Ανάσα ζωής στο υπό κατάρρευση πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα, φιλοδοξεί να δώσει η νέα διοίκηση, η οποία ελπίζει ότι σε ένα εξάμηνο θα έχει προχωρήσει στις πρώτες παρεμβάσεις.
Αρμοδιότητες και ευθύνη του πάρκου, που βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, είχαν γίνει μπαλάκι τα τελευταία χρόνια μεταξύ των φορέων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη, η οποία αποτυπωνόταν από σωρούς σκουπιδιών, απότιστα δέντρα, ενώ για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι οι λίμνες είχαν σχεδόν αποξηρανθεί, με τα σκουπίδια να πλέουν αλλά και τον φωτισμό να είναι ανύπαρκτος, καθώς είχε προηγηθεί και διακοπή ρεύματος. Ακόμα και η ιστοσελίδα του πάρκου είχε εξαφανιστεί!
Αυτές τις ημέρες η κατάσταση εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, καθώς έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των λιμναίων υδάτων, έχει ελεγχθεί η κατάσταση των 100 φωτοβολταϊκών που έχουν τοποθετηθεί για τον φωτισμό, ενώ έγινε και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον χώρο του πάρκου. Ωστόσο τα ουσιαστικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα.
Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Χώρου του ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Για τις ανάγκες του πάρκου έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, 700.000 ευρώ τον χρόνο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ εγκρίθηκαν και 200.000 από το Πράσινο Ταμείο για το 2017 και 100.000 από την Περιφέρεια. Παράλληλα υπάρχουν και τα έσοδα από τις μισθώσεις των δύο καφετεριών που φτάνουν περίπου στα 50.000 ευρώ, ενώ θα γίνουν προσπάθειες να μισθωθεί και η τρίτη, η οποία έχει εγκαταλειφθεί και συχνά υφίσταται βανδαλισμούς. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στους χώρους του πάρκου δραστηριοποιείται και επιχείρηση με αντικείμενο που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του, χωρίς μίσθωμα.
Πρώτη προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός και η φύλαξη του χώρου, αφού στο πάρκο, η έκταση του οποίου φτάνει περίπου τα 1.200 στρέμματα, απασχολούνταν έως τώρα μόνο... τρεις κηπουροί, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι: «Πρέπει να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Να αισθανθούν οι πολίτες ότι μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στο πάρκο ακόμα και μετά το σούρουπο» εξηγεί ο κ. Πολύζος, ο οποίος για το ζήτημα της φύλαξης εξετάζει και το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.
Η Ορνιθολογική
Βασικό στοιχείο και χαρακτηριστικό της έκτασης είναι το σύστημα των επτά λιμνών που διαθέτει, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο πάρκο δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό το αντλιοστάσιο, το οποίο ανακύκλωνε το νερό, είναι εκτός λειτουργίας και πρέπει αμέσως να επισκευαστεί: «Πρόκειται για έργο που δεν μπορεί να περιμένει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την περίοδο που το νερό είχε σχεδόν εξαφανιστεί χρειάστηκε ο σύλλογος των Φίλων του Πάρκου να παρέμβει. Συνέδεσαν την αντλία με μια γεώτρηση και τη γέμισαν μόνοι τους με βυτιοφόρα» εξηγεί ο κ. Πολύζος.
Στα επόμενα βήματα συγκαταλέγεται και η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής, καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής στο αμφιθέατρο και επιστημονικών ημερίδων στην εσωτερική αυλή του πάρκου.
«Το πάρκο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Το καλοκαίρι οι λίμνες είχαν ξεραθεί και όπως έβλεπες τις πάπιες να περπατάνε, έτσι έβλεπες και τα ποντίκια. Πριν από λίγο καιρό μαζέψαμε μόνοι μας με μια σακούλα δύο ψόφια ποντίκια. Τουλάχιστον τώρα ξαναγέμισαν τη λίμνη» λέει η Ελεονώρα Γιαννοπούλου, η οποία συνηθίζει να βγαίνει βόλτα με τα δύο παιδιά της στο πάρκο.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου