Διυλιστήριο: Η σχολή της Χάλκης «βγήκε» από την σιωπή της

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η σχολή της Χάλκης «βγήκε» από την σιωπή της

Η σχολή της σιωπής όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η Ιερά θεολογική σχολή της Χάλκης είναι έτοιμη κι επίσημα να λειτουργήσει αφού η καθημερινότητα της πλέον ,είναι πολυδιάστατη με την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει.


Της Μαρίας Γιαχνάκη

Τα παιχνίδια της Τουρκίας όμως και τα τερτίπια της για την επίσημη άδεια της κανονικής λειτουργίας της σχολής ως εκπαιδευτικό ίδρυμα φαίνεται να συνεχίζονται .

Η Τουρκία παρά τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της ζητάει και άλλα ανταλλάγματα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο από την στιγμή που το έγγραφο με την σφραγίδα της επαναλειτουργίας άγεται και φέρεται εμπαίζοντας κανονικά το επίσημο ελληνικό κράτος.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το προηγούμενο καλοκαίρι η διαδικασία είχε φτάσει στο τέλος της.

Ο φάκελος για την Χάλκη ήταν μέσα στο πακέτο για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας έτοιμο να δει το φως της δημοσιότητας και να ανακοινωθεί . Όμως ξαφνικά τρεις μέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα η επαναλειτουργία της σχολής ο φάκελος μπήκε ξανά στο αρχείο.

Τι είναι αυτό που διακαώς και εκβιαστικά ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα; Με ποιον διαπραγματεύεται τα ποθούμενα της και ποιος θα αποφασίσει τελικά ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η Ελληνική πλευρά;

Το θέμα αυτό θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα άλλο ένα ανοικτό ζήτημα από τα πολλά που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες όπως φαίνεται.

Το newsbomb.gr ταξίδεψε στα Πριγκιποννήσια, στο νησί της Χάλκης εκεί που η ιστορία συνεχίζει να γράφεται αφού μια δυναμική ομάδα υπό την εποπτεία του Μητροπολίτη Προύσης κ Ελπιδοφόρου φαίνεται να μην μένει άπραγη περιμένοντας τις επίσημες υπογραφές για να ενεργοποιηθεί. Όλοι τους εργάζονται καθημερινά σκληρά προσπαθώντας να φανούν ανώτεροι των περιστάσεων με μόνο συμφέρον να αποκτήσει και πάλι η Χάλκη την αίγλη του παρελθόντος.

Μπήκαμε στα άδυτα της σχολής εκεί που μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και ηγετικές φυσιογνωμίες κάθισαν στα θρανία και στη συνέχεια μετέδωσαν παντού τον ελληνικό πολιτισμό ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης.



Η Σχολή της Χάλκης η οποία έκλεισε το 1971 με ειδικό νόμο που έβγαλε η Τουρκία κλείνοντας έτσι όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, βρίσκεται στο λόφο της Ελπίδας μέσα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

«Η βιβλιοθήκη της είναι μια από τις πλουσιότερες του κόσμου και ακόμη και τώρα την επισκέπτονται επιστήμονες κι ερευνητές από όλο τον πλανήτη προκειμένου να μελετήσουν και να πάρουν στοιχεία από τα μοναδικά και δυσεύρετα βιβλία συγγράμματα και επιστημονικές μελέτες» αναφέρει ο πατέρας Καισάριος .

Η ιερά Θεολογική σχολή σήμερα βρίσκεται σε οργασμό δραστηριοτήτων. Διάκοι, πατέρες, εθελοντές, φοιτητές κι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά για να ενεργοποιήσουν ακόμη και το μικρότερο νεκρό κομμάτι της Χάλκης.

Πέρα από τις μοναστικές τους υποχρεώσεις που τις τηρούν υπέρ του δέοντος έχουν αναλάβει την ενημέρωση στους επισκέπτες που επιθυμούν να βουτήξουν στις μνήμες τους παρελθόντος για την Ιστορία της σχολής και το μέλλον αυτής.




Ο πάτερ Σαμουήλ μάλιστα περιγράφει την ευτυχία που νιώθει όταν κατά την διάρκεια της μέρας ομάδες φοιτητών επισκέπτονται τα κτίρια της σχολής. « Νιώθουμε γεμάτοι όταν βλέπουμε τους νέους να ενδιαφέρονται για την ιστορία και το μέλλον της Χάλκης.

Όμως ένα από τα σημαντικότερα έργα που κάνουν αυτήν την περίοδο είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου της βιβλιοθήκης γεγονός που θα αφήσει εποχή λόγω του πολύ πλούσιου υλικού της,

Αυτήν τη στιγμή η βιβλιοθήκη της ελληνικής Βουλής αλλά και η βιβλιοθήκη του Μονάχου συνεργάζεται στενά με την ομάδας εργασίας και τους Πατέρες στην Χάλκη για την ψηφιοποίηση του σπάνιου υλικού της. .

Ο μητροπολίτης Προύσης, ηγούμενος του μοναστηριού στο οποίο ανήκει η σχολή μιλάει με ενθουσιασμό για τις βοήθειες και τις συνεργασίες που έχει αυτήν την στιγμή η Χάλκη. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει επίσης αναλάβει την μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της σχολής ενώ και οι κήποι της ζωντάνεψαν με την εθελοντική εργασία του Νίκου Θυμάκη γεωπόνου και της ομάδας του. Στους κήπους της υπάρχουν όλα τα φυτά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.¨
Είμαστε πάντα στις επάλξεις . Όλοι εδώ δουλεύουμε σκληρά για την συνέχιση του οράματος μας που είναι να δώσουμε ζωή σε αυτούς τους χώρους. Να είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός.»

Οι δυσκολίες βέβαια που αντιμετωπίζουν οι Πατέρες εκεί είναι τεράστιες. Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν σε δημόσιους χώρους με το ράσο τους, αυτό απαγορεύεται από την Τουρκία αλλά ακόμη και στην καθημερινή τους διακονία συναντούν την Τουρκική αναλγησία.

Ένα παράδειγμα αρκεί:

Στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που βρίσκεται στην Χάλκη η θεία λειτουργία γίνεται στην ύπαιθρο και για Αγία τράπεζα χρησιμοποιούν τραπέζι διότι οι Τούρκοι σταμάτησαν τις εργασίες αναπαλαίωσης της εκκλησίας και σφράγισαν την εκκλησία φέρνοντας το μοναστήρι αντιμέτωπο με μια ατέλειωτη γραφειοκρατία με απότέλεσμα η λειτουργία να μην μπορεί να τελεσθεί μέσα στο ναό.

Την στιγμή λοιπόν που στην Ελλάδα ετοιμάζουν την κατασκευή του τζαμιού που θα διαφεντεύεται από την Τουρκία, ας μην κρυβόμαστε , και θα γίνονται μάχες ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες για την ιδιοκτησία του τζαμιού , στην Τουρκία ,το λίκνο του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας η Ιερή Θεολογική σχολή θα εκκρεμεί . Παράλληλα οι ορθόδοξοι Πατέρες και οι ορθόδοξοι πολίτες θα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα από το ανάλγητο κράτος της γειτονικής χώρας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus