Διυλιστήριο: Και τώρα... η σειρά του Μ.Ντράγκι - Η απόφαση της ΕΚΤ κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Και τώρα... η σειρά του Μ.Ντράγκι - Η απόφαση της ΕΚΤ κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης

Στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup έγινε λόγος για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, αν και διατηρήθηκαν κάποιες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση πλήρωσε τη δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΚΤ. Είναι η σειρά του Μάριο Ντράγκι να αποφασίσει αν θα ανοίξει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέσω του ELA ή αν θα συνεχίσει τους εκβιασμούς δίδοντας με το σταγονόμετρο χρήματα.

Η μόνη διαφορά πλέον είναι πώς τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και η κυβέρνηση έχει σαφώς προειδοποιήσει (κάτι που έκανε και χθες στο Eurogroup) πώς αν δεν υπάρξει συμφωνία που να ικανοποιεί την Ελλάδα και να παράσχει επαρκής χρηματοδότηση τότε οι επόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ απλά δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το μεσημέρι, στις 14:00, κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει μία συζήτηση γύρω από τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ναι μεν ήταν θετική, αλλά όχι τόσο όσο θα ήθελαν στην κυβέρνηση και ειδικά κάποια μέλη αυτής, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα που εκπροσωπεί.

Θέση του κ. Λαφαζάνη και ορισμένων άλλων είναι πώς η Ευρωπαίοι οδηγούν την κατάσταση στα άκρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να «ξύνει» τον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα να πληρώσει τους δανειστές, μισθούς και συντάξεις και όταν αυτά τελειώσουν τότε θα αρχίσει ακόμη πιο έντονα να εκβιάζουν για λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός και για το λόγο αυτό άλλωστε κρατά το «πιστόλι» του δημοψηφίσματος πάνω στο τραπέζι, δείχνοντας με τον τρόπο του πώς αν δεν υπάρξει συμφωνία που να είναι στα πλαίσια της λαϊκής εντολής την οποία έλαβε η κυβέρνηση, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και… τα BRICS περιμένουν, όπως έγινε σαφές χθες από τον Ρώσο υφυπουργό των Οικονομικών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης φάνηκε πάντως αισιόδοξος πως η ΕΚΤ θα δώσει ανάσες στην Ελλάδα. "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται εντολές, ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup, ακολουθεί τους κανόνες της και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση κρίνει ότι πρέπει. Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να αφαιρέσει το waiver και να θέσει περιορισμούς για τα ελληνικά ομόλογα, δεν χρειάστηκε κάποια απόφαση του Eurogroup.

Άποψή μας είναι ότι πρέπει να επιστρέψει το waiver και να σταματήσει αυτή η πολιτική αυθαίρετων περιορισμών. Eμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να έχει αφαιρεθεί το waver, έτσι και σήμερα θα πρέπει να επιστρέψει» τόνισε προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα προς την Ελλάδα".

Ο κύριος Βαρουφάκης έθεσε ως όριο επίτευξης συμφωνίας τα τέλη Μαΐου, εκτιμώντας πώς μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση στα ανοιχτά θέματα που είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ. Συνέδεσε πάντως εμμέσως την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων που ζητούν οι δανειστές, με την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να βρίσκουν δουλειές όσοι χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο.

Ένας άλλος λόγος, ο πιο σημαντικός, είναι πώς στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η όποια έξτρα ρευστότητα θα υπάρξει από πληρωμές του ΦΠΑ ή άλλων δόσεων από ρυθμίσεις πληρωμής φόρων του παρελθόντος, αρκούν μόνο για αυτό το 1,1 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αν η ΕΚΤ δεν αποφασίσει να ανοίγει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και οι Ευρωπαίοι να αποδεσμεύσουν χρήματα των δόσεων που εκκρεμούν από το πρόγραμμα τότε δεν πρόκειται να δοθεί καμία δόση προς τους δανειστές. Και αυτές ανέρχονται μόνο τον μήνα Ιούνιο στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και έρχεται η σειρά της ΕΚΤ τον Ιούλιο με δύο μεγάλες δόσεις.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως πρόκειται για ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων, που θα καταλήξει σε συμφωνία. Το βασικό ζητούμενο, είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και πόσο θα ικανοποιεί τον ελληνικό λαό.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus