Παρέμβαση με υπουργική απόφαση προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας. Κλειδί η συζήτηση αγωγής κατά της Eurobank σε δεύτερο βαθμό, τον Σεπτέμβριο.
Την επιβεβαίωση της δικαστικής απόφασης-κόλαφος κατά της Eurobank σε δεύτερο βαθμό -η σχετική συλλογική αγωγή συζητείται στις 28 Σεπτεμβρίου- περιμένει το υπουργείο Οικονομίας για να εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα δοθεί τέλος στο δράμα χιλιάδων δανειοληπτών με τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στη Βουλή σε συζήτηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Καρρά, ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει από το νόμο να επιβάλλει στις τράπεζες κανόνες, με βάση δικαστικές αποφάσεις για συλλογικές αγωγές.
Όπως ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπαδημητρίου,
- Ειδική κατηγορία αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, καθώς λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού διαπίστωσαν ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.
- Το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό.
- Εντούτοις, όμως, όπως γνωρίζετε, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές.
- Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.
- Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα.
Κλειδί για την κανονιστική παρέμβαση του υπουργού, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, θα είναι η εξέλιξη συλλογικής αγωγής κατά της Eurobank, της τράπεζας που έχει χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην ελληνική αγορά.
Με την απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η Eurobank υπέστη συντριπτική δικαστική ήττα, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ως καταχρηστικός και άκυρος ο συμβατικός όρος που επιτρέπει στην τράπεζα να υπολογίζει την οφειλή του δανειολήπτη με βάση την εκάστοτε ισχύουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.
Το δικαστήριο απαγόρευσε στην τράπεζα να εφαρμόζει αυτό τον όρο και της επέβαλε να υπολογίζει τις οφειλές με βάση την ισοτιμία που υπήρχε κατά το χρόνο σύναψης του δανείου, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από τον «βρόχο» της συνεχούς διόγκωσης του κεφαλαίου, λόγω της αλλαγής των ισοτιμιών -οι δανειολήπτες μπορεί να πληρώνουν αδιάλειπτα τις δόσεις τους, αλλά το κεφάλαιο του δανείου να αυξάνεται ανεξέλεγκτα!
Η Eurobank έχει ασκήσει έφεση και η συλλογική αγωγή θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό στις 28 Σεπτεμβρίου. Εάν η τράπεζα χάσει και αυτή τη δίκη, ο υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή, θα εκδώσει υπουργική απόφαση για να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις η απόφαση του δικαστηρίου.
Την απόφαση μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (http://www.daneia-chf.gr/).
Πηγή www.sofokleousin.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου