Διυλιστήριο: Αίγυπτος: Μόρσι και στρατός σε πορεία ανοιχτής σύγκρουσης

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Μόρσι και στρατός σε πορεία ανοιχτής σύγκρουσης

Βήμα πίσω δεν έκανε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, στο διάγγελμά του, στο οποίο υποστήριξε τη νομιμότητα της εκλεγμένης του κυβέρνησης και πυροδότησε νέες συγκρούσεις στο Κάιρο, τη στιγμή που το τελεσίγραφο του στρατού οδεύει προς τη λήξη του και το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) προειδοποιούσε για τις «τελευταίες ώρες»...
Ο πρόεδρος Μόρσι, έχοντας απορρίψει το τελεσίγραφο 48ωρης διάρκειας του στρατού, επέμεινε στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για να υπερασπιστεί τη «συνταγματική νομιμότητα» της κυβέρνησής του. Επέμεινε δε, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα χυθεί αίμα σε ενδεχόμενη απόπειρα βίαιης απομάκρυνσής του.
Το διάγγελμα πυροδότησε νέες συγκρούσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μεταξύ υποστηρικτών του και διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας άφησαν αρκετούς νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες.
Ο στρατός απάντησε στο διάγγελμα του Μόρσι με κείμενο στο Facebook, που είχε τίτλο «οι τελευταίες ώρες». «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο», ανέφερε το μήνυμα, ενώ στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.
Εν τω μεταξύ, το κίνημα κατά του ισλαμιστή προέδρου Τάμαροντ ζήτησε από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά να τον συλλάβει. Απέρριψε τους ισχυρισμούς του περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του, τονίζοντας: «Η μοναδική απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαμαρτυρηθούμε στους δρόμους, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, ώστε εκείνος και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του μεγάλου αιγυπτιακού λαού. Δεν ζητούμε μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά ζητούμε και την παραπομπή του ίδιου και της ομάδας του σε δίκη. Καλούμε την Ρεπουμπλικανική Φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον παραπέμψει σε δίκη άμεσα».
«Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί τον λαό του» και γι' αυτό «δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ηγέτης του κινήματος Τάμαροντ (που σημαίνει εξέγερση στα αραβικά).

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus