Διυλιστήριο: Αρνείται η Κομισιόν να δώσει έγγραφα για φορολογική έρευνα για πολυεθνικές σε ευρωβουλευτές

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Αρνείται η Κομισιόν να δώσει έγγραφα για φορολογική έρευνα για πολυεθνικές σε ευρωβουλευτές



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να δώσει έγγραφα σε ευρωβουλευτές που ερευνούν αν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσηςχρησιμοποιούν ειδικά φορολογικά καθεστώτα τα οποία ευνοούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως το Facebook και η Amazon, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έστειλε επιστολή στην ειδική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (ΤΑΧΕ) αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι δεν μπορεί να τους δώσει 25 έγγραφα που είχαν ζητηθεί, χωρίς τη συναίνεση των κρατών-μελών.

«Σχεδόν τα μισά από τα κράτη-μέλη με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι υπηρεσίες μου είπαν ότι δε θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους στη μεταφορά αυτών των εγγράφων στην ειδική επιτροπή σας«, γράφει ο Π. Μοσκοβισί στην επιστολή στην οποία είχε πρόσβαση η διαδικτυακή εφημερίδα euobserver. Ο κύριος λόγος που επικαλείται ο ευρωπαίος επίτροπος για την άρνηση συνεργασίας είναι η εμπιστευτικότητα.

Η επιτροπή, με επικεφαλής τον Γάλλο ευρωβουλευτή Αλαίν Λαμασούρ, άρχισε την έρευνα στα 28 κράτη-μέλη τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητήθηκαν τον Ιούλιο. Τότε, ο Γάλλος ευρωβουλευτής περιέγραφε ως «σκανδαλώδη» τον τρόπο με τον οποίο κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές απέφευγαν να καταβάλουν το μερίδιό τους στα δημόσια ταμεία.

Πότε άρχισε η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου; Λίγο μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν γνωστές ως «Luxleaks» τον περασμένο χρόνο. Τότε, δημοσιογράφοι είχαν φέρει στο φως 28.000 εμπιστευτικά έγγραφα για σχεδόν 500 φορολογικούς διακανονισμούς ανάμεσα στις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου και πάνω από 300 πολυεθνικές εταιρίες. Οι ρυθμίσεις επέτρεπαν στις εταιρίες να πληρώνουν ελάχιστους φόρους, κάποιες φορές λιγότερο από 1%. Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου την περίοδο που έγιναν πολλοί από τους διακανονισμούς, οΖαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η επιτροπή ΤΑΧΕ της ευρωβουλής κάλεσε σε ακρόαση 18 εταιρίες. Εμφανίστηκαν οι τέσσερις: Airbus, Total S.A., SSE (προμηθευτής ενέργειας) και BNP Paribas.

Πέντε εταιρείες, ανάμεσά τους η Amazon UK και η HSBC, αρνήθηκαν «εξαιτίας έρευνας σε εξέλιξη«. Οι υπόλοιπες εταιρείες, μεταξύ των οποίων Facebook, Coca Cola και ΙΚΕΑ, αρνήθηκαν την κλήση της επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού ευρωβουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι στο euobserver: «Η ΙΚΕΑ προχώρησε ακόμη παραπέρα. Μας αγνόησαν και μετά μας κάλεσαν σε εκδήλωση λόμπινγκ για τη φορολογία«.

Εκπρόσωπος της σουηδικής ΙΚΕΑ δήλωσε ότι τον περασμένο χρόνο οι φόροι έφτασαν τα 6,8 δισ. ευρώ για την εταιρία, που θεωρεί ότι είναι «καλός φορολογούμενος«.

Η Google, επίσης, αρνήθηκε. Αυτό που προσφέρθηκε να κάνει είναι να «στείλει τις θέσεις της για φορολογικά ζητήματα» στην επιτροπή.

Προσχέδιο της έρευνας της ΤΑΧΕ θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus