Διυλιστήριο: Όταν η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία AIG στην Αμερική κατέρρευσε και βρέθηκαν στον αέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία AIG στην Αμερική κατέρρευσε και βρέθηκαν στον αέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι


Λόγω της πρότασης της ΝΔ διά στόματος του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, για ιδιωτική ασφάλιση σας παραθέτουμε για να σας θυμήσουμε, ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε από την κατάρρευση της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG, όπου άφησε ξεκρέμαστρους όλους τους ασφαλισμένους (χωρίς συντάξεις, χωρίς νοσήλεια κτλ) και ανάγκασε την ομοσπιανδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για ενίσχυση 180 δισεκατομμύρια δολάρια και την κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο.

Η Εξεταστική Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Κρίσης (FCIC) της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AIG απέτυχε κυρίως γιατί πούλησε τεράστια ποσά ασφαλειών χωρίς αντιστάθμιση των επενδύσεών της. Οι τεράστιες πωλήσεις συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης έγιναν χωρίς να υπάρξη αρχικά εξασφάλιση, θέτοντας κατά μέρος αποθεματικά κεφάλαια, ή αντισταθμίζοντας την έκθεσή της. Μια βαθιά αδυναμία στην εταιρική διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου.

Το ''τσουνάμι'' από αυτήν την κρίση βρήκε εμάς ως ''αδύναμο κρίκο'', αλλά και ως σωτήρα άλλων Ευρωπαικών Κρατών και οικονομιών όπως της Γερμανίας,  και επιβλήθηκαν τα καταστρεπτικά μνημόνια.

Παλιότερο Άρθρο από DW

Άλλη μια μαύρη Δευτέρα στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις απώλειες - μαμούθ της AIG – νέα ένεση ύψους 30 δις αποφάσισε η κυβέρνηση - γιατί να πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι τα σπασμένα του ασφαλιστικού κολοσσού;
Ήταν άλλη μια μαύρη Δευτέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια. O Dow Jones υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, ενώ τον κατήφορο πήραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη Dax της Φρανκφούρτης να καταγράφει χθες απώλειες της τάξης του -3,48 %. Αφορμή αποτέλεσαν οι απώλειες - ρεκόρ ύψους 100 δις δολαρίων, που ανακοίνωσε χθες ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG για το οικονομικό έτος 2008. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ανησυχίες ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο.

Αναγκαία η διάσωση της AIG ;

Το πακέτο βοήθειας ύψους 150 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκε στην AIG, την American International Group, φαίνεται πως δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ζημίες του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού. Έτσι χθες ανακοινώθηκε η χορήγηση επιπρόσθετης ενίσχυσης ύψους 30 δισ. δολαρίων. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν διαθέσει μέχρι σήμερα συνολικά 180 δις δολάρια για να σώσουν την επιχείρηση από πιθανή κατάρρευση που θα απειλούσε άμεσα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο Έντουαρντ Λίντι, διευθύνων σύμβουλος της AIG από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της νέας οικονομικής ένεσης:

"Δεν διαφυλάσσουμε μόνον την AIG. Προστατεύουμε τους πελάτες μας, τους ασφαλιζόμενους. Διασφαλίζοντας την επιβίωση της εταιρίας, προσπαθούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να χειροτερεύσει η ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία".

Οι συνέπειες της κατάρρευσης

Για τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δεν υπάρχει προφανώς χειρότερο σενάριο στην παρούσα φάση από την κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού. Η AIG δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ μετρά 74 εκατομμύρια πελάτες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί γερμανικοί δήμοι και κοινότητες, που σε περίπτωση κατάρρευσης της εταιρίας, θα έπρεπε να κλείσουν νέες ασφάλειες, οι οποίες θα συνοδεύονταν πιθανότατα από υψηλότερο κόστος.

Το μέλλον του ασφαλιστικού γίγαντα, όμως, ανησυχεί πρωτίστως εκατομμύρια πελάτες της στις ΗΠΑ που - σε περίπτωση επαλήθευσης των χειρότερων σεναρίων - θα έπρεπε να απευθυνθούν σε άλλες εταιρίες, οι οποίες ενδεχομένως δεν προσφέρουν τόσο ευνοϊκούς όρους ασφάλισης όσο η AIG.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί όχι μόνον για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη ενδεχόμενη κατάρρευση της AIG είχε προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο: "Το πιο δραματικό σενάριο που σκεφτόμουν και το οποίο πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και την Ευρώπη, ήταν η AIG. Θα είχε ακόμη πιο δραματικές συνέπειες από την περίπτωση της Lehman Brothers".

«Γιατί να την πληρώσουν οι πολίτες;»

Και η ίδια η AIG τονίζει κάθε τόσο ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλο τον κόσμο; Και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό, διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς; "Θέλουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να σώσουν ξένες επιχειρήσεις; Μπορεί να απειλούνται ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία. Μερικές επιχειρήσεις θα τα καταφέρουν, άλλες θα χρειαστούν βοήθεια. Αλλά τότε ας τοποθετήσουμε τα χρήματά μας ακριβώς εκεί και όχι μέσω του δρόμου που ακολουθούμε στο παράδειγμα της AIG".

Ο νομπελίστας εννοεί ότι η βοήθεια θα έπρεπε να δοθεί στοχευμένα σε εκείνους που θα κινδύνευαν από πιθανή κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού. Αυτή θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς, η σωστή συνταγή και όχι να προσφέρουμε τεχνητή αναπνοή δισεκατομμυρίων σε μια επιχείρηση την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει εάν στην πραγματικότητα μπορεί να επιβιώσει στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus