Διυλιστήριο: Τη πρώτη διαδικτυακή ακαδημία γονέων ιδρύει ο Μανώλης Σφακιανάκης

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τη πρώτη διαδικτυακή ακαδημία γονέων ιδρύει ο Μανώλης Σφακιανάκης


Ο Μανώλης Σφακιανάκης -πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και υποστράτηγος-ιδρύει τη πρώτη διαδικτυακή ακαδημία γονέων για να ξέρουν πώς να προστατεύσουν τα παιδιά από τις ηλεκτρονικές παγίδες. 

Ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης εδώ και λίγους μήνες έχει ιδρύσει το ινστιτούτο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του CSII (Cyber Security International Institute), που έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση των χρηστών του διαδικτύου, την πρόληψη των κινδύνων και την ανάδειξη θεμάτων του κυβερνοχώρου. Μάλιστα στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνεται και ένα πρωτοποριακό δωρεάν πρόγραμμα διαδικτυακής επιμόρφωσης γονέων, προκειμένου να μπορούν να επιτηρούν τις ιντερνετικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγνε από μέρους του κ. Σφακιανάκη στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». Μεταξύ των άλλων ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα διαδικτυακής ασφάλειας για τα παιδιά, είναι τα ραντεβού στα τυφλά.

 Όπως τονίζει, σχεδόν ποτέ οι άνθρωποι που συναντούν τα παιδιά, δεν είναι αυτοί που αρχικά εμφανίζονται στις διαδικτυακές συνομιλίες. Κι αυτό όπως λέει έχει αποτέλεσμα να γίνονται αποπλανήσεις, κακοποιήσεις, και να δημιουργούνται σοβαρά τραύματα στις παιδικές ψυχές. Τραύματα ανείπωτα, αφού όπως επισημαίνει η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, δεν δηλώνεται από τα παιδιά.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου, αναφέρει επίσης ότι το CSI από το 2018 θα προσφέρει επίσης δωρεάν διαδικτυακή σχολή εκμάθησης προγραμματισμού και ρομποτικής, στους μαθητές όλης της χώρας. Πρόγραμμα που ήδη λειτουργεί πιλοτικά με το πιο προηγμένο σύστημα e-learning, το οποίο χρησιμοποιεί το Harvard, και πριν από λίγες μέρες αγόρασε και η Nasa.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Μανώλης Σφακιανάκης στο Πρακτορείο 104,9 FM:

Πόσο καιρό λειτουργεί το Ινστιτούτο και ποιος είναι πρωταρχικός σας σκοπός;

Οκτώ μήνες έχω φύγει από την ελληνική αστυνομία την οποία τιμώ και αγαπώ πάντα. Το ινστιτούτο μας έχει λάβει σάρκα και οστά, από τον Ιούλιο του 2017. Είναι μη κερδοσκοπικό και πρωταρχικός σκοπός μας είναι η γνώση περί του διαδικτύου.

Τι ακριβώς εννοείτε;

Έχετε καταγράψει αναρίθμητες επιτυχίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπηρεσία με την οποία έχετε ταυτισθεί στην κοινή γνώμη. Αναρωτιέμαι τι επιτυχίες σκοπεύετε να καταγράψετε με αυτό το Ινστιτούτο. Πλέον τις επιτυχίες θα τις συνεχίσει η Ελληνική Αστυνομία, ως οφείλει και πρέπει να τις κάνει, για να είμαστε και εμείς απόλυτα ασφαλείς. Εμείς θα συνεχίσουμε το ακαδημαϊκό μας έργο, το οποίο έχει να κάνει με την επιμόρφωση, μέσω του CSI. Την δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση, καθώς θα αναπτύξουμε ένα σχολείο πληροφορικής για όλη την Ελλάδα, για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω από το σχολείο τους. Μετά τις πέντε το απόγευμα θα μπορούν όσα παιδιά θέλουν (αφού φυσικά τα έχουμε δει πρώτα και έχουμε δημιουργήσει τις ομάδες που πρέπει) μέσω του CSI, να μπαίνουν σε μία ηλεκτρονική ψηφιακή πλατφόρμα, και στην πλατφόρμα αυτή να συνδέονται με το μοναδικό στον κόσμο σύστημα blackboard, το οποίο σύστημα πριν από λίγες μέρες αγόρασε και η ΝASA. Είναι σύστημα του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα (e-learning). Και με αυτό το σύστημα στο Ινστιτούτο μας έχουμε ήδη αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα προγραμματισμού και ρομποτικής. Όμως από τον Ιανουάριο αυτό θα απλωθεί σε όλη τη χώρα, σε 52 νομούς. Γιατί όπως είπε και ο Ομπάμα λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της Αμερικής, όποιο παιδί δεν γνωρίζει κώδικα τα χρόνια που έρχονται, εκτός από τα Αγγλικά, θα έχει πρόβλημα και θα είναι ανένταχτο στις νέες κοινωνίες.

Τι εννοείτε κώδικα;

Κώδικας είναι να μάθει το παιδί να κάνει τα προγράμματα που δουλεύουν οι υπολογιστές. Να μάθει προγραμματισμό δηλαδή.

Για ποιο λόγο αν δεν ενδιαφέρεται, να σπουδάσει κάτι σχετικό;

Γιατί σου καθαρίζει το μυαλό. Τις γνώσεις αυτές μπορεί κανείς να τις μάθει παράλληλα με τις σπουδές του. Είναι γλώσσες προγραμματισμού πολύ απλές, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν σχέση με την επιλογή της ακαδημαϊκής μόρφωσης που επιθυμεί να πάρει ένα παιδί .

Παιδιά σε ποιες ηλικίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα δωρεάν ιντερνετικά μαθήματα;

Από 11-18.

Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας τι δραστηριότητες θα αναπτύξετε;

Ήδη έχουμε μιλήσει με εταιρεία τηλεπικοινωνίας που θα αναλάβει όλο το κόστος, και πρόκειται να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης που έχει να κάνει με ενημέρωση-εξειδίκευση των γονέων πάνω στο διαδίκτυο. Έχουμε διαπιστώσει ότι το πρόβλημα το έχουν οι γονείς και είναι αρκετά μεγάλο, γιατί το παιδί ξέρει τα πάντα για το διαδίκτυο, ο γονιός δεν ξέρει σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα το παιδί να κάνει ότι θέλει μέσα στο σπίτι κι ο γονιός να μην έχει ιδέα. Έτσι λοιπόν από τον Ιανουάριο ιδρύουμε την πρώτη Ακαδημία γονέων, όπου θα γίνεται διαδικτυακό εργαστήριο. Θα ξεκινήσουμε με 300 γονείς πιλοτικά. Μέλημα μας είναι να το επεκτείνουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε, για να τους εξειδικεύσουμε σε ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με τη γνώση μέσα από το διαδίκτυο, για τα παιδιά τους. Θα μάθουν πώς ένας γονιός θα μπορεί να επιτηρεί το παιδί του για αυτά που κάνει στο διαδίκτυο. Θα μάθουμε στους γονείς ποια συστήματα πρέπει να γνωρίζουν, για να είναι μαζί με τα παιδιά τους, όχι να τα ελέγχουν αλλά να είναι επί της ουσίας δίπλα τους.

Τον τελευταίο καιρό έχετε κάνει πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα του διαδικτύου. Η εμπειρία σας είναι τεράστια, δεδομένη και γνωστή. Θέλω λοιπόν να μου πείτε ποιο κρίνετε αυτή τη στιγμή ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια του διαδικτύου ειδικά για τα παιδιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ραντεβού στα τυφλά με αγνώστους. Τα παιδιά γνωρίζουν ανθρώπους, μέσα από το ίντερνετ, βγαίνουν μαζί τους και 99% δεν είναι αυτοί που έχουν αρχικά παρουσιαστεί στα παιδιά. Με αποτέλεσμα να έχουμε αποπλανήσεις, κακοποιήσεις, και δυστυχώς πολλά παιδιά να είναι με ψυχολογικά προβλήματα, και η αιτία είναι ένα ραντεβού στα τυφλά. Να ξέρετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η εγκληματικότητα είναι όπως το παγόβουνο. Είναι ελάχιστες περιπτώσεις καταγεγραμμένες και από κάτω είναι όλη η κρυφή εγκληματικότητα, αυτή που δεν δηλώνεται. Δηλαδή ένα κοριτσάκι που θα πάθει μία τέτοια ψυχική καταστροφή δεν θα πάει να το δηλώσει. Δυστυχώς είναι λίγα τα παιδιά που δηλώνουν αυτό το πάθημα. Και οι κακοποιήσεις είναι πολλές.

Πηγή: ΑΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus