Διυλιστήριο: 10/26/13
ροη αναρτησεων

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θα γίνουμε εμείς οι προδότες του Έθνους ή θα αντιδράσουμε;

Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας φίλος και μου επισήμανε κάτι που με πάγωσε. Κάτι που δεν το είχα σκεφτεί με αυτόν τον τρόπο.

Όταν, πάνω στη συζήτηση του είπα ότι η επιτήρηση στη χώρα μας προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 2064 και βλέπουμε, δηλαδή μέχρι τότε που θα εξοφλείται περίπου η τελευταία δόση της τρόϊκας και όταν τα παιδιά μας θα είναι παππούδες και θα έχουν τα δικά τους παιδιά και εγγόνια, μου επισήμανε το εξής:

«Το πρόβλημα για το σύστημα είμαστε εμείς σήμερα και όχι οι επόμενες γενιές. Εμείς είμαστε ο σημαντικός ιστορικός κρίκος που θέλουν να σπάσουν. Γιατί εμείς είμαστε εκείνοι που ξέραμε πως ήταν τα πράγματα πριν και αντιδρούμε. Αν καταφέρουν να σπάσουν εμάς, το παιχνίδι τελείωσε. Μετά από εμάς, οι επόμενες γενιές θα βρίσκουν ως κάτι το φυσιολογικό αυτό που θα τους συμβαίνει. Επομένως δεν πρόκειται να αντιδράσουν».

Όταν το συνειδητοποίησα αυτό πάγωσα.

Το συμπέρασμα:

Αν εμείς σήμερα φίλοι μου, εμείς που ξέρουμε τι παίζεται και προβλέπουμε όλοι αυτό που έρχεται, δεν αντιδράσουμε και δεν πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και την πατρίδα μας πίσω, τελειώνει οριστικά και η υπόθεση που λέγεται ελληνική ιστορική πορεία. Όλο το βάρος πέφτει στις δικές μας πλάτες. Άλλωστε εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για την κατοχή που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το γένος μας.

Συνηθίσαμε να είμαστε υπερήφανοι για την αρχαία Αθήνα, για τις Θερμοπύλες, για τον Μ. Αλέξανδρο, για το 1821, για το 1940 κ.λ.π. Όμως, όλα αυτά τα βλέπαμε από κάποια απόσταση ασφαλείας. Δεν έχουμε μάλλον συνειδητοποιήσει ότι σήμερα, είμαστε εμείς και κανένας άλλος, ο τελευταίος κρίκος αυτής της ιστορικής πορείας. Στα δικά μας αποκλειστικά χέρια είναι αυτή τη στιγμή η τύχη ολόκληρου του Έθνους, που έφτασε ως εδώ στην μακραίωνη πορεία του.

Θα είμαστε άραγε εμείς αυτοί που θα λιποψυχίσουμε  και θα προδώσουμε; Θα είμαστε άραγε εμείς ο αδύναμος κρίκος που θα σπάσει αυτή την υπέροχη ιστορική αλυσίδα του Ελληνισμού ή επιτέλους θα αντιδράσουμε; Όλοι αυτοί στο παρελθόν που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν υπολόγισαν τις θυσίες και την προσωπική τους βολή, όταν χρειάστηκε. Εμείς τώρα τι θα κάνουμε;


Του Πέτρου Χασάπη

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Άγγελος Παπαναστασίου: Κινηματογράφησε την αλήθεια της γερμανικής Κατοχής σε ένα μοναδικής σπανιότητας ντοκουμέντο που… έμεινε μισό!(βίντεο)

Λουκία Παπαναστασίου: Η μαρτυρία της κόρης του «ρεπόρτερ», στη Νόρα Ράλλη.

«Στη δίκη της Νυρεμβέργης δύο άνθρωποι ήταν αρκετοί για να φανεί η αλήθεια την οποία έκρυβαν οι Γερμανοί και δεν παραδέχονταν: ότι δηλαδή είχαν διαπράξει τρομερά εγκλήματα πολέμου εναντίον της Ελλάδας: ο ένας ήταν ο πατέρας μου, με την ταινία-ντοκουμέντο από την Κατοχή που τράβηξε με ρίσκο τη ζωή του, και ο δεύτερος ήταν ένας κάτοικος των Καλαβρύτων…». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της Λουκίας Παπαναστασίου στον ΧΡΟΝΟ. Φύση χαμηλότονη, τη συναντήσαμε στο διαμέρισμά της κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ζει με τον Φίλιπ, τον Σκοτσέζο άντρα της, δημοσιογράφο που εργαζόταν ως πολεμικός φωτογράφος. Τον γνώρισε όταν ταξίδεψε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με το που άνοιξαν τα σύνορα, κι αυτό δείχνει τον δυναμισμό της. Το άλλο στοιχείο του χαρακτήρα της είναι ότι «δεν θέλω να κάνω φασαρία».

"κι έτσι συμπεριλήφθηκε ως αποδεικτικό υλικό στη δίκη της Νυρεμβέργης για τις ναζιστικές βαρβαρότητες σε βάρος των Ελλήνων, τις οποίες μέχρι τότε αρνούνταν οι Γερμανοί"
Η δίκη της Νυρεμβέργης ξεκίνησε στις 20 του Νοέμβρη του 1945, με κατηγορούμενους 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις. Τελείωσε έναν χρόνο αργότερα, και οι κατηγορούμενοι λογοδότησαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ειρήνης. Καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία, οι Γερμανοί φονιάδες δήλωναν πως δεν είχαν διαπράξει κανένα από τα προαναφερθέντα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ωστόσο το μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο που τράβηξε ο Άγγελος Παπαναστασίου βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, ήταν ένα ιστορικό τεκμήριο ικανό για να καταδείξει τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα των Γερμανών κατακτητών. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο η μαρτυρία της 73χρονης πια κόρης του Λουκίας –για τις αλήθειες που κατέγραψε ο πατέρας της αλλά και για τις περιπέτειες του συγκεκριμένου φιλμ τα κατοπινά χρόνια, ακόμα και σήμερα– να έχει και μία ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι κρεμασμένοι της Κατοχής στη Νυρεμβέργη


«Με τον πατέρα μου ήμαστε πολύ δεμένοι. Είμαι μοναχοπαίδι και με όλη μου την οικογένεια ήμασταν ένα πράγμα, μαζί σε όλα. Όταν ήμουν πολύ μικρή, ζητούσα από τον πατέρα μου να μου πει ένα παραμύθι για να κοιμηθώ και εκείνος μου έλεγε “και τώρα θα σου πω ένα ατέλειωτο παραμύθι!” Και ξεκινούσε μία συναρπαστική διήγηση… Όταν αργότερα στο σχολείο κάναμε Ιστορία, πετάχτηκα και είπα στη δασκάλα: “Μα αυτά που μας λέτε είναι το ‘Ατέλειωτο παραμύθι’ του μπαμπά μου!”. Βλέπετε, ο πατέρας μου, αντί για παραμύθια, μου διηγιόταν την Ιστορία της χώρας μας. Δυστυχώς τον έχασα πολύ νωρίς, ήμουν μόλις 13 χρονών».
"Αφαιρέθηκαν και εξαφανίστηκαν τα τμήματα που παρουσίαζαν πρόσωπα βασανισμένων, πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και “εν δράσει” Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών... Από τότε ψάχνω να βρω αυτά τα κομμάτια που εξαφανίστηκαν για “άγνωστους λόγους.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η Λουκία Παπαναστασίου να μιλάει για το μεγάλο ρίσκο που πήρε ο πατέρας της, να βάλει μία κινηματογραφική κάμερα σε ένα τενεκεδάκι συσσιτίου «από αυτά που είχαν οι Αθηναίοι και γύρναγαν τους δρόμους μήπως βρουν τίποτε πεταμένο, να το μαζέψουν να φάνε…», προκειμένου να μην τον καταλάβουν οι Γερμανοί. Τελικά σ’ αυτή την ταινία κατάφερε να αποτυπώσει ακόμα και τη διαδήλωση κατά της επιστράτευσης που έκανε ο ελληνικός λαός το 1942!

Στην επιστολή που άφησε αργότερα στην κόρη του, ο Άγγελος Παπαναστασίου σημείωσε: «Επήρα μια απόφαση να κινηματογραφήσω την άφιξη του γερμανικού στρατού στην Αθήνα και εν συνεχεία ό,τι μπορούσα περισσότερα κατά την περίοδο της κατοχής των. Υπελόγιζα ότι η εις την Ελλάδα παραμονή τους θα ήτο μόνον μια Εθνική Περιπέτεια, αλλά όχι και Εθνική Συμφορά, όπως απεδείχθη κατά την περίοδο της Κατοχής. Η θηριωδία τους, αι καταστροφαί που έκαμαν στα χρόνια της Κατοχής, τα μαρτύρια στα οποία υπεβλήθη ο ελληνικός λαός είναι άνευ προηγουμένου».

Έτσι ο Παπαναστασίου άρχισε να καταγράφει την καθημερινότητα στους δρόμους της γερμανοκρατούμενης Αθήνας και η ταινία του από την ελληνική τραγωδία είναι η παρακαταθήκη του. «Κανείς μας δεν ήξερε τι έκανε. Ούτε η μητέρα μου ούτε κι εγώ. Έμαθα τα σχετικά μ’ αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο αφού είχε πεθάνει ο πατέρας μου. Είναι η παρακαταθήκη του και ανέλαβα τη φύλαξή του και τη διαχείρισή του, δηλαδή την προβολή του, όπως νόμιζα καλύτερα. Ο ίδιος ήθελε να μας προφυλάξει και δεν μας είχε πει τίποτε. Μάλιστα, ενώ έκανε τις κινηματογραφικές καταγραφές, με σκληρές εικόνες πείνας και τραγωδίας του λαού της Αθήνας, την ίδια στιγμή κινηματογραφούσε κι εμένα να παίζω ως μωρό, ώστε να ξεγελάσει τους Γερμανούς εάν βρίσκανε το φιλμ, μιας που θα βλέπανε εμένα στην αρχή και στο τέλος του. Ξέρετε, οι ναζί δεν αστειεύονταν. Σκότωναν κόσμο για το τίποτα. Στο φιλμ μάλιστα φαίνεται ένα νεαρό παιδί κρεμασμένο στη μέση μιας πλατείας κοντά στον Ευαγγελισμό. Περπατούσε στον δρόμο, το έπιασαν και το κρέμασαν επιτόπου. Χωρίς δικαιολογία, χωρίς δίκη, χωρίς τίποτα. Συγγενείς του που έτυχε να δουν το φιλμ, το αναγνώρισαν και μας είπαν αυτή την αποτρόπαιη ιστορία».

Το «λιμάρισμα» του ντοκουμέντου στη Μεταπολίτευση


«Ο πατέρας μου κατάφερε να διαφυλάξει το ανεκτίμητο αυτό κινηματογραφικό υλικό από τους ναζί κατακτητές», σημειώνει η Λουκία Παπαναστασίου, «κι έτσι συμπεριλήφθηκε ως αποδεικτικό υλικό στη δίκη της Νυρεμβέργης για τις ναζιστικές βαρβαρότητες σε βάρος των Ελλήνων, τις οποίες μέχρι τότε αρνούνταν οι Γερμανοί». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει, «μετά από χρόνια, στην απελευθερωμένη πλέον Ελλάδα, το 1978, οι επιτελείς του Πολεμικού Μουσείου αποφάσισαν προφανώς ότι έπρεπε να λογοκριθεί. Από τα 45 λεπτά του υλικού έμειναν μόλις 27΄! 
"Σήμερα, το σπάνιο κινηματογραφικό του ντοκουμέντο βρίσκεται ασφαλισμένο για 500 χρόνια στο Μουσείο Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου οι υπεύθυνοι ανέλαβαν να το καθαρίσουν, να το προστατεύσουν και να το φυλάξουν, χωρίς καμία επιβάρυνση. «Είναι τιμή τους, είπαν, να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς σύμφωνα με την έρευνά τους, ο Άγγελος Παπαναστασίου ήταν ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής."
Αφαιρέθηκαν και εξαφανίστηκαν τα τμήματα που παρουσίαζαν πρόσωπα βασανισμένων, πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και “εν δράσει” Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών... Από τότε ψάχνω να βρω αυτά τα κομμάτια που εξαφανίστηκαν για “άγνωστους λόγους”. Μετά από πολύχρονους αγώνες, γνωρίζουμε πως τα κρατάει και τα εκμεταλλεύεται με χρηματικά οφέλη συγκεκριμένος ιδιώτης, που αρνείται να τα επιστρέψει. Γι\ αυτό και ό,τι έχει μείνει πλέον από το φιλμ, το προστατεύω όσο καλύτερα μπορώ, καθώς το γνωρίζω πολύ καλά πως μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα από αυτή την ιστορία. Προσωπικά το μόνο που με ενδιαφέρει είναι όλοι οι Έλληνες να μάθουν από το φιλμ αυτό την αλήθεια για τον τόπο. Γι’ αυτό και το αντέγραψα σε DVD το οποίο είμαι διατεθειμένη να δώσω σε όποιον μου το ζητήσει, αρκεί να σεβαστεί τη μνήμη του πατέρα μου και την ιστορική αλήθεια. Δηλαδή να μην αλλοιώσει ούτε να παρερμηνεύσει τα όσα δείχνει το φιλμ».

Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ταινία για να υποστηρίξουν μια αναθεωρητική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η κυρία Παπαναστασίου περιγράφει: «Ήρθε μία σκηνοθέτις από την Ιταλία, κι αργότερα ένας Έλληνας σκηνοθέτης και μας το ζήτησαν. Η πολιτική μου είναι να πάει ει δυνατόν σε κάθε ελληνικό σπίτι, οπότε είμαι ανοιχτή σε κάθε κουβέντα. Είμαι όμως και προσεκτική. Και πράγματι, μετά από πολλές συζητήσεις μαζί τους, αποδείχθηκε πως το ήθελαν για να το προβάλουν και να πουν έπειτα πως “έτσι παρουσιάζονται οι Έλληνες, όμως η αλήθεια είναι άλλη”. Επρόκειτο να υποστηρίξουν πως είχαμε ευθύνες για τα δεινά που βιώσαμε στην Κατοχή, καθώς τολμήσαμε να αντισταθούμε στους κατακτητές. Και στις δύο περιπτώσεις, η χρηματοδότηση ερχόταν από τη Γερμανία, οπότε αυτή ήταν η “γραμμή” που έπρεπε να ακολουθήσουν και οι δύο αυτοί σκηνοθέτες. Όπως καταλαβαίνετε, τους εξήγησα πως δεν μπορούσα να συνεργαστώ σε αυτό τους το εγχείρημα, καθώς θα πρόδιδα τον πατέρα μου, την οικογένειά μου και τη χώρα μου. Κι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω ποτέ, ασχέτως αν και τώρα, στην κρίση, μας λένε τα ίδια: πως δήθεν εμείς φταίμε, και γι’ αυτό πρέπει να πληρώνουμε και να εξαθλιωνόμαστε, να ξαναπληρώνουμε και πάλι και πάλι, μέχρι κι εγώ δεν ξέρω πού θα φτάσει…»

Ο εργοστασιάρχης που έκανε σαμποτάζ στον κατακτητή

Ο Άγγελος Παπαναστασίου δεν ήταν ούτε επαγγελματίας ρεπόρτερ ούτε επαγγελματίας κινηματογραφιστής. Γεννημένος στην Αθήνα το 1896, εισήχθη νεαρό ακόμη παιδί στη Σχολή Δοκίμων Βασιλικού Ναυτικού και ξεχώρισε για το ήθος και τις ικανότητές του. Γι’ αυτόν τον λόγο τοποθετήθηκε φύλακας στον τότε πρίγκιπα Παύλο. Το 1929, μαζί με τον φίλο του Αδαμάντιο Καρόκη, άνοιξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στα Βαλκάνια, με την επωνυμία ΠΑΚ, από τα αρχικά τους (Παπαναστασίου Άγγελος, Αδαμάντιος Καρόκης). Ωστόσο η κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί σήμανε και την κατάληψη του εργοστασίου των μπαταριών ΠΑΚ. Ο Α. Παπαναστασίου, που δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους κατακτητές, αποχώρησε από τη διεύθυνσή του. Έκανε μάλιστα και σαμποτάζ: φρόντισε να είναι αλλοιωμένες οι μπαταρίες που τον ανάγκασαν να δώσει στους Γερμανούς για τα τανκ τους στη Μέση Ανατολή. Και όταν ο Γερμανός διοικητής τον κάλεσε στο γραφείο του για να τον επιπλήξει που όλα τα μηχανοκίνητα του γερμανικού στρατού είχαν ακινητοποιηθεί, ο Παπαναστασίου το απέδωσε στην κακή ποιότητα των μπαταριών. Και έτσι γλίτωσαν και οι εργάτες και ο ίδιος την εκτέλεση. Το νήμα της ζωής του όμως έμελλε να κοπεί απότομα όταν σκοτώθηκε πρόωρα το 1953 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

 "Στην Ελλάδα δεν είχαμε καμία θετική ανταπόκριση, ούτε από κρατικούς φορείς ούτε και από πολιτικούς χώρους. Ωστόσο και εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα"
Σήμερα, το σπάνιο κινηματογραφικό του ντοκουμέντο βρίσκεται ασφαλισμένο για 500 χρόνια στο Μουσείο Κινηματογράφου του Λονδίνου, όπου οι υπεύθυνοι ανέλαβαν να το καθαρίσουν, να το προστατεύσουν και να το φυλάξουν, χωρίς καμία επιβάρυνση. Η Λουκία Παπαναστασίου σχολιάζει το γεγονός λέγοντας: «Είναι τιμή τους, είπαν, να κάνουν κάτι τέτοιο, καθώς σύμφωνα με την έρευνά τους, ο Άγγελος Παπαναστασίου ήταν ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής. Ήταν πολύ συγκινητικό. Στην Ελλάδα δεν είχαμε καμία θετική ανταπόκριση, ούτε από κρατικούς φορείς ούτε και από πολιτικούς χώρους. Ωστόσο και εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα (σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.) αλλά και ιδιώτη πιστεύει πως μπορεί να αντέξει τη σκληρή αλήθεια αυτού του ντοκουμέντου. Και ευτυχώς μέχρι τώρα, εκατοντάδες άνθρωποι το έχουν δει. Πριν λίγο καιρό, για τα 69 χρόνια της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, έγιναν προβολές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με πρωτοβουλία των Ατενίστας. Όπως λέει και ο ίδιος ο πατέρας μου στο τέλος στου φιλμ, “το έκανα για μία Ελλάδα δυνατή, ελεύθερη και ευτυχισμένη”». 

Παρακάτω είναι ότι έχει απομέινει από αυτό της σπουδαίας ιστορικής σημασίας  ντοκουμέντο


www.diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η λίστα με τις απαιτήσεις της Τρόικα -Περικοπές μισθών και 11.000 απολύσεις

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν τον Νοέμβριο για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν έχουν άγριες διαθέσεις και καμία πρόθεση για να κάνουν πίσω από τα προαπαιτούμενα τους. Μάλιστα το λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, καθώς και η κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων είναι απαράβατοι όροι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οπως αναφέρει η Real News που επικαλείται πηγή του Euro Working Group η Τρόικα έχει ήδη ετοιμάσει λίστα με τα μέτρα ύψους 2 δισ ευρώ που ζητάει, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για διαρθρωτικά μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δανειστές πάντως επιμένουν και ζητούν μεταξύ άλλων την επίσπευση των απολύσεων 11.000 δημοσίων υπαλλήλων από τον πρώτο μήνα του 2014 και την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με μειώσεις στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των αστυνομικών.

Η λίστα με τις απαιτήσεις της Τρόικα

  • Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο. Σήμερα δεν εφαρμόζεται στο 40% της μισθοδοσίας. Στο στόχαστρο μπαίβνουν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
  • Μείωση μισθών και συντάξεων στους αστυνομικούς
  • Μείωση στον κωδικό των αμυντικών δαπανών
  • Παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.
  • Παρέμβαση στα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών
  • Νέα μείωση δαπανών στην υγεία, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων
  • Κατάργηση φορέων του δημοσίου, ακόμα και ενός υπουργείου, κάποιας γενικής γραμματείας και ενός πακέτου ακόμα ζημιογόνων ΔΕΚΟ
  • Επέκταση της κινητικότητας και διαθεσιμότητας και στο 2014
  • Επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήών τον πρώτο μήνα του 2014
  • Αυξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
  • Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%
  • Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και βαθύ εσωτερικό έλεγχο στα τελωνεία της χώρας


www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Tης πατρίδας μου η σημαία έχει πλέον χορηγό!

Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω το  μυαλό του στρατόκαυλου,  δεν μπορώ με τίποτα  να νιώσω την “περηφάνεια” του την ώρα που υπερίπτανται ξυστά της  ”καταποντισμένης”, εξαθλιωμένης, δυστυχισμένης, διεθνώς ντροπιασμένης και ανίσχυρής  χώρας μας τα υπερηχητικά  Mirage.

Προσπαθώ να μπω στο μυαλό του “δωρητή” των καυσίμων προκειμένου να παρελάσουν  τ΄ άρματα  μάχης και τα αεροπλάνα, να δώ σε ποιά υστερόβουλα κέρδη υπολογίζει με αυτήν την “δωρεά”, την ώρα που με τα ίδια καύσιμα θα μπορούσε να σώσει από το ξεπάγιασμα κι από τον κίνδυνο του θανάτου χιλιάδες ανήμπορα παππούδια και παιδούδια…

Ολοι ή σχεδόν όλοι βλέπουμε  πια πως οι υπουργοί της κυβέρνησης που διοικούν μια Ελλάδα-χώρα (υπό χρεοκοπία λένε άλλοι  – χρεοκοπημένη λέω εγώ) , όχι μόνο κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστήσουν το παλιό πελατειακό τους σύστημα –με τοποθετήσεις κομματαρχών, πολιτευτών, φίλων και κολλητών σε κρίσιμες θέσεις στο Δημόσιο–, αλλά ξοδεύουν σαν να μην έχουμε το μαχαίρι των πιστωτών στον λαιμό…

Σαν να μην είναι αυτοί οι ίδιοι που αποφάσισαν τις περικοπές μισθών και συντάξεων, σαν να μην είναι  δική τους απόφαση η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και του συστήματος Υγείας!

Αυτοί είναι που εκοψαν τις συντάξεις των 600 ευρώ και δίνουν στους συνταξιούχους συντάξεις πείνας.. Αυτοί οι ίδιοι, βρίσκουν ευφάνταστες δικαιολογίες και ξοδεύουν το… “πλεόνασμα που δεν έχουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε”!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επιρρεπής στα μεγαλεία (με τα λεφτά των άλλων) υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρτογιακάς χλεχλές  Δ. Αβραμόπουλος που αποφάσισε να επαναφέρει τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών και τις ….βόλτες των τεθωρακισμένων στις παρελάσεις, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη!  Του θυμίζω πως οταν το 2010 δεν έγιναν αυτές οι πτήσεις για να εξοικονομηθεί η συγκεκριμένη δαπάνη, το κόστος και των δύο ετησίων παρελάσεων να είχε μειωθεί από τα από 3,1 εκατομμύρια στις 350.000 ευρώ!!!!!!!

Βεβαίως, ο ίδιος, θα παρακολουθεί ευθυτενής  – το βλήμα-  με βλέμμα απλανές το θέαμα από την εξέδρα, αλλά την ίδια στιγμή θα φτάνουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τα φορολογικά ραβασάκια με τα υπέρογκα βάρη, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στενάζουν…

Τέτοια βλέπουμε οι πολίτες της Μπανανίας και ο καθένας νιώθει με πίκρα –και δικαίως– ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα. Ούτε καν οι παρελάσεις!

Κάπως έτσι απονομιμοποιείται διαρκώς η Δημοκρατία…
Διότι πόσα θεάματα δίχως άρτο μπορεί να υποφέρει κάποιος;  επίσης να θυμίσουμε στον αγαπητό μας κ. Δημητράκη , πως «Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη τη μέρα της γιορτή του, αλλά για την άμυνα της χώρας»!

Πόση κοροϊδία για «θυσίες που πρέπει όλοι να κάνουμε»,  μπορούν να αντέξουν οι πολίτες;
Ο λαός μας λέει μια παροιμία: «Τι σου λείπει κασιδιάρη; Σκούφια με μαργαριτάρι» Ο κ. Δημητράκης βέβαια προφανώς  δεν είναι ή δεν νιώθει λαός και ασπάζεται την άλλη: «Ας με λένε κυρά Μπίνα, κι ας ψοφάω από την πείνα! ».

Τελικά,  βρήκαν …  “χορηγό ” ! Ο  Βαρδής Βαρδινογιάννης θα καλύψει το κόστος για τα καύσιμα των τανκς και των αεροσκαφών για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Προφανώς, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και  για το πρόστιμο 240 εκατομμυρίων ευρώ στην Motor Oil που ακυρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο    αλλά    και για την δωρεάν παραχώρηση της ψηφιακής άδειας για το Star και το Mega!

Στους Ιταλούς μπορεί να είπες  «ΟΧΙ», στον Βαρδινογιάννη αποκλείεται γιατί σε χρηματοδοτεί, Σούργελο  πολιτευτή!
παπουλιας
Παρεπιμπτώντως κουρδίσαμε   τον πρώτο  πολίτη της χώρας για την παρέλαση? Διότι , είναι πολύ κουραστικός ο αγώνας του κατά του φασισμού!   Μέσα σε δυο μέρες είχε πέντε συναντήσεις με αυτή την ιστορία των Χρυσαύγουλων και στο παρελθόν είχε πολεμήσει και τους Γερμανούς σε ηλικία 12 ετών!  Μιλάμε για αγωνιστή όχι αηδίες!
Αυτά είχα να σας πω για την παρέλαση και κλείνω με  τη γελοιογραφία της ημέρας  με ότι αυτή εκφράζει …
eth-ski-19-10-13
Πηγή

diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο

Με σκλήρυνση της στάσης της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, έναντι του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που, κατά έγκυρες πληροφορίες, ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου.
Πλήρη αποκαθήλωση των διαπραγματευτικών «ψευδαισθήσεων» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού φαίνεται ότι κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν (φωτ. ΑΠΕ).Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά την επιστροφή του Ζ. Μ. Μπαρόζο από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν απαντά στα ελληνικά αιτήματα με τρία ηχηρά «όχι», όπως περιγράφονται σε εσωτερικό της έγγραφο, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες επιδεινώνεται.

Τα τρία «δεν»


Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει μήνυμα ότι δεν θα εξαρτήσει την τελική της στάση από τις απειλές της ελληνικής πλευράς για πρόωρες εκλογές, αν υπάρξει επιμονή από την τρόικα στη λήψη νέων μέτρων «που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία». Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται την αναφορά κυβερνητικών αξιωματούχων στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση επιβολής νέων μέτρων ως προσπάθεια της Αθήνας να εκβιάσει πολιτικά, παρουσιάζοντας ως ρίσκο την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, λοιπόν, στις αναφορές περί πρόωρων εκλογών, στέλνει σαφές μήνυμα ότι «ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να επιλέξει με ποια κυβέρνηση θα συζητάει», που σημαίνει ότι δεν αποτελεί πια μείζον ζήτημα για τις Βρυξέλλες -όπως αποτελούσε τον Ιούνιο του 2012- αν θα υπάρχει κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ή νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση της υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος όσο η πολιτική διαπραγμάτευση τίθεται δημοσίως και με έντονο τρόπο από την πλευρά του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, όπως εκτιμούν στην Κομισιόν, «για εσωτερικούς λόγους».

Τρίτον, «κόβει» κάθε συζήτηση για ουσιαστική συζήτηση ρύθμισης του δημοσίου χρέους, δηλαδή αναδιάρθρωσης με όποια μορφή, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι καμία συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Τα τρία «όχι» της Κομισιόν στη νέα γραμμή διεκδικήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι προϊόν συμφωνίας με το Βερολίνο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και έχει σημασία ότι η σκληρή γραμμή μεταφέρεται από τον κατά τεκμήριο χαμηλών τόνων και υπέρ της σύνθεσης και των συναινετικών λύσεων Ζ. Μ. Μπαρόζο. Ο οποίος είναι από τους λίγους αξιωματούχος των Βρυξελλών που διατηρεί τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
«Κόκκινη γραμμή»

Παράλληλα, φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, είτε αποτελούν οριστική «κόκκινη γραμμή» από την πλευρά των Βρυξελλών είτε αποτελούν τη ρελάνς της Κομισιόν στη διεκδικητική γραμμή της κυβέρνησης στο πόκερ που έχει ήδη ξεκινήσει με την Αθήνα, εν όψει νέων αποφάσεων για την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και επισήμως ο κ. Μπαρόζο τάχθηκε χθες και δημοσίως κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ανάγοντάς το μάλιστα σε παράγοντα αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, όταν δήλωσε ότι «το κούρεμα δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν, θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές», παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναλυτές όπως και διεθνείς οίκοι δεν σταματούν να σημειώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς νέα αναδιάρθρωση χρέους. 

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κομισιόν για τη νέα γραμμή της Αθήνας ήταν και η τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα εξεταστεί το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο είχε στείλει και άλλο μήνυμα με συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», λέγοντας ότι «δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί η μέχρι τώρα πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων», ενώ το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο εκλήφθηκε ως νέα προτροπή της Κομισιόν προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ για συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Σαμαράς: παρακάλεσε και εξασφάλισε ραντεβού με Μέρκελ


Την πολιτική διαπραγμάτευση επί των ελληνικών αιτημάτων για επίσπευση της αναδιάρθρωσης του χρέους και μη λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξασφάλισε το πολυπόθητο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι οιωνοί όμως δεν ήταν καλοί. Στο κυβερνητικό επιτελείο είχε προκαλέσει παγωμάρα από την προηγούμενη ημέρα η παραδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή μετά το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών και πως η Ελλάδα θα παραμείνει επ' αόριστον σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Αλλά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας.

Η σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου περιλαμβάνει και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο η Ελλάδα μαζί με άλλες 9 χώρες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα, και στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς χθες στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο.


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μέσα απο τον τύπο της εποχής.


Η Προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Μακεδονία με στόχο την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων, που ζούσαν ακόμη υπό το καθεστώς της οθωμανικής κυριαρχίας, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1912.

Σύντομα, ωστόσο, ξέσπασε η δραματική διαφωνία του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνο, σχετικά με την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν οι ένοπλες δυνάμεις. Ο Κωνσταντίνος υποστήριζε πως τα στρατεύματα έπρεπε να κινηθούν προς την περιοχή του Μοναστηρίου, ενώ αντίθετα ο Βενιζέλος έθετε ως άμεση προτεραιότητα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. 
Η άποψη του πρωθυπουργού τελικά υπερίσχυσε και οι ελληνικές δυνάμεις προέλασαν ταχύτατα, ώστε να προλάβουν την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Βούλγαρους, που πλησίαζαν στην πόλη απειλητικά.



Όταν οι ελληνικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στις παρυφές της «νύφης του Βορρά», ο Κωνσταντίνος και ο οθωμανός διοικητής, Χασάν Ταξίν, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην «άνευ όρων» παράδοση της. Οι έλληνες στρατιώτες εισήλθαν επευφημούμενοι στην Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα αφίχθη και ο βασιλιάς Γεώργιος, που παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία της 30ης Οκτωβρίου.

Τη διοίκηση των νέων χωρών ανέλαβε τότε ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν «όπως ως αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κανονίση τα της προσωρινής διοικήσεως των καταληφθεισών χωρών». Η θητεία του Ρακτιβάν διήρκεσε μέχρι τον Ιούνιο του 1913, όταν εκδιώχθηκε από την πόλη ο βουλγαρικός στρατός και τον διαδέχτηκε, ως οριστικός διοικητής πια, ο Στέφανος Δραγούμης.


Στη Θεσσαλονίκη εκείνη την εποχή εκδίδονταν τρεις ελληνόγλωσσες εφημερίδες: α) η Μακεδονία του Κωνσταντίνου Βελλίδη, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου του 1911, β) η Νέα Αλήθεια του Ιωάννη Κούσκουρα, που κυκλοφορούσε από τον Ιούνιο του 1909 ως συνέχεια της εφημερίδας Αλήθεια και γ) το Εμπρός, του Αντώνη Οικονομίδη, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 15 Αυγούστου του 1912. Και τα τρία έντυπα, όπως είναι φυσικό, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και πανηγυρισμούς την ένταξη της πόλης στον εθνικό κορμό.

«Ζήτω η Ελευθερία - Δόξα και Τιμή εις τον Ελληνικόν Στρατόν» αναγραφόταν στο πρωτοσέλιδο της Μακεδονίας, που καλυπτόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ελληνική σημαία. Και συνέχιζε: «Με θερμά δάκρυα, δάκρυα της χαράς εκείνης, που πλημμυρεί τα στήθη δούλου ανακτώντος την ελευθερίαν του, και δάκρυα της ευγνωμοσύνης εκείνης, που κατακλύζει όλην του την ύπαρξιν, δια τον ελευθερωτήν του, χαιρετίζομεν τον Ελληνικόν Στρατόν εισερχόμενον εις την περίλαμπρον των Θεσσαλονικέων πόλιν».



Η Νέα Αλήθεια, πιο συγκρατημένα, κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο «Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος», ενώ το πρωτοσέλιδο του Εμπρός με τίτλο «Δόξα και Τιμή στα Ελληνικά Όπλα», φιλοξενούσε παράλληλα ένα σκίτσο της ελληνικής σημαίας.

Οι αθηναϊκές εφημερίδες συμμετείχαν επίσης στους πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, το Εμπρός του Δημήτριου Οικ. Καλαποθάκη, έγραφε χαρακτηριστικά: «Μολονότι ανεμένετο η κατάληψις της Θεσσαλονίκης από 24 ωρών, η αναγγελία της εισόδου του Ελληνικού Στρατού εντός αυτής προεκάλεσε χθες ρίγη συγκινήσεως και χαράς και αι Αθήναι πρώτον, μετ’ αυτάς δε ο ελληνισμός ολόκληρος ησθάνθησαν την απερίγραπτον εκείνην ανακούφισιν, ήτις συνοδεύει όλα τα μεγάλα γεγονότα και η οποία προέρχεται κατ’ ευθείαν από την εθνικήν ψυχήν».



Το πρωτοσέλιδο του μεγάλου ανταγωνιστή του Εμπρός, του Σκριπ (ιδρυτής του οποίου ήταν ο Ευάγγελος Κουσουλάκος), ήταν καλυμμένο με φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, ενώ το κύριο άρθρο του ανέφερε πως «ουδείς δύναται να περιγράψη τα σκιρτήματα της χαράς, την πλημμύραν των συγκινήσεων, τα αναφωνήματα του ενθουσιασμού, την γλυκύτητα των συναισθημάτων, τα ιερά ρίγη όσα ησθάνθη και όσα διέδραμον χθες άπαν το ελληνικόν».





Η Ακρόπολις, η εφημερίδα του «πρύτανη» της ελληνικής δημοσιογραφίας, Βλάση Γαβριηλίδη, έσπευσε να αναλύσει τη σημαντικότητα της Θεσσαλονίκης: «Ελέγαμεν ότι πρόκειται περί πόλεως τόσο σημαντικής όσο αι Αθήναι, υπό τινάς δ’ επόψεις περισσότερον σημαντικής και των Αθηνών. Η υπεροχή της Θεσσαλονίκης συνίσταται εις το ότι είνε η φυσική εισβολητής κεντρώας Ευρώπης προς την θάλασσαν. Εις το ότι είναι κέντρο διεθνούς και όχι μόνο Ελληνικού εμπορίου. Ότι είναι κεφαλή ενός Ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου. Ότι είναι πλησιεστέρα προς την Ηπειρωτικήν Ευρώπην. Ότι είναι πλησιεστέρα προς τον Ασιατικόν Ελληνισμόν. Ότι είναι οχυρά από θαλάσσης. Ότι έχει μάλλον διεθνή Τύπον. Και ότι προς αυτήν συρρέουν αι δυνάμεις της πλουσιωτέρας, της ευανδροτέρας ελληνικής χώρας»…



Η Εστία, του Αδ. Κύρου, θεώρησε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ως το πρώτο βήμα: «Η κατάληψις της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει το πρώτον μέρος της ενεργείας του ελληνικού στρατού. […] Και η μεν περαιτέρω διαγραφομένη εις τον ελληνικόν στρατόν ενέργεια είνε φανερά. Αφού εξώντωσεν εις το διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης  την εχθρικήν δύναμιν, μέγα μέρος της οποίας είναι ήδη και αιχμάλωτον, θα στραφή βεβαίως εις δίωξιν της υπολοίπου, οπουδήποτε αλλαχού εις την νότιον Μακεδονίαν ευρισκομένης».



Οι Καιροί, του Πέτρου Κανελλίδη, έδωσαν ακόμα πιο πανηγυρικό τόνο στο εξώφυλλό τους: «Ήτο ανάστασις χθες. Ανάστασις εθνική. Διεσείρθη και εκ ρίζων πλέον κατέπεσεν η τυραννία. Κατερρίφθη η αιμοβαφής σημαία της ημισελήνου και εις την μακεδονικήν πρωτεύουσαν υπερήφανος ανεπετάσθη η γαλανή σημαία του Σταυρού», αναγραφόταν κάτω από ένα μεγάλο σκίτσο, που καταλάμβανε σχεδόν το μισό πρωτοσέλιδο.



Το Νέον Άστυ, του Γερ. Πετροβίκη, τόνιζε το μη αναστρέψιμο της διαμορφωθείσας κατάστασης: «Η Μακεδονία απωλέσθη πλέον ανεπιστρεπτί δια την Τουρκίαν. Και αν ακόμη το θηρίον σφαδάζη πληγομένον θανασίμως προς το μέρος της γραμμής Μοναστηρίου, οι σφαδασμοί του αυτοί είνε οι τελευταίοι. Αύριον θα πέση πτώμα οικτρόν και αποσυντεθειμένον, άξιον της υστάτης περιφρονήσεως, διότι δεν υπήρξεν άξιον να πέση τουλάχιστον γενναίως».



Η καθημερινή πολιτική εφημερίδα Πατρίς, του Σπ. Μ. Σίμου, αφού φιλοξένησε στο μισό πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, έδωσε στη συνέχεια έναν συγκινησιακό τόνο: «Αιώνων ονειροπόλημα πραγματοποιείται με τη δύναμιν του Θεού. Δάκρυα χαράς αναβλύζουν από τους οφθαλμούς πάντων. Πάλλουν αι καρδίαι των απανταχού Ελλήνων. Αντηχούν χαρμοσύνως οι κώδωνες των εκκλησιών και τα πλήθη των Χριστιανών αλαλάζουν και δύει η Ημισέληνος κατατροπωθείσα».



Ο Χρόνος, από την άλλη πλευρά, συνέδεσε τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου με την απελευθέρωση της πόλης: «Ότι ενομίζετο ακατόρθωτον, ότι εθεωρείτο όνειρον επραγματοποιήθη, κατορθώθη, συνετελέσθη χθες. Οι ανευλαβώς διακηρρύσοντες, “ότι ο καιρός των θαυμάτων παρήλθε πλέον” και παρ’ ολίγον να γείνουν  οι ολετήρες του Έθνους αυτοί, εβουβάθησαν, κατεπλάγησαν, ίσως επίστευσαν. Ο Άγιος Δημήτριος “ο των αιχμαλώτων ελευθερωτής”, ο χθες εορταζόμενος άγιος πολιούχος της ελληνικωτάτης Θεσσαλονίκης, παραδίδει την πόλην εις τον ελληνικόν στρατόν».



Η εφημερίδα Αθήναι, του Γεώργιου Κ. Πωπ, αναφέρθηκε και στο βυζαντινό παρελθόν της πόλης: «Εις την ιστορίαν του λαού ημών κατέλαβεν θέσιν επιφανή, διότι καθ’ όλην την μεσαιωνικήν περίοδον υπήρξεν η δευτέρα μεγάλη και επίσημος πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. [ ...] Αι πολυποίκιλοι περιπέτειαι και τα παθήματα από επιδρομών και αλώσεων δίδουν ιδέαν του τεταραγμένου ιστορικού βίου, τον οποίον διήλθεν η μεσαιωνική αυτοκρατορία, συνεχώς κατά των βαρβάρων αγωνιζομένη και συνεχώς σώζουσα την χριστιανωσύνην και τον πολιτισμόν».



Η είδηση της απελευθέρωσης έφτασε, τέλος, καθυστερημένα στη Νέα Υόρκη. Στο φύλλο της 8ης Νοεμβρίου του 1912, η καθημερινή εθνική εφημερίδα Ατλαντίς κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η Θεσσαλονίκη εκυριέφθη», υπότιτλο «Θριαμβευτική είσοδος του διαδόχου» και φιλοξενούσε μια φωτογραφία του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, ενώ στη συνέχεια σκιαγραφούσε ένα σύντομο πορτρέτο της πόλης και της ιστορίας της.


Του Χάρη Δ. Ραϊτσίνη
http://news.youropia.gr

www.diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αποφασισμένη η Τουρκία για την αμυντική συνεργασία με την Κίνα. Ανησυχούν οι ΗΠΑ

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσημα τις ανησυχίες τους προς την Τουρκία, για την απόφαση της Άγκυρας να συμμετάσχει στο σύστημα παραγωγής  για την αντιπυραυλική άμυνα με μια κινεζική εταιρεία, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει κυρώσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα,Francis J. Ricciardone.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την πιθανή συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία στην οποία έχουμε επιβάλλει κυρώσεις.Οπωσδήποτε, είναι μια επιχειρηματική απόφαση και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, αλλά ανησυχούμε για τι σημαίνει αυτή η σύμπραξη  για τη Συμμαχική Αντιαεροπορική Άμυνα», δήλωσε ο πρέσβης.

H απάντηση της Τουρκίας

Η Τουρκία θα αρνηθεί την συμπαραγωγή με την κινεζική εταιρεία αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, μόνο εάν η εταιρεία αποφασίσει να ακυρώσει το διαγωνισμό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα αγοράσει το κινεζικό σύστημα αεράμυνας γιατί είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που προθυμοποιήθηκε στη συμπαραγωγή των συστημάτων με την Τουρκία, καθώς προσφέρει και τη χαμηλότερη τιμή, γράφει σήμερα η εφημερίδα ‘Zaman Today’.
«οι συμπαραγωγές χώρες της Γαλλίας και της Ιταλίας ζητούν επιπλέον 1 δις δολάρια, ακολουθούν οι ΗΠΑ με επιπλέον 1,2 δις δολάρια, και η Ρωσία απαιτεί επιπλέον 4 δις δολάρια. Αλλά το ρωσικό σύστημα είναι το καλύτερο, όσον αφορά την ποιότητα και το εύρος», δήλωσε ο Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, σε απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της Άγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι εννέα χώρες- μέλη της συμμαχίας, εξακολουθούν να είναι οπλισμένες με ρωσικής κατασκευής πυραύλους.
«Το κινεζικό σύστημα, θα ελεγχθεί, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ’, είπε ο Ερντογάν.
Πληροφορίες από http://www.echedoros-a.gr
Επιμέλεια: www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ερντογάν: Το Κοσσυφοπέδιο είναι το δεύτερο σπίτι μας


Μετά τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Πρίστινα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήγε στην πόλη Πρίζρεν, στην οποία υπάρχει τουρκική μειονότητα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Αυτή τη στιγμή που βρίσκομαι ενώπιον σας, κοιτάζω τον εαυτό μου, τους φίλους μου, του συναδέλφους βουλευτές, τη γυναίκα μου, την κόρη μου, και όλους τους ανθρώπους των επιχειρήσεων που είναι κοντά μου, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Το Κοσσυφοπέδιο είναι σαν το δεύτερο σπίτι μας».......«μαζί με τους αδελφούς μου  πρωθυπουργούς της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου θα εργαστούμε για την ειρήνη και ευημερία  σε όλα τα Βαλκάνια από τη Βοσνία μέχρι τα Σκόπια».........«Αδελφοί μου και αδελφές, να θυμόσαστε ότι όλοι προερχόμαστε από ένα κοινό τόπο, έχουμε μια κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που μας συνδέει, σαν να είμαστε αδέλφια, άνδρες μιας δομής», είπε, μεταξύ άλλων,  ο Ερντογάν στην ομιλία του. και τόνισε ότι σπουδαίοι άνδρες της Τουρκίας κατάγονται από τη γη του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και ο ποιητής του εθνικού ύμνου της Τουρκίας κατάγεται από το Κοσσυφοπέδιο.

Σερβία: Ο Ερντογάν ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία


Η Σερβία καταδίκασε, τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη Πρίζρεν, ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι η Τουρκία»  και «το Κοσσυφοπέδιο της Τουρκίας».

«Οι δηλώσεις αυτές  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και απομακρύνουν  τη διάθεση των αξιωματούχων του Βελιγραδίου να έρθουν σε επαφή με τους Τούρκους συναδέλφους τους», 
«Όλοι γνωρίζουν ότι το Κόσοβο είναι μια λέξη σερβική και σερβικό έδαφος, ακόμη και εκείνοι που αναγνώρισαν την κυριαρχία του».ανακοίνωσε  το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο άμεση ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς:
«Το μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού ήταν διπλωματικό. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην Πρίζρενα και δεν βοηθούν την πολιτική σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου»
Ο Βούτστις ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, ο οποίος επισκέπτεται το Τελ Αβίβ, χαρακτήρισε  τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ως σκάνδαλο και ζήτησε την άμεση δημόσια συγνώμη από τον Ερντογάν.
« Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν ανήκει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων», είπε ο Βούτσιτς.
Πληροφορίες από http://www.echedoros-a.gr

Επιμέλεια: www.diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

62.000 ακίνητα για το… σφυρί !!!

Περίπου 50.000 δανειολήπτες με προσημειωμένα ακίνητα για τους οποίους έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής τα τελευταία έξι χρόνια θα βρεθούν στο στόχαστρο, εφόσον αρθεί η οριζόντια απαγόρευση στη διενέργεια πλειστηριασμών.
Στη γραμμή εκκίνησης για πλειστηριασμούς βρίσκονται περίπου 62.000 ακίνητα και για την ακρίβεια, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά. Πρόκειται να βγουν στο… σφυρί από την 1η Ιανουαρίου του 2014, εφόσον αρθεί οριζόντια η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών.
Αυτός είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», ο αριθμός των δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν εκδώσει τα τελευταία έξι χρόνια, διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και συνάμα ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο».

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως αυτά τα 62.000 δάνεια είναι επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά και έχουν υποθηκευμένα ακίνητα. Από αυτά μόλις τα 26.000 είναι στεγαστικά, δηλαδή έχουν κατά κύριο λόγο προσημειωμένη την πρώτη κατοικία.
www.diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....