Άσαντ προς γερμανούς: »εμείς δεν έχουμε ολοκληρωμένη εθνική κυριαρχία γιατί παραβιάζουν οι αμερικανοί και οι 40 χώρες της συμμαχίας τους τον εθνικό εναέριο χώρο μας και γιατί εισέβαλαν τρομοκράτες από 100 χώρες και εσείς δεν έχετε αυτονομία αφού η ευρωπαική πολιτική είναι ταυτόσημη των ΗΠΑ και υπό εξάρτηση…
Σε αποκλειστική του συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD που αποσπάσματά της ήδη δημοσιεύθηκαν ενώ ολόκληρη θα μεταδοθεί το βράδυ της Τρίτης, ο σύριος πρόεδρος Bachar al-Assad υπόσχεται να κάνει ότι μπορεί για να γίνει σεβαστή η εκεχειρία 4 ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ : « θα κάνουμε ότι εξαρτάται από εμάς ώστε όλο αυτό να λειτουργήσει « δηλώνει. Ο Bachar Al-Assad προτείνει ομοίως « μια επιστροφή στην πολιτική ζωή » και « μια ολοκληρωτική αμνηστεία « στους μαχητές της αντιπολίτευσης που καταθέτουν τα όπλα.Προσθέτει: « κάθε ένοπλος οφείλει να καταθέσει το όπλο του είτε θέλει να ενταχθεί στην πολιτική διαδικασία είτε όχι . Το πιο σημαντικό για εμένα νομικά και συνταγματικά με βάση τα συμφέροντα του συριακού λαού και τις αρχές που διέπουν το κράτος είναι ότι δεν εξουσιοδοτείται κανένας πολίτης να φέρει όπλα και να βλάπτει άτομα ή αγαθά.
Δώσαμε αμνηστεία στους ενόπλους και κάποιοι εντάχθηκαν στο συριακό στρατό και άλλοι στην πολιτική ζωή « Αναφορικά με την εκεχειρία σημείωσε ότι , οι τρομοκράτες την παραβίασαν από την πρώτη ώρα », αλλά τόνισε ότι « ο συριακός λαός απείχε από οποιαδήποτε αντίποινα για να διατηρήσει την ευκαιρία να επιβιώσει η συμφωνία « . Προειδοποιεί ωστόσο ότι: « όλα έχουν τα όριά τους αυτό θα εξαρτηθεί από το άλλο στρατόπεδο. » Ο Bachar Al-Assad χαρακτηρίζει ομοίως « ανθρωπιστική καταστροφή » την κατάσταση του συριακού πληθυσμού και αμφισβήτησε ότι δυνάμεις του στρατού εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων ή φαρμάκων στις ζώνες που ελέγχει η αντιπολίτευση.« Πως εμείς θα μπορούσαμε να στερήσουμε αυτές τις ζώνες καθώς δεν κατορθώνουμε να εμποδίσουμε τη διοχέτευση των όπλων σε αυτές « , αναρωτήθηκε.
Σε απάντησή του σε ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου αν η συριακή κυβέρνηση εκτιμά το ρόλο της Γερμανίας αναφορικά με την υποδοχή των σύριων προσφύγων ο σύριος πρόεδρος τόνισε: »Από ανθρωπιστική άποψη ασφαλώς και το εκτιμάμε.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καλό να δέχεσαι τους πρόσφυγες που εγκατάλειψαν τη χώρα τους εξ αιτίας δυσκολιών που αντιμετώσισαν σε αυτή ..αλλά το πιο ανθρωπιστικό θα ήταν η χορήγηση βοήθειας σε αυτά τα άτομα για να παραμείνουν στις χώρες τους υιοθετώντας πιο συνετές πολιτικές απέναντι στη συριακή κρίση,πολεμώντας κατά της τρομοκρατίας για την πραγματοποίηση της σταθερότητας και αρνούμενοι την ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών ”.
O Bachar al-Assad υπογράμμισε ότι ελπίζει ότι εκεχειρία θα αποτελέσει μια αποφασιστική στιγμή για την ιστορία της Συρίας τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η συμφωνία κυρίως γιατί υπάρχουν πολλά μέρη περισσότερες από 100 φράξιες των τρομοκρατών και πολυάριθμες χώρες που τους υποστηρίζουν.
Ερωτώμενος για την άρνηση της συριακής κυβέρνησης ν΄αποδεχθεί 2 τύπους οργανώσεων ο ένας που ν΄αντιπροσωπέυει την τρομοκρατία όπως τις Daech και αλ Nosra, και από την άλλη αυτόν που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση ο πρόεδρος al-Assad τοποθετήθηκε ως εξής: “Κάθε άτομο που φέρει όπλο κατά πολιτών ή κατά των δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών από νομική πλευρά είναι τρομοκράτης.Δεν λέμε ότι καθένας ένοπλος αντιπολιτευόμενος είναι εξτρεμιστής αλλά η πλειοψηφία αυτών που κυριάρχησαν στο πεδίο της μάχης αποτελείται αποκλειστικά από αυτά τα εξτρεμιστικά γκρουπ καθώς από την άλλη πλευρά που προωθείται ως μετριοπαθής αυτή δεν έχει καμιά επιρροή στο μέτωπο ”.
Δεν υπάρχει εμφύλιος τόνισε στη Συρία αλλά ένας πόλεμος μεταξύ των τρομοκρατών και των υπολοίπων.“Η τύχη μου εξαρτάται αποκλειστικά από το συριακό λαό ”, τόνισε. Για ενδεχόμενο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία στο συριακό ο σύριος πρόεδρος απάντησε ότι “Αλλά από πρακτική πλευρά ο ρόλος εξαρτάται από τη θέληση και η θέληση από την αυτονομία. Οι προτάσεις των ευρωπαίων διευθυνόντων είναι οι ίδιες με αυτές των αμερικανών υπευθύνων.Επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ρόλο αν δεν υπάρχει αυτονομία. ”. “Δεν έχουμε συμφέρον να βομβαρδίσουμε ένα νοσοκομείο.Πως μπορούμε να επιτεθούμε σ΄ένα νοσοκομείο ενώ στέλνουμε στην Raqqa εμβόλια όπου βρίσκεται η Daech; Αυτό είναι μια αντίφαση“, τόνισε με έμφαση.
Στο ερώτημα αν γνωρίζει κατά πόσο η Συρία παραμένει πάντα ένα κυρίαρχο κράτος ο πρόεδρος al-Assad σημείωσε ότι η έννοια της κυριαρχίας είναι μια σχετική έννοια “πριν την κρίση το Ισραήλ κατέλαβε έδαφός μας γι αυτό και δεν θεωρούμε ότι η εθνική μας κυριαρχία είναι απόλυτη ανα δεν ανακαταλάβουμε τα εδάφη μας. Συγχρόνως κατά τη διάρκεια της κρίσης πολυάριθμα εδάφη μας καταπατήθηκαν από τρομοκράτες που διέσχισαν τα σύνορά μας και πολλά αμερικανικά αεροσκάφη όπως και αυτά της αυτοαποκαλούμενης “Συμμαχίας ”παραβιάζουν τον εναέρι χώρο μας.Επομένως δεν δύναμαι να μιλήσω για μια ολοκληρωμένη εθνική κυριαρχία αλλά την ίδια στιγμή καθώς υπάρχει ένα σύνταγμα , θεσμοί που λειτουργούν και ένα κράτος που κάνει τη δουλειά του το θέμα το πιο σημαντικό είναι ότι ο συριακός λαός δεν υποτάσεται σε καμιά δύναμη. Επομένως απολαμβάνουμε πάντα την εθνική μας κυριαρχία αλλά όχι με την απόλυτη έννοια του όρου ”,διευκρίνισε.
Για το πως θα μπει τέλος στον πόλεμο ο πρόεδρος al-Assad είπε: “ υπογραμμίσαμε την απαίτηση να τεθεί ένα τέλος στο δυτικό embargo που επιβλήθηκε στη Συρία και στην υποστήριξη την φερόμενη από κάποιες χώρες όπως τις Τουρκία ,Σ Αραβία, Κατάρet που υποστηρίζουν την τρομοκρατία για να τεθεί ένα τέλος στον “εφιάλτη” στη Συρία.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου