Διυλιστήριο: Η Ρωσία και η Κίνα μαθαίνουν να πολεμούν μαζί

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η Ρωσία και η Κίνα μαθαίνουν να πολεμούν μαζί

Οι νέες ρωσο-κινεζικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στο πεδίο δοκιμών Τσεμπαρκούλ (Νότια Ουράλια), θα είναι ένα ακόμη βήμα για την προετοιμασία των ρωσικών και κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για μια ρεαλιστική πολεμική συνεργασία.
Οι νέες ρωσο-κινεζικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στο πεδίο δοκιμών Τσεμπαρκούλ (Νότια Ουράλια), θα είναι ένα ακόμη βήμα για την προετοιμασία των ρωσικών και κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για μια ρεαλιστική πολεμική συνεργασία.
 Στις ασκήσεις «Ναυτική συνεργασία 2013 », η Κίνα θα στείλει έξι μεγάλα πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων τέσσερα αντιτορπιλικά και δύο φρεγάτες όπως και ένα πλοίο ανεφοδιασμού. Στον κινεζικό σχηματισμό συμμετέχει το αντιτορπιλικό « Shenyang » της σειράς 051S, που είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300FM -ρωσικής κατασκευής - καθώς και φρεγάτες της σειράς 054A. Οι κοινές ασκήσεις θα αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες για το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, που μόνο πριν από λίγα χρόνια απέκτησε πρόσβαση σε σύγχρονους ναυτικούς σταθμούς ραντάρ, σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μερικά ακόμα είδη εξοπλισμών. Ωστόσο, δύσκολο κανείς να μιλήσει για τη δυνατότητα κοινών επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού στο εγγύς μέλλον.
Οι ασκήσεις που διεξάγονται στο Τσεμπαρκούλ προβλέπουν συνήθως την εξάσκηση - του Στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας των κρατών που συμμετέχουν – στην από κοινού δράση για την κατανίκηση μεγάλων συμμοριών. Ωστόσο, αν προσέξει κανείς τη σύνθεση των εμπλεκόμενων στην άσκηση όπλων, είναι δυνατόν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου τοπικού πολέμου στην ξηρά.
Η μεγάλης κλίμακας αποσταθεροποίηση στην Κεντρική Ασία κατά την τρέχουσα δεκαετία μοιάζει αναπόφευκτη. Από τις χώρες της περιοχής, μόνο το Καζαχστάν επιδεικνύει σταθερότητα και επιτυχή ανάπτυξη, αλλά και ο αριθμός του στρατού του δεν φτάνει καν τις 50000 άτομα, τη στιγμή κατά την οποία η έκταση και το μήκος των συνόρων του είναι τεράστια. Σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σενάριο, μια κοινή διεξαγωγή ρωσο-κινεζικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κεντρική Ασία, ίσως να αποτελέσει τη μόνη διέξοδο. Αλλά για την ολοκληρωμένη συνεργασία, πρέπει – και οι δύο πλευρές – να κάνουν πολύ ακόμη δρόμο.
Σύμφωνα με αναλυτές, παραμένει ακόμα ανοικτό το ερώτημα σχετικά με την ικανότητα των Ρώσων και των Κινέζων ηγετών να πάρουν μια γρήγορη πολιτική απόφαση για στρατιωτική επέμβαση, στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα δεν κατάφεραν να παίξουν αισθητό ρόλο στην εξισορρόπηση της κατάστασης στην πόλη του νοτίου Κιργιζιστάν Ος, όπου το 2010 έγιναν αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις. Η λήψη μιας απόφασης για την πρώτη κοινή στρατιωτική επιχείρηση θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Για τους ηγέτες, που θα κληθούν να λάβουν μια παρόμοια απόφαση, αυτό θα σημάνει μεγάλη ευθύνη και μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Βασίλι Κάσιν



Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus