Διυλιστήριο: Σήμερα βγαίνουμε στις αγορές με πενταετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο έως 4%

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σήμερα βγαίνουμε στις αγορές με πενταετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο έως 4%



Εντός της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα, ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά την έκδοση του ομολόγου αντίστοιχης διάρκειας επί κυβέρνησης Σαμαρά, το φθινόπωρο του 2014.

Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Νέων, είναι η άντληση ενός ποσού γύρω στα 4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπερβαίνει το 4%.

Οποιοδήποτε επιτόκιο προκύψει κάτω του 4,95%, που ήταν η απόδοση των ομολόγων της έκδοσης του 2014, θα θεωρηθεί επιτυχημένο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί ένα βήμα προς τις αγορές, η χώρα δανείζεται ήδη από τον ΕSM στη βάση του προγράμματος βοήθειας με μέσο επιτόκιο 1,2%.

Παράλληλα, με τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα, η Ελλάδα έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους μήνες του έτους, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τα κεφάλαια αυτά.

Στην επιλογή αυτής της εβδομάδας από την κυβέρνηση για την προσφυγή στις αγορές βασικό ρόλο έπαιξε η αναμενόμενη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Στη συνεδρίαση, που θα αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί και η μελέτη του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η μελέτη θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο, με τον κίνδυνο να προκαλέσει αρνητική αντίδραση στις αγορές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρακινεί -όπως όλα δείχνουν- την κυβέρνηση να προλάβει το αναμενόμενο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το πενταετές ομόλογο νωρίτερα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus