Διυλιστήριο: Νέα σκληρότερα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Νέα σκληρότερα μέτρα ζητούν οι δανειστές

Κόβουν κάθε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις ενώ απαιτούν ομαδικές απολύσεις. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα οι τροϊκανοί, οι οποίοι με το «καλημέρα» της επανόδου τους στην Ελλάδα, θέλησαν να δείξουν ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό.

Έτσι, όχι μόνο «έβαλαν πάγο» σε οποιαδήποτε συζήτηση για φοροελαφρύνσεις ή, γενικότερα, χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και άνοιξαν νέα επώδυνα κεφάλαια. Κορυφαίο είναι αυτό των εργασιακών, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών… ζητάνε και άλλο αίμα, όπως θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων ή της ανταπεργίας (λοκ άουτ) των εργοδοτών. Επιμένουν, επίσης, για παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ φαίνεται να απορρίπτουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου, παρά την αποδεδειγμένη αδυναμία των τελευταίων.

Τους εκπροσώπους της τρόικας απασχολούν επίσης και οι επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ένστολοι. Τα ζητήματα αυτά, βέβαια, παραπέμπονται προς το παρόν, για τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά, ήδη, δοκιμάζουν από τώρα τη συνοχή της κυβέρνησης. Ακανθώδες είναι επίσης και το ζήτημα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό τέθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, είναι ένα ζήτημα ανοιχτό, που θα «αξιολογηθεί το Σεπτέμβριο», ενώ ως προς το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι προϋπολογισμοί τους κινούνται εντός στόχων, καθώς και ότι προχωρά ο σχεδιασμός για ένα ταμείο, για το σύνολο των μισθωτών ιδιωτικού τομέα.

Η πορεία των δαπανών για την υγεία, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στην περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων.
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συζητήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Κυβέρνηση: Εχουμε δικό μας σχέδιο

Η άκαμπτη στάση της τρόικας, σε μια φάση της αξιολόγησης, που είχε παρουσιαστεί ως «ρουτίνα» και η οποία προϊδεάζει για «μακελειό», θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου κι αυτό επιβεβαιώνει η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, που διήρκεσε 3,5 ώρες.

Μετά τη συνάντηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά και αποφασιστικότητας, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε συνολικό σχέδιο, συγκεκριμένο και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε».

Για «συρρίκνωση έως κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων, της ελεύθερης και απρόσκοπτης δράσης και της απεργίας» και για «πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης.

Οι δαπάνες στην υγεία

Το ζήτημα της παρακολούθησης των δαπανών στο χώρο της υγείας, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τους επικεφαλής της τρόικας. Ειδικότερα, πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν, στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών (σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ), στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός του, και στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) μετατέθηκε για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη από διεθνές ινστιτούτο για την καταγραφή των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εκ νέου την αύξηση στην κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς η κατανάλωσή τους είναι τώρα στο 18% - 20% του συνόλου, ενώ θεωρείται ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί για ποσοστό 60% έως το τέλος του έτους
http://diulistirio.blogspot.gr/

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus