Διυλιστήριο: Πεθαίνω σαν χώρα: Κρίση και παιδί

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πεθαίνω σαν χώρα: Κρίση και παιδί


ρεπορτάζ της Ντίνας Ιωακειμίδου.Η επέλαση των μνημονιακών «μεταρρυθμίσεων» επέφερε τη δραματική μείωση των γεννήσεων, την αύξηση των αμβλώσεων, την αύξηση των νεκρών εμβρύων, την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και τους πλημμελείς προγεννητικούς ελέγχους: δραματική παρακαταθήκη μιας Ελλάδας σε ανθρωπιστική κρίση. Ο αντίκτυπος των μνημονίων στη δημόσια υγεία είναι δραματικός. Στο ρεπορτάζ του UNFOLLOW ξετυλίγουμε τα ιατρικά αποτελέσματα της «οικονομικής συμμόρφωσης» στους πολίτες της χώρας, σε μια δραματική παρακαταθήκη μιας Ελλάδας που πεθαίνει σαν χώρα.

Με τους ανασφάλιστους να ανέρχονται πλέον στα 3,5 με 4 εκατομμύρια, το 35,4% των παιδιών αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ιατρικές έρευνες που αποδεικνύουν πως η διεύρυνση των ανισοτήτων μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης στα άτομα εξαιτίας του έντονου χρόνιου στρες και της κατάθλιψης, προδιαθέτοντας ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού σε γενική νοσηρότητα.

Κοινό τόπο στις έρευνες το συμπέρασμα για τον ρόλο στη δημόσια υγεία της μείωσης των πόρων συστηματικής περίθαλψης. Πρώτα καταρρέουν τα καθολικά προγράμματα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, επιδημιολογική επιτήρηση κτλ.

Το έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet προσδιόρισε την αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ 2008 και 2010 στο 43%, κάνοντας λόγο και για αύξηση κατά 19% των γεννήσεων παιδιών χαμηλού βάρους.

Δραματική πτώση των γεννήσεων της τάξης του 12,5%, συγκεκριμένα από 114.766 γεννήσεις το 2010 στις 100.371 το 2012.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus