Διυλιστήριο: 10/18/15
ροη αναρτησεων

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Tα χρέη των ΜΜΕ στο προσκήνιο.. (18/10/15)





Τα... χειρότερα για τον ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) και το MEGA (Τηλέτυπος) μπορεί να αποφεύχθηκαν, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, αλλά η κατάσταση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων ομίλων μίντια είναι... εκρηκτική.
Έχουν απολύσει πάνω από το 40% των εργαζομένων που διέθεταν πριν από μια πενταετία και συνεχίζουν, έχουν προχωρήσει σε περικοπές αμοιβών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνούν και το 50%, και ετοιμάζονται και για νέες, αλλά παρ’ όλα αυτά αδυνατούν να βρουν την ισορροπία τους σε ένα περιβάλλον που μοιάζει τα τελευταία χρόνια με κινούμενη άμμο.

Κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν χρέη μόνο σε τράπεζες, μέσω δανείων, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ! Στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει ήδη αναλυτικός φάκελος με την «ακτινογραφία» των δανείων μιντιακών ομίλων και συνδεόμενων επιχειρήσεων και μάλιστα αναλυτικά: ανά μέσο, τράπεζα, ποια από αυτά βρίσκονται σε ρύθμιση, ποια είναι ενήμερα, ποια είναι σε καθυστέρηση και πάει λέγοντας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφημερίδα των Συντακτών», 11 μιντιακές επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) που φτάνουν συνολικά τα 808.830.190 ευρώ!

Από αυτά, σε καθυστέρηση ή προσωρινή καθυστέρηση (μέχρι τη στιγμή προφανώς που παραδόθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία) βρίσκονται σχεδόν 39 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται ως ενήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις εξασφαλίσεις (αν και εφόσον υπήρξαν) με τις οποίες δόθηκαν αυτά τα υπέρογκα δάνεια.

Τα περισσότερα δάνεια σε ΜΜΕ έχει δώσει η Εθνική Τράπεζα (356.911.129 ευρώ) και ακολουθεί η Alpha Bank (246.502.075 ευρώ).

Από τους μιντιακούς ομίλους, ο πλέον υπερδανεισμένος είναι ο ΔΟΛ (ιδιοκτησίας Σταύρου Ψυχάρη), που συνολικά οφείλει και στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ! Τα μισά από αυτά (98,1 εκατ. ευρώ - τα 93,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών σε ρύθμιση) είναι δάνεια από την Alpha Bank. Αλλά 21 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς εμφανίζονται επίσης να είναι σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα δάνεια έχει πάρει ο ΔΟΛ (περίπου 125,5 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται η «Ψυχάρης Media Group» με 57,3 εκατ. ευρώ μόνο από την Alpha Bank (όλα σε ρύθμιση). Και σε αυτά δεν υπολογίζεται το μερίδιο του ΔΟΛ από τα δάνεια που έχει το MEGA (του οποίου είναι μέτοχος) και φτάνουν συνολικά τα 70,42 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τον «Πήγασο» (ιδιοκτησίας Μπόμπολα), που επίσης είναι μέτοχος του MEGA (Τηλέτυπος), αλλά έχει και ίδια δάνεια που φτάνουν τα 157,9 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα σε Εθνική (60,9 εκατ. ευρώ) και Alpha Bank (60,4 εκατ. ευρώ).

Από το σύνολο, τα 33,2 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε προσωρινή καθυστέρηση στην τράπεζα Πειραιώς. ΔΟΛ και Πήγασος όμως έχουν εξ ημισείας και την εταιρεία ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, η οποία επίσης έχει τραπεζικό δάνειο ύψους 25,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ΔΟΛ, Πήγασος και οι εταιρείες Τηλέτυπος (MEGA) και IRIS AEBE, στις οποίες είναι μέτοχοι, έχουν αυτή τη στιγμή τραπεζικό δανεισμό που συνολικά αγγίζει τα 451,5 εκατ. ευρώ, πάνω από το ήμισυ των δανείων του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα!

Στη δεύτερη πάντως θέση με υψηλό δανεισμό βρίσκεται ο ΑΝΤ1 (ιδιοκτησίας Κυριακού), που μαζί με το Μακεδονία TV έχουν δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες που αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ! ΣΚΑΪ και «Καθημερινή» έχουν επίσης δάνεια που αγγίζουν τα 105 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα (81 εκατ. ευρώ) να είναι στην Εθνική.

Ο ALPHA TV και η DEMCO (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) εμφανίζονται με σχετικά χαμηλό δανεισμό (14,7 εκατ. ευρώ). Στις παρατηρήσεις όμως σημειώνεται ότι η DEMCO εμφανίζεται με οφειλές 53 εκατ. ευρώ στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ άλλα 45 εκατ. ευρώ εντοπίζονται σε καθυστέρηση στη Eurobank.

Οφειλές 8 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στην εκκαθάριση του Τ.Τ. και για τη Village Cinemas (ιδιοκτησίας Κοντομηνά) χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το STAR (ιδιοκτησίας Βραδινογιάννη) εμφανίζει δανεισμό που φτάνει τα 56,6 εκατ. ευρώ, ενώ το «Πρώτο Θέμα» (ιδιοκτησίας Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου) έχει δάνεια 11,2 εκατ. ευρώ.

Απ’ όλα αυτά τα ΜΜΕ, πάντως, μόνο σε ALPHA TV, ΣΚΑΪ και «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται ονομαστικά μέτοχοι, στελέχη και δημοσιογράφοι (συνολικά πέντε άτομα) που έχουν απευθείας στο όνομά τους δάνεια.


Εφημερίδα των Συντακτών / Σωτήρης Μανιάτης

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόταση νόμου από Ανεξάρτητους Έλληνες για αστική δίωξη υπουργών



«Το μαχαίρι θα πρέπει να φτάσει επιτέλους στο κόκκαλο. Δεν είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα, μετά από όλα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός, το πολιτικό σύστημα να έχει εν ισχύ απαράδεκτες διατάξεις με τις οποίες ουσιαστικά να αποδίδεται ασυλία στο πολιτικό προσωπικό το οποίο έχει επιδείξει παράνομες συμπεριφορές. Ο λαός επιπροσθέτως δικαιούται να μάθει την αλήθεια για όλους όσους πλούτισαν εις βάρος του και οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και την εξαθλίωση».

Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής Λαρίσης κ. Βασίλης Κόκκαλης αιτιολόγησε την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή από τους ΑΝΕΛ και αφορά την «αστική δίωξη μελών Κυβέρνησης και Υφυπουργών ακόμη και με προσωπική κράτηση» για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από το 1995 και εντεύθεν.

Την αιτιολογική έκθεση συνέταξε ο Λαρισαίος βουλευτής και σ’ αυτή αναφέρονται τα εξής:

«Όπως είναι γνωστό η χώρα μας βιώνει από πενταετίας πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής πίεσης και εξαθλίωσης μερίδας του κοινωνικού συνόλου, που έχουν σαφώς δημιουργήσει συνθήκες μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ειλικρινώς καθημερινή και ζώσα πρόκληση η εξακολούθηση ισχύος του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ειδικής σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει. Η Συνταγματική αυτή διάταξη εξουσιοδοτεί τον απλό νομοθέτη να εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση δίωξης. Όσον αφορά στις αστικές αποζημιώσεις των αδικημάτων, που τελέσθηκαν απ’ όσους διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη ουδέν κώλυμα υφίσταται, ώστε να θεσμοθετηθεί μία ειδική, σύντομη, ασφαλής και δίκαιη διαδικασία διεκδίκησης και αναγκαστικής είσπραξης αυτών από τους ενεχόμενους οφειλέτες. Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτατη έμφαση στο πεδίο του εξαναγκασμού είσπραξης των οφειλών με ένα σύστημα αποτελεσματικό και άμεσο».

Παραγραφή

Σχετικά με την παραγραφή, μπορεί η απαίτηση έναντι μελών της Κυβέρνησης ή Υφυπουργών από την ειδική αυτή αδικοπραξία να παραγράφεται μετά από πενταετία, αφότου το Δημόσιο διέγνωσε πλήρως και υπηρεσιακώς τη ζημία και την έκτασή της, καθώς και τον υπόχρεο σε αποζημίωση, σε κάθε όμως περίπτωση η Πρόταση Νόμου των ΑΝΕΛ προβλέπει η απαίτηση αυτή να παραγράφεται μετά την πάροδο είκοσι ετών από την πράξη, δηλαδή αν ψηφιστεί φέτος, μετά το 1995 και εντεύθεν.

Επίσης εφόσον η επιδίκαση οποιουδήποτε ποσού υλικής ζημίας ή ηθικής βλάβης, σωρευτικά υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ, τότε υποχρεωτικά ακόμη και αυτεπαγγέλτως διατάσσεται προσωπική κράτηση των εμπλεκόμενων από δύο έως πέντε έτη, ακόμη και αν ο εναγόμενος οφειλέτης έχει ηλικία άνω των 65 ετών. Η προσωπική κράτηση αίρεται μόνο στις εξής περιπτώσεις: Εάν εξοφλήθηκε πλήρως η απαίτηση του ενάγοντος, εάν ο κρατούμενος υπερέβη το 80ο έτος της ηλικίας του κι αν ο κρατούμενος πάσχει από ανίατη ασθένεια, που επιφέρει αναπηρία μεγαλύτερη του 80%.

Ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί θα πρέπει τουλάχιστον τριάντα βουλευτές να καταθέσουν συγκεκριμένη αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής τα στοιχεία της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς εκείνου, που διατελεί ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός. Στη συνέχεια η Βουλή με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας συστήνει Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που εντός τριάντα ημερών οφείλει να έχει προσδιορίσει τη ζημία του Δημοσίου.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ομάδα 70 επιχειρηματιών θα συνοδεύσει τον Ολάντ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα

Η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις αναμένονται να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας (22,23 Οκτωβρίου) με τη συνοδεία μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών.

Μία προοπτική που θα «πατήσει» πάνω στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για αναθέρμανση της ελληνογαλλικής συμμαχίας ώστε να υπάρχει η στήριξη του Γάλλου Προέδρου στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχουν δημιουργήσει η οικονομική και προσφυγική κρίση. Θα πατήσει όμως και πάνω στη στόχευση της γαλλικής πλευρά για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον γαλλογερμανικό άξονα.

Όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής» η γαλλική πλευρά δυσαρεστήθηκε με την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και θα επιδιώξει αποκατάσταση των ισορροπιών. Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ αλλά και θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνα για υδρογονάνθρακες, για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και για τα δίκτυα και τις μεταφορές (Rosco, ΟΛΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά θα εξαρτηθούν από τη μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον θεωρείται ότι η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις συζητήσεις με τους Γάλλους, που επιθυμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη χώρα μας και να ασκήσουν ταυτόχρονα διπλωματία της κανονιοφόρου και οικονομική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το γαλλόφωνο σταθμό RTL του Λουξεμβούργου ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας. Μάλιστα άρθρο στην ιστοσελίδα του, που αναδημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», έχει τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας». Σημειώνει ωστόσο πως «το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες - μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF - θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να 'χει να υπογράψουν ένα είδος συμφωνίας, «να μπει κάπου μία σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το ελληνογαλλικό φλερτ είχε αναθερμανθεί πρόσφατα όταν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας συνοδευόμενος από Έλληνες βιομηχάνους επισκέφθηκε το Παρίσι έπειτα από πρόσκληση του γαλλικού συνδέσμου βιομηχάνων και εργοδοτών MEDEF και, εκτός των άλλων, συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Οικονομίας Εμάνουελ Μακρόν. Σε όλες τις συζητήσεις εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας που απέρρεε από την αίσθηση ότι η Γαλλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της χώρας μς στην Ευρωζώνη.

Ο ΣΕΒ κατέθεσε στο Παρίσι και μία σειρά προτάσεων οι οποίες δεν συζητήθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και η επιλογή της Ελλάδας ως της πιο σύντομης και φθηνής εμπορικής οδού για τη διοχέτευση προϊόντων της ιρανικής αγοράς προς την Ευρώπη.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Spiegel: Η Γερμανία εξαγόρασε τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006

Ως προϊόν δωροδοκίας παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιαλ του 2006 στη Γερμανία.

Ως προϊόν δωροδοκίας παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιαλ του 2006 στη Γερμανία.

Τα 10,3 εκατ. ελβετικά φράγκα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2000, ενόψει την απόφασης για το ποια χώρα θα αναλάβει την διοργάνωση, η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του παγκοσμίου κυπέλλου«δανείστηκε» από τον τότε επικεφαλής της Αdidas, Ρομπέρ Λουΐ Ντρεϊφίς, 10.3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή (τότε) 13 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλιστούν τέσσερις ψήφοι από εκπροσώπους Ασιατικών χωρών. Ετσι η Γερμανία κέρδισε την διοργάνωση με 12 θετικές ψήφους έναντι 11 έναντι της υποψηφιότητας της Νοτίου Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Adidas Ρομπέρ Λουΐ Ντρεϊφίς. Φερεται να «δάνεισε» τα 10.3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην επιτροπή διεκδίκησης. Πέθανε τον Ιούλιο του 2006 από λευχαιμία

Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ο οποίος – σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό – γνώριζε τον δανεισμό, όπως τον γνώριζε και ο νυν πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι δύο αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για να επιστραφεί το ποσό χωρίς να προκληθούν υποψίες.

«Εξόφληση» μέσω FIFA


Ο τρόπος «εξόφλησης» που επελέγη ήταν να δοθούν από τους γερμανούς στην FIFA 6,7 εκατομμύρια ευρώ για ένα γκαλά το οποίο θα γινόταν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Τελικά το γκαλά ακυρώθηκε αλλά τα χρήματα είχαν ήδη πιστωθεί σε λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη και από εκεί, η FIFA φέρεται να τα μετέφερε σε λογαριασμό του Ντρεϊφίς στη Ζυρίχη.

Το Spiegel ζήτησε την τοποθέτηση του Φραντς Μπεκενμπάουερ και του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ πριν την δημοσίευση του ρεπορτάζ αλλά οι δύο αξιωματούχοι δεν θέλησαν να το σχολιάσουν. Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία παραδέχεται ότι η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006 έκανε, τον Απρίλιο του 2005, μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων προς τη FIFA. Στο σχετικό δελτίο τύπου υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν η πληρωμή να μη χρησιμοποιήθηκε για το γκαλά της FIFA, αλλά τονίζει ότι δεν είχε καμία σχέση με την διεκδίκηση του Μουντιάλ.

Από τους τρεις Ασιάτες εκπροσώπους που ψήφισαν υπέρ της Γερμανίας το 2000, οι δύο δεν απάντησαν στο Spiegel και ο τρίτος, ο Chung Moon Joon από τη Νότιο Κορέα, είπε ότι οι ερωτήσεις ήταν ανάξιες σχολιασμού.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....