Διυλιστήριο: Πρωτογενές πλεόνασμα προπαγάνδας

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα προπαγάνδαςΣύμφωνα με το επίσημο ευρωπαϊκό σύστημα ESA (Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα), που χρησιμοποιεί η EUROSTAT, πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Αναγνωρίζεται μόνο δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα. Δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα είναι το άθροισμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα της διαφοράς δημόσια έσοδα μείον δημόσια έξοδα (αυτό που λέμε πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα) , συν τους τόκους που πρέπει να πληρώσει το δημόσιο, μέσα σε ένα έτος.


Η ίδια η EUROSTAT ανακοίνωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 ήταν 23,109 δισ. ευρώ. Δηλαδή 12,7% του ΑΕΠ, το οποίο ΑΕΠ ανήλθε σε 182,054 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό λοιπόν, το 12,7%, είναι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα και μόνο αυτό είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει η EUROSTAT, βάσει του συστήματος ESA που επίσημα ακολουθεί.


Ποιο είναι τώρα το πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα (και όχι πλεόνασμα), με βάση τα ίδια τα στοιχεία της EUROSTAT; Είναι 23,109 (δημοσιονομικό έλλειμμα 2013) - 7,225 (τόκους 2013) = 15,884 δισ. ευρώ (πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα).


Πως λοιπόν προέκυψε το φανταστικό πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δις ευρώ, ενώ τέτοιο δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα που ακολουθεί η ίδια η EUROSTAT; Αυτό είναι απλά μία ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόϊκας με την οποία συμφωνία, αφαιρούνται από το πιο πάνω πρωτογενές έλλειμμα τα χρήματα που διέθεσε ο ελληνικός λαός στους τραπεζίτες μέσα στο 2013. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2013 ο ελληνικός λαός έδωσε στους τραπεζίτες 19,272 δισ. ευρώ!!!! Κυβέρνηση και τρόϊκα λοιπόν αφαιρούν από το πρωτογενές έλλειμμα τα χρήματα που δόθηκαν στους τραπεζίτες και έτσι προκύπτει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, 15,884 δισ. ευρώ (πραγματικό πρωτογενές έλλειμμα) - 19,272 δισ. ευρώ (χρήματα προς τραπεζίτες) = -3,388 δις. ευρώ (εμφανιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα).


Σημειώνω εδώ τα ακόλουθα:

1) Το δημόσιο χρέος της χώρας, ανέβηκε το 2013 στα 318,703 δις ευρώ ή 175,1% του ΑΕΠ.

2) Το πιο πάνω επίσημο δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ του 2013, είναι το χειρότερο της τελευταίας εικοσαετίας, με επιφύλαξη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 με το οποίο μπήκαμε στο μνημόνιο.

3) Ενώ το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή ισχυρίστηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 9% και η κυβέρνηση Παπανδρέου το ανέβασε στο 15,6% (με βάση το οποίο μπήκαμε στο μνημόνιο), τελικά το 2013, έπειτα από 4 χρόνια εξαθλίωσης, αυτό είναι επίσημα στο 12,7%!!!!!


Τι λέτε λοιπόν; Έχουμε πάει καλύτερα ή χειρότερα; Έχουμε χρεοκοπήσει ή όχι; Έχουμε προοπτική ανάπτυξης ή όχι; Εσείς οι αναγνώστες θα το κρίνετε στις κάλπες στις 25 Μαϊου 2014.

πηγή
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus