Διυλιστήριο: “Χαρίζουν” στον αγοραστή της ΕΥΑΘ δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια 100 εκ. ευρώ

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

“Χαρίζουν” στον αγοραστή της ΕΥΑΘ δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια 100 εκ. ευρώ

Παράνομη και παράτυπη χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη προνομιακή παραχώρηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής αξίας 100 εκ. ευρώ, της εταιρείας ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σε ιδιώτη, με επείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Προκλητικό δώρο της κυβέρνησης σε ιδιώτη

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί αδρά τα έργα υποδομής που αναμένεται να παραδοθούν το 2016, ακόμη και μετά τη προωθούμενη πώληση της ΕΥΑΘ, που μεθοδεύεται να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές του 2014.

Στην περίπτωση που η δημόσια εταιρεία περιέλθει στα χέρια του ιδιώτη – αγοραστή, τότε αυτός θα καρπωθεί εντελώς ανέξοδα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ εμφανίζει στον ισολογισμό του 2012 καθαρά κέρδη 18 εκ. ευρώ, ενώ το αποθεματικό της το 2013 αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.

Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι με την πώλησή της δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση του νερού, αλλά παραχωρείται στην ίδια τιμή και η χρήση των παγίων και υποδομών της, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το τίμημα παραχώρησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι «πινακίου φακής» (110 εκ. ευρώ με βάση την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή της αξία), μόλις που «ισοφαρίζει» την αξία των έργων υποδομής που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται με δημόσιους πόρους. Με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμάται ότι ο αγοραστής της θα αποσβέσει με διαδικασία fasttrack το κεφάλαιό του, το πολύ στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στην ουσία δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για προκλητικό «δώρο» της κυβέρνησης στον ιδιώτη!

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για να βάλει φρένο στην πώληση της ΕΥΑΘ, με το σκεπτικό ότι το νερό συνιστά δημόσιο αγαθό, η κυβέρνηση σπεύδει να ‘προικίσει’ τον υποψήφιο αγοραστή της ΕΥΑΘ, με έργα υποδομών αξίας 100 εκ. ευρώ από τα χρήματα των ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων. Αυτή τη στιγμή, με άλλοθι την οικονομική κρίση και πρόσχημα την εξοικονόμηση εσόδων, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα κέρδη της ΕΥΑΘ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το Δημόσιο με το κόστος της επένδυσης για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου. Προωθεί δε την πώληση ενός βασικού αγαθού - πρακτική που οπουδήποτε αλλού υιοθετήθηκε, αποδείχθηκε καταστρεπτική. Ξεχνά προφανώς ότι μόλις πριν λίγους μήνες η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν διεκδίκησε τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχε χαρίσει στην ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’ και επιμένει στην ίδια τακτική, αντιμετωπίζοντας προνομιακά και τον υποψήφιο αγοραστή της ΕΥΑΘ.

Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό! Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, σε ποσοστό 76%. Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου κινείται και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, την οποία έχουν υπογράψει πάνω από 1,5 εκ. Ευρωπαίοι, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομοθετική δράση προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Καλώ την κυβέρνηση να ακούσει το αίτημα των πολιτών και να σταματήσει άμεσα την παράλογη (και από οικονομικής άποψης) μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus