Διυλιστήριο: Γάλλος μιζαδόρος εμπλέκει τον Σημίτη για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Γάλλος μιζαδόρος εμπλέκει τον Σημίτη για τους Ολυμπιακούς αγώνες



Μετά τους 4 –πάλαι ποτέ- στενούς συνεργάτες του (Άκης, Γιάννος, Τσουκάτος, Μαντέλης) που φέρονται με βάση έρευνες ή εκκρεμείς δίκες να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκιών, ήρθε η πρώτη αναφορά σε δικαστικό έγγραφο που στρέφεται και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Όπως αποκαλύπτεται την κατάθεση – βόμβα που βρίσκεται αναξιοποίητη επί 10 χρόνια στις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά με πληροφορίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την ανάθεση από την τότε κυβέρνηση της σύμβασης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει δώσει ένας Γάλλος μιζαδόρος με κάθε επίσημο τρόπο.

Πρόκειται για επίσημη κατάθεση ενώπιον των Γαλλικών εισαγγελικών αρχών του πρώην προέδρου της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρία του οποίου κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. Το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος κατήγγειλε , πρακτικές διαφθοράς από την εταιρία του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δικαστική έρευνα. Εκεί ο Ζοσεράν , πέραν των καταγγελιών και πληροφοριών που μεταφέρει για «παράνομες πληρωμές στον υπουργό άμυνας για τις φρεγάτες», προχωρεί και σε μια ακόμα αποκάλυψη βόμβα: Ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας που αντιπροσώπευε την Thales αποκάλυψε πως έχασαν τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων (C4I) «διότι ο ανταγωνιστής η εταιρία Saic υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (σ.σ αντιπρόεδρος των ΗΠΑ 2001-2009, επί προεδρίας Μπούς) . Και κατά τον Ρ…. (πρόεδρο της ελληνικής βερσιόν της Thales) χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά , ενώ οι αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρωθυπουργό».

Όπως είναι γνωστό πρωθυπουργός την περίοδο εκείνη ήταν ο Κώστας Σημίτης και η κατάθεση αυτή περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους για την υπόθεση διαφθοράς στην Γαλλική εταιρία. Στην ίδια δικογραφία υπάρχει και μια άλλη μορφή της κατάθεσης με το ίδιο ύφος αλλά από τη διατύπωση απουσιάζει η λέξη «δωροδοκήσαμε» και υπάρχει η αναφορά «στοχεύσαμε χαμηλά».

H ακριβής διατύπωση της κατάθεσης, όπως περιλαμβάνεται στο αίτημα δικαστικής συνδρομής των γάλλων είναι: «Χρειάστηκε να υποβάλλω σχέδιο για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2002 και τις αρχές του 2003. Τη στιγμή αυτή ταξίδεψα στην Ελλάδα επανειλημμένως και είχα επαφές με τον κ. Ρ….. (πρόεδρος της THINT Ελλάδος) ο οποίος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί προμήθεια 7-10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι στην προηγούμενη αγορά φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο υπουργό για την καταβολή των προμηθειών , χάρη στην οποία η Thales κέρδισε την αγορά. Στην αγορά της ασφάλειας των αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρία ονόματι SAIC την οποία υποστήριζε ευθέως ο Ντικ Τσένεϊ. Και κατά τον Ρ…. χάσαμε την αγορά αυτή επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό εσωτερικών και τον πρωθυπουργό. Ο Pascal Chirasse πρέπει να είχε γνωση των γεγονότων αυτών, γνώριζε καλά τον Ρ… , πολύ καλύτερα απ΄ό,τι εγώ…» .

Οι ελληνικές αρχές υπέβαλλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής και στις 14-9-2016 ο Ζοσεράν καταθέτει εκ νέου και αναφερόμενος στην υποθεση της σύμβασης για την ασφάλεια των αγώνων λέει πως «όταν είπε στον Ρ… ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η Thales τη σύμβαση αυτή δεδομένης της παρουσίας μιας εταιρίας 100% αμερικάνικης, ο τελευταίος του απάντησε ότι αντιθέτως η εν λόγω εταιρία είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και τα οποία είχαν δώσει τα διαπιστευτήρια τους όταν η thales κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες».

Ο συγκεκριμένος είχε μιλήσει και στον γαλλικό Τύπο και είχε δεχτεί τη μήνι του Γιάννου Παπαντωνίου που εν πολλοίς τον χαρακτήρισε παντελώς αναξιόπιστο. Είναι πάντως η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται δικαστικό έγγραφο το οποίο επιχειρεί ουσιαστικά να εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

H σύμβαση για το «αμαρτωλό» C4I κλείστηκε στις 13 Μαρτίου 2003 μετά από ένα χρονοβόρο πήγαινε-έλα. Κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία υπό την Αμερικανική SAIC το έργο που αφορά στα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, έναντι 255 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχικές απαιτήσεις της SAIC ήταν 317.9 εκ. ευρώ και τελικά στις 13/3/2003 έκλεισε στα 254.9 εκ. ευρώ. Εκτός από την SAIC σημαντικό ρόλο στην κοινοπραξία διαδραματίζει και η SIEMENS, η οποία έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας (integration). Η εξέλιξη είναι γνωστή αφού ουσιαστικά το σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ και μάλιστα πρόσφατα ήρθε μια ακόμα ντροπιαστική εξέλιξη για τη χώρα: Με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία SAIC για το περιβόητο σύστημα ασφαλείας C4I 40 εκατομμύρια ευρώ και πλέον απειλείται με κατασχέσεις. Τον Ιούλιο του 2013 το Δημόσιο είχε καταδικαστεί για τη μη καταβολή του υπολοίπου της οφειλής του προς την εταιρεία και τελικά το αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε την άμεση καταβολή των χρημάτων.

Πλέον και μετά την απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για κατάσχεση της περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους αν δεν καταβάλλουμε τα χρήματα.

Πηγή www.kontranews.gr και www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus