Διυλιστήριο: «Θαλασσοδάνεια» 100.000.000 € σε τραπεζικά στελέχη από τον Στουρνάρα

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

«Θαλασσοδάνεια» 100.000.000 € σε τραπεζικά στελέχη από τον Στουρνάρα



Σκάνδαλο διαρκείας! Μείζον ζήτημα για τον επιθεωρητή…κέρβερο της Τραπέζης της Ελλάδος «δεξί χέρι» του Γιάννη Στουρνάρα, που ανήκει στους ευεργετηθέντες

Απίθανα φαινόμενα συντεχνιακού τύπου ευνοιοκρατίας εξακολουθούν να συντηρούνται σε επιτελικά κλιμάκια του τραπεζικού κλάδου, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι πιέσεις των δανειστών για τη ρύθμιση «άρον άρον» των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων με πλειστηριασμούς και άλλες επιθετικές μεθόδους.

Μυστηριωδώς λοιπόν στα «κόκκινα» δάνεια, τα περίφημα NPLs, δεν φαίνεται να υπάγονται αυτά ορισμένων ανώτερων τραπεζικών στελεχών. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα… ενδοϋπηρεσιακά δάνεια θεωρούνται ενήμερα και εξυπηρετούμενα, έστω και αν δεν έχει αποπληρωθεί ούτε ένα σεντ!

Τελευταίο και σοβαρότερο κρούσμα, η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από το έγκυρο χρηματιστηριακό site Banking News προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μεταξύ αυτών των ευεργετηθέντων τραπεζικών στελεχών της Εθνικής είναι και ο σημερινός επιθεωρητής… κέρβερος της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας.

Ο εξ απορρήτων δηλαδή του Γιάννη Στουρνάρα που ελέγχει -υποτίθεται- με διάτρητα πορίσματα φέιγ βολάν τυχόν παρατυπίες κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες! Με βασικότερο κανόνα ασφαλώς την αυστηρή απαγόρευση τέτοιου είδους χαριστικών (και παράνομων) ρυθμίσεων σε ανώτατα στελέχη. Ρυθμίσεις ρουσφετολογικές, οι οποίες θεωρούνται άλλωστε πλήρως ανάρμοστες και από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές (European Banking Authority), στερώντας αυτόματα από τους εμπλεκομένους τα εχέγγυα καταλληλότητας (fit and proper) για τέτοιες θέσεις.

Στην περίπτωση της Εθνικής το σκάνδαλο διαρκείας αφορά μετοχοδάνεια ύψους 100.000.000 ευρώ (!), που δόθηκαν σε δεκάδες ανώτερα στελέχη, όπως και σε άλλες συστημικές τράπεζες, στην προ Μνημονίου περίοδo. Tα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση (collaterals) την αξία των ίδιων των μετοχών, που την εποχή εκείνη ήταν σημαντική, αλλά σήμερα μετά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις έχει στην κυριολεξία εξαϋλωθεί! Κάποια από τα στελέχη στη διάρκεια των επόμενων ετών αποπλήρωσαν τμήμα ή και το σύνολο (σπανιότερα…) των δανείων, ενώ αρκετά άλλα θεώρησαν τις μετοχές ένα είδος εταιρικού μπόνους και δεν έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν με τη δανειακή υποχρέωσή τους, όπως εκατομμύρια άλλοι Ελληνες που παίζουν κυνηγητό με τις τράπεζες.

Ανάμεσα στους… ξεχασιάρηδες και ο σημερινός ελεγκτής της ΤτΕ, που ακόμη και τότε ασκούσε καθήκοντα επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με το banking news το ποσό που έλαβε ο κ. Πάσχας ξεπερνά τα 500.000 ευρώ σε ονομαστική αξία, ενώ σήμερα μαζί με τους τόκους και τις υπερημερίες προσεγγίζει το 1.000.000!

Ο κ. Πάσχας φέρεται ότι δεν έχει αποπληρώσει ούτε τμήμα του δανείου, το οποίο όμως ανεξήγητα χαρακτηρίζεται «ενήμερο». Μένει να διαπιστωθεί αν σε αυτούς περιλαμβάνονται και στελέχη της σημερινής διοίκησης, γεγονός που θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση παραίτησή τους, καθώς η υπόθεση έχει και ποινικό σκέλος.

Οσο για τον περιβόητο ελεγκτή της ΤτΕ, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν κλήθηκε να συνεισφέρει σε υποθέσεις μείζονος δημόσιου συμφέροντος, όπως τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί προφανές ασυμβίβαστο σε σχέση με τον ρόλο του. Ταυτόχρονα όμως και πλείστα όσα ερωτήματα για το μέχρι τώρα εποπτικό έργο του. Αν είναι δυνατό να ελέγχει την ορθή πρακτική δανειοδοτήσεων αυτός που αφήνει απλήρωτο το δικό του!


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus