκρα διακριτικότητα έχουν ξεκινήσει να καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης των πιθανών κυρώσεων, με πρώτη λύση τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και μεταφοράς μέρος αυτής σε άλλες παραγωγικές μονάδες της Ευρώπης. Μάλιστα κάποιες εταιρίες αφήνουν να διαρρεύσει ακόμα και για πλήρη αποχώρηση της εταιρείας, μήπως έτσι θορυβηθεί ο Σουλτάνος…

Σημειώστε πως μία τέτοια απόφαση για κάποιες εταιρείες δε θα ήταν και… καταστροφή, αφού οι περισσότερες παράγουν αυτοκίνητα σε συνεργασία με τοπικές μονάδες (Τούρκους επιχειρηματίες), με τις οποίες πιθανότατα θα μπορούσαν να σπάσουν τις συμβάσεις τους λόγω ξαφνικού εμπάργκο, επιπλέον φόρων εισαγωγής κλπ.

Όπως και να έχει σε πολλά από τα αρχηγεία των αυτοκινητοβιομηχανιών πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις για πιθανές χώρες, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μονάδα παραγωγής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας η γεωπολιτική θέση βολεύει σε σχέση με τις μεταφορές των οχημάτων.

Η ευκαιρία που πάει να δημιουργηθεί μπορεί και να είναι τεράστια! Έχουμε την πολιτική αλλά και κοινωνική βούληση να προσελκύσουμε μία τέτοια μεγάλη επένδυση βαριάς βιομηχανίας, στην Ελλάδα; Θα επιτρέψουν οι ιδεοληψίες κάποιων να «χτυπήσουν» την πόρτα των αυτοκινητικών κολοσσών, να φέρουν εδώ την επένδυση και έτσι να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας;

Πηγή www.newsauto.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....