«Δεν βλέπουμε πια ρέματα, είναι πολύ μικρά, έχουν επιχωματωθεί, έχουν κτιστεί ... το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε»
Επί δεκαετίες οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και η Πολιτεία οδήγησαν το Θριάσιο Πεδίο σε μία ανάπτυξη χωρίς πρόβλεψη για τις φυσικές διεργασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα, τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Τα όσα έγιναν στη δυτική Αττική «είναι ένας κρίσιμος συνδυασμός έντονων καιρικών φαινομένων, γεωμορφολογίας του Θριάσιου Πεδίου, υδρογραφικού δικτύου, ανθρώπινων παρεμβάσεων και υποδομών που έχουν σχεδιαστεί. Η γεωλογική δομή και τα εδάφη είναι μία παράμετρος. Έπεσε αυτός ο όγκος νερού, αλλά αυξήθηκε ο όγκος του παρασύροντας χαλαρά εδάφη», είπε ο κ. Λέκκας.
Στη συνέχεια, κρίσιμο ρόλο έπαιξε «το ανύπαρκτο υδρογραφικό δίκττυο έτσι όπως έχει καταλήξει να είναι μετά από 5-6 δεκαετίες της όποιας ανάπτυξης του Θριάσιου. Δεν βλέπουμε πια ρέματα, είναι πολύ μικρά, έχουν επιχωματωθεί, έχουν κτιστεί ... το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε», όπως υπογράμμισε.
Σημείωσε παράλληλα ότι «εάν είχε σχεδιαστεί σωστά η ανάπτυξη της περιοχής, θα μπορούσε να είναι αειφόρος, με εργοστάσια, κατοικίες και οικισμούς, αλλά με συντεταγμένο σχέδιο που δεν θα εμπόδιζε τις φυσικές διεργασίες, όχι μόνο τις πλημμύρες αλλά και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς, όπως του 1999».
Αντίθετα, «υπάρχουν δεκάδες εργοστάσια στην περιοχή. Κάθε εργοστάσιο έχει μία ψηλή μάντρα γύρω-γύρω. Αυτές οι μάντρες εμπόδισαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την εύκολη διέλευση του νερού. Κατοικίες και δημόσιες υποδομές, επίσης, έχουν κατασκευαστεί χωρίς καμία πρόνοια ... που θα έπρεπε να λάβει κυρίως υπόψιν τις φυσικές διεργασίες, τόνισε».
«Οι ευθύνες και του κάθε πολίτη αλλά και της Πολιτείας είναι τεράστιες και δεν είναι στιγμιαίες αλλά διαχρονικές μεταπολεμικά», συνέχισε ο κ. Λέκκας, αναφέροντας ως παράδειγμα την ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης προεκλογικά, χωρίς καμία πρόνοια να μείνουν ανοιχτά τα ρέματα και το υδρογραφικό δίκτυο, να μην είναι κοντά σε ακτές ή εδάφη με άσχημη σεισμική απόκριση. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα», επανέλαβε.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός για την περιοχή, που θα δίνει προτεραιότητα στις φυσικές διεργασίες, έτσι ώστε να μην παρατηρούμε αυτά που παρατηρούμε», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Πηγή www.avgi.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου