Διυλιστήριο: Ισχυρό σοκ για την Ε.Ε. – ΗΠΑ τα νέα μέτρα Πούτιν

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ισχυρό σοκ για την Ε.Ε. – ΗΠΑ τα νέα μέτρα Πούτιν

Νέα αντiμετρα κατά ΗΠΑ – Ε.Ε. αυτή τη φορά πιο σκληρά, εισηγούνται στον πρόεδρο Πούτιν ως απάντηση των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας. Μεταξύ όσων εισηγούνται τα σκληρότερα μέτρα μεσούντως του χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη, είναι και ο ρωσικός γίγαντας της ενέργειας Rosneft. Είναι η εταιρία που προμηθεύει το 30%-70% του φυσικού αερίου και πετρελαίου που καταναλώνουν τα κράτη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant ο επικεφαλής της Rosneft στο πακέτο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε στον πρόεδρο Πούτιν, ζητάει την πλήρη προπληρωμή στο 100% της τιμής, για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ε.Ε. καθώς και την αναστολή των εργασιών της Gazprom για τον αγωγό South Stream και τη στροφή στους αγωγούς της ρωσικής Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι και μόνον αυτό το μέτρο, θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό σοκ στις βιομηχανίες αλλά και στον παραγωγικό ιστό των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια το κόστος θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και αυτό γιατί: στην τρέχουσα συγκυρία η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης και στη χειρότερη αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η ρευστότητα αποτελεί μείζον αν όχι το κορυφαίο πρόβλημα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Η δε αναστολή των εργασιών του αγωγού South Stream θα προκαλέσει νέο ισχυρό πονοκέφαλο ειδικά στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία οι οποίες είναι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας που θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό φυσικού αερίου. Σε αδιέξοδο ωστόσο θα βρεθούν και οι χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, Τσεχία, οι οποίες είναι εξαρτημένες από τον αγωγό της Ουκρανίας και πρέπει να αναμένουν την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, οι προτάσεις έχουν στόχο να στηριχθεί η οικονομία της χώρας αλλά και να «εισπράξουν» τον αντίκτυπο και οι δυτικές χώρες που υπέγραψαν τις κυρώσεις!

Μπλόκο στα δάνεια


Ωστόσο, ο ρωσικός πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Rosneft, ο οποίος περιλαμβάνεται επίσης στη «μαύρη λίστα» της Δύσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Kommersant, προτείνει επίσης στον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων:

1) να μπλοκάρουν οι αποπληρωμές δανείων που έχουν λάβει αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας 2) πιθανή προσωρινή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ, ή χώρες της Ευρώπης, ή σε πολίτες της Δύσης που ζουν στην Ρωσία, έως ότου εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των συγκεκριμένων συμβολαίων 3) μορατόριουμ στην εισαγωγή ειδικού εξοπλισμού για πετρελαϊκά πρότζεκτ και έργα φυσικού αερίου, η χρήση των οποίων απαγορεύεται επίσης λόγω των κυρώσεων. Επίσης τον περιορισμό της συνεργασίας στα ρωσικά διαστημικά πρότζεκτ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και την απαγόρευση αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, οι νέες αυτές εξελίξεις βρίσκουν τη Ρωσία με πολύ καλά νέα στο επίπεδο του επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Την κατατάσσει στην 62η θέση της φετινής λίστας αξιολόγησης για την νέα επιχειρηματικότητα «Doing Business», από την 92η θέση που ήταν το 2013.

Τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να μπει έως το 2020 στις 20 χώρες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες στην επιχειρηματικότητα. Η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προσμετρά όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την ανάπτυξη του επιχειρείν σε 189 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Στη χρυσή πεντάδα των «επιχειρηματικών παραδείσων» παραμένει πρώτη η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από την Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, την Δανία και την Νότιο Κορέα. Οι 189 χώρες αξιολογούνται βάση των επιχειρηματικών κανονισμών που τις διέπουν, σε σύγκριση με τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus