Διυλιστήριο: Έρχονται συλλήψεις στην Κύπρο για την κατάρρευση της οικονομίας

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται συλλήψεις στην Κύπρο για την κατάρρευση της οικονομίας

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανακριτές αναμένεται να βάλουν, μεταξύ άλλων, χειροπέδες και σε τραπεζικούς παράγοντες, οι οποίοι φέρονται ως υπαίτιοι της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συγκάλυψη του οποιουδήποτε απορρίπτοντας παράλληλα «τα περί κωλυσιεργίας και καθυστέρησης των ερευνών».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε το πρωί από το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τους αστυνομικούς ανακριτές για την πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, έκανε λόγο «για τεράστιες ευθύνες και ενδεχόμενα κακουργήματα».

Όπως αναφέρει το stockwatch, σε ερώτηση αν μέχρι το τέλος του χρόνου ενδεχομένως να γίνουν και οι πρώτες συλλήψεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό, με βάση την ενημέρωση και τις διαβεβαιώσεις που έχω δεχθεί».

Στο στόχαστρο τραπεζικοί παράγοντες

Μετά το πέρας σύσκεψης ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως εξετάστηκαν οι τομείς και οι διάφορες ενότητες των αδικημάτων που φέρονται να διέπραξαν διάφοροι τραπεζικοί παράγοντες.

Είπε επίσης πως ενημερώθηκε για το που βρίσκονται οι έρευνες για συγκεκριμένα αδικήματα και συμφωνήθηκε κάθε μήνα να ενημερώνεται για την πρόοδο των ερευνών.

«Η κυβέρνηση, είπε, «δεν φείδεται χρημάτων προκείμενου να έχουμε την αρίστη δυνατή βοήθεια από όσους μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να στοιχειοθετηθούν το συντομότερο δυνατό, εάν εφόσον προκύπτουν συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα, εναντίον όσων ενδεχόμενα εμπλέκονται».

Σωρεία αδικημάτων

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται υπό διερεύνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «αυτό είναι θέμα που θα προκύψει και προκύπτει και μέσα από τις έρευνες.

«Ήδη», είπε, «άρχισαν και στοχοποιούνται κάποιοι, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να βρεθεί ότι εμπλέκονται και άλλοι», τονίζοντας πως «υπάρχουν αδικήματα που αφορούν διαγραφή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πλαστογραφίες, υπάρχει σωρεία αδικημάτων, οπότε στην πορεία μπορεί να προκύψουν, πέραν των όσων μέχρι στιγμής διαφαίνονταν ως οι αποκλειστικοί και συνεργοί. Συνεπώς, είναι θέμα των ανακρίσεων».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές πως η πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε για οποιοδήποτε αδίκημα αποδειχθεί ότι ενέχεται ο οποιοσδήποτε.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «πως σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, η ανακριτική ομάδα και ο γενικός εισαγγελέας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας και οι λειτουργοί που συντονίζουν, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το συντομότερο έτσι ώστε η ευρύτερη κοινωνική απαίτηση και η απαίτηση της πολιτείας είναι να υπάρξουν αυτή τη φορά τουλάχιστον και διερεύνηση και εάν στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον αυτών που ευθύνονται, να τιμωρηθούν για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναλαμβάνοντας και τις συνέπειες που πληρώνει ο απλός πολίτης, είτε λέγεται καταθέτης, οφειλέτης, είτε ευρύτερα λέγεται κυπριακή οικονομία».

Μηδενική ανοχή

Αντικρούοντας τις αιχμές πως κάποιοι ενδεχόμενα θα ήθελαν την καθυστέρηση και τη συγκάλυψη, τόνισε πως στην Κύπρο εφαρμόζεται το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα με αυστηρούς τους κανόνες της απόδειξης, επισημαίνοντας πως «ορθά επιζητείται να στοιχειοθετηθεί με όλα τα αναγκαία τεκμήρια η κάθε υπόθεση ξεχωριστά έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων η κατηγορία ότι δεν έγινε όπως θα έπρεπε η ανακριτική δουλεία, αλλά και η εν συνεχεία δίωξη από το γενικό εισαγγελέα, ο οποίος λόγω πείρας δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να προσάψει κατηγορία χάρη της προσαγωγής κάποιου στο δικαστήριο και στη συνέχεια να απαλλαγεί. Εκεί θα ήταν η συγκάλυψη».

Υπέδειξε παράλληλα πως «εάν παρατηρείται κάποιος χρόνος είναι γιατί απαιτείται να συνδέεται με το άλλο κατά τρόπο του αγγλικού αποδειχτικού δικαίου, του δικαίου απόδειξης και διότι σε άλλες χώρες γίνεται δεκτή και η εξ ακοής μαρτυρίας», υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες οι οποίες θα ξεπεραστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν 14 μήνες δεν είναι αρκετοί για να καταλήξει οποιαδήποτε σχετική υπόθεση στη δικαιοσύνη, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή οι ανακρίσεις αποσκοπούν στο να τεκμηριώσουν πρωτόγνωρα εγκλήματα, δεν είναι κλοπή, δεν είναι ληστεία και πλαστογραφία όπως είναι τα συνήθη εγκλήματα έτσι ώστε το συντομότερο να περατώνεται μια υπόθεση».

Τεράστιες ευθύνες και κακουργήματα

Τόνισε πως «μιλούμε για τεράστιες ευθύνες και ενδεχόμενα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί, ας μην χαρακτηρίζω, γιατί χρειάζεται η ορθή ανακριτική πορεία που θα μας οδηγήσει στη διάγνωση και στο βαθμό των αδικημάτων που υπέπεσαν όσοι ενδεχόμενα να υπέπεσαν. Είναι το θέμα του δόλου, είναι το θέμα πολλών συντρεχόντων το ποινικό δίκαιο για να μπορεί να καταδικαστεί κάποιος».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι προτιμότερο να γίνει καλή δουλειά, να στοιχειοθετηθούν και να τεκμηριωθούν υποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει η ανάλογη τιμωρία παρά χάρη των εικόνων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να διαφύγουν κάποιοι μέσα από δικονομικές πρόνοιες των ευθυνών τους.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως αναμένεται να αποσπαστεί στην ανακριτική ομάδα και έμπειρος λειτουργός από τη νομική υπηρεσία ειδικός σε ποινικά αδικήματα για να παρακολουθεί, να συμβουλεύει, να συντονίζει προκειμένου να επισπευθεί και να διεκπεραιωθεί αυτό το μεγάλο έργο.

«Είναι», είπε, «ευθύνη όλων να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη».


http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus