Είναι ένα άρθρο που γεννά απορίες,η πρώτη είναι ποιος πολιτικός σχηματισμός ή πολιτική περσόνα θα τολμήσει να πάρει μια τέτοια απόφαση ακόμα και αν κάνει δήλωση στη τηλεόραση το 2000 όπως θα δείτε στο άρθρο το οποίο δεν θα το αναπαράγω και μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ (απλά διαλέξτε εσείς το ιστολόγιο).
Δεύτερον πόσο εύκολα γίνονται πιστευτά τα όσα ανυπόστατα γράφονται σε αυτό το άρθρο και αναπαράγεται κατά κόρον.
Η δεύτερη απορία έχει και την εξήγηση της βέβαια μιας και έγκειται στα ευρύτερα πλαίσια της πεποίθησης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κακό πράγμα και σαν κακό πράγμα που είναι θέλει να βγάλει και τον σταυρό από τη σημαία της χώρας μας και όχι μόνο της δικής μας αλλά και της Μ.Βρετανίας,της Σουηδίας,της Φινλανδίας και γενικά όσων χωρών-μελών της έχουν για έμβλημα τον σταυρό.
Στο άρθρο,μεταξύ άλλων,κάνουν λόγο για το ότι κατά τη διάρκεια αποκαλυπτηρίων ενός αγάλματος δεν χρησιμοποιήθηκε η ελληνική σημαία αλλά ένα ύφασμα με τα εθνικά χρώματα δίχως το σταυρό.
Όμως σύμφωνα με τον κανονισμό σε περιπτώσεις αποκαλυπτηρίων αγάλματος ή προτομής δεν χρησιμοποιείται η σημαία αλλά ύφασμα στα εθνικά χρώματα.
Βλέπουμε στο κανονισμό πως εκτός της απαγόρευσης της κάλυψης των αγαλμάτων με σημαία απαγορεύεται επίσης να έχει επάνω οποιαδήποτε παράσταση ή διακριτικό και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς.
Έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγάλουν το σταυρό από τη σημαία οι χώρες που τον χρησιμοποιούν σαν σύμβολο;
Όχι και πάλι όχι,αντιθέτως ενισχύει το δικαίωμα στην έκφραση και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Το 2011 λαμβάνεται η τελική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου η κυρία Lautsi αρχικά καταφέρθηκε εναντίον σχολικού συμβουλίου στη Πάντοβα για την παρουσία του εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες και εν συνεχεία εναντίον της Ιταλίας,το 2009 η πρώτη απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ιταλία καθώς αποφάνθηκαν πως όντως υπήρχε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η τελική απόφαση όμως στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα ήταν πως ο σταυρός δεν παραβίαζε το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι σταυροί στις αίθουσες είναι παθητικά σύμβολα που δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή στους μαθητές και κατήχηση.Η Ιταλία στηρίχτηκε στο γεγονός πως ο σταυρός είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών αξιών του ιταλικού συντάγματος.
Ένας εκ των δικαστών δήλωσε το εξής..
Ως Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποφέρουμε από ιστορικό Αλτσχάιμερ.Δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοήσουμε την πολιτιστική ροή ενός έθνους μέσα στο χρόνο.Κανένα δικαστήριο δεν πρέπει να κληθεί να χρεοκοπήσει αιώνες παράδοσης.Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να κλέψει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιταλών.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lautsi_v._Italy
http://hellenicleaders.com/blog/dont-worry-the-greek-flag-is-safe/#.U_j_QcV_uHh
Το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λέει…
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία μεταβολής του θρησκεύματος ή της πεποίθησης, καθώς και την ελευθερία της εκδήλωσης, ατομικά ή συλλογικά, δημόσια ή ιδιωτικά, του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεων, της λατρείας, της διδασκαλίας, της ενάσκησης και της παρακολούθησης θρησκευτικών καθηκόντων και τελετουργιών.
2. Η ελευθερία της εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεων υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που προβλέπονται από το νόμο και είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, την προστασία της δημόσιας τάξης, της υγείας ή των ηθών, ή για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.
http://hrconvention.wordpress.com/
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω μην ανησυχείτε,η ελληνική σημαία είναι ασφαλής,βασικά όχι μόνο η ελληνική σημαία αλλά όλες οι σημαίες των χωρών που χρησιμοποιούν το σταυρό σαν αντανάκλαση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Το άρθρο που βγήκε στο διαδίκτυο
H κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας σύνθετης και εξαιρετικά ευαίσθητης διαπραγμάτευσης, που αποσκοπεί στην ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς και ιδίως, στον ευρωπαϊκό χώρο. Σκοπός είναι να αλλάξει το κλίμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό
Όμως στις διαπραγματεύσεις, τέθηκε ένα ζήτημα από τα παλιά. Ένα θέμα που είχε συζητηθεί ξανά επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ανακινείται εκ νέου το τελευταίο διάστημα και είναι η… αλλαγή της ελληνικής σημαίας, ώστε να μην εμφανίζεται πλέον το θρησκευτικό σύμβολο του Σταυρού στο άνω αριστερό μέρος της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις ελληνικές προσπάθειες με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Ως γνωστό υπάρχουν αρκετές χώρες της Ε.Ε που έχουν το σύμβολο του σταυρού στη σημαία τους όπως: Η Φιλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Μάλτα, η Ελλάδα και άλλες.
Στα πλαίσια των νέων αντιλήψεων που επικρατούν στην Ευρώπη και παγκοσμίως για τον «διάλογο των πολιτισμών» και την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, η Ε.Ε. ενθαρρύνει ήδη από το 2008 τις παραπάνω χώρες, να ευθυγραμμισθούν με τις υπόλοιπες τροποποιώντας τις εθνικές τους σημαίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε αναφέρει σε συνεργάτες του ότι μεσοπρόθεσμα, η μάχη για τη διατήρηση του Σταυρού είναι χαμένη.
Η Άγκελα Μέρκελ, είχε μάλιστα εξομολογηθεί στον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόσο, ότι αν το σχέδιο υλοποιηθεί, είναι διατεθειμένη να αυξήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών ελλειμμάτων, διευκολύνοντας έτσι τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν επιθυμεί όμως η απόφαση για κατάργηση του Σταυρού, να ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές του 2016 φοβούμενη το πολιτικό κόστος που θα υποστεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Από πλευράς σκανδιναβικών χωρών, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθότι η κοινή γνώμη φαίνεται ώριμη να αποδεχθεί τον εκσυγχρονισμό των σημαιών.
Οριζόντιες και κάθετες λωρίδες η… «νέα» Σημαία της Ελλάδας
Έντονη αρχίζει να γίνεται το τελευταίο διάστημα η παρουσία σε εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής σημαίας, χωρίς το σταυρό, ενώ οι γραμμές πλέον είναι κάθετες ή οριζόντιες σε μπλε και άσπρο χρώμα. Δυστυχώς πολλοί δήμοι της Ελλάδος, σιγά – σιγά αντικαθιστούν την Ελληνική Σημαία με πανάκια και λουρίδες, που απλά έχουν το γαλάζιο και το λευκό! Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε παρακάτω, είναι αποκαλυπτικές από το Δήμο Ξάνθης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Ωστόσο, αν και στην αρχή δεν δώσαμε σημασία, στην εορτή του Δεκαπενταύγουστου πριν λίγες ημέρες, σε πολλές εκκλησίες υπήρχε η ίδια σημαία… Σιγά – σιγά αυτό θα εξαπλωθεί, με τελικό σκοπό να συνηθίσει ο Έλληνας πολίτης στην ιδέα της νέας σημαίας. Την ίδια σημαία την είδαμε στη Θεσσαλονίκη, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Καραμανλή το 2011. Εάν προσέξατε η Ελληνική σημαία δεν ήταν Ελληνική σημαία, αλλά ένα πράγμα με τέσσερις λωρίδες χωρίς Σταυρό. Την ίδια σημαία την πρωτοείδαμε το 2009 αλλά και το 2010 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, κατά τη διάρκεια των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε στην αλλαγή της σημαίας
Το θέμα είχε θέσει ανεπίσημα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πριν αρκετά χρόνια και σας θυμίζω την δημόσια αναφορά του Σηφουνάκη ως υπουργού Αιγαίου το 2000 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο κ. Αθανασιάδη, όπου με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων, είχε τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης του Σταυρού από την Ελληνική σημαία.
Συγκεκριμένα είχε πει: «Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως η Ελληνική δεν μπορεί να έχει κρατικό της σήμα θρησκευτικό σύμβολο που δεν εκφράζει όλους τους Έλληνες πολίτες». Στο επίμονο δε ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αλλάξει η Σημαία μας με κατάργηση του Σταυρού, η απάντηση του Σηφουνάκη ήταν «βεβαίως».
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου