Διυλιστήριο: Καταδίκη για την Monsanto: Πληρώνει αποζημίωση - μαμούθ σε κηπουρό που νόσησε από καρκίνο

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Καταδίκη για την Monsanto: Πληρώνει αποζημίωση - μαμούθ σε κηπουρό που νόσησε από καρκίνο


Η πολυεθνική της Μonsanto κλήθηκε να καταβάλει τεράστια αποζημίωση σε Αμερικανό ο οποίος δικαιώθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την Παρασκευή την τεράστια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός Αμερικανού κηπουρού.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης. Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.

Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους. Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.

Οργισμένη αντίδραση της Bayer

Έντονη ήταν η αντίδραση της Bayer, που έχει εξαγοράσει την Monsanto, στην καταδικαστική απόφαση. "Η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογονα" ανακοίνωσε η εταιρεία, γνωστοποιώντας ότι θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Το Roundup στην Ελλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει για πέντε χρόνια την κυκλοφορία – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2023- του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto.

Και έχει προκαλέσει αίσθηση γιατί με την απόφαση δίνεται άδεια για την ερασιτεχνική χρήση του ζιζανιοκτόνου, δηλαδή, για ερασιτεχνικούς κήπους με καλλιεργούμενα φυτά ή ακόμα και χωρίς καλλιέργειες.

Απόφαση εξαιρετικά περίεργη, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε, να απαγορεύσει την πώληση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου για χρήση στους κήπους, όπως έχει κάνει η Γαλλία από το 2015.

Θα μπορούσε, δηλαδή, σε πρώτη φάση να αποκλείσει τη χρήση του στους κήπους των σπιτιών και στα δημόσια πάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το θέμα της ανανέωσης της άδειας του Roundup είχε τεθεί στην ΕΕ είχε συνταχθεί με τις χώρες που ήταν κατά της ανανέωσης της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου και αυτό γιατί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το έχει κατατάξει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων. Αν και τελικά οι συμπαραστάτες της Monsanto κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσε να βάλει ακόμα και με κόστος κάποιες κόκκινες γραμμές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Greenpeace, το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας!

Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.

Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus