το Διυλιστήριο λέει: δώστε μας τα 140 δις των πολεμικών αποζημιώσεων, και του αναγκαστικού Κατοχικού δανείου, και φεύγουμε μόνοι μας!..
Την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία οι τρεις χώρες θα έχουν δικαίωμα επανεισόδου αργότερα στην Ευρωζώνη, τη διατύπωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mainz της Γερμανίας, με τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frakfurter Allgemeine Zeitung, οι προτάσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής του Ifo αφορούν:
1. Τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Χρέος. Όπως είπε, το κρατικό χρέος πολλών χωρών-μελών της Ευρωζώνης είναι υπερβολικά υψηλό και δύσκολα θα συνεχίσει να εξυπηρετείται ομαλά. Έτσι, οι χώρες αυτές θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, προχωρώντας ακόμα και σε μερικό “κούρεμα” εις βάρος των πιστωτών.
2. Την έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως της Ισπανίας από το ευρώ, με δικαίωμα επανεισόδου, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το σύνολο του χρέους αυτών των χωρών θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα, και στη συνέχει να “κουρευτεί” κατά το ποσοστό της αναμενόμενης υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων έναντι του ευρώ.
3. Την ανάγκη της Γερμανίας να “αποδεχτεί” υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού. Η Γερμανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης, σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας των τιμών. Οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα συνεχίσουν τα προγράμματα προσαρμογής, όμως η προσαρμογή καθίσταται αδύνατη με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, και όσο οι μισθοί και οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν.
Μεταξύ άλλων, ο Hans-Werner Sinn χαρακτήρισε “σωστή” την κριτική που ασκείται στην Γερμανία για το υψηλό εμπορικό της πλεόνασμα.
Η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα “λάθος”
Από την πλευρά του ο Joseph Stiglitz συμφώνησε σχεδόν σε όλα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo, και σχολίασε ότι θεωρεί αναπόφευκτα το νέα “κουρέματα” ή τις αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη.
Τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος της δημιουργίας μια τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να περιοριστεί στο επίπεδο της κοινής τραπεζικής εποπτείας, αλλά να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός management, αλλά και ένα κοινό σχήμα εγγύησης καταθέσεων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος και η περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
“Η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα λάθος” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, πρέπει να καταλήξετε στο τί θα κάνετε με αυτό” προσέθεσε. “Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιγράψει τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ δημοσιονομικής ενοποίησης”.
Στην πρόταση του Stiglitz, περί κοινού σχήματος εγγύησης καταθέσεων, ο Hans-Werner Sinn σχολίασε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να δημιουργηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν αυτό το “δίχτυ προστασίας” θα έχει αναδρομική εφαρμοφή ή αν θα αφορά μόνο το μέλλον.
http://www.capital.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου