Διυλιστήριο: Άκυρες οι περικοπές αποδοχών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Άκυρες οι περικοπές αποδοχών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού


Ένα νέο δημοσιονομικό σοκ περιμένει την κυβέρνηση, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές και άκυρες οι τελευταίες περικοπές αποδοχών που έγιναν από 1ης/8/12 στα μέλη του ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας με τον μνημονιακό νόμο 4093/12.

Έτσι θα πρέπει αμέσως να ανεβάσει μισθούς και συντάξεις των πανεπιστημιακών, γλιτώνοντας πάντως την επιστροφή ενός σημαντικού μέρους των αναδρομικών.

Ύστερα από τους δικαστικούς λειτουργούς και τους ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ.) καταρρέουν οι περικοπές αποδοχών άλλης μίας κατηγορίας από το «ειδικό μισθολόγιο», των καθηγητών ΑΕΙ, καθώς κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πιλοτική δίκη αντίθετες στις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τις αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας του Ν. 4093/12, η κυβέρνηση πρέπει φυσιολογικά να επαναφέρει τις μηνιαίες αποδοχές τους (και τις αντίστοιχες συντάξεις) στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (όπως έγινε με τους δικαστικούς και τους ενστόλους, έστω κι αν στους τελευταίους υπήρξε μερική μόνο επαναφορά). Αν δεν το κάνει αμέσως, θα αντιμετωπίσει ένα «μπαράζ» ομαδικών αγωγών που θα κατακλύσουν τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας και οι οποίες θα γίνουν φυσικά δεκτές, επιδικάζοντας αποζημιώσεις έντοκα (με επιτόκιο υπερημερίας 6%) και πιθανότατα χρηματικές ικανοποιήσεις λόγω ηθικής βλάβης.



Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση των ενστόλων και των δικαστικών, δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν όλοι οι πανεπιστημιακοί τις επιστροφές των αναδρομικών που τους παρακρατήθηκαν παράνομα μέσω των αντισυνταγματικών περικοπών από 1ης/8/12 έως το τέλος του 2014 (δηλαδή για 29 μήνες). Τα αναδρομικά θα πάρουν οι 3 πανεπιστημιακοί (στελέχη της ΠΟΣΔΕΠ) που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, καθώς και όσοι άλλοι είχαν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας για το ίδιο ζήτημα, πριν από τη χθεσινή δικαστική απόφαση.

Κι αυτό γιατί η Ολομέλεια ΣτΕ, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση μίας νέας νομοθετικής ρύθμισης (του Ν. 4274/14), έκρινε ότι έπρεπε να μετατοπιστεί το χρονικό σημείο από το οποίο επέρχονται τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, που αφορά την οξυμένη δημοσιονομική κρίση και την ταμειακή δυσχέρεια της χώρας.

Xρονική αφετηρία

Ετσι, βάζοντας τη δικαστική απόφαση ως χρονική αφετηρία για την επέλευση των συνεπειών της αντισυνταγματικότητας τη χθεσινή ημέρα δημοσίευσής της στο ΣτΕ, επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει την αναδρομική καταβολή αποδοχών (και συντάξεων) σε ένα ιδιαίτερα ευρύ κύκλο προσώπων που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, αλλά που ωφελούνται από τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας για το μέλλον, αφού πρέπει να αυξηθούν από τώρα οι αποδοχές τους.

Αντίθετα προς το ΣΤ' Τμήμα ΣτΕ, που είχε κρίνει ότι οι περικοπές των πανεπιστημιακών δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρό της Σ. Ρίζο δέχτηκε κατά πλειοψηφία (17-13 ψήφοι) ότι οι περικοπές του Ν. 4093/12, συνυπολογιζόμενες με την κατάργηση επιδομάτων εορτών - αδείας, τις προηγούμενες 3 μισθολογικές μειώσεις με μνημονιακούς νόμους, την επιβολή εισφορών αλληλεγγύης και αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, «υπερβαίνουν, λόγω του σωρευτικού τους αποτελέσματος και της έκτασής τους, το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus