Διυλιστήριο: Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Στρατηγός Σίσι: Το Σύνταγμα έχει ανασταλεί - Ο λόγος του Μόρσι δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των πολιτών - Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καΐρου από τους διαδηλωτές - Οι ένοπλες δυνάμεις απαγόρευσαν στον πρόεδρο της Αιγύπτου την έξοδο από τη χώρα
Την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί.

Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία, δήλωσε ο Αλ Σισί, εξηγώντας ότι  ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση  του οδικού χάρτη πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με σύμβουλό του, ο πρόεδρος είναι στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εργάζεται από εκεί. Το Αλ Τζαζίρα πάντως, μετέδωσε ότι βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι βοηθοί του έχουν αποχωρήσει από το κτίριο, ενώ πλήθος κόσμου που βρίσκεται πέριξ του κτιρίου φωνάζει «Βγες έξω Μόρσι».

Σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται τεθωρακισμένα και άνδρες του Αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν συρματόπλεγμα και κάγκελα. Στρατιωτικά οχήματα και άρματα έχουν κατέβει και στους δρόμους του Καΐρου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές.

Ωστόσο, σε επίσημη ανακοίνωση του ο στρατός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κάνει επίθεση στους οπαδούς του Μόρσι, διευκρινίζοντας ότι απλώς διασφαλίζει την περιοχή.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της δημόσιας αιγυπτιακής τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου.

Παίρνοντας θέση οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για ρευστή κατάσταση στη «χώρα των Φαραώ», χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν ότι όντως συμβαίνει πραξικόπημα. Προκρίνουν πάντως την ειρηνική επίλυση των διαφορών σαν τη καλύτερη λύση για την Αίγυπτο.





Κι ενώ η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και οι κεντρικοί δρόμοι του Καΐρου «βράζουν», ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίζεται ανυποχώρητος και με μήνυμά τους προς το λαό κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο εξελισσόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα ειρηνικά και να «μην χρησιμοποιήσουν βία».

«Σήμερα, σε αυτή την εποχή, κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να επιτύχει απέναντι σε μια μεγάλη λαϊκή δύναμη χωρίς εκτεταμένη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ισάμ Ελ Χάνταντ, σύμβουλος του προέδρου.


Υποστηρικτές του Μόρσι προσεύχονται

Συναντήσεις θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών με τη στρατιωτική ηγεσία 


Το απόγευμα, η εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου έγραψε στο Facebook ότι
η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συναντήθηκε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ένας από τους αξιωματούχους που συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ήταν ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

Ο Ελ Μπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεων νεολαίας που ηγούνται των διαδηλώσεων για να διαπραγματευθεί με το στρατό για λογαριασμό τους.
«Ο Μόρσι θα πεθάνει όρθιος σαν δένδρο»
Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο», υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας πως ο Μόρσι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία για δικό του όφελος, ο εκπρόσωπος Αϊμάν Άλι δήλωσε πως, κατά την ομιλία που εκφώνησε τη νύκτα προς το έθνος, ο πρόεδρος αψήφησε εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή θέλει «να υπερασπιστεί το δημοκρατικό σύστημα».

«Είναι καλύτερα για ένα πρόεδρο, ο οποίος διαφορετικά θα γύριζε την Αίγυπτο στις μέρες της δικτατορίας, από την οποία μας έσωσαν ο Θεός και η βούληση του λαού, να πεθάνει όρθιος σαν ένα δένδρο», δήλωσε ο Άλι, «παρά να καταδικαστεί από την ιστορία και τις μελλοντικές γενιές επειδή πέταξε στα σκουπίδια τις ελπίδες των Αιγυπτίων να έχουν μια δημοκρατική ζωή».

Καταγγελίες για βιασμούς γυναικών


Ο Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι δεκάδες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού, τις τελευταίες τέσσερις μέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 91 επιθέσεις γυναικών και βιασμοί στην πλατεία Ταχρίρ.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 46 επιθέσεις την Κυριακή, 17 τη Δευτέρα και 23 την Τρίτη, ενώ άλλη μια οργάνωση φοιτητριών ανέφερε πέντε επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις γίνονται από κακοποιούς οι οποίοι βρίσκουν «ευκαιρία» και δρουν στις μαζικές διαδηλώσεις, λόγω του κενού ασφάλειας, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι οργανώνονται για να αποτρέψουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus