Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα πρόκεται για την όγδοη δολοφονική επίθεση που σχετίζεται με τη μεταφορά της τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών με το συγκεκριμένο πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Ντουμπάι και είχε τελικό προορισμό την Ελευσίνα.
Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφορούνται πρόσφατα αυτόν τον τεράστιο κύκλο αίματος σε τρεις πλέον χώρες γύρω από το ταξίδι του «Noor 1».
Ο φόνος που εξετάζεται αν σχετίζεται με τον εντοπισμό των δύο τόνων ηρωίνης σημειώθηκε στις 4 Μαΐου 2016 στο προαναφερόμενο σημείο του Ντουμπάι κοντά στο κτίριο Αλ Φαϊρόζ. Το θύμα ήταν ένας 50χρονος Ιρανός με τουρκικό διαβατήριο –όπως και άλλοι οργανωτές της μεταφοράς ηρωίνης– ο οποίος εμφανιζόταν ως «επενδυτής ακινήτων» και είχε (σύμφωνα με ΜΜΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) παλιότερες εμπλοκές σε υποθέσεις ναρκωτικών.
Η επίθεση
Το θύμα δέχθηκε την επίθεση από δύο άνδρες μέσα στο όχημα που ήταν σταθμευμένο. Τον πυροβόλησαν επτά φορές με δύο όπλα ρωσικής και αυστριακής κατασκευής. Πέντε σφαίρες δέχθηκε στο κεφάλι και δύο στο σώμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών στο Ντουμπάι, από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι δράστες είναι «δύο Ασιάτες με καναδικά διαβατήρια και οι οποίοι μετά τον φόνο φέρεται να ταξίδεψαν στον Καναδά». Η καθυστερημένη ανακάλυψη του άψυχου σώματος του 50χρονου μέσα σε μία λίμνη αίματος φέρεται να υποβοήθησε στη διαφυγή των δραστών.
Ανώτατος αξιωματικός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρει ότι «ο εγκέφαλος της επίθεσης βρίσκεται εκτός της χώρας». Έλληνες που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης του «Noor 1» εξετάζουν το ενδεχόμενο το θύμα να ταυτίζεται με άτομο το οποίο υποβοήθησε τη φόρτωση των ναρκωτικών καταμεσής του Περσικού κόλπου αλλά και πιθανόν προσέφερε αρωγή στις ελληνικές διωκτικές αρχές για την αποκάλυψη του φορτίου.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για το άτομο αυτό υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε δολοφονηθεί προ ενάμιση έτους στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν έγινε επιβεβαίωση αυτού του συμβάντος. Όμως θα υπάρξει περαιτέρω έλεγχος για να διαπιστωθεί αν ο φόνος στο Ντουμπάι και η υπόθεση του «Noor 1» έχουν τελικώς άμεση σχέση.
Σημειώνεται ότι ύστερα από κρίσιμη κατάθεση μάρτυρα υπό προστασία και άλλες πληροφορίες, είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος ενός άλλου Ιρανού, τουρκικής καταγωγής, με όνομα Σερίφι Ζιντάστι, στη μεταφορά της ηρωίνης που είχε προορισμό το Βέλγιο.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα, δολοφονούνται στο προάστιο Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης η 19χρονη κόρη του Ζιντάστι, Αρζού Σεντί, και ο 23χρονος οδηγός της. Στις 26 Δεκεμβρίου 2014 δολοφονούνται σε άλλο σημείο του Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης οι νεαροί Τούρκοι Χατζή Οσμάν Σεζέν και Χιχμέτ Αχτεμάρ, σε επίθεση που καταγράφεται από ιδιωτικές κάμερες. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Οσμάν Σεζέν ήταν μέλος της τουρκικής συμμορίας «Σαράλ» και ένας από τους δράστες της δολοφονίας της κόρης και του οδηγού του 42χρονου αναφερομένου στην υπόθεση του «ναρκωπλοίου».
Ακολούθησαν άλλοι τρεις φόνοι σε Τουρκία αλλά και Ολλανδία οι οποίοι φέρονται να είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με την ανακάλυψη του φορτίου του «Noor 1». Αξίξει ωστόσο να αναφερθεί ότι στις 26 Μαρτίου 2016 ο φερόμενος ως «οργανωτής» της μεταφοράς Σερίφι Ζιντάστι συνελήφθη ως πρωταγωνιστής ένοπλης επίθεσης σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Παραμένουν άγνωστα η αιτία και ο στόχος αυτής της επίθεσης –χωρίς σοβαρά τραυματισμένους– αλλά ερευνάται πάλι το ενδεχόμενο συσχετισμού με το «Noor 1» και με τη δολοφονία της κόρης του.
Πάντως, και ενώ διατυπώνονται νέα ερωτήματα για την καθυστέρηση της έρευνας των ελληνικών αρχών για τους αλλοδαπούς εμπλεκόμενους στη μεταφορά της ηρωίνης και τον άγνωστο μέχρι τώρα κύκλο των αιματηρών επιθέσεων, η δίκη της υπόθεσης του «Noor 1» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.
Την Πέμπτη στην αγόρευσή του ο δικηγόρος Πειραιά κ. Ιωάννης Γλύκας, που εκπροσωπεί νομικά τους αλλοδαπούς μέλη του πληρώματος, ανέφερε ότι «το ταξίδι του “Noor 1” δεν φαινόταν να έχει καμμιά οργάνωση και ότι οι αλλοδαποί ναυτικοί αιφνιδιάστηκαν από τη φόρτωση της ηρωίνης».
Η απόφαση αναμένεται ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου