Οι αστυνομικές Αρχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ενάντια σε αρχαιοκάπηλους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, ανακοίνωσε η Europol. Περίπου 250 ιταλικές, ισπανικές, βρετανικές και γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ταυτόχρονους εφόδους σε 40 κατοικίες, που ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας τεσσάρων ετών από την ιταλική αστυνομία, τόνισε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.
Στην Ιταλία, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Σικελία, την Καλαβρία, το Πεδεμόντιο και την Απουλία, ως μέρος μιας επιχείρησης που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που έχει ποτέ διεξαχθεί ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στη χώρα .
Στην περιοχή της Καλτανισέττα στη Σικελία «η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους της ελληνικής και της ρωμαϊκής περιόδου, μέλη τοπικών εγκληματικών οργανώσεων παράνομα ανέσυραν αρχαιολογικά αντικείμενα», συμπλήρωσε η Europol.
Τα αρχαιολογικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν λαθραία εκτός Ιταλίας «με ψεύτικα πιστοποιητικά προέλευσης και πουλήθηκαν μέσω γερμανικών εταιρειών δηµοπρασίας», πρόσθεσε η Υπηρεσία.
Άλλα άτομα στην Βαρκελώνη και το Λονδίνο βοήθησαν τους αρχαιοκάπηλους να οργανώσουν την «αλυσίδα εφοδιασμού» και να παράσχουν τεχνολογική υποστήριξη.
Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης 1.500 εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών μετάλλων.
«Η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη για την επιτυχία τέτοιων ερευνών για την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, όταν τα αντικείμενα μεταφέρονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και διασχίζουν διάφορα στάδια «πριν τοποθετηθούν στην νόμιμη αγορά», κατέληξε η Europol.
«Ξαναχτύπησε» η εμμονική Μιράντα Ξαφά (φωτό), θέτοντας εκ νέου θέμα μείωσης των συντάξεων!
Η ιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα liberal.gr και σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, ούτε λίγο ούτε πολύ τον εγκαλεί που «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κόψει τις συντάξεις το 2019».
«Στο παράρτημα της ανακοίνωσης του Eurogroup δεν αναφέρεται η περικοπή των συντάξεων μεταξύ των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, προφανώς επειδή δεν αποτελεί νέα δέσμευση αλλά ήδη ψηφισμένο μέτρο που οι πιστωτές θεωρούν δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί» σημειώνει, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει προκλητικά: «Δεν είναι δυνατόν το ένα πέμπτο των φορολογικών εσόδων να επιδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα τη στιγμή που λείπουν βασικές προμήθειες από τα νοσοκομεία και τα μισά λεωφορεία στην Αθήνα δεν κυκλοφορούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών... Αν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί “επιστροφή στην κανονικότητα” και στις αγορές, ας αντιληφθεί ότι οι αγορές θα βαράνε τα νταούλια και ο ίδιος θα πρέπει να χορεύει στους ρυθμούς τους».
Ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον, από τις 21 Ιουνίου και μετά, πατάει γερά και στα δύο πόδια της, έστειλε σήμερα, Τρίτη (03/07/2018) από τη Βουλή, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί.
«Μετά από 8 δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης που γίνεται σε συνέχεια της συνολικής συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι αυτά τα 8 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.
«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος.
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού»
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ «Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.
«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας»
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει οικονομική ανάκαμψη, «κάτι που επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες»
«Υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη και θεαματικές επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα νέα δυναμική δίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν. Πιστεύω ότι η χώρα ξαναγίνεται ελκυστική» ανέφερε και τόνισε ότι η πρόοδος είναι εμφανής και απτή.
«Θέλω να σας συγχαρώ για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων μέσα στα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε και ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup.
Ειδικά για τη συμφωνία του Eurogroup και την απόφαση για το χρέος, είπε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.
«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασης μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων και δήλωσε πως ήρθε η ώρα να γυρίσει η σελίδα και η Ελλάδα να ξαναβρεί την θέση της στην ΕΕ, να είναι μια κανονική φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ.
«To πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε προσεκτικοί», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι η Ελλάδα πατάει ξανά στα δύο της πόδια.
«Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας»
«Η Ελλάδα θα υιοθετήσει την εποπτεία που ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ. Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν για κάθε χώρα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφέρες ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.
Ειδικά για τη μεταμνημονιακή εποπτεία είπε ότι διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Θέλω να το πω: δεν είναι τέταρτο μνημόνιο αυτό που κάνουμε, δεν θα ξανάρθει εδώ η τρόικα», ανέφερε χαρακτηριστικά, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές.
Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα στέκεται ελεύθερα στα πόδια της
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα επίσκεψη στην Αθήνα λαμβάνει χώρα «σε ένα νέο πλαίσιο» εξέφρασε νωρίτερα το πρωί ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Χατζηδάκης σε Μοσκοβισί: Το 4ο Μνημόνιο μπορούμε να το βαφτίσουμε «Ευκλείδη», «Πιερ», αλλά οι πολίτες ξέρουν
Απέναντι στα θερμά λόγια που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί για την κυβέρνηση, στάθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, αμφισβητώντας την φράση του ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο.
Σε υψηλούς τόνους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, είπε στον Ευρωπαίο επίτροπο:
«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες αφού έχει περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου και υψηλά πλεονάσματα.
Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Από την μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και στο πρώτο και στο δεύτερο και στο τρίτο μνημόνιο.
Μπορούμε να το βαφτίσουμε Πιέρ, Ευκλείδη, Κωστή, οι πολίτες ξέρουν όμως ότι είναι τέταρτο μνημόνιο».
Όμως ο κύριος Χατζηδάκης δεν έμεινε εκεί ζήτησε ευθέως από τον κύριο Μοσκοβισί να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για όλα τα κόμματα πρέπει πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι και θα πρέπει να ξέρει και η Νέα Δημοκρατία εάν μπορεί στο δικό της πρόγραμμα να ακυρώσει και άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις
«Πρέπει να μας απαντήσετε για το σενάριο που λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το Πρόγραμμα μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. Κ. επίτροπε πρέπει να μας πείτε εάν η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και εάν θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες συμφωνίες. Καλοδεχούμενο αν γίνει να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμα μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα για όλους τους έλληνες. Πρέπει να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της και το τονίζω προς κάθε κατεύθυνση.»
Μητσοτάκης σε Μοσκοβισί: Να είστε πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις σας
Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».
Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.
Η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Total και την ExxonMobil επελέγη για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, μετά την δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ξεκίνησε από αίτηση των ίδιων των εταιρειών.
Μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις των εταιρειών με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό την εισήγηση για τον ορισμό των επιλεγέντων αιτούντων.
Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή τους από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και τις κοινοπραξίες και την έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.
Σύντομα αναμένεται να υποβληθεί στον υπουργό η εισήγηση για τον ορισμό του επιλεγέντος αιτούντος και για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Repsol.
Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ.
Οι αιτήσεις αξιολογούνται ως προς την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα των ερευνητικών εργασιών, το ύψος του μισθώματος και τα λοιπά οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς και την έκταση των περιοχών που αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης των ερευνών.