Εταιρίες leader της οικονομίας σε σούπερ μάρκετ, τρόφιμα - ποτά και τηλεπικοινωνίες υλοποιούν τα σχέδια ανάπτυξής τους
Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο
Στα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους οι νέες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται ξαφνικά σε επενδυτικό παράδεισο, καθώς τα εμπόδια και οι δυσκολίες παραμένουν. Ομως μεγάλοι και μικρότεροι εγχώριοι όμιλοι επιστρέφουν στα επενδυτικά πλάνα τους, ρίχνοντας φρέσκο χρήμα στην αγορά. Οι κινήσεις αυτές γίνονται ως επί το πλείστον από τις εταιρίες leader των πιο σημαντικών κλάδων για την ελληνική οικονομία, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα σούπερ μάρκετ και τα τρόφιμα - ποτά.
Οι επενδύσεις αφορούν τη συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού των επιχειρήσεων, με ανακαινίσεις καταστημάτων και συντήρηση δικτύων, τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τις εξαγορές και την εξωστρέφεια. Επίσης, η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση κινεζικών κολοσσών και στη συμμετοχή της στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο «One Belt One Road», με στόχο να καταστεί το κέντρο εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.
Ηδη, μέσω του Παραθύρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία του σχεδίου Γιούνκερ, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 500.000.000 ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ. Οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται φέτος ή ανακοινώθηκαν φέτος και θα ολοκληρωθούν άμεσα ή τα επόμενα χρόνια οι εξής μεγάλες επενδύσεις:
■ Από το 2015 είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος η επένδυση της Nestle στα εργοστάσια παγωτού και καφέ που διατηρεί στη χώρα μας. Η ελβετική εταιρία θα δαπανήσει συνολικά 19.000.000 ευρώ για την επένδυση αυτή.
■ Η Carlsberg πραγματοποιεί ένα πενταετές πλάνο επενδύσεων ύψους άνω των 50.000.000 ευρώ από το 2015 μέχρι το 2019 για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Το νέο σχήμα με την επωνυμία Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση, όπου ο όμιλος Carlsberg θα συμμετέχει με ποσοστό 51%.
■ Η Vodafone πραγματοποιεί επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και θα δαπανήσει συνολικά 500.000.000 ευρώ από το 2016 μέχρι το 2020.
■ Ο ΟΤΕ δρομολογεί επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς και τις υποδομές. Φέτος οι επενδύσεις του ομίλου θα φτάσουν τα 700.000.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Cosmote TV.
■ Στα τέλη του 2017 η Κρι Κρι αναμένεται να ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ, το οποίο αφορά κυρίως καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Στόχος της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας είναι η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της στο γιαούρτι, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε γιαούρτι και παγωτό.
■ Η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει την προσθήκη νέων καταστημάτων λιανικής, χονδρικής και καταστημάτων franchise, και έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 105.000.000 ευρώ για το 2017.
■ Η Παπαστράτος Philip Morris προχωράει φέτος σε επένδυση 300.000.000 ευρώ δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας για τη μονάδα παραγωγής του νέου προϊόντος IQOS στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Ασπρόπυργο. Οι πρώτες νέες μηχανές θα τοποθετηθούν το φθινόπωρο, ενώ η νέα γραμμή παραγωγής θα λειτουργήσει στις αρχές του 2018, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά κέντρα καπνικών προϊόντων νέας γενιάς διεθνώς.
■ Η σουηδική Sobi προχωράει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρία βιοτεχνολογίας με σημαντικό έργο στην πρωτεϊνική βιοχημεία και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών παραγόντων. Δέσμευση της Sobi είναι, μέσω καινοτόμων θεραπειών, να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις, καθώς και των οικογενειών τους. Η εταιρία διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες, παρέχοντας θεραπείες σε ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.
■ Ο διεθνής γαλλικός όμιλος ξενοδοχείων Accor Hotels Group ανακοίνωσε για φέτος την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρία Ρolis HMSA για την ανάπτυξη του πρώτου ξενοδοχείου «Ibis Styles» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μία διεθνή αλυσίδα 367 μη τυποποιημένων ξενοδοχείων, γνωστών για το ξεχωριστό design τους.
■ Η διεθνής αλυσίδα Wyndham Hotel Group ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου «Poseidon Resort» στο Λουτράκι και θα λειτουργεί υπό δύο διαφορετικά σχήματα, τα Wyndham και Ramada, ενώ η τελευταία συμφωνία της εταιρίας αφορά δύο ξενοδοχεία στην Αττική, το «Mare Nostrum Hotel Club Thalasso» στη Βραυρώνα και το «Aquamarina» στο Μάτι. Η επένδυση προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.
■ Υπεγράφη συμφωνία για την είσοδο της αμερικανικής Värde Partners με 61.300.000 ευρώ για την απόκτηση του 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Lamda Malls Α.Ε. Η εταιρία κατέχει τις μετοχές των εταιριών Lamda Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε., στις οποίες ανήκουν, αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.
■ Ανακοινώθηκε φέτος η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα από τη CVC Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, για 80.000.000 ευρώ. Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς ιδιώτες μέσω του νοσοκομείου Metropolitan.
■ Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche InvestEquity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβάν Σαββίδης) και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA). Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από την προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180.000.000 ευρώ την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.
Στο... κυνήγι των κινεζικών κολοσσών
Σε εξέλιξη, παράλληλα, βρίσκεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προσέλκυση κινεζικών κολοσσών αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο «One Belt One Road». Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί το κέντρο εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και έχει την «υποσχετική» συνεργασίας με 13 μεγάλες κινεζικές εταιρίες και τρεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Οι τομείς προτεραιότητας είναι αυτοί των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προσδιορίσει το μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, εκτιμά όμως πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών. Μέχρι στιγμής τα χειροπιαστά αποτελέσματα συνιστούν στην υπογραφή των δύο πρώτων συμφωνιών κινεζικών επιχειρήσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο του τριετούς Action Plan που κατάρτισαν οι δύο χώρες. Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία του Ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ συνεργασία της στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη τη FORTHNet με τη ΖΤΕ με την υποστήριξη των κινεζικών εταιριών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group και αφορούσε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500.000.000 ευρώ.
Κινεζικοί όμιλοι εξετάζουν να επενδύσουν σε διάφορους τομείς, όπως σε σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, μαρίνες, σε ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), σε μεγάλα ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός). Επίσης, σε παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για Κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της, έργα logistics και εταιρίες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.
Ενοίκια από χρυσάφι πληρώνει το Δημόσιο
Με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο που θυμίζουν επίπεδα προ κρίσης επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο για την ενοικίαση χώρων που στεγάζουν υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες. Παρά τις δύο οριζόντιες μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα σχετικά στοιχεία εμφανίζουν ενοίκια που φτάνουν έως τα 24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν ο μέσος όρος ακόμη και για τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας δεν ξεπερνά τα 8-12 ευρώ.
Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα με τα υψηλότερα ενοίκια με τα οποία επιβαρύνεται σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.
Το ακριβότερο μισθωτήριο αφορά το κτίριο επί της λεωφόρου Μεσογείων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 202.136,63 ευρώ για ένα ακίνητο επιφάνειας 8.214 τετραγωνικών μέτρων. Το ενοίκιο ανά τετραγωνικό ξεπερνά τα 24,5 ευρώ και είναι από τα υψηλότερα που εξακολουθούν να καταβάλλονται σήμερα στην Αττική, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς.
Για το κτίριο επί της οδού Νίκης, στην πλατεία Συντάγματος, όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 177.722 ευρώ για γραφεία συνολικής επιφάνειας 10.679 τετραγωνικών μέτρων. Το μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς πέφτει στα 16,6 ευρώ.
Τρίτο υψηλότερο μίσθωμα είναι αυτό που καταβάλλεται σε γνωστό επιχειρηματία. Αφορά το κτίριο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Αλκιφρόνος, όπου ακόμη και σήμερα στεγάζεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 135.962 ευρώ για επιφάνεια γραφείων της τάξεως των 12.105 τετραγωνικών μέτρων (μίσθωμα 11,23 ευρώ ανά τετραγωνικό). Για το ΣΔΟΕ, παραμένει «ζωντανό» το σχέδιο μετεγκατάστασης στο ιδιόκτητο κτίριο του «Κεράνη», το οποίο ούτως ή άλλως επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό με 2.650.000 ευρώ ετησίως, λόγω της σύμβασης του sale and lease back που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η μετεγκατάσταση έχει κολλήσει -προς το παρόν- στις αντιδράσεις των εργαζομένων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να επιβαρύνεται και με τα 221.000 ευρώ μηνιαίως του «Κεράνη» αλλά και με τα 135.962 ευρώ του ΣΔΟΕ.
Στη λεωφόρο Αμαλίας 12 στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.415 τετραγωνικών μέτρων, ενοικιάζεται αυτή τη στιγμή προς 82.044 ευρώ τον μήνα ή προς 18,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό επίσης υψηλό -σύμφωνα πάντοτε με κτηματομεσίτες που κάνουν συμβόλαια στο κέντρο της Αθήνας- για τα δεδομένα της εποχής.
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ένα προς ένα τα 25 υψηλότερα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο:
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου