Διυλιστήριο: Ζ.Κ.Γιούνκερ: «Κατάντησε η Ευρώπη ένα σχέδιο των ελίτ-Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι»

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ζ.Κ.Γιούνκερ: «Κατάντησε η Ευρώπη ένα σχέδιο των ελίτ-Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι»

«Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Κυρίως αυτό φοβόμουν: Μία οριστική ρήξη..», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Ζα Κλωντ Γιούνκερ παραχωρώντας νέα συνέντευξη σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και σε χθεσινή του συνέντευξη: «Αποτρέψαμε τελικά το χειρότερο, όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν. Από Φόβο.»

Στην ερώτηση αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ το βρίσκει τελικά «ανακουφιστικό», είναι τέτοιο από οικονομικής ή από΄ηθικής πλευράς, απαντά ότι «η ηθική άποψη δεν ειναι σημαντική» και ότι «ειλικρινά η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη. Διότι η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».
Προκαλούμενος από την εφημερίδα να εκτιμήσει τους Έλληνες αξιωματούχους που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της ΕΕ είπε: «Βρίσκω τον Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή..»
Εξομολογούμενος έναν πιο «φιλοσοφημένο» χειρισμό των πραγμάτων στον οποίον ο ίδιος επεδώθη, είπε πως: ««παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (σ.σ. στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».
Για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του, ο κ.Γ ιούνκερ επανέλαβε πως «Εδώ και μήνες λέω στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Από την άλλη, έδωσε «διορία αντοχής» της Ελληνικής οικονομίας, ΜΕ τους όρους αυτής της επωνείδιστης συμφωνίας, μόλις τα τρία χρόνια μπροστά, λέγοντας:
«Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».
Δυστυχώς πάντως, επεσήμανε ο πρόεδρος «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».
Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει και την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και στη σχέση της με τους επιμέρους λαούς που την απαρτίζουν, στην ίδια συνέντευξη:
«Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας», είπε ενώ υπερθεμάτισε: «η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο τον ελίτ και αυτό εξηγεί και τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus