Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για «ήττα» της τουρκικής διπλωματίας, ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά τα μέτρα που θα λάβει εναντίον της Γερμανίας. Αφορμή είναι το ψήφισμα που πέρασε από την Μπούντεσταγκ, και το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων την περίοδο 1915-1916.
Με δηλώσεις του στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ανέστης Οσιπίδης, είχε αναφερθεί στην ηχηρή απουσία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ψηφίσματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η Ομοσπονδία, όμως, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω θέλοντας να αποκτήσει ένα ακόμα «βέλος» στη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων απέναντι στο τουρκικό κράτος.
Ο Ανέστης Οσιπίδης απέστειλε επιστολή τόσο στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, όσο και στον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ. Στόχος του ήταν να πάρει μία επίσημη απάντηση από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ για το αν το ψήφισμα αναγνώρισης περιλαμβάνει και τους Έλληνες του Πόντου.
«Εισηγήθηκα στον τίτλο του ψηφίσματος να αναφέρονται όλοι οι χριστιανικοί λαοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι ήταν θύματα εκτοπίσεων και διώξεων», σημειώνει στην επιστολή που έστειλε στην ΟΣΕΠΕ ο Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ.
Ακόμα, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι καλύπτονται πλήρως οι Έλληνες του Πόντου, και υπενθυμίζει ότι στο λόγο του στην Ομοσπονδιακή Βουλή τους κατέταξε ως ομοιοπαθείς μαζί με τους Αρμένιους.
«Συμπεριλαμβάνονται αυτονόητα», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι οι Έλληνες του Πόντου αναφέρθηκαν από τους ομιλητές και κατά τη συζήτηση με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 2015, αλλά και από τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.
Διαβάστε ΕΔΩ την απάντηση που έλαβε η ΟΣΕΠΕ.
https://diulistirio.blogspot.gr