«Η Ελλάδα έχει πολλές καλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας δεν έχει συνθλιβεί από τα χρόνια της ύφεσης και είναι έτοιμο να ανακάμψει. Η διάθεση και η ανάγκη για επενδύσεις είναι τεράστιες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι έτοιμη να το στηρίξει αυτό με δικούς της πόρους, προσελκύοντας χρηματοδότηση από τρίτους και εργαζόμενη στην πολιτική μεταρρυθμίσεων μαζί με τις αρχές, με τις οποίες επίσης χαρτογραφούμε τη στρατηγική μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.
«Έχουμε ήδη λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμμετείχαμε σε αγορά ενός ομολόγου και επενδύσαμε σε ταμείο που προωθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν στο σωστό δρόμο, αναμένουμε τώρα να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς και να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα», επισημαίνει ο πρόεδρος της EBRD που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα για τα εγκαίνια λειτουργίας της τράπεζας στην χώρα μας.
«Η σύντομη διαμονή μου στην Αθήνα μου έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και να εγκαινιάσω το γραφείο το οποίο θα λειτουργεί ως έδρα των δραστηριοτήτων μας στη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της EBRD, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έφυγα από την Ελλάδα με δυνατές εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τολμηρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα, για να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Παράλληλα, είδα πολλές ελπιδοφόρες ενδείξεις»
Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι αναφέρεται και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και ανήκουν σε ιδιώτες, να ανακτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.
«Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος σε ξηρά και θάλασσα για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», επισημαίνει επίσης ο πρόεδρος της EBRD.
O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η βελτίωση των περιφερειακών συνδέσμων θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιριών στην παγκόσμια οικονομία. «Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να συμβάλλουμε για πρώτη φορά στη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού τομέα υπογράφοντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για το εμπόριο με μεγάλη εγχώρια τράπεζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου», προσθέτει.
Επισημαίνει επίσης ότι η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, έναν τοπικό κλάδο στον οποίο βλέπουμε πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα στον τουρισμό, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και του εφοδιασμού (logistics).
Το μήνυμα του προέδρου της EBRD για την Ελλάδα είναι σαφές: «Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης θα επιδιώξουμε να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν αποτυπώνουν απλά τα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα αλλά τονίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που βλέπουμε στην Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό επισκιαζόταν από την κρίση. Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Η EBRD είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό».
http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου