Διυλιστήριο: Τσακαλώτος: Πρόταση μείωσης φόρων εισφορών κατά 1,8 δισ. ευρώ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Τσακαλώτος: Πρόταση μείωσης φόρων εισφορών κατά 1,8 δισ. ευρώ


Πρόταση μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% με δέσμευση το 1% να ξοδευτεί μόνο για μείωση φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έκανε προς τους Θεσμούς ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment".

Ο ίδιος, επέμεινε στην άρνηση της κυβέρνησης για έναν συμβιβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 που θα φέρει πιο πολλά μέτρα.
Απηύθυνε έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τα κίνητρά του, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εργασιακό.
Και ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μειώσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 μόνο στο 0,1% του ΑΕΠ.
Καμία συζήτηση για το χρέος, εάν δεν κλείσει η β αξιολόγηση
Χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment".
"Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018", πρόσθεσε. "Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές".
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.
Εργασιακά
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του για τον σκεπτικισμό του Ταμείου. Ένα από τα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων αφορά τα εργασιακά. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές. Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στο ρόλο των ευρωπαϊκών Θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα. "Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση", είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πλεόνασμα
Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις συζητήσεις με τους Θεσμούς δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.
Τόνισε, πάντως, ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένας τέτοιος στόχος για πολλά χρόνια -μια άποψη με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θα καλέσει για τη λήψη επιπλέον μέτρων έαν Ελλάδα και Ευρωπαίοι συνεχίσουν να συμφωνούν σε στόχους για υψηλότερα πλεονάσματα.
Συντάξεις
Σε όσους χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65, είμαστε στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης.

Πηγή www.matrix24.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus